Keresés

Részletes keresés

python Creative Commons License 2001.11.27 0 0 179
Elnézést, ha kicsit sántán fogalmaztam, de a lényeg benne van. (Nem itélem el se a PHP-t, se a C-t)
Előzmény: python (178)
python Creative Commons License 2001.11.27 0 0 178
Az persze egy masik kerdes, hogy minden site-ot ugy erdemes epitenie, hogy konnyen at lehessen vinni mas szerverre szukseg eseten.

Na igen, szerintem is fontos figyelembe venni a cross-platform megoldásokat, szóval ezzel az ASP, mint életképes megoldás egyből kiesik - hacsak valaki nem az instabil WinNT-kre akarja alapozni az oldalát. Viszont egy kód megírásánál figyelembe kell venni (esetemben PHP), hogy ne használjunk semmilyen túlságosan kihegyezett megoldást...

Csak egy példa: a freeweben az array_search() használatakor egy ``Error: undefined function...''-nal kell megelégednem. Erre is van megoldás, a php.net-en megtalálható, de az is kicsit specifikus utasításokra épül, amik ... és így tovább.

Igazából a hordozhatóság érdekében nem szabad teljesen feláldozni a funkcionalitást, hiszen eljutunk a C-szintre, amiben végtelen lehetőségünk van, de akkor már nem is interpretált nyelvvel érdemes foglalkozni, hanem egyenesen az előbb említett nyelvvel.

Előzmény: break2 (169)
Gabor Vagyok Creative Commons License 2001.11.15 0 0 177
Koszi megkaptam, de ezek szerint rosszul irtam le a problemam. Tulajdonkepp en mar megirtam a html es a php3 file-t is, de magat a php-t nem tudom hogy kell beallitani, hogy kezelje a php3 fileokat. (tehat megvan az a .php3 file, amire utalok a .html kodjaban) Egyszeruen lovesem sincs, mit kell meg foltolteni a konyvtaramba, esetleg mit kell beallitani...

Vagy siman mukodnie kene, ha feltoltom a html es a php3 file-t? Azt hittem a php.net-rol letoltheto 3.0-as php programmal kell valamit buheralni!?! Hogy is kell akkor?

Erre a mailto-sra pedig az Outlook-ot nyitja meg, ami sajna nekem nem jo. En olyat akarok, amit egy ablakbol lehessen kapasbol elkuldeni.

Koszi,udv.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.15 0 0 176
Gabor elkuldtem a mailedre...
Előzmény: Törölt nick (175)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.15 0 0 175
hrtml be ez kell
//()//
Előzmény: Törölt nick (174)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.15 0 0 174
Na mondom en akkor :o)))
ez kell a HTML be..

a valami.php ba pedig pl

$uzenet = "\nNeve: $name\n\nNeme: $birth\n\n";
if ($Sex) { $uzenet= $uzenet . "\n\nAszcendens meghat. kér!"; }
mail("dpspeti@freemail.hu","$subj","$uzenet","From: Valaki <$name>");
?>

Előzmény: Gabor Vagyok (173)
Gabor Vagyok Creative Commons License 2001.11.15 0 0 173
azaz ilyenek:

form action="mailto" method="POST" target=""
input type="Text" name="cim" value=""
input type="Submit" name="kuld" value="Kuldes"

Gabor Vagyok Creative Commons License 2001.11.15 0 0 172
Egy eletre lekoteleznel, ha azt a par sort leirnad nekem. Itt izzadok, de nem tudok tullepni amator mivoltomon. Nekem ilyen soraim vannak:

"

"

Hova kell az e-mail cim? En csak olyat akarok, amiben egy adatot kell beirni, es lehet kuldeni. Le tudnad irni nekem azt a nehany sort? Nem gyoznem megkoszonni...

F14A Tomcat Creative Commons License 2001.11.15 0 0 171
Hi!

Ha nem akarsz valami extra formattált levelet, akkor semmi különös nem kell hozzá. A honlapon a form submit (küldés) gombjának action tulajdonságát kell mailto-ra állitani. Beirni a cimet, meg a mezők küldési sorrendjét (ha jól emléxem) és ennyi!

Előzmény: Gabor Vagyok (170)
Gabor Vagyok Creative Commons License 2001.11.15 0 0 170
Hello!

Segitsegre lenne szuksegem. Azt akarom megcsinalni, hogy a honlapon a "form"-ba beirt szoveget e-mail-be lehessen elkuldeni. Megvan irva mar a .html file, van hozza .php3 file is, ami ugye kezeli a kuldozgetest. De a halalert nem sikerult megfejtenem, hogy magara a "honlapra", mikent kell a php3-at bekalibralni. Olvasom a readme-t, de nem ertek semmit. Van egy .hu-s domainem, ahova gondolom fel kene toltogetni nehanyt file-t. Vagy nem? Mit kell csinalni?

