A minap egy tudományos híradásban fekete-lyukak ütközésének gravitációs impulzusainak észleléséről adtak tájékoztatást.
A beszámoló szerint az észlelő műszer két 6 km hosszú lézernyaláb segítségével működik. A nyaláb egyikének az impulzus hatására hullámhossz megnyúlást észleltek.
Teóriám szerint a világmindenség "horizontjáról" hozzánk érkező fény vöröseltolódását nem a fényforrás távolodásától, hanem fény útja mentén lévő gravitációs mezők rendszeres változásai idézik elő, mintha impulzusok érnék, ugyan úgy ahogyan a fekete-lyukak találkozásának gravitációs impulzusi is korrigálták a mérőműszer fény nyalábjainak hullámhosszát.
Szerintem a habzó univerzum fog győzni. Buborék univerzumok pattannak ki, minden pillanatban van valamekkora valószínűsége. Megírták a Majmok bolygójában is: ahol egy van, ott több is van. Egyre több.
Ami egyszer megtörténhetett, az többször is megtörténhet.
"Ha még ezt sem vagy képes felfogni, akkor hiába publikálsz akárhol, akármennyit."
Ezért a hozzászólásért most te kapsz tőlem egy
Becsüld meg, neked se gyakran osztom, mint @nárciszvirágszálnak.
Mellékesen pedig: "a legtöbb ember megérdemli egymást" tartja a vércinikus bon-mot. Hát, ti ketten valóban megérdemlitek egymást. Az olvasóknak csak be kell készíteniük a góliát popcornt és figyelni ahogy a két tévképzetes egymást osztja.
A BigBang elmélet, ateista vallási elmélet szerinted?
"Akik ténynek állítják a MonoŐsRobbanást, azok bizony logikailag hívők. Biztosnak állítanak egy bizonytalan és már a bukás felé haladó dologot. Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint is egy hiedelmet. Mert az még a mai napig is csak egy elmélet, amely nem lett bizonyított. Sőt nagyon sok alternatív elmélet vetekszik vele és valószínű az egyik ciklikus univerzum elmélet például a tórusz alakú MagnaFánk le is fogja győzni nemsokára. Aztán majd jön egy annál is pontosabb és fejlettebb. (pölö a MagnaZorb a sok-sok luku MaganaFánk) "
„Szemléletesen fogalmazva laikusoknak: a virtuális részecskék folyton születnek és megsemmisülnek, ahogy a kvantummező ingadozik.”
Amennyiben a Planck értékeken túlra extrapoláltunk, az anyagmentes téridő kvantumai is folyton születnek és megsemmisülnek, ahogy egy fizikai kvantummező ingadozik.
„Az "adott valószínűséggel ottlét" ekvivalens a virtuális párkeltés-annihiláció állandó folyamatával."
Ha az anyag megszületése párkeltéssel történik, akkor a téridő megszületése, a negatív energiavesztéssel történik?
Az anyag esetében viszont, az anti-anyagvesztés következik be?
Nem lényeges, de jómagam már nagyon sok sikert elértem a publikálásaim által.Tesztelték mások is és megerősításeket is kaptam. Tehát működik. Kaptam felkérést akadémikusoktól is együttmüködésre. Kaptam felkéréseket kutatási támogatásokra és az angol verzió elkészítésére. Ja és ugye nem lophatje el már tőlem senki sem. Mert a világ minden lényeges könyárusító helyén ott van. Meg a könyvtárakban is. 70-80 év szerzői jog az enyém és az örököseimé.
on:
Az angol verzióba beleveszem egy fejezetként a MonoŐsRobbanás Hiedelem elemzésemet is. Tehát az is le lesz csekkolva és papírozva. Mert sajnos tényleg csak egy mém, azaz pszichovírus. Mivel vizsont ez egy tudományos előrejelzés .... kicsit később lesz igazam. ... de azt hozzám fogják kötni.
Ami neked titojázásnak tűnik, az valójában józan megfontolás.
Te nem totojáztál, hanem publikáltad a gondolataidat. És mire mentél vele?
