Félő, hogy Orbán megválasztja a leendő ellenfelét -"Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát!"
Széles körben alkotmányoztak, ez a lényeg. Gyakorlatilag szinte mindenki képviselte magát, messze nem a parlament (és nem is a későbbi parlament) összetétele szerint ment a dolog.
De én ezt is kibővíteném az állampolgárok közvetlenebb részvételével. Nincs ok sietni, az alkotmány egy nagyon fontos, alapvető jogszabály, ezt együtt kell kidolgozni.
elég, ha ezeket a pénzcsapokat, amelyeken keresztül Orbán kiszolgálja a klientúráját, elzárják
Ezt gondolod, és sajnos azok is ezt gondolják, akik hatalmi pozícióba kerülhetnek.
NEM lesz elég. Akkor se lesz elég, ha tényleg sikerül minden ilyet elzárni.
Mindent lopásnak, indokolatlan pénz elszivárgásnak néztek, ami úgymond fideszeshez kerül. Mivel nálatok axióma, hogy pénz csak fideszeshez kerül, kivétel nélkül minden beruházást elzárandó pénzcsapnak néztek. Így aztán tényleg úgy tűnik, hogy baromi sok a pénz.
Viszont a dolgok elkészültek, és nektek is szükségetek lesz elkészülő beruházásokra. Meg kell nyitnotok mások számára ugyanazokat a csapokat. Mindjárt nem lesz annyi pénz.
A tapasztalat az, hogy utáljátok ugyan, ahogy megy a pénz most az úgymond fideszes zsebekbe, de a beruházások elkészülnek, az alvállalkozókat kifizetik. Nem mindenki lop, és semmiképp se annyit, mint amit gondoltok. A saját propagandátoknak hisztek.
Szintén tapasztalat szerint, ha balos zsebekbe áramlik a pénz, nem készülnek el a dolgok, nem fizetik rendesen az alvállalkozókat. Példa a négyes metró.
Vagyis az lesz, hogy még rosszabbul költitek el ugyanazt az összeget, továbbá vannak nagyívű elképzelések szociális, oktatási, egészségügyi többlet költésre.
Elfogy a pénz, és néztek mint a moziban. Jöhet Gyurcsány a trükkökkel.
Azt a logikátlanságot szeretném megérteni, hogy fogják magukat, felesküsznek, még az alaptörvényre,, majd módosítják a 2008-as törvényt a felesküdésről, majd akkor ezek után újra felesküsznek, de már nem az a alaptörvényre? ÉS EZT ÍGY HOGY? Mert hát akkor már képviselők, nem kell még egyszer felesküdniük. Vagy lemondanak? De akkor meg új választás kell. Nem kerek itt semmi. Én inkább prepper anyagokat kezdek el nemsokára olvasni, hogyan éljünk át polgárháborút egy metropolisban. Meg készletezni fogok, mint a kovid elején.
1989-ben olyan szerveződések alkotmányoztak, amiknek erre semmilyen jogi vagy társadalmi felhatalmazásuk nem volt. Épp ezért tették be a preambulumba az ideiglenes mivoltát.
Az, hogy az egészségügyi szakdolgozókra, a rendőrökre és hasonlókra olyan, a korábbi juttatásaikat is megvonó új jogviszonyt kényszerítettek rá, az nem igazságtalan?
Látható is, többezer eü. szakdolgozó hiányzik a rendszerből - az új jogviszont közel 5.000-en alá sem írták - és a rendőrség is gyakorlatilag csődben van, egymás után mennek el onnan az emberek.
De lehet említeni a szociális szféra dolgozóit is, és még néhányat.
Szerinted mivel kampányoljanak a jelöltek, ha nem azzal, hogy hogyan akarnák az igazságtalan juttatásokat rendezni?
Ez még nem kormányprogram, amit ők ismertettek, egyébként szerintem az ellenzék nem is ismeri a költségvetés pontos számait, ahogy ez elhangzott az egyik jelölti vitán, mégpedig olyantól, aki amúgy már most is a Költségvetési Bizottság tagja a parlamentben.
Jó, ha tudod, hogy még a jelenlegi parlamenti képviselők is sötétben tapogatóznak, ők is csak nagy vonalakban ismerik a költségvetés számait, így én helyesnek tartom, hogy konkrétumokat nem jelöl meg most az ellenzék.
Ezt úgy értik Wic, hogy a képviselők még felesküsznek a semmisnek vélt Alaptörvényre (ugorjunk, tudom, logikátlan, de az ő agyuk így jár), majd már képviselőként, de még kormányfő jelölt nélkül képviselő által benyújtott törvényjavaslati előterjesztéssel módosítják a 2008. évi XXVII. tv.-t.
Elég, ha a mellékletből törli az "és annak Alaptörvényéhez" szövegrészt, ezt benyújta és csá.
