Az előző történet kapcsán véletlenül vettem észre azt is, hogy a bank május 1-től módosítja pl. a számlavezetési díjait! Milyen jó, hogy erre felhívták a figyelmet erre például az előző számlán!
Az én esetemben ez az emelés 100%-os 99-ről 199-re. Más bankban ugyanez 30 forint lenne. Érik nagyon a bankváltoztatás...
Az Indóház vasúti magazin szakírójaként munkám magasabb színvonalú elvégzéséhez elő akartam fizetni a LOK-Report nevezetű német vasúti magazinra. A rendelést neten adtam fel, 10 euró volt 3 próbaszám. Múltbeli élményeim alapján tudtam, hogy 10 eurót (2500 forintot) átutalni 1500 forintba kerül (miután az ember reklamál az Erste Bank ügyfélszolgálatán, hogy ugyanmár ne 3000-et vonjanak le). A németek a küldött számlában azonban felkínálták a bankkártyás fizetés lehetőségét, amellyel 2500 forint 2500 forintért jut el hozzájuk. Pontosabban a bank 8%-os költéséget számít fel, minimum összeg nélkül. Ezt általában az eladók "benyelik", de egyes cégek (fapados légitársaságok és a LOK-Report) ezt az ügyfelere hárítja. Így 10 helyett 10.8 euróval terhelnék meg a számlámat. Mivel a 200 forint az kevesebb, mint 1500, ez jó ajánlatnak tűnt. Januárban megadtam a bankkártya adataim a németeknek, aztán nem történt semmi... Illetve valami mégis: jöttek a lapok egymás után, kvázi ingyen...
A harmadik szám után újabb számlalevél érkezett 9 szám kedvezményes áráról 52,47 euróról. Mellékelve volt egy megbízás a bankkártyám megterheléséről, amit vissza kellett volna faxolni, küldeni kitöltve. Ám mivel ez nagyjából annyiba került volna, mint amekkora az egynapos vásárlási limitem, elmentem a bankba felemeltetni azt, hogy nehogy visszadobja a bank fedezet híján. A felemelt limit tudtában nekültem kitölteni a lapot, mikor észrevettem, hogy azon szisztematikusan Visa kártáyról van szó, nekem meg MasterCardom van... Szívtam a fogam, és úgy döntöttem NetBankon átutalom mégis 1500-ért 1000 körüli "jutalék" helyett...
Feltűnt azonban, hogy új menüpontként az Erste Banknál lehetőség van "automatikus" Euro utalásra EU-n belül. Erről már olvastam, gyorsabb és OLCSÓBB, mint a hagyományos módi. A németek megadták az ehhez szükséges Swift, IBAN és más adatukat, így megadtam a megbízást. Előtte és utána nézegettem az Erste Bank Üzletszabályzatot mennyibe is kerül ez nekem. Nem derült ki. Nem volt benne. Aztán másnap látom, hogy 1500 forintba, ennyit vontak le. Ezt nem tartottam fairnek, hiszen én dolgoztam a bankok helyett, azért "automatikus". (Egyébként az elektronikusan adott megbízást az Erste ügyintézője dolgozza fel kézzel és más rendszeren keresztül, lassabban hajtódik végre.) Írtam egy levelet a banknak emiatt. Két órán belül fel is hívtak telefonon és mondták, hogy a szolgáltatás olyan friss, hogy még nincs beárazva, ezért a "régi" módszer árát számolták fel. Szerintem meg ha nincs beárazva, akkor ingyen van! Ám közben felfedeztem hogy májustól már lesz ára: 3000 forint. Azaz a banknak olcsóbb és kevesebb munkájával járó szolgáltatás kétszer annyiba kerül (1,5 millió forint összeg alatt) mintha a másik menüpontba írnám be ugyanazon adatokat! Ez csak azon ügyfeleknek éri meg akik 3 és 3,4 millió közötti összeget utalnak. Tehát az "átlagos" lakossági ügyfeleknek aligha. Ennek ellenére mégis ezt ajánlgatja az erstebank.hu. Én is fogom ajánlgatni a PSZÁF és GVH-s szakértőknek az ügyfelek megtévesztése miatt! Az ügyintéző kislány abszrudnak találta a 3000-es árat, és "sajtóhibára" gyanakodott, aminek "mindenképp" utánanéz...
