Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Rosseyankával kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Igaz, hogy ez a legkisebb, de nekem bejön. Szerintem kevésbé szórja le a gyümölcsöt. (néhány kisfám van, de egyet sem dobtak le) A gyümölcse krémesebb, sűrűbb, mint az ázsiai datolyaszilvák. Puhára érlelve a csersavasság is teljesen megszűnik. Nem úgy, mint a Costatánál. Az nekem puhára érlelve sem ízlik. Tiponál is marad csersav, de annál csak a héj közvetlen közelében. Ha a félbevágott termésből (Tipo) kikanalazzuk, akkor annál is kikerülhető a maradék csersav.
"de természetesen azért érdemes ázsiaiakat is ültetni, mert nagyobb a termés, jobb az íz.
és 1-2- 10 fát meg lehet védeni takarással. csak 1-2 napról van szó." Én már rájöttem, hogy nem akarok agyvérzést kapni ezért az alföldi telekre nem ültetek több ázsiai fajtát csak hibridet meg pár virginiai fajtát. De ahol nincs rendszeresen -18-20 fok , oda valóban érdemes.
/A jófogásra tettem fel alanynak való virginiai magoncot ./
Persze ez csak egy évjárat volt, de 50 db gyümölcsös minta. Sajnos almával érlelve is maradt egy kis csersav benne, mint néha a Tipo-ban.
Korábbi kérdések voltak:
- Chioccolatino: tény, jól poroz. megfigyelhető, hogy a messzebb levő fák gyümölcseiben kevesebb mag van, ami logikus, de van, hogy a közeli fáról szedett gyümölcsben is csak 1-2 db van.
minél több mag van benne, annál édesebb, keményen. (az amúgy keményen csersavas fajta).
talán ez az előnye.
hátránya: kevesebb gyümölcshús, kb. 1 hónappal rövidebb eltarthatóság. (magfüggő is.)
facebook/datolyaszilva oldalamon (lejjebb görgetve) részletesebben is írtam erről.
- hibrid kákik: tény, sokkal jobb a fagytűrésük.
de.
1. sok fajtának az íze rosszabb (lásd pl. Rojo-hoz képest.)
lásd fórumtársak véleménye is, pl. 55Judit >> Rosseyanka (Russian Beauty)
De pl. a Nikita egész jó.
De.
2. a gyümölcsük 2-3-szor kisebb (vagyis harmada. vagy akár negyede, lásd pl. Pieper.)
de rossz fekvésben nincs más választási lehetőség.
UGYAN az idei tél szinte mediterrán volt, sajnos még mindig eléggé északra vagyunk (nem tudunk elmenni :) egy március 1-i -18 fok (lásd 2018), sarkvidékről ide"tévedő" fagy lehetőségéhez, ami akár 5 éves korig kipusztítja az ázsiai fajtákat (oltás föld alatt: "csak" arra jó, hogy a nemes és ne az alany induljon újra, de elveszik 1-2-3-4-5 év is akár).
idősebb fákat is megviseli, ágak, vázágak fagynak le. az évben nem lesz termés.
extra bónusz: ezek a fák pár évig erősen hullajtják a termést, mert a testük, vegetatív részük regenerálására törekednek...
+ végszó:
de természetesen azért érdemes ázsiaiakat is ültetni, mert nagyobb a termés, jobb az íz.
és 1-2- 10 fát meg lehet védeni takarással. csak 1-2 napról van szó.
Endrêvel többször váltottam üzenetet, beszêlgettünk. Ha nem laksz tőle távol, el lehet hozzá menni egy kirándulás keretében megnézni az ültetvênyét, gondolom jól el mondja a sikert, buktatót is. Írta hogy Ők 4 m tőtávra ültetik a fákat. Ha lehet akkor közel is ültethető ház falhoz (na nem a tövêbe) mert itt azêrt têlen melegebb van. A fagy kár az olyan, hogy idősebb fákat azért nem annyira visel meg. Azoknak is a fiatalabb ágait. Szerencsére fagy magyar országon nem egyformán jelentkezik, de vannak néha kilengések. És itt a baj.
