Szép dolog a jollézés, de idővel "kinövi" az ember. Szerintem a 40+ és 90+ a két határ, ahol már nem esik olyan jól az ugri-bugri. Akkor át lehet ülni nagyhajóra. Csak egy analódia: tegnap kivittük apámmal a játékautót az Oldtimer Premierre. Mit mondjak, a ki és beszálláskor nem volt őszinte a mosolya. Igaz, nála a 77 évhez egy csigolyarepedés utáni szegecselés is társul.
Ez alapos elemzés volt, köszi! És a többieknek is köszönöm a bérléses tippeket. Nekem tulajdonképpen Pilismarót tök jó lenne, mert a szülőknek szemben, Zebegényben van telkük. Csak két apró hiba van: ott nincs bérlés, és mindig vinni kéne a kajakot az átkeléshez. Bár ez utóbbi nem akkora baj, legalább sokoldalúan leszek sportos. :-) Szóval maradnak a bérlős helyek, leginkább a Velencei-tó. Majd a játékautóval megyek, úgy ugyan drágább, mint a Priussal, 4 literes fogyasztással, viszont az út minden percét ki lehet élvezni, és az idősb kollégákat is könnyű lesz rávenni egy kis "tökömtuggyázásra". Akkor meg megspórolom az oktatót. ;-)
Sajnos a budakalászi tó, mint Budapest környékén az egyetlen rendes(ebb) vízfelület, mexűnt létezni. Az eddigi vad használatot 2 éve ellehetetlenítették pár ostoba miatt aki saját porhüvelyével szennyezte a vizet, adott munkát a szerveknek. Fürdeni sem volt utolsó.
Azóta is keresem az 1 órán belül elérhető helyet a Szépilonától, de nem igazán találom :-( Lágymányosi öböl kizárva, RSD szűkös. 100km-re 3e ft-tal számolok.
Szerdán kipróbáltam a dorogi Palatinus tavat. Elmegy, de alig. Pici, a szél sem jó. 3/4 óra, 2e ft benzin. Az utolsó képek ott készültek:
A pilismaróti öböl nem rossz, de igazából messze van. Messzebb mint a Velencei. 1 1/4 óra, 3-4e ft.
Tata nem rossz és ott szerintem lehet vitorlást bérelni, de 1 óra és 5e ft. De nincs közel, a vize sem nagy szám.
Gárdonyba is legalább 1 óra az út. Autópálya matrica arra a 30 km-re nem éri meg. 1 óra, 3 e ft. A vizét sem szeretem, a parkolásért fizetni kell mindenütt a tó körül a rohadékoknál.
Siófokon, Zamárdiban azért a víz nagyságrenddel jobb, a parkolásért sem kell fizetni, lehet dingiket bérelni, meg nagyobbat is. Ha van matrica, 1 1/4 óra alatt megjárható kb. 6e-ből. Szóval szerintem még mindig a legjobb az Arany-Ezüstpart, Zamárdi, de egy kis pár órás vitorlázásért 6e ft-ot az drága mulatság..
Igazából most már nincs Budapesthez közel egy tó, ahová csak úgy leugrik az ember :-( Kéne egy nagy tó. Már ezért is jó lenne a 3 vízlépcső a Dunára millió egyéb haszna mellé.
És van, aki úgy is marad. Papám szokta mesélni, hogyan kezdődött a vitorlás karrierje: valami hajós vizsgán a vizsgáztató tanár feltűnően méregette őt, majd megkérdezte, hány kiló. Atyám zavartan válaszolt, mire kiderült, az idős úrnak kidőlt a mancsaftja, és hétvégén verseny. Egy Kalózzal versenyezgettek innentől kezdve szépen, kettesben, így biztosítva, hogy mindig biztos legyen, ki lesz az utolsó. Atyám szerencsére aztán idővel nagyobb hajókra váltott.
Ez most totál OFF lesz, de egyrészt itt lehet offolni, másrészt tudom, hogy tehtube és édesvíz értenek hozzá (talán más is), harmadrészt meg nem akarok teljesen hülyét csinálni magamból a vitorlás topikokban, meg még szét is offolgatnám a kérdezősködéssel.
Szóval az a kérdés, hogy van-e valahol Pest környékén olyan hely (Velence, Omszki-tó, Kopaszi-gát, vagy más), ahol lehet valami kis jollét bérelni tanulásra, gyakorlásra. Elvileg tudnék vitorlázni, de csak nagyon elvileg, mert papírom ugyan van róla, de 13 éve -a vizsgám óta- ha kétszer ültem hajóban, akkor sokat mondok. (Az oktatás alapos volt, nem fél disznóért vettük a papírt, de hát a jogsi az csak papír, a tudáshoz meg a tapasztalathoz sok köze nincs :-) ) Az ismerősök közt ugyan vannak harcedzett skipperek, volt versenyzők is, de vagy szorgos családanyák, akik nem érnek rá velem bohóckodni, vagy 65-70+ nyugdíjasok, akik ugyan valószínűleg szívesen vitorláznának, de talán mégsem egy jó, kis "bújkálós" jollén, 10 fokos vízen. Nekem viszont aktuális lenne a dolog, mert a lányaim rákaptak a Fecskék és Fruskákra, anya sem ellenezné a családi vitorlázást, csak hát az a fránya tudás... Nem mondom, a dunai kenuzás sem rossz, de egy kis nádsziget felfedezés a Velencei-tavon az mégis más.
(Venni -egyelőre- nem akarok, bár tehtube Aquaglideja nagyon csábító, de a ár-tárolás-szállítás hármas olyan lenne, mint a régi viccbeli kiírás az autószerelőnél: Tudunk gyorsan, olcsón és jól dolgozni. Ezekből Ön egyszerre kettőt választhat.)
Jóvanna, azért én elszavaltam neki, hogy "újság hasamba, betegség a pokolba". Erre egyre ritkábban van mód, manapság még tölteni való karalábét is lehet kapni egész télen.