Ha van meg egyszerubb modja a celom eleresenek, tart karokkal varom a javaslatot.

Koszonom a segitseget!

break2 Creative Commons License 2001.11.04 0 0 169
A "sok" az relativ. Peldaul havi 5 dollarert mar kapsz 10 MB-ot mysql-lel:
itt

Az teny, hogy a mysql ingyen van, de egy webhost cegnek attol meg vanna koltsegei. En inkabb azon csodalkozom, hogy annyi ingyenes ceg meg tud elni. Szvsz, ha az ember egy kis garanciat akar akkor inkabb raaldoz egy kicsit es olyan helyen epiti fel a lapjat, ami talan nem megy csodbe, es van valami biztositas arra, hogy a site nagyjabol folyamatosan elerheto. Az ingyenes helyek ilyesmit nem vallalnak, igernek. (Meg egy megjegyzes: ugy latom, hogy a magyar cegek joval tobbet kernek a vilagpiaci araknal a host-olasert.)

Az persze egy masik kerdes, hogy minden site-ot ugy erdemes epitenie, hogy konnyen at lehessen vinni mas szerverre szukseg eseten.

Előzmény: NIX (168)
NIX Creative Commons License 2001.11.04 0 0 168
Én személy szerint tök szívesen használnék sql-t, de ha egyszer ingyér' (majdnem) sehol sincs, php-t viszont már nagyon sokfelé lehet futtatni ingyenesen, akkor muszály lesz olyan rendszert kidolgoznom, ami nélkülözi az sql-t (vagy merírom a saját SELECT-emet php-ben...).

Tényleg, mi kerül olyan sokba egy sql acc.-on? Rosszul tudom, hogy a mySQL (maga a program) pl. ingyér' van?

-butanix

Előzmény: Geitenbeffer (166)
zizi Creative Commons License 2001.11.02 0 0 167
Kösz, már megtaláltam a hibát, valóban az engedélyekkel volt probléma, de nem Win, mert ott ment, hanem Suse alatt. Szvsz elég hülye üzenet, mert teljesen félrevezető.
Előzmény: break2 (163)
Geitenbeffer Creative Commons License 2001.11.02 0 0 166
???
ezzel az erővel akár minek is adatbázisokat használni?

Könnyen lehet, hogy emögött a cikk.php?id=xx mögött egy
"SELECT cim,leiras,bovebb,datum FROM cikkek WHERE id=xx"
áll, ami megkönnyíti a szegény programozó dolgát, mert az index.php-n elég mondjuk egy
"SELECT cim,leiras FROM cikkek WHERE id=xx"...

Szóval szerintem jó, ha van az az sql...
De ha nem szereted, akkor hajrá textfájlba! ;)

Előzmény: buranovo (164)
break2 Creative Commons License 2001.11.02 0 0 165
Elvben tokeletesen igazad van, siman lehet jo php siteokat csinalni (my)sql nelkul.

Azt azert ismerjuk be, hogy sok elonye van ha az adatok egy adatbazisban vannak. Konnyeb keresni koztuk, szortirozni koztuk, megvaltoztatni a weboldalak formatalasat, hozzaadni az adatok strukturajahoz uj mezoket es igy tovabb. Szoval kisebb siteoknal tenyleg nem feltetlenul szukseges a sql, de minel bonyolultabb a honlapod annal hasznosabb a sql.

Es az sem lebecsulendo, hogy tenlyeg rengeteg nyilt forraskodu php progi van. Szoval epithetsz masok munkajara.

Ez persze mind szvsz.

Előzmény: buranovo (164)
buranovo Creative Commons License 2001.11.02 0 0 164
Nem értem minek kell a php programok esetében adatbázishoz (sql) ragaszkodni amikor html vagy textfileokba is ki lehet menteni generáltatni az adatokat.
Úgy látszik a php nem tud meglenni sql nélkül, s ez bosszantó, hiszen alig van olyan php program amihez ne kellene sql.

És szerintem a cikk.php?id=valalmi.htm típusú megoldsához nem kell sql!

break2 Creative Commons License 2001.11.02 0 0 163
Redhat linuxon tegnap ugyanezt az uzenetet kaptam. Egy kis turkalas utan kiderult, hogy nem a scripttel volt a gond, hanem az engedelyekkel. Amikor 600-rol atraktam 644-re akkor siman ment. Ebbol gondolom, hogy win alatt is az engedelyt kene megnezned.
Előzmény: zizi (151)
Geitenbeffer Creative Commons License 2001.10.31 0 0 162
Sziasztok!