Utána a kormányfő már nem az Alaptörvényre esküszik fel moondjuk. Mondjuk ezzel mit érnek el, még nem világos. Karácsony valami lyet mondott. De akkor a miniszterek is már kihagyják az alaptörvényt ... de az összes minisztériumi tiszviselő is az alaptörvényra van felesketve, ezket vagy fel kell vmi másra esketniük vagy kirúgni, vagy nem tudom ... sajnos, nem vagyok idóta, hogy elképzeljem, hogy gondolják ezt az egész baromságot.
De most így hirtelenjében azt sem látom, hogy ez hogy megy át a bizottságokon, amiket persze sizntén fel kéne állítani ill. hogy képviselteti magát akkor a kormány, ami ekkor még az ügyvezető Orbán-kormány. Gondolom lesz új házszabály is, ha győznek. Kiiktatják a bizottságokat? Húha, meredek.
Ha elolvastad volna a Kis János-esszét, láthatnád, hogy ő arra hivatkozott: ha a mostani ellenzék ugyanazt csinálja, mint a Fidesz a hatalomátvételkor, nem lesz meg a társadalmi egyetértés, hiába hoznának akár kétharmaddal új alkotmányt, azt nem tudnák érvényre juttatni, mint ahogyan most a Fidesz sem tudta, csak addig él az ő alaptörvényük, amíg ők vannak a kormányrúdnál.
Ezért nem számít a kétharmad.
De nem is jogszerű kétharmaddal alkotmányozni, soha nem is volt az (ez az egyik oka az alaptörvény semmisségének).
Egy új alkotmánynak ennél sokkal-sokkal hangsúlyosabb támogatottságra van szüksége, hogy a nép meghatározó többsége (és nem a fele, hiszen mind a parlamenti választások, mind a népszavazás legfeljebb a nép felét tudják egy oldalon csatasorba állítani).
Én erről beszélek. Olyan alkotmányozási folyamatot tudnék elképzelni, mint ami 1989-ben volt, azzal a különbséggel, hogy sokkal erőteljesebben be lennének vonva nemcsak a szervezetek, hanem az állampolgárok is.
Ha a döntéshozók minden gondolata az elköltése körül forog, akkor nem lesz okos gazdaságpolitika, nem lesz megfelelő gazdasági környezet, nem lesz elég adóbevétel a költekezéshez. A legfontosabb, legjobban megindokolható, abszolút szükségesnek mondható költéshez sem.
Tipikus példa a Medgyessy kormány 100 napos és azt követő programja. Minden eleme önmagában indokolt, szükséges, előre mutató és hasznos volt. Csak éppen elfogyott a pénz.
Már 2010-ben sem rendelkezett semmi arról, hogy kétharmaddal lehetne alkotmányozni, a Fidesz jogsértően tette ezt meg.
Így ezek után sem lehet, én erről beszélek. A kétharmad ehhez kevés.
Ráadásul leragadtál a parlamentnél, holott az csak egy része a társadalomnak, nem egésze, ennél szélesebb körű részvétel szükséges az alkotmányozásban és ez független attól, hogy kinek mennyije van a parlamentben.
Én pont ilyet nem láttam. Hogy beszélnek arról, kinek kell emelni a bérét, mert leépült az egészségügy, a rendőrség, stb., az természetes.
Rengeteg pénz van Orbán sameszeinél, őket segítik olyan elképesztően magas költségvetési támogatással, hogy ezekből már régesrégen meg lehetett volna oldani a jelenleg felmerült problémákat.
Még csak nem is kell visszaszerezni ehhez vagyont - az már az elszámoltatás hatáskörébe tartozik -, elég, ha ezeket a pénzcsapokat, amelyeken keresztül Orbán kiszolgálja a klientúráját, elzárják. Itt évi sokmilliárd Ft-ról van szó.
Eddig a Fidesz volt, akinek nem számított a jogállam fogalma, és ezt már nemcsak mi tudjuk, hanem külföldön is tudják, ennek "köszönhetően" (mert ebben nincs köszönet) nem kaphatjuk meg a helyreállítási alapból nekünk (és nem Orbánnak) járó pénzeket.
Nem, a kettő nem függ össze, más kérdés a választás és más kérdés az alkotmányozás, az előbbi egyszeri alkalom, míg az utóbbinak viszont nincs határideje és akkor sikeres, ha megvan a konszenzus. Ehhez csatasorba kell állítani parlamenten kívüli erőket is, főleg őket.
Az is különbség, hogy a választás csak a parlament tagjaira vonatkozik, az alkotmány viszont mindenkire, nemcsak a 193 emberre és főleg nem azok politikai céljaira. Itt a politikai motiváltság majdhogynem mellékes.
Az alkotmányozásba természetesen be kell vonni a parlamenti és parlamenten kívüli pártokat, valamennyi érdekképviseleti és civil szervezetet is. Ezt követően lehet társadalmi vitára bocsátani, legalább egyszer az életben lenne egy normális konzultáció, akár írásban, akármilyen más módon.