Néhányan elolvassák, de nem látok olyanokat, akik értékelnék és tovább is gondolnák.
Így aztán hiába publikáltad a műveidet, ugyanúgy az enyészeté lesz.
A publikálásnak csak akkor van értelme, ha érthetően van megfogalmazva, hogy megértsék az emberek. Szükséges továbbá, hogy elegendő emberhez eljusson. De a legfontosabb, hogy az olvasók között legyenek olyanok is, akik értékelni tudják, és tovább is vigyék a gondolataimat. Én ezt akarom elérni, nem csak egyszerűen publikálni.
.. és semmi sem marad az utókornak a gondolataidból. Azt másokénak fogják csak tulajdonítani. Ez a fórum meg, ahogyan több száz előző is ... egyszer csak megszükik és törlődik.
Persze megszünhet az egész emberiség és a Föld és a Tejút-Galaxis is ... bármikor.
Tehát végül is nyugodtan lehet totojázni ... mert ugy is egyszer minden elmúlik.
Én már megfejtettem. Éppen olyan részecskék, mint ahogyan nevezik őket. Vagyis látszólagos részecskék. Tehát nem létező részecskék, amik egy-egy pillanatig feltűnnek, de valójában csak valóságos részecskék pillanatnyi látszólagos másolatai.
"Ezt a ki-be ugrálást próbáld elfelejteni. Eredendően a virtuális részecskék nem ugrálnak."
Ez csak személetes szóhasználat.
Gondolj arra, hogy mondjuk az elektronmező egy sík lepedő, és ahol gerjesztett állapotban nagy amplitúdóval hullámzik, ott van egy elektron részecske. (Vagy pozitron.) Viszont a határozatlansági reláció miatt a "sík" részek se lehetnek örökké nulla értékűek, valami véletlenszerű apró hullámzás mindig van. És mi az elektron mező hulláma? Úgy van, elektron és pozitron részecske! Úgyhogy a kvantumbizonytalanság miatti mező-hullámzást úgy is elképzelhetjük, hogy "virtuális" elektron-pozitron párok felbukkannak (a mező értéke kilendült az adott pontban a nulláról) majd eltűnnek (a mező értéke visszatért a nullába).
Szemléletesen fogalmazva laikusoknak: a virtuális részecskék folyton születnek és megsemmisülnek, ahogy a kvantummező ingadozik.
"Nem bukkannak fel és nem merülnek alá. Egyszerűen ott vannak, adott valószínűséggel."
Lásd fent. Az "adott valószínűséggel ottlét" ekvivalens a virtuális párkeltés-annihiláció állandó folyamatával.
„De a lényeg az, hogy ami most van, abból már kifagytak a tömeges részecskék.
Szóval amit most piszkálnak bottal a részecskegyorsítóban, az nem ugyanaz, mint ami kezdetben volt.”
A részecskegyorsítóban a mai vákuumot "használják"?
@Elminster szerint. Röviden: ha a vákuumenergia nulla, akkor az valódi vákuum, ha pozitív, akkor hamisvákuum. Mindkét esetben a virtuális részecskék ki-be ugrálnak a létezésbe, de "üresre" kiátlagolódik az egész, csak az nem mindegy, hogy milyen szinthez.”
Ezek szerint, először negatív energiájú volt a „igazi vákuum”, majd átment pozitív energiába, és „hamis vákuum” lett belőle. Még a nagy büdös semmiben sem lehet bízni, mert az is hamiskodik?
Na ezért mókás, amikor fizikázni próbál olyan ember, aki még a műkörmösöknek és hidegburkolóknak leegyszerűsített magyarázó modellt se érti
Az elején meg kellett volna mondani, hogy ez csak leegyszerűsített magyarázat. Matekkal is.
És ne próbáljuk meg tovább gondolni, mert a kötéltáncos leesik, ha lelép a kötélről.
Mottó:
Simonyi Károly mondta, hogy az elégséges és a jeles között nincs nagy különbség; mert az a mérnök is tervezni fog, aki kettesre vizsgázott.
Nem ott van a nagy különbség, hogy matamatikai leírás vagy szöveges leírás - hasonlatokkal.
