Na, legalább pénzátutalásban gyorsak voltak....hétfőn lett leadva minden a pesti központnak (szerződések, tulajdoni lap másolat, stb) és kedden már utaltak is :o)
hát ja, az összes állami kamattámogatás szar... másrészt - és nem tegéd akarlak csesztetni, főleg, hogy én is igénybevettem hasonló hitelt - a lakásvásárláshoz sajna pénz kell, és és nem az állam feladata, hogy ezt a lakásvásárló zsebébe tegye. Persze korrekt tájékoztatás elvárható lenne azért az egész menetéről, mert az addig OK, hogy a PR gépezet lehozza az önrész nélküli lakásvásárlás csodálatos lehetőségét, de le kell tenni foglalót, a hitelnek van bírálati díja, közjegyzői ktsg, aztán az a seggenb.szott illeték, biztosítások, satöbbi. szal a semmi pénzből full hitelre vehetsz lakást duma nem igaz.
Az optimális amúgy az lenne, hogyha a bankok állami dotáció nélkül, pusztán a verseny miatt csinálnának vállalható hiteleket. mert így ugyan jó, lesz egy lakása a lúzernek, amit aztán terhel egy csomó minden, ha nem szakad az ölébe vmi örökség, vagy drasztikus fizetésemelés, 20 évig megette a fene, befektetésnek is szar, mert a kamatterhek bőven elviszik az értéknövekedést (azt meg kizártnak tartom, hogy még egy ilyen ingatlanboom legyen, mint ami volt az elmúlt x évben), plusz ennek jelentős részét az adódból is finanszírozod, és a bank jár a legjobban, mert az ő egyébként is ezrelékekben mérhető kockázatát az állam csökkenti, ügyfeleket, és egy csomó pénzt nyer.
Na, tegnap elintéztünk mindent (bank+közjegyző), elvileg jövő héten át lesz utalva a pénz.
Az viszont röhej, hogy a fiatalok "agyontámogatott" lakáshitele ennyi illetékbe kerül............
8,5 millió volt a használt lakás ára. 10 % az önerő, a banknak befizetett mindenféle díjak (folyósítási díj, ilyen-olyan kezelési ktsg, stb) + a közjegyzői díjak rettentő sokba kerülnek.
Íme:
Önerő: 850.000Ft Banknak: 164.000Ft Közjegyző: 66000 Ft (vegyes hitelt vettünk fel, ehhez 2 szerződés és 2 közjegyzői okirat kell)
Na, végre eljutottunk odáig, hogy mehetünk aláírni a papírokat + a közjegyzői okiratot megkapjuk, és akkor (elvileg) jövő héten átutalódik a pénz az eladónak.
Pénteken délután felhívott a fiókvezető, hogy elnézésemet kéri, de nem votl megfelelő programjuk a jelzálogkamat kiszámításához, de már elkészültek, kész van minden, hétfő reggel hív, hogy mikorra kapott időpontot a közjegyzőnél.......
Na, ma várom a hívást......semmi.......felhívtam őket.......kiderült, hogy még semmi sincs kész, talán majd holnap.........(ezt hallom tőlük már majd' 3 hete.....)
Senkinek nem ajánlom, hogy az Erstét válassza......ha nyugalmat akar.......
visszaemlékezve saját hitelfelvételemre, asszem az volt, hogy a kérelmet december 12-én adtam le, február környékén volt a közjegyzői biszbasz, és március 3-án utalták át a pénzt. Én eleve olyan feltételekkel írtam alá az adásvételi szerződést, hogy március 20-ig fizetem ki a teljes vételárat, nyitva hagyva olyan kiskapukat, hogy a szerződést módosítani lehessen, meg mi számít az én késedelmemnek, ami a foglalót érintheti, satöbbi. Eleve dec 12-én adtam le a kérelmet, utána jött karácsny, szilveszter, biztosra vettem, hogy január közepéig semmi nem fog történni (ennek ellenére két ünnep között jöt ki az értékbecslő) szal nekem olyan két és fél hónap volt a teljesítés ideje, ebből le lehet vonni a karácsony-szilveszter miatti időt, 2-3 hetet.
Na, azt akartam kihozni, hogy nálam nem baszakodott az ERSTE ennyit, de akárhogy is nézzük, ugyanúgy jártam mint te :) mindezt ráadásul úgy, hogy nem volt még devizahitel, meg fészekrakó, meg a Postabankkal való egyesülés, és az ahoz kapcsolódó rengeteg gebasz. (2003. decembere-2004 márciusa között volt)
Amúgy meg hazudik is, mert tegnap azt mondta ismét, hogy már elvitt minden papírt a közjegyzőhöz, ma délelőtt meg azt mondta, hogy nincs még kinyomtatva, mert nem tudják kiszámolni a jelzálogkamatot, mert vegyes módban vennénk fel a hitelt (5 millió Ft és 2,5 millió CHF).