Ne csak datolyacszilvát termeszt/termel.
Írta hogy van nála kivi, birs, gránát alma stb. árakkal.
A datolya szilvát előre kell, tanácsos nála jelezni mert gondolom nem több száz van neki, mivel alapba Ő állítja elő őket nem csak egy úgymond áruda.
sütőtök ízű. ez lehet jó hír is, de sokan pont ezért nem szeretik a kákit, mert "vacak sütőtük ízű". de aki szereti a s.tököt, annak jó, akinek azt mondták a káki a sárgabarackhoz hasonlít, annak csalódás. amúgy választéknak nem rossz, ha már unod a banánt, azaz pl. a rojot.
Korrekt árnak tűnik és közvetlenül a termelőtől jobb is venni. Lassan én is megtervezem hogy hová ültessem. Gondolom túl nagy fa nem lesz belőle ha néha lefagy. Bár idén -6-7foknál hidegebb nem volt nálunk.
Postával együtt fizettem a rojo brillante, costata, és vranja birs tizenhatezerkettőszáz. Birs konténeres.
Mind a három fa ember nagyságú , erős hüvelyk újjnyi vastag. A datolya szilvák szabad gyökeresek.
Tavaly vettem tőle tipot. Kb. Ilyenkor.május végêig nem csinált semmit. Aludt. Onnantól mint a rakéta. Öntözni!! Fiatal korában legalább is. 80x80x80 kb. az ültető gödör.
Mindíg előtte évben rendeltem meg.
Novemberben kiástam a gödröt, lazán vissza temettem. Most megint kiástam, kb. egy fél zsák marha trágya alulra, utána rá kb. 5-10 cm föld, majd a fa, föld víz. Kb 20 liter.
Valahol azt olvastam hogy az orosz fajták jobban bírják a hideget. Vajon lehet valami hátrányuk? Boltban régebben különböző alakú bogyókkal találkoztam, sötét színű lédús finomak. Egyik már folyt is szinte és édes volt nagyon de mintha kiszárították volna a számat :) egyszer találkoztam olyannal. Amik világosak és lkemények voltak kicsit íztelenek, lehet utóérlelés segített volna rajta vagy csak más fajtájú volt.
Nem emlékszem pontosan 5000-6000 Ft körül adja Harcz Endre a datolyaszilva csemetéket.
Rojo Brillante nagyon jó fajta, késő ősszel ezt a fajtát lehet kapni a nagyobb áruházakban, de
nem mertem Rojot ültetni, mert 2-3 C fokkal gyengébb a fagytűrő képessége a Tipohoz képest.
Fiatal csemeték fagyérzékenyebbek ezért elkerülhetetlen a téli védelem, takarás.
Costata nagyon bőtermő és lényegesen fagytűrőbb. Szegeden 2012-ben -25 C fok következményeként az egyéves termőágak elfagytak, de maga a fa nem fagyott el és a következő évben már teljes termést szüreteltek. A saját Costatámat 2011-ben ültettem. A takarás arra volt elégendő, hogy az oltás felett újra indult a nemes, de azóta a Costata nem szenvedett fagykárt. Tavaly 250 darabnál több termést szüreteltem.
Fagytűrőképesség:
COSTATA -23 C, TIPO -19C, ROJO BRILLANTE 2-3 C fokkal kevesebb .
Ezek a hőmérsékleti értékek korosabb legalább 5 éves fákra igazak.
Még nem írt vissza, de a hozzászólásokban van aki már egy hónapja várja hogy visszaírjon neki :) Nem árul nagyon drágán? Nálunk az oázis kertészetben volt vagy háromféle konténeres kaki, de sajnáltam érte bő 17ezret kiadni.
Köszönöm a választ, de pont a postázás miatt szeretnék inkább maghoz hozzajutni mert azt könnyebben lehet küldeni. Mégegyszer köszönöm, de esetleg ha van mag azt szívesen vennék. Üdv.