Ugyan ez már évtizedes tapasztalat. Mikor a tengerentúlon dolgoztam pont a londoni repülőtereken vettem fel rendszeresen eurót(!) Euronet ATM-ben, teljesen költségmentesen az ír számlámról.
Azért is csodálkoztam előszőr, hogy Mo-n miért ennyire lenyúlós az Euronet.
De ugyanígy voltam előítéletes a reptéri boltokkal is egy darabig, pont a ferihegyi túlárazásokból extrapolálva. Majd néhány alkalommal utazva, az egyik átszállásnál várakozva nézelődtem és rá kellett jönnöm, hogy tud versenyképes is lenni. Amikor még nem voltunk Eu tagok, akkor méginkább. A csokik, alkohol mellett vettem már egy laptopot is, meg két digitális fényképezőt is anno repülőtéren. A mobil készülékekből is láttam versenyképeseket, de az pont még 1x sem kellett, amikor utaztam.
Bárhol jobban jársz, ha helyben veszel ki, mint ha váltanál, is mindig ezt csináljuk. De érdemes leváltani kedvező árfolyamon, előre, hétköznap, és akkor csak kivenni. Reptereken jellemzően csak fizetős automata van, inkább a városban, a bankok saját automatáiban érdemes kivenni. Pl. Cipruson 10-ből 9 automata Euronet volt, de végül találtunk banki ATM-et, ott ingyen vettünk ki.
arra alapozom, hogy ingyenes atm-ek csak olyanok lehetnek, amiket bank uzemeltet. reptereken sehol nem talalsz banki atm-et, csak euronetet es tarsait. ez uzlet
raersz a varosban is keresni (de ja, mindenhol lehet kartyaval fizetni)
Jól gondolom, hogy jobban járok ha Londonban a Stansted reptéren ATMből veszek ki 1-200 GBP-t költőpénznek mintha pénzváltóznék itthon? Melyik ATM-et preferáljam? Volt valami Revolut ATM lista de nem találom.
egyébként az ilyesmit talán érdemesebb curve közbeiktatásával csinálni. a curve ugyanis debit kártya, így a megfigyelő algoritmust talán ki lehet cselezni vele. sanszos, hogy alapvetően csak azt figyeli, hogy credit kártyáról való feltöltés után mennyi kifelé induló utalás történik
Én is csodálkoztam hogy eddig megúsztam zárolás vagy hasonló nélkül.
(egyébként nem saját névre utalom tovább, hanem egy befektetési szolgáltató gyűjtőszámlájára, akik közlemény alapján írják jóvá az én értékpapírszámlámon, de a címzett neve az a bevektetési szolgáltató neve)
Nem rendszeresen, csak eseti jelleggel. Akkor viszont azt szoktam, hogy cetelem HK-val töltöm fel az eurós alszámlát (mert a cetelem középárfolyamon vált), és azt utalom tovább euróban. Itt nem a hitelkártya visszatérítés a cél (most pl. olyankor csináltam amikor már amúgy is maxoltam erre a hónapra a cetelem visszatérítését), hanem hogy így tudok a revolut limitjénél nagyobb összeget váltani euróra jó árfolyamon. Ilyet már sokszor csináltam (néhány havonta jellemzően), most talán valamennyivel több volt mint a szokásos, de nem radikálisan. Szóval nem tudom miért pont most jött a figyelmeztetés.
Jan10-én egy spanyol online shopban vásároltam egy terméket későbbi szállításra. Square-es fizetési felületen kártyával fizettem. A későbbi szállítás nem akart eljönni, emailre nem válaszoltak, törölni nem tudtam a rendelésemet.
Végül a Revolutnál indítottam egy Dispute-ot.
A spanyol webshop közben lecserélte a Square-t, Monei-re.
Végül 5 hét után a Revolut visszaszerezte a közel €700-mat. yeey.
A Sperbanknál az ügyfelek rövid idő alatt 38 millióig kártalanítva lettek. De itt hiába szép és jó, ha várni kell jónéhány hónapot vagy akár évet is, mire visszakapod a pénzed.
Forintra és egyes devizákra inkább tenném magyar vagy európai rendes bankba, akikhez be is tudok kopogtatni. Na jó, a Sperbankba se lehetett, mert bezárták az ajtót.
Én csak kb. 100-150e Ft-ot tartok rajta, egyébként meg annyit teszek rá, amennyit elhasználok - ha tudom, hogy valamit azzal fizetek (pl. a gyerek tandíját és lakását Hollandiában) akkor rárakom előző nap.
Gondolkoztunk mi is rajta, hogy tegyünk rá nagyobb összeget, de végül elvetettük a kérdést és osztrák bankba tettük.
Ti mennyi pénzt mertek, mernetek tartani mondjuk a wise-on?
Van ott szamlam 1-2 millióval, de gondolkodom a nagyobb összegen, tízmilliós nagysagrend, csak ne zavarna ennyire a betétbiztosítás hiánya.
Azt írják, hogy külső bankoknál lesz a pénzem letetben, de ha a bank(ok) csődbe mennek akkor mivel ők fizetési szolgáltatokent kezelik a pénzem nincs betétbiztosítás.
Szerintem ők mást értenek significant szinten real estate-ben, és nem a magyar ingatlanárak fogják leverni a láncot, hanem mondjuk ha Dubaiban veszek egy penthouse-t :-)