Félő, hogy Orbán megválasztja a leendő ellenfelét -"Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát!"
1989-ben úgy módosították (más szóval: változtatták meg) az 1949-es alkotmányt, hogy szinte az utolsó szóig kiherélték, annyi maradt a régiből csak, hogy Magyarország fővárosa Budapest. Semmi más.
Ettől ez még egy módosítás és nem új alkotmány létrehozása.
Akkor egy szavad se lehet az új Alaptörvényre, ugyanis az sokkal nagyobb mértékben egyezik a korábbi alkotmánnyal, mint az az 1949-essel.
Látom, a magadfajta szefós nem érti, hogy 89-ben nem egy módosítás volt. Míg te 89-est kértél és kaptál. Miközben te 2011-est kérsz. Komoly zavar van a buksidban.
Az alaptörvény tekintetében igen, ott érvénytelenségről van szó, a hatályban tartás vagy hatályon kívül helyezés egy másik kérdés, amire egyébként még senki nem mondott semmit, Vörös Imrén, Karácsonyon és Kis Jánoson kívül.
Az az 1949-es alkotmány, ahogy már leírtam itt neked, korábban, elég szájbarágósan, de látom, nem sikerült felfogni.
1989-ben úgy módosították (más szóval: változtatták meg) az 1949-es alkotmányt, hogy szinte az utolsó szóig kiherélték, annyi maradt a régiből csak, hogy Magyarország fővárosa Budapest. Semmi más.
Ettől ez még egy módosítás és nem új alkotmány létrehozása.
Azért használjuk az 1989-es alkotmány kifejezést, mert az tartalmilag egy új alkotmányt jelent, jogilag nem. Jogilag csak az 1949-es törvény módosítása.
Manapság igen ciki, snassz ballibernyák előválasztási, választási jelőtnek lenni, ezért lasszóval, egérfogóval, mézesmadzaggal, lépes vesszővel és, mint a hajdani korteskedések idején, leitatással vadásszák őket.
Pedig pont ezt csináljátok. Ráadásul fel se fogjátok, hogy utána jogon kívüli állapot lesz, anarcia, ami a polgárháború előszobája. Néhány nap alatt bezuhanhat az ország a semmibe veletek.
Talán témához illik (csak részben off), hiszen volt itt szó arról, miért is kell a jogállamot visszaállítani, ennek többek között egyik okaként a Polt-féle ügyészség elfogult intézkedéseit jelölte meg mindegyik ellenzéki vezető.
Itt egy cikk az Átlátszóból, hány nyomozást szabotált el a Polt-féle ügyészség, ezek között van, amelyik indokolatlanul hosszú ideje húzódik, van, amit egyszerűen lezártak "bűncselekmény hiányában" (holott azt csak a bíróság állapíthatta volna meg) és van, amelyikben el sem kezdték a kutakodást: https://atlatszo.hu/2021/09/16/elszabotalt-nyomozasok-20-fontos-ugy-ami-megakadt-az-ugyeszsegen/
A kép nyilvánvalóan nem teljes, a cikk "csak" 20 ilyen, fontos és főként úniós támogatásból megvalósult projekt kivizsgálásáról vagy nem kivizsgálásáról szól.
úgy hörög itt az összes jobbhibbant, mint ha vörös imrével a lobogójukon törnének előre az ellenzéki hadak, kórusban üvöltve, hogy itten alkotmánytörlés lesz, ha a fene fenét esz, akkor is!
A magyar nyelv szabályai szerint így van. Amit megváltoztatsz, az marad, csak változások következnek be benne, míg a hatályon kívül helyezés azt jelenti, hogy eltörlöd a föld színéről, volt-nincs.
Simán tudtak volna Alkotmányt módosítani, de nem ezt a megoldást választották, hanem egy jogellenest, ezért kell a jogállamot szépen visszaállítani.
soha az életben nem szerettem az összeolvasást. csináltam, ha muszáj volt, de rettenetesen untam. voltak viszont, akik szívesen csinálták/csinálnák. járj elöl jó példával és olvasd össze az alkotmánybíróságra vonatkozó passzusokat, édes kicsi küszvágó csérem.
Persze, megpróbál minden egyes szóba és kifejezésbe belekötni (ezt írtam, az ilyenek a "jogászkodók", akik ezzel árulják el, mennyire pancserek az ügyben, de az hagyján, még különösen értetlenek is).
A megváltoztatás nem jelenti azt, hogy azt hatályon kívül lehet helyezni és helyette újat alkotni, soha nem is jelentette.