Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nem teljesen vág ide, de bemásolom. A Penta-Tész osztotta meg 15 órája. Fő termékük az alma, szilva, meggy, zöldborsó, zöldbab, stb.
"Kedves Termelő kollégák, Szaktanácsadó kollégák!
Bár most mindenki a fagyok miatt izgul elsősorban, a tényleges, már létező óriási bajról nem is szól a média. Hajdú-Bihar megye észak-keleti részén, Borsod megye déli részén és szinte az egész Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területen óriási, korábban nem látott csapadékhiány állt elő. Az elmúlt héten itt ugyanis csak kb.5-6mm csapadék volt, az is 2-3 részletben amit az azóta is fújó folyamatos erős szél már teljesen ki is szárított, el is tüntetett. Utolsó számottevő csapadék itt január végén hó formájában volt, azóta semmi. Sokat látott gazdasszonyok már csendben elkezdték felvásárolni a zöldborsó konzerveket és fagyasztott termékeket ugyanis hamarosan nem az lesz a kérdés a boltban hogy mennyibe kerül, hanem hogy van-e egyáltalán? Ugye mekkora különbség? Pedig, a zöldborsótermelők gyakorlatilag 100%-a öntöz és a legmagasabb elérhető technológiai színvonalon termel. Szaktanácsadó kollégáknak javaslom, minden körülményt gondosan rögzítsenek mert néhány hét múlva amikor jönnek a kérdések a termelőktől, ipartól, hivataloktól hogy hol van a termés amikor öntözünk is, fagyvédelmet is végzünk előírás szerint. Nem akarok Nostredamust játszani, de egy dolog biztos: lényegesen kevesebb gyümölcstermés lesz idén mint tavaly volt. Azt le sem írom amit mindenki lát: az ősz óta tartó vízhiány miatt kevesebb, fejletlenebb virágokat látunk, az éjszakai hidegek mire elmúlnak olyan erős szél támad hogy lehetősége sincsen a normális munkavégzésre méhecske barátainknak. A pollen kicsírázásához, a pollentömlő növekedéséhez nedvességre van szükség, az állandó szél miatt (is) a bibe száraz, szinte fonnyadt. A természet csodákra képes, nyilván így is lesz valamennyi termés de akinek van eladatlan készlete nem hiszem hogy kapkodni fog az eladással.... Olvasgatom a kommenteket hírportálokon, hogy ezek a termelők mindig csak sírnak, sose jó semmi, a nagy támogatásokat meg lenyúlják, stb.stb. mert ha itt nem terem majd hozunk máshonnan a világból meg hasonló okosságok. Soha ne érjünk el odáig, de a csapadékhiány ezeket a billentyűbetyárokat is ki fogja mozdítani a fotelből. Ugyanis ha ez így marad még egy hónapig, a számítógépébe nemigen lesz áram mert Pakson olyan kevés víz fog folyni hogy nem tudják majd hova elvezetni a hulladékhőt. Németországban a folyami hajózás miatt aggódott mindenki a szárazság miatt, meg sem fordult a fejükben hogy mi a csudát fognak enni. Ismétlem, a tavaszi csapadékhiány nem pótolható, sőt, ha betakarításkor, éréskor jön meg a csapadék a károk tovább fognak emelkedni és az már messze nem csak a termelők ügye lesz. Próbálkozhatunk bármivel, de víz nélkül nincs élet!"
Tisztelt topiktársak, nekem olyan problémám van a kajszival, hogy képtelen vagyok számomra megfelelő koronaalakot kialakítani.
Egyszerűen olyan intenzíven nő felfelé minden évben, hogy akárhogy próbálkozom a metszéssel, nem tudom oldalirányba kényszeríteni az ágakat, felfelé bezzeg szalad, mint a nyúl.
Látom, a szomszédomnál ugyanez a probléma, már egyszer teljesen visszacsonkolta a fát, de utána is csak égretörő ágai lettek.
Jellemző ez általában a kajszira, vagy csak mi fogtunk ki ilyen égimeszelő fajtát?
Mondjuk nálam elég magas a talajvíz szintje, lehet, hogy ennek köszönhető?
Ti hogyan oldjátok meg, hogy a megfelelő koronaalak legyen?
Öszibarackot, Nektarint, esetleg Szilvát gondolta, őszim minden évben volt..... most nem mert tavaly kivágtam, 2db, fiatal Nektarin fáimon is lesz 10-15db termés.... Ha☝🏼
Látok ilyent én is, beszéltük is valakivel, hogy talán atka, mert olyan mint atka fertőzésnél a szőlő. Aztán nem foglalkozok vele, mert csak kis mértékben prr levélen látom főleg a déli oldalon, barackom meg már úgy sincs.
Ja .... atka . A kajszin néhány hajtásvég elég sz@rul néz ki fehéres a fonákja megálltak a növekedésben de csak itt-ott a fa nagy része jó . Nem tudom lát-e valaki ilyet és hogy hallot-e már valaki kajszi esetében atka fertőzésről .
Nálam a Pinkcotot és a Bergerouge-t szinte nem is kell ritkítani esetleg 1-2 csomót . A többit mind , de még várunk vele mert úgy látom talán potyog le belőlük . Bizonyos fajták szórnak le ha sok van rajtuk , de pl : Frisson , Kioto nem .
