Félő, hogy Orbán megválasztja a leendő ellenfelét -"Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát!"
Ha az alaptörvény semmis, akkor szerintem az Alkotmánynak automatikusan helyre kell állnia, hiszen azt az alaptörvény helyezte hatályon kívül.
És ezzel együtt az összes törvény is semmissé válik (vagy visszaáll a korábbi állapotra), amit az új alaptörvény elfogadása után hoztak létre, vagy módosítottak.
Ezt írtam én is. A támogatottság az egyéni választókerületekben sem érte el átlagban az 50 %-ot. Teljesen más tészta, hogy számolják a parlamenti mandátumokat.
És ezért nem helyes, ha a parlamenti mandátumok kérdését összekeverjük az alkotmányozással. Ezt írom az elejétől fogva.
Egyéniben és átlagban is valamivel 50 % alatt. Zömében 40, 42, 45 %, néhány helyen haladták meg az 50-et. Talán egyetlen helyen értek el 60 %-ot egyéniben.
Sem a 2014-es, sem a 2018-as választáson nem értek el 50 %-ot. Amúgy meg a kb. 70 % ment el szavazni, ehhez viszonyítsd azt az 50 %-ot (felfelé kerekítettem, látod), tehát a lakosság egyharmadát képviselte a Fidesz.
Ez pedig édeskevés egy alkotmányozáshoz.
És ez fordítva is igaz, ahogy már számtalanszor leírtam, sokkal szélesebb körű társadalmi egyetértés szükséges hozzá, akárki is nyer kétharmaddal.
Már azt is közölték, hogy keresik a módját - és emiatt akár módosítanak is EU-s jogszabályokat -, hogyan lehet a helyreállítási alap pénzeit a kormány nélkül biztosítani a mi számunkra.
Oda kell adni KariFerinek ők majd jól szétosztják.
Nem "minket" akarnak kizárni, ez csak Orbánékra vonatkozik, őket már kiakolbólintották a Néppárt frakciójából is.
Az EU tudja, hogy Orbánékkal itt, Magyarországon csak a lakosság egy kisebb része ért egyet.
Már azt is közölték, hogy keresik a módját - és emiatt akár módosítanak is EU-s jogszabályokat -, hogyan lehet a helyreállítási alap pénzeit a kormány nélkül biztosítani a mi számunkra.
A 2011-es állapothoz kell visszatérni. Hogy időközben mi volt, az abszolút mellékes, hiszen az akkori parlamentnek volt joga a módosításra.
Vagy (ahogy Vörös Imre írja) egy rövidített alaptörvényt kell elfogadni ideiglenes alkotmányként. Amiből sok mindent kihúztak ,de sok minden benne is marad.