Csak azt nem tudom, akkor az elején miért ajánlotta Ő ezt a módozatot, ha a rendszerük nem tudja kezelni - nekünk eszünkbe sem jutott vegyesen felvenni, nekünk jó lett volna a CHF is......
Elkövettük azt a hibát, hogy az Erste Bankhoz fordultunk Fészekrakós lakáshitelért.
Február 20-án adtuk be a papírokat, a hölgy kb. 3-4 hetes ügyintézést ígért. Gyanús volt, de örültünk neki. Miután mindent rendben találtak, beküldték a kérelmet jóváhagyásra a budapesti központba. Ott az az 1 hölgy, aki jóváhagyja a kérelmeket 3 hétig "ült" rajta, majd amikor az ügyintézőnk felhívta, hogy "Mivanmááá?" akkor megígérte, hogy másnapra jóváhagyja, és rögzíti a rendszerükben.
Nos, ez nem történt meg, sőt, másnapra az engedélyező hölgy elment 1,5 hét szabira, helyettese nem volt......
Amikor visszatért, nagy nehezen megtette a teendőit, és így visszajutott az ügyintézőnkhöz a papír. Most Ő ül rajta már vagy 2 hete, miközben összevissza hazudozik. Az elején azt mondta, hogy OK, már ki van nyomtatva minden, csak a közjegyzőtől még nem kapott időpontot. Rá 2 napra kiderült, hogy nincs is kinyomtatva semmi, mert nem tud jelzálogkamatot számítani, mert nem megy a rendszerük.
Utána már ment a rendszer, de "Eltomlott a nyomtatóm, és ezt cska ezen lehet kinyomtatni, holnapra meglesz!". Utána ismét jött az, hogy már kinyomtatta, elvitte a közjegyzőhöz, másnap mehetünk aláírni. Másnap felhívtuk, hogy hány órára menjünk, erre azt mondta, hogy "Sajnos még nincsenek meg a papírok, mert a rendszerben hiba van és nem megy a nyomtatás".
Szóval összevissza hazudozik!
Most ott tartunk, hogy 2 hónapja várunk a hitel kifizetésére, aminek április 30-ig meg kell történnie, mert különben elbukjuk a 10% foglalót és a lakást is eladhatja másnak a tulaj.
Megkérdeztem a telefonos ügyfélszolgálatukat, ők azt mondták, hogy ha miattuk bukjuk a pénzt, akkor ők ezt megtérítik nekünk, ne izguljunk.......én ebben viszont nem hiszek.....
Szóval szerintem mindenki óvakodjon ettől a tehetetlen társaságtól.......
Az Erste a hitelkérelmemhez szükséges közjegyzői okiratot 3-szor elrontotta. Ez 1 hónapos csúszást okozott és az árfolyam változása miatt 80 000 forinttal kevesebbet kaptam. Azzal kábítottak, hogy kevesebbet is kell visszafizetnem. De ez svájci frank alapú hitel volt, tehát hülyének néztek.
Múlt hónapban kértem a bankot, hogy mondják meg az összeget, amit befizetek és soha többé nem hallok az erste bankról. Egy órán át számoltak, majd az eredményt befizettem és könnyű szívvel kisétáltam az erste Váci úti fiókjából. Úgy gondoltam, hogy többé semmi közöm ehhez a banknak nevezett kuplerájhoz, tehát szép az élet.
Két napja kaptam egy egyenlegértesítőt, amin egyenlegként a befizetett összeg áll és a hiteltörlesztést továbbra is részletekben vonják le. (biztosítás és egyéb költségek) Órákig tartó telefonok után most ott tartunk, hogy a számlámat jövő héten végleg megszüntetik. Nem vagyok nyugodt.
Senkinek nem ajánlom, hogy az Erste bankhoz forduljon.
Nem, ez csak a gyakorló-ATM. Ha megnézed, a gép nincs is bekapcsolva, a t. ügyfélnek a papírokon kell bemutatnia a biztonsági embernek, hogy tudja kezelni, és akkor az bekapcsolja neki.
kb. fel ora alatt meg lehet adni az uj kozuzemit mashol is. Az otp-nek egy előnye van amúgy, ami egyúttal legnagyobb htránya is, ő a legnagyobb lakossági ügyfeleket kezelő bank, és neki van a legtobb atm-je, fiókja, de pont azért, mert a juzerek nagy része otp-s, és nem is hajlandó onnan mozogni, el van kényelmesedve kvázi monopolhelyzetében. Ez utóbbi meglátszik a kiszolgáláson, ügyfélkapcsolaton is, ebből a szempotnból én jobbnak tartom az ERSTE-t.