Mondjuk az igaz , hogy fiatal fának sokkal gyengébb a fagytűrése csak nálad meg azon a térálláson örökké fiatalok maradnak .... tehát , ja , jól át kell gondolni .
Nálam őszibarackon van most ez , hogy a fiatalabb fákról sok virág lement az idősebbeken meg minden megmaradt .
AZt tudnám javasolni, aludj erre még néhányat, mielőtt végleges döntsét hozol.
Sajnos a kajsziban sok esetben, a szerencsén is múlik a termés.
Jó példa vagyok erre én. AZ egyik legrosszabb fekvésben vagyok az Országban, nekem nagyon kockázatos a kajszi. A tavalyi évet leszámitva, túl nagy panaszra nincs okom. Habár védekeztem 28-án, ugyanakkor kimagasló szerencse is kellett, hogy kielégitő termés elé nézzek.
AKár ma hajnalban, el is mehetett volna mind. Szerencsém volt, mig neked nem.
Köszönöm, színt úgy Benedek Jánosnak és Diospyrosnak! Semmi ilyen opció nem jöhet szóba, pláne ilyen kis területen.......... bármennyire is gyerekori kedvencem a kajszi, most már húznom kell egy vonalat! Gyümölcs marad mert szeretem csinálni....
Nemigen van igő fényképezgetni , de néhány kajszi állapotot azért kiválasztottam , gyakorlatilag mindent ritkítani kell , főleg a rövid termőrészek és a vesszők, ágak vége brutál .Ami még nemigen volt, de a Kuresián is lesz ritkítani való , aztán az idén elsőbálozó Frisson, ez az ág az előbbi Kuresiába van szemezve, hááát.. Az Orangered se nagyon dobálta el a virágait :...de amiket eddig szemrevételeztem , azok közül a Lady Cot a legdurvább : , ha idén éri vmi a kajszikat, akkor rettentő ideges leszek...
Alsó részén pucolta kb 1m-ig, amelyiken volt még némi virág "maradék" az jobban bírta, ... mindenesetre ami sötétebb színre váltott annak vége, nem beszélve a fonnyadásról. Marad ami marad már nem igazán érdekel öszinte leszek. A két fagyos csütörtöki fárasztó éjszakák után megérdemeltem volna egy jobb évet a két Nullás után. Ami nem megy azt nem kell...... ☝🏼😔
Nálunk hasonlóan alakult az éjszaka mint a 28.i . Kb 3 -ig hűlt a levegő majd támadt némi légmozgás és onnan kezdve melegedett . Pécsről nem ment adat az időképre de a környék ezt mutatta . 3-kor 2,5 fokot mutatott az udvari mérő reggel 6 kor pedig 3 -at . Kimentem a kertbe és ott is 3 fok volt kis széllökésekkel . Érdekes módon az orfűi mérő folyamatos süllyedést mutatott reggelig pont mint 28.-án .
Ugyan ilyenből csináltatjuk mi is a második gépet ...... kicsit bealudtak a lakatosok remélem jövő tavaszra elkészül . Mi a leömlő csövet ( ahol kijön a meleg levegő meg a füst ) kémény csőből tervezzük elég vastag és hőálló anyag van belőle könyök is lehet alakítani . nem a zománcos hanem a kazánokhoz való vascső .
Hát nem tudom, légvonalban 10-15 km-re vagyunk - Isaszeg. - de nálunk 7 órakor még kicsit -1 alatt volt. Nem mértem, de a rét hófehér volt, a kint parkoló autó szélvédőjéről kaparni kellett a jeget. A március 28 elintézte a kajszi nagyját, de az őszik szépek voltak. Remélem túlélték.
Fonnyadnak, hervadnak a fa egyik felén a levelek. Mézgásodás nincs, de gyerektenyérnyi méretű kéreghiba látszik a törzshöz közel. 4 éves a fa idén már bőven kötött, bőven termett volna.
Csak statisztikai szempontból szólaltam meg, lehet húzni még egy vonalat a fajta kockázatának értékeléséhez.
Egyébként Kerepes belterületén eddig nem volt fagykár.
Nálam egész éjjel ment a korona alatti mikroszórós öntözés... 25 mm. A talaj nem lett túl vizes, mert itt csak 8 mm esett az elmúlt néhány csapadékos napon. 0-1 C lehetett, tegnap venni akartam egy min-max hőmérőt, hogy pontosan tudjam, alap dolog, persze, nincs a gazda boltban... Reggel 7-kor mentem ki, úgy láttam rendben vannak a fák.
Én mondjuk vasárnap egész nap öntöztem készülve a mai reggelre. Használtam a Damisol BB gabonát is. De szerencsére talán nálam nem volt fagyvédelmileg szükséges esemény. De az előrejelzések szerint még szerda reggel is lehet valami. Majd megnézem a regiszteremen hogy milyen hőmérsékletek voltak.
Reggel 6:00-kor +3 fok volt nálunk (Esztergom-Kertváros), de a kertben a fű (gaz) foltokban deres volt, őszintén remélem, ez az egész kimerült a talajmenti faggyal...