Az Ersta Bankos deviza utalásaim mindegyike problémás volt valamiért, és ügyintézőt kellett bevonni...
Az alábbiakban egy, az ERSTE Bank által feladott levél címzése látható. (A név kitakarva.) Budapestnek érdi irányítószáma van, a házszám hiányzik. (Csak emelet/ajtó szerepel.) Nem csoda, hogy a tértivevényes küldeményt 1 hét alatt kézbesítette a Posta, bár szerintem a feladón kívül a felvevő postai alkalmazott is másnapos lehetett.
Ez nem így van. Az ingatlan érték becslést akkor indítják el, ha a beadott papírok rendben vannak adminisztratív és egyéb jogi szempontból (adásvételi stb.).
A hiteleket döntésre csak akkor adják be ha ott van az értékbecslő által megadott érték is - hiszen addig értelme sincs mérlegelni. Hiszen a legtöbb ügylet fedezeti alapon is megfelel, tehát nincs jelentsősége a jövedelemnek. Igazából a "döntés" során akkor vérezhettek el, ha kiderül, hogy rajta vagytok a bank "fekete listáján" ami az Erste esetében jelenti a jogelőd PostaBankot is, vagy BÁR-on, bár ezeket van ahol a beadáskor megkukkantják.
Ha az ingatlant "leértékelik" akkor már be sem kerül döntésre az anyagotok.
Az Erste általában reálisan értékel, a hitelbiztosítéki értéket jól értékelhető ingatlannál a forgalmi érték 90 %-a körül szokták megállapítani. Osztályozzák az ingatlanokat, ez mindenhol működik - pl. ha a közelben gyárkémény, temető, vasút, stb van már csak B-s lehet az ingatlan stb. stb. ezer szempont...
remélem azért hogy minden zökkenő mentes lesz. Azt mondták, hogy el lehet indítani az értékbecslést. Tehát akkor a beadott papírokkal minden rendben volt, azt hoszem. Legalább is azt mondták, hogy az értékbecslést csak akkor indítják el, ha a beadott papírokkal minden rendben van és hitelképesek vagyunk.
meg a másik, hoyg egy fóromun mindig a panaszkodók, illetve fikázók a leghangosabbak (pl. én is azért írtam ide párszor) ettől még lehet, hogy az ügyfelek 98%-ánál zökkenőmentesen mennek a dolgok, illetve más banknál is van esély a problémás 2%-ba kerülni.
Mivel szoktak próbálkozni? ez így ebben a formában elég naiv kérdés :)
figy, egy a lényeg...egy bankban minden kondíciós nyilvános. Ami nem nyilvános, azt elvileg nem verhetik rád. A legtöbb esetben nem arról van szó, hogy a bank át akar verni, hanem arról, hogy az nem tudsz valamiről és meglepetésként ér később.
szóval olvass el mindent:
1, aktuális kondíciókat
2, tájékoztatókat
3, szerződéseket
az apró betűs részt is. ha nem értesz valamit kérdezz! tisztázd, hogy ki mit fizet (közjegyzői kell-e, milyen, hol, értékbecslés, bejegyzés, hitelbírálati, folyosítási,r endelkezésre tartási díj közül melyik van, mikor jelentkezik, stb)
Kérdezd meg, hogy hogyan változhat a kamat, stba jövőben (évente, félévente, végig fix)
ne írj alá semmit sietve, akkor sem ha sietsz valahova vagy sokan várnak mögötted.
vagy kérj el előre egy biankó szerződés-formát, hogy legyen időd otthon 1-2 órát eltölteni vele. hosszú évekre vállalsz kötelezettséget kőkemény havi tízezrekre, megéri rászánni az időt, mégha melóhelyről ugrottál is ki.
Sziasztok!