Matematikai képletekkel is leesik az a kötéltáncos. Még a matek sem extrapoálható az érvényességi tartományán kívülre.
+++++
Geometrizálás...
Megfigyeltük, hogy különböző színű - de egyébként azonos anyagból készült - műanyag darabok súrlódása különböző.
Nem vagyunk kutatóintézet, nem végeztünk célirányos kísérleteket. Ez csupán egy spontán megfigyelés.
Elvileg ugyanolyan műanyag, a felöleteket összeszorító erő ugyanakkora. De az anyag színéltő függ a súrlódási tényező.
DGY a geometrizálás egyik apostola.
De ez a steril geometria csak illúzió. Abban az értelemben, ha az üres teret valóban üresnek képzeljük. Nem az.
Véleményem szerint az üres tér geometriája is azon a rejtett szabadsági fokon múlik, amelyben a már említett virtuális részecskék laknak.
Mit jelent ez?
Egy óriási lehetőséget. Hogy esetleg az eseményhorizont mögé mégis be tudunk nézni.
Mert az nem vegytiszta geometria. A geometria csak emergens. Valamilyen mélyebben lévp kvantum folyamat következménye. Amit egy bizonyos gerjeszettségi szintig Riemann-geometriával jól le lehet írni. (Szerintem.)
Számomra kicsit megrázó volt, hogy a mezőket is kihúztad a lábam alól. So what is we made of, after all?
+++++
Folytatom a "hidegburkoló" történetet...
Az egyetem után üzemeltetőként dolgoztam úgy egy évig.
Ez majdnem olyan, mint a karbantartó mérnök. Azzal a különbséggel, hogy hozzányúlni nem szabad (mert garanciális), ki kell hívni a javító szakembert.
Az ezredforduló előtti években már számítógép vezérelte a szelepeket, nem emberek tekergették.
Viszont a vezérlőterem és a kazánház között volt több emelet. A hőmérő a kazánházban volt.
Ügyeletes technikus odament, leolvasta. Visszament a számítógéphez.
Néhány hónap után sikerült elintéznem, hogy a kazánházban, klíma gépházban stb. legyen telefon.
Van egy vicces történet. Azt mondja nekem a telefonos, hogy az egyik gépházban nincs kiépítve a strukturált kábelezés. Nem találja a telefon csatlakozó aljzatot. Mondtam neki, hogy tegnap még ott volt, nézzük meg. Elindultunk...
Amikor már majdnem odaértünk, kezdem mondani a viccet:
- Pistike, itthon van apád?
- Hátul van a disznóknál. Meg fogja ismerni, mert van rajta sapka.
Ekkor értünk oda. Mutatom a telefonszerelőnek az aljzatot.
Azért nem ismerte fel, mert azon nem volt. Sapka. Hát ennyi.
Azonban senki nem mondta meg a mezőknek, hogy a nulla szint környékén kell kvantumingadozniuk. Ingadozhatnak egy adott pozitív vákuumenergiaszint körül is, és ekkor hiába nincsen ott semmi részecske, semmi gerjesztés, a mezőnek az átlagos energiasűrűsége nagyobb nullánál. Na ez a hamisvákuum állapot.
Röviden: ha a vákuumenergia nulla, akkor az valódi vákuum, ha pozitív, akkor hamisvákuum. Mindkét esetben a virtuális részecskék ki-be ugrálnak a létezésbe, de "üresre" kiátlagolódik az egész, csak az nem mindegy, hogy milyen szinthez.
Csak hát senki nem tudja, hogy mennyi a nulla szint.
Ezt a ki-be ugrálást próbáld elfelejteni. Eredendően a virtuális részecskék nem ugrálnak.
Nem bukkannak fel és nem merülnek alá. Egyszerűen ott vannak, adott valószínűséggel.
(Ha mégis ugrálnak, az valami spontán dekoherencia, amit meg kell értenünk.)
Tehát akkor: Mik azok a virtuális részecskék?
Amelyek nincsenek tömeg/energia sajátállapotban. Stimmt?