Sok helyen olvasom, hogy kezdőknek jobban ajánlott teljes testet edzeni, mint osztottban. Erről mi a véleményetek? Mert eddig úgy tűnik, erről a fórumról mindenki szerint okés az osztott edzésterv (kezdőknek is).
Ti melyiket alkalmaztátok az elején, miért vált be inkább az osztott?
Akkor azt áruld el, hogy miben más a guggolás, mint a felhúzás? miért szabad egy kezdőnek alacsony sulyal, magas ismétlésszámmal guggolnia, és mérnem javaslod ugyaniilyen módon a felhúzást?A guggoláshoz nem kell megerősíteni az izmokat, az izületeket?
En inkabb rendes kajat ennek az edzesutani turmix helyett, es a kajat idopontjat valtoztatnam meg, hogy elegendo ido teljen el ket etkezes kozott.
Ha ram hallgatsz, akkor tok mashogy kajalnal, mint az atlag rizs-csirke, rizs-csirke etrend, de ezt majd ugyis kitapasztalod magadon az evek soran, hogy nalad mi mukodik.
70 kilohoz inkabb a 200 grammnyi feherjet celoznam meg egy nap
Kezdőknek én sem javaslok felhúzást, 4-6 hónapot várnék vele legalább. Először meg kell erősiteni az izomzatot, izületeket ahhoz, hogy szétgyilkolhasd. A guggolás kezdőknek igen fontos gyakorlat magas ismétlésszámmal alacsony súllyal végrehajtva (12-15) az én meglátásomban.
Fehérje: 60 kilótól 150g/nap 70 kiló felett 200g/nap legyen meg. Az utolsó étkezés alacsony ch-val menjen legkorábban 1 órával lefekvés előtt.
7-kor kelsz, es 8-kor eszel eloszor - ebredeskor bedobnek egy feherjet, hogy legyen mar vege az ejszakai katabolikus allapotnak.
A feherjemennyiseget meg ne ahhoz nezd, hogy most hany kilo vagy, hanem, hogy mit szeretnel realisan elerni a kozeljovoben. Szoval pl. ha most 60-65 kilo vagy, es 70 akarsz lenni, akkor a 70-et vedd alapul.
Amikor nem edzel, akkor is van edzesutani feherje+szolocukor? Nem hinnem
Na én teljesen más nézőponton vagyok. szerintem a guggolás sokkal veszélyesebb. lényegesen összetettebb gyakorlat, nehezebb a korrekt kivitelezés. de ez nem ok arra, hogy egyáltalán ne csinálják kezdők. a kivitelezést meg kell tanulni. a kulcsszó a kissebb súly. És szerintem ez igy van a felhúzásnál is.
nem kell egy kezdőnek max súlyal végeznie a gyakorlatait. 50kg val is lehet felhúzni. és kesév ismétléseket se kötelező csinálni. lehet 20 akat is, ha a gyakorlat elsajátítása a cél.
amikor évekkel ezelött elkezdtem, senki nem csinált felhúzást a teremben. nem volt kit megkérdezni se. a weider könyvbe leirtak volt az egyetlen támpontom( és maga az inspiráció is). mégse sérültem le sose, sőt, az utóbbi időben (tavasszal) már övet se használok.
az én edzéstervemben mindig helyet kap a felhúzás. valahogy arra kapcsolja át a szervezetedet, hogy erősödjön, növekedjen.
A 2g/tskg feherje az a nagyon minimum alatt van picivel, szoval azt siman 3-ra vennem. Az este kevesebb kaja alatt ugye csak azt erted, hogy a szh kevesebb, szoval a feherje nem?
gaby2: ez máris jól hangzik, tömény, de hatásosnak tűnik, köszi!
Dex77:természtesen az étkezésre nagyon figyelek, még most is folyamatosan kutatok infók után. Szerencsére a körülmények adottak, tudok naponta 5-6-szor étkezni megfelelő minőségben.
A max súlyokat hogyan érdemes amúgy "kiszámolni" az egyes izmokra? Egyszerűen csak annyit, amennyit bírok (jól kivitelezve), vagy van erre vmi más módszer?
Gaby2 elég jó kis tervnek tűnik, 2 helyen egészíteném ki: szerda: 6. felhomorítás 3*12-15 péntek: 6. has 4*20
Felhomorítás nagyon jól dolgoztatja az alsó hátat, nagyon jó és hasznos gyakorlat. A hasat is erősíteni kell a törzs stabilizálásában fontos szerepe van.
Teljesen felesleges hetente ketszer vagy tobbszor edzeni ugyanazokat az izomcsoportokat a te esetedben, sot meg joval kesobb sem. Szoval asszem ezzel a Joker-es edzesterv kilove. Majd talan evek mulva, ha minden korulmeny megfelelo.
A Sztereoban meg az nem tetszik, hogy tul sok gyakorlat, set a te esetedben. Ez talan majd kesobb.
Helyedben csinalnek egy mell-vall-tricepsz, egy lab-has, es egy hat-vall-bicepsz napot. 3 gyakorlat a nagy izomcsoportokra, 2 a kisebbekre. Ezzel a modszerrel el leszel egy jo darabig. Alapgyakorlatok, nem kell mindenfele tutiszuper gepeket hasznalni. Idonkent valtoztass az edzeseden - uj gyakorlatok (pl. egy kezes sulyzo a ketkezes helyett, stb.), stb.
De figyelj! Szerintem az etkezes sokkal fontosabb, mint valami bonyolult edzestervet kovetni. Persze a kemeny edzes, a gyakorlatok helyes vegrehajtasa, stb. elengedhetetlen, de a tapasztalatom az, hogy a legtobb kezdo probalja szetedzeni magat a teremben, rosszul, de latszolag nagy sulyokat probal hasznalni, ugyanakkor iszonyat szarul kajal. Szoval ameddig nem eszel rendesen es eleget, addig csak magadat amitod azzal, hogy most ezt vagy azt az edzestervet koveted, amit felolem akar a legokosabb ember is osszeallithatott, csak eppen azt nem irta hozza (vagy te nem vetted figyelembe), hogy ehhez megfelelo kaja (meg tapasztalat, genetika, esetleg egyeb segitseg) kell