Párommal most akarunk lakást venni. Az ingatlanügynöknek a hiteltanácsadója intézi a dolgot. Elvileg már beadta a papírokat. Azt mondta, hogy szerinte minden rendben lesz. Most olvasgattam a fórumot, nem vagytok valami jó véleménnyel a bankról. Azért remélem nem ilyen súlyos a helyzet. Sokan mondták, hogy vigyázzunk mert nagyon rafináltak a bankok, és félretájékoztatnak, meg ilyesmi. Segítsetek, mire kell nagyon figyelni? Mivel szoktak próbálkozni, hogy lehuzzanak? Milyen buktatókra számíthatunk, ami csak úgy közbejöhet? Ahogy olvasgattam ti valamivel tapasztaltabbak lehettek, mint mi...
A fiamnak ( iskolába jár még) at ERSTÉNÉL van folyószámlája, hozzátartozó kártyával. Most derült ki, midőn bement a bankba pénzt felvenni, hogy tavaly októberben vagy novemberben állítólag kiküldtek neki egy új kártyát ( sima borítékban ), és ezt kérték. Kártya persze nem jött. Most újat kell csináltatni, amiért fizetni kell. Szerintetek ez jogos?
Rohadjon meg az Erste ha nem akarta a pénzünket!
12 milliót akartunk felvenni lakásvásárlás céljából,kéthónapig ültek a papirunkon majd a kéthónap elteltével elutasítottak.indoklás nem volt,mivel nem kötelező a részükről.
Majd elkértük a papirjainkat azokkal mondom mégegyszer azokkal átmentünk a HVB-bankhoz szó nélkül megadták.
Igazán egy kancsó banda hozzá nem értő cigánykodó primitiv taknyos team!
nem értenek hozzá csak a körmüket tudják reszelni miközben veled beszél így történik pesten a XIII.kerület egyik fiokjában a fiókvezető sincs 30 fölött tapasztalatlanul berakják 5 huszon éves lány mellé ez a bank a tied cimmel szép mi???
nem tudják megkülömböztetni a nullás számlát a tartozásos számlától nem tudja melyik nullás melyik nem ez a kemény hozzáértés!!!
Kerüljétek az erste bankot
Amióta Erste Bank lett a volt Postabank, ilyen fejetlenséget, sz@r informatikai rendszert nem láttam........
Az unott ügyintézők (egyetemi diploma kell egy ügyintézőnek, de minimum főiskola) a 3 hónap próbaidő alatt rájön, hogy nem ezért a trágyáért tanult 4-5 évet.....
Aki csak teheti, szünteti meg a számláját, új ügyfél már ehhez a bankhoz nem nagyon megy....
Az ügyintézőket folyamatosan baszogatják a tervszámokkal..... A vezetők magasan lesz@rják a beosztottakat, azt mondják, a munkát 8 óra munka után kell elvégezni, haladjanak az ügyek..... persze mindezt puszira.
Ezzel az új Hitelkártyával, amit nyomatnak mik a tapasztalatotok, Igényelte már valamelyikötök? Multkor éjjel felhívtam az infóvonalukat és meglepetésemre élöhangos tájékoztatás volt. Máshol még a Telebank is munkaidöben üzemel. Mielött igényelnék kiváncsi lennék azok véleményére, akiknek már van ( igénylés, használat stb) .
Használt lakásnál meg olyna fordulhat elő, hoyg a fődhivatal ugyan széljegyre feljegyez mindent azonnal, még a tuljogot is viszonylag hamar átírja, viszont pl. nálam a bank jelzálogát tulajdonszerzést követő 3 hónap alatt képtelen volt bejegyezni rendesen a széljegyről. És én is figyeltem, hogy mi a bánatnak vonnak le majd másfélszerannyi pénzt folyósítást követő 3. hónap után (ERSTE ad 3 hónapot arra, hogy a bejegyzések rendben megtörténjenek, viszont államilag kamattámogatott hitel esetén ezután ha a bejegyzés nem történt meg, büntetőkamatot számol fel, mert nem tudja a hitelt továbbértékesíteni az FHB-nek jelzálogbejegyzés híján)
Néhány ideges telefon, és kurvaanyázás után a földhivatal bejegyzett mindent, a banknak vittem azonnal tullapmásolatot, és következő hónapban már a rendes törlesztőrészletet fizettem. Egyhavi büntikamatot buktam.