Miért van az, hogy bent a cégemnél - a nálam egyébként tökéletesen futó - php oldalamat telerakja a böngész? warningokkal, hogy "variable not declared"?

A php.ini-distben és optimizedben, meg a system könyvtárban lév? php.ini-ben a register_globals Off-ra van állítva.

Van ötletetek?

Köszi
G.

NIX Creative Commons License 2001.10.27 0 0 161
Ehem... szóval a második link helyesen:
http://hu.php.net/source.php?url=/manual/hu/function.jddayofweek.php

Elsőre elég durva, de tetszik!

OFF
PS: true.hu:"MySQL szolgáltatás: 1 MByte SQL tárhely 2 MByte "rendes" tárhelynek felel meg", az 5 MBs csomag évente 26 964 Ft+áfa vagy havonta 2 729 Ft+áfa a másik vége: 1000 MB egy évre "kedvezmény nélkül" 5 411 520 Ft+áfa, "kedvezménnyel" 432 922 Ft+áfa (92%-os mérséklet!!!)
ON

Előzmény: NIX (160)
NIX Creative Commons License 2001.10.27 0 0 160
A PHP.net nagyon kedves, mert az egy "Nyílt Forráskódú Site" így minden oldal aljában ott van egy kis "Show Source" link...
Pl.
A kezdőoldal forrása:
http://hu.php.net/source.php?url=/index.php

Sokkal beljebb, a dokumentációban, a JDDayOfWeek függvény leírásának oldala:
http://hu.php.net/source.php?url=/index.php

Így azért már könnyű lesz... 8-) csak az a fránya MySQL lenne könnyebben megoldható... 8-(

-nix

Előzmény: rgranc (159)
rgranc Creative Commons License 2001.10.26 0 0 159
f2s néha nagyon gyengusz.
FreeWeben tényleg van MySQL, és tényleg fizetni kell érte. A http://www.true.hu/ címen nézz körül, ők üzemeltetik a freewebet, ha jól tudom. Lehet, hogy nincsenek csak erre árak megadva, de lehet érdeklődni...

Egyébként pedig azt ajánlom, itt nézz körül: http://www.hotscripts.com/PHP/Scripts_and_Programs/FAQ_and_Knowledgebase/, itt találhatsz olyat, ami nektek kell. Esetleg ajánlanám még a PHP dokumentáció rendszerét, gondolom az is GPL szkript, de nem tudom, honnan lehet megszerezni, a php.net-en nem láttam (még). Az XML alapú, és szkript generálja a különböző formátumú (chm, pdf, ps, html) fájlokat.

Előzmény: NIX (157)
Mike Creative Commons License 2001.10.25 0 0 158
NIX a php roppant egyszeru, ha tudod mit akarsz csinalni html-ben. Pikk-pakk meg lehet tanulni, nem egy etvasz. C meg abszolut nem kell hozza.
Előzmény: NIX (157)
NIX Creative Commons License 2001.10.24 0 0 157
Igaz, hogy könnyebb lementeni, de minek, amikor minden anyagból lesz Windows help (CHM és HLP) és a boldog *nixes lázadóknak talán PDF is, ráadásul így egy nap, amíg lejön egy oldal...

Egyébként, ahogy nézegetem, egyre inkább az az érzésem, hogy nem egy nagy vasziszdasz egy elég alap változatot megcsinálni, mert nem kell mindenféle felhasználókat, meg sessionokat managelni, onnantól meg szüret... mondjuk kár, hogy eddigi életem során nem tanultam C-t semennyit, de majd belejövök...

MySQL a FreeWeben-témár ötlet? Valami sejtelmeset hallottam, hogy 'meg kell fizetni, de van'... kimittud? Vagy inkább f2s.com? (Csak az meg betelt éppen...)

-nix [HTMLinfo.fw.hu]

Előzmény: Mike (155)
zizi Creative Commons License 2001.10.24 0 0 156
megint elővettem a dolgot és érdemes volt aludni rá egyet (párat), jogosultsági probléma okozta a baromira hülye hibaüzenetet

zizi.láma.szeme.vaksi

Előzmény: zizi (151)
Mike Creative Commons License 2001.10.24 0 0 155
Asszem mintha lattam volna az oldalatokat. Nagyon jo kis oldal az (minek valtoztatni) masreszt ugye konnyebb lementeni :) - pfuj
Előzmény: NIX (154)
NIX Creative Commons License 2001.10.24 0 0 154
Sziasztok,

Előre szólok: rendkívül láma (viszont nagyon elszánt) kérdés következik!

