Ez a topik azoknak a modellezőknek szól akik elsősorban modellvasuti járművek építésével vagy átépítésével foglalkoznak. Hogyan, miből, milyen megoldással, hogy áll most stb..
Teljesen saját alapra. A keret 1mm-s sztirol lapból készült. Egy miskolci börzén találtam a csatolt kerekeket amelyek csak 0.4mm-el nagyobbak átmérőben a szükségesnél. Igaz kettőn nincsenek sonkák és furatok a forgyttyúcsapnak, de majd lesznek.
Sziasztok! Gondoltam megosztom veletek, az én általam készített, 90%ban kész szerelvényemet. Pár apró hiányosság még van (légkürt, kapaszkodók, ablaktörlők) remélem mihamarabb be tudom fejezni....
Pár kép ízelítőnek, egy része telefonnal készült... Ha érdekel majd még teszek fel képet.
Az létezik Truix-ben gyárilgag dekoderestül 20-25.000Ft-ért, vagy akár ROCO-ban is, de tudtommal PIKO-ban is.
Azt hittem valami olyan modell, ami nem hozzáférhető kétsínes rendszerben.
Nem érdemes vele foglalkozni, mert:
- a komplett kerékpár gatnitúra olyan 6-8000Ft bele,
- ha csak egy sima DCC előkészítőpanelt kérünk a gyártól bele, az is vagy 5-6000Ft, plusz a dekoder. Plusz a munkadíj, meg eseteleg kellhetnek bele áramszedő lemezkék, stb, stb...
kösz a szakszerű választ. Na, a kerekekre nem is gondoltam volna. :)
A Vaterán nemsokára lejár egy MARKLIN 26548 mozdony ER 20 HERCULES WLE de már túllépte azt az összeget amit hajlandó lennék kifizetni érte. Annyira belezúgtam, hogy hajlandó lettem volna 5000 Ft-od odaadni még úgy is hogy nagy a rizikó, hogy nem tudom Roco-val megmozdítani.
"Kérem szíves véleményeiteket: egy Maerklin 3 sínes mozdony FX vezérlővel átalakítható úgy, hogy normál ROCO szerelvényekkel Multimaussal működjön?"
Elvileg igen
"Anélkül, hogy láttam volna Maerklin mozdonyt, 3 dolgot kellene átalakítani az első benyomásom alapján:
- le kell venni az alső középső áramszedőt hogy ne akadjon meg semmiben (ez még talán nem lenne gond)"
Ez eddig nem, valóban.
" - új dekóder (ez nem lenne gond amennyiben DC motor van benne és ugyanaz a feszültségszintje mint a DCC modelleké)"
A feszültségekkel nincs baj, de a Märklin gépekben lévő dekoder csak a Marklin digitális formátumot ismeri, így ezt is cserélni kell.
" - másik kuplung felszerelése. Na itt azért úgy érzem elszállhatnak a költségek"
Nem szükséges feltétlenül.
Ami még lemaradt: a teljes kerékpárok cseréje, mert a Märklin mozdonyokban ez egyik pólus a csúszka, a másik pedig a két sínszál egyszerre. Ez viszont horribilis költség, mert meg kell keresni az adott modell Trix megfelelőjét (ha van), és tartalék alkatrész formájában megrendelni.
Mindent összevetve:
kerékcsere, dekoder cseréje, szükséges elektromos átkötések, ez összesen egy közepes új mozdony ára. Ha még Märklin Delta rendszerű a modell, akkor motorcsere is.