Szerintem inkább arról van szó, hogy új építésű a kéró, támogatott a hitel, és a kivitelező b@szott még (vagy külső okok pl. fellebbezgető szomszédok stb. miatt nem tudta) elintézni a lakások albetétesítését. Ilyenkor még nincs meg a kamattámogatás, ezért durván sokkal nagyobb a fizetendő havi részlet.
Bocs, de ez elég hihetetlen.... Szerintem a teljes összeg néhány százalékát vonták le folyósítási jutalékként és a kezelési költség meg az értékbecslési díj adja ezt az össeget. Az a baj, hogy mindenért levonnak, aztán több év törlesztés után is ( mivel a kamattal kezded ) megvan mínuszban az egész felvett összeg...
Egy ismerősöm vett fel lakásépítési hitelt az Erstétől és havi 83000 Ft-ot fizetett volna havonta vissza.Letelt a hitelfelvétel óta az első év és számadást készített:a havi befizetéseken kívül a bank levámolta az 1 év alatt még 600000 Ft-ra ami havonta plusz 50000 Ft-os kiadás.A jogcímek? pl az értékbecslő elvesztette a házról készült fényépeket-újakat kellett készíteni,felszámolnak kezelési költséget külön,stb.
Hm.. megjött az Erstétől a levél, pontosabban újabb kivonat arról, hogy lenullázták végre a (negatív) egyenlegem - úgyhogy végre megszűnt az a roh.dt számla.. soha többet, Erste Bank!!
Van egy Visa-kártyám az Ersténél. Amikor nyitottam, az akkori szabályok szerint 50 ezer Ft óvadékot kértek, le is tettem. (Bár nem tetszett a dolog, hogy évek óta odamegy minden pénzem, és még nem hiszik el, hogy nem csinálok galibát.) Nemrég megváltozott a szabály, nem kell óvadék, elég 3 hónap számlamúlt. No, az megvan, mondom.
Hétfőn megyek a bankba, kérem, hogy szüntessék meg az óvadékot, és vezessék át az 50e-t a folyószámlára. Kifogtam egy nagyon készséges, de elég kezdő ügyintézőt. Telefonok össze-vissza, senki sincs már bent a Központban. Menjek vissza kedden.
Kedd reggel megyek, telefonok ismét. A Központ még nem találkozott ilyen üggyel. Írjon a fiók emailt. Megállapodunk, hogy felhívnak, ha van válasz. Este telefon: nincs válasz, de folytatják a nyomozást.
Szerda délben: telefon. Megjött a válasz, még nem is hallottak olyanról, hogy valaki vissza akarja kapni az óvadékot, ha már nem kell. De a Központ szerint, ha megszüntetem az óvadéki számlát, ki tudják fizetni a pénzt.
Csütörtök délben bemegyek, immár harmadjára. Lehetne, hogy átvezetik a számlámra? Nem ajánlják, mert még a Központ letiltja. Kifizetik kp., persze mínusz kifizetési jutalék. De utána befizethetem a folyószámlára. Éljen! Tranzakció lezajlik, kérdésem: ugye biztos nem tiltják le a Visámat? Válasz: Nem tudom, de bízzunk benne!
Csütörtök délután: a Plusban még elfogadták a kártyát. Van remény. :)
Nah. Ma nagyon odachaptam az asztalra. Remélem, ezzel pont került a számla végére, mert én aug. 15.-én úgy lelépek innét egyelőre, mint a hattyúk telelni. Anyuci meg szívbajt kapna a kivonatoktól. :P
A bankok a behajtást külsö cégekkel végeztetik bizonyos %-ért cserébe, tehát elég nagy összegnek kell lenni, hogy valóban érdemben foglalkozzanak vele. Ilyeneket személyhitel vagy lízing költcsönöknél alkalmaznak, diákhiteleseket legfeljebb szóban ijesztgetnek, ne vegyétek komolyan...