Szóval:
Van egy khm.. "portálunk" a FreeWeben, ami többek között a HTML 4 leírását is tartalmazza magyarul. Namost: eddig kategoriánként (pl. táblázatok, szövegformázó tagek, stb) egy lap volt, rajta az összes taggel, csak így túl nagyok az oldalak. Jött az ötlet, hogy szedjük szét tagenkénti lapokra kereszthivatkozásokkal, stb. Ha viszont plain HTML-ben csináljuk, akkor a webmesterünk meg fog őrülni. Meg kéne csinálni ezt PHP-ben. Mivel enm érzek nagy elszántságot ahhoz, hogy nagyhirtelen megtanuljak PHP-ban programozni (előbb-utóbb persze majd meg kell), most egy olyan kész szkriptet keresek, ami ilyen:
- nem kezel felhasználókat, legfeljebb vmi egyszerű nézettségi statot készít,
- az egyes leírásokat ne kelljen külön HTML-ben formázni, elég legyen vmi rövidítés (pl. $cím:"EZ A CÍM"), amit a szkript kicserél a megfeleő HTML kódra
- és (talán ez a legfontosabb) ha valamilyen tagre hivatkozok, az legyen egyszerű (pl. a $link:"body" -ra illesszen be egy linket a body tagről szóló oldalra)
Kb. ennyi. Ja, és mivel a FreeWeben fut, ne kelljen hozzá MySQL, vagy mondjátok meg, hogy ott hogyan használhatok MySQL-t (vagy monsjatok egy olyan (free) szolgáltatót, ahol van mySQL...)...

Bocsi, hogy long voltam. Bármilyen ötlet jól jönne...

Mcs-php Creative Commons License 2001.10.19 0 0 153
hola
szerintem a httpd.conf tartalmazza a hibaüzeneteid tartalmát. Ott keresd.
Nekem egy ilyen beállító fájl kellene Nt-ben, ugyanis amit linuxnál belőttem azt most nem tom nt alatt az iis-ben
Előzmény: break2 (152)
break2 Creative Commons License 2001.10.18 0 0 152
Most mar ertem a kerdest de nem tudom a valaszt. Johetnek az okosabbak.
Előzmény: kola2 (150)
zizi Creative Commons License 2001.10.18 0 0 151
grrrrr...

Áttettem (volna) a Win/Apache alatt megírt alkalmazást Suse 7.2/Apache környezetbe (PHP 4.0.4), a /etc/php.ini-ben include_path = "." van, a '/usr/local/httpd/htdocs/' az alapkönyvtár (http://localhost-ra műxik a tesztoldal), de a
http://localhost/touch/uniteszt.php -ra az alábbi hibaüzenet jön :

Warning: Failed opening
'/usr/local/httpd/htdocs/touch/uniteszt.php' for inclusion (include_path='') in Unknown on line 0

Mellesleg egy szál include sincs benne.

Mi a bánat nincs bekonfigurálva ?

kola2 Creative Commons License 2001.10.18 0 0 150
Break2 !
Tökéletesen félreértettél és nem a kérdésre válaszoltál.
Nem keverem a cookiet meg a session filet! Nem errôl van szó.
A php (beallithatoan) alapbol cookie-t használ a session id (nem a valtozok atadasara) átadására.
1 Web szerveren 1.php session_start, a serveren a xyz session file letrehozasa valtozok belementese stb
2. A kliens gepen cookie beallitasa
3. A kliens egy masik 2.php filet ker amiben session_start van
4 A server a kliens kukijabol kiolvassa hogy hoppa te mar elinditottal egy xyz nevu sessiont
5 akkor nesze, itt vannak az xyz nevu session fajlomban tarolt valtozok, vigyed.
6 es a 2.php file megkapja az 1.php file altal a serveren a session fileben eltarolt nev=ertek parokat (valtozokat)
Ez igy megy!
De:
Ha a kliens browserben le van tiltva a cookie a server a 2. lepesben nem igy jar el, hanem letrehoz egy un. SID allandot.
Ez a session id, de ezt mar manualisan pl uri-ben get metodussal vagy post metodussal torzsben vagy headerben kell atadnia az 1.php oldalnak a
2. php oldalra. Ez nem tortenik automatice ezt a programozonak kell beleirni a kodba, pl .....
Az en kerdesem pedig az volt ezzel kapcsolatban.. de ezt mar leirtam az elobb.
2. Kerdesre koszi a valaszt.
bye kola2
Előzmény: break2 (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!