Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Üdv mindenkinek, kicsit beszámolók.... Mai hajnal is meghozta a mínuszt (-1,5) úgy álltam eddig: Tsunami:maradt rajt nem sok de pár kg lett volna/fa, Pincot sinylette meg a legjobban azt a két csütörtököt, itt ott pár szem, Bigred :nagyon kevés virágot hozott de azt majdnem mind kötötte,(így is silány) Bergevál :amit lehet még ritkittanom is kell, (kicsit tartok is tőle mert lombozatban el van maradva rendesen a többitől,) Springblusch:5 fa, idén jól kötöttek, kiderül majd mi marad..... Szerencse a szeretlencségben hogy a terület amit a házzal együtt vettünk 2007 ben nem volt hozzá fél hektár mert különben mind be lett volna telepitve! Hihetetlen mennyire rossz döntés volt kajszival próbálkoznom ebben a fagy zúgos völgyben merthogy hiába vagyok magasan mégis völgyben lakom😔 Hogyan is tovább? Hát van 2 opció.... 1: teljes terület kivágása, (amit nagyon sajnálnák mivel hogy drága olasz oltványok voltak,) 2: kiment fák pótlása természetesen nem kajszival (40 db ból 5 ment ki, támrendszer szintúgy sajnálnám szétszedni😪 ..... valamit ki kell találnom mivel váltom át a fajtát hogy a támrendszert is hasznosítani tudjam....
Ja nem... kiástam, csak az lepett meg, hogy egy éves nyugalom után még élt, és hajtott volna, holott egy lecsonkolt, száraz fadarabnak látszott csak. Mondjuk meglepett milyen vitális volt a föld alatt...
Dobd el az alanyt, feleslegesen ne kinlódj vele. A Rubista egyébként is érzékeny, nálam van belőle fitoplazmás, meg a baráti körömbe is igy került.
Ha a kajszi a plazmától lepusztul, sok esetben a szilva nő tovább, akár még terem is. Ugyanakkor látens hordozó és minden más csonthéjasodra és a szőlőkre is potenciális veszélyt jelent.
Egy évig szép volt a csemete, de 1-2 apró mézgásodás előjött pár ágán... biztos, ami biztos nyáron ezeket visszavágtam, még így is jó térállású fácska marad belőle.
Következő évben kihajtott, de egy hónap után először az egyik ága lehervadt, aztán rá két hónapra az egész fa...
Lecsonkoltam talaj felett, de még a nemesnél. Aztán nem volt időm vele foglalkozni.
Most tavasszal ástam ki... meglepetésre az alany hajtott volna ( már 3-4 cm.es hajtás volt a föld alatt) úgy, hogy tavaly ugye erősen aszkéta életet kellett éljen, nem volt egy darab levele sem...
Persze egy esetből nem lehet általánosítani és hogy ez biztosan fitoplazna-e .... innen nem látom , de az a pár évtized alatt körvonalazódott , hogy a szemzési hely az a legneuralgikusabb pontja a kajszinak . Sok eset van amikor az alany tovább él , sarjazik a nemes meg lepusztul róla valamilyen ok miatt . Persze bizonyos esetben az alany is elhal .
Ha valaki kiskertben magonccal próbálkozik ott ez a rizikófaktor kiiktatható . Érdemes sok magoncot nevelni és többet beültetni majd termőre fordulás után szelektálni a termés alapján . Azt azért nem árt tudni hogy a magonc később fordul termőre mint az oltvány ez az miatt van mert mire az oltvány hozzánk kerül már 2. éves . tehát a magoncokkal előre kell gondolkodni .
( megkeresem az egyik régi hsz.--at amiben egy ilyen spontán magoncnak a termését mutatom . Sajnos kiette a kéregszú mielőtt tudtam volna belőle szaporítani de ezt betettem volna a szortimentembe )
Az állítás igaz lehet a magonc kajszik egészségéről. Ennél a most kivágott egyértelműen fitoplazmás tünetű fánál(ld.: felső rész háncsrészét) is a szemzéshelytől fölfelé is fölfedezhető valami disznóság !?
Sajnos itt is volt fagy debrecen környékén sajnos a sárgabarack azt nagyon megkapta szinte az egész levél kezdemények lebarnultak ,lefagytak nagyon mérges voltam az időjárásra de nincs mit tenni.
Ráadásul ez a sárgabarack egy őszi barackra lett oltva az alján meghagytam 2-3 őszibarack ágat a sudarát kivágtam és oda oltottam 2017-ben a sárgabarackot nagyon szépen meg is maradt de mivel az idén át kellett ültetni kicsit megsinylette de kezdett magázoz térni szépen virágba is borult most meg jött ez a kis fagy és mégjobban kicseszett vele!
Az átültetés ellenére, mivel ezt a kis aprócska kis levélkezdemények is lefagytak rendbe fog e jönni a kis fám???
Átültetéskor kitányéroztam azóta 3-5 napontaa mindig jól belocsolom, iszapolom hogy magához térjen, a lenti 3 ág ami őszi barack az elég jó léz ki de a tetejébe oltot sárga barack az szinte kopasz egy két helyen lárok rajta friss zöld rügy hegy végeket de már nem itt kellene tartson.
Javaslatot kérek mit tegyek hogy meg mentsem a össze oltott 2017-es fácskámat !!
Chorust és Topast egy menetben használni szerintem felesleges. Nyilván ha nem megfelelő időben van alkalmazva, valóban lehetnek problémák at eredményességével. Nekem nincs problémám az alkalmazásával. Hozza az elvárható eredményt.
Ha egészséges és jól termő fákat szeretnél, véleményem szerint illő legalább 2 hetente permetezned. Hol rovarkártevők, hol gombás megbetegedések ellen, hol egy kis lombtrágyát kijuttatva. De majd a gyakorlatból rájössz.
Tegnap néztem a fák egy részét / a kertieket, mert a hegyre ilyenkor a kutyát sem verik ki...ja max engem... / , valóban ritkítják vmennyire magukat, de azért ha már nem lesz gáz /értsd : fagy / sztem vmennyire kell ritkítani.
Nem elég az őszi téli permetezés , hogy mikor mivel miért és hogyan arról meg jó kis oldalak vannak ha ráguglizol ilyenekre ...kajszi növényvédelme .... vagy hasonlókra . Ha konkrét kérdésed van szívesen válaszolunk de egy komplett növényvédelmi technológiát pár sorban nehéz megfogalmazni .
Sziasztok. Kezdő kerteszkedo vagyok. Vásároltam 7 db goldrich Barack fát. Azt olvastam, hogy elegendő nekik a téli és az őszi permetezes. Valóban elegendő és, ha permetezni kell akkor milyen szerekkel?