Keresés

Részletes keresés

IsKol Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1287

Úgy történik. Hígítatlanul 10-20 ml átcsapási pontját eltalálni esélytelen.

 

Titrálható savat még nem néztem borban (nem ellenőrizem a labort) csak mustban de akkor a lé még csak kicsit színeződött így nem olyan problematikus.

Előzmény: van_Persil (1285)
syntaxerror Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1286

Nekem a savmérésnél még úgy is nagyon nehéz dolgom volt, igaz csak egyszer próbáltam eddig. Legközelebb lehet háromszorosra hígítva nézem meg.

Előzmény: van_Persil (1285)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.19 0 1 1285

A vörösbornál célszerű duplára higítani, majd szorozni a mért értéket kettővel.

Előzmény: IsKol (1283)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1284

Legalább ugyanannyit, mint amennyi borod van. Én a helyedben szereznék egy 54 l-es üvegballont hozzá vpasszoló műanyag dugóval, majd lefejteném a bort egy legalább 200-250 l-es kádba (inkább utóbbi a jó, de ha nagyobb, az se baj), rá a vett bort, jól átkeverve előbb az üvegballont tele, majd a maradék mehet a tartályba.

Előzmény: zsorsz (1282)
IsKol Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1283

Ezt hívják kénessav-stop próbának. 

De ennek is alapja a pontos szabad kénessav szint megállapítása, vagyis labor.

 

Év elején mikor laboroztattam a Zweigeltet megkértem a laboros hölgyet hogy megmutatná-e az átcsapási pontot sőt mint valamikori vegyésznek megengedte, hogy titrálhassak. kb. ugyanaz lett az eredményem mint neki de otthon a teszt-készlettel volt szórás rendesen...

Kicsi a mérőhenger, nem is lehet "keverni" a folyadékot benne mint egy lombikban illetve egy sötét bíbor alapszín sem segít, hiába hígítottam.

 

Most úgy-ahogy 3-4 mérésből már egész jó eredményeket.

 

A fehér bort sokkal egyszerűbb mérni...

 

Előzmény: zsorsz (1279)
zsorsz Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1282

Gondolom a 120 l-es ufedelesben a 90 l-hez kevés a 20-30 l kénezetlen bor hogy beállítja a norm. ként.

 

Menyit kell leengedni(és azt külön tárolni) a tartályból és mennyi kénezetlen borral házasítva lehetne a norm. kénszintet beállítani?

Előzmény: van_Persil (1280)
zsorsz Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1281

És ez nem enyésződik el több hónap alatt?

Előzmény: van_Persil (1280)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1280

A 150 ‰ az 3 dkg/100 l. Az rengeteg, annyit a nyálkázott, rothadtszölös must zaccánál szoktak összesen használni, hogy még jobban lehúzza a trutyit és legyen egy kis nem beinduló must a tetején, na de bornál... Már a 2 dkg is igen erös kénezésnek számít.

Előzmény: zsorsz (1279)
zsorsz Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1279

Ahogy szakirodalmakban próbáltam tájékozódni (hogy ne totál hülyén vágjak bele) rémlik hogy az 

elején nagyobb adagokkal kéneznek és akkor nem kell havonta.

 

Hülyeség?

Előzmény: zsorsz (1278)
zsorsz Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1278

Tegnaptól kísérletképpen negyed L-t szellőztettem, mára 60mg-al kevesebbet mutatott.

Előzmény: naivkezdo (1277)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1277

Szerintem mérj  még egyet mással, ha mégis gáz van ilyen kis tételekhez talán nem akkora érvágás hozzávenni, házasítani.

Előzmény: zsorsz (1276)
zsorsz Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1276

Rizlingszilváni, othello, + vmi ismeretlen fehérszőlő, 30-30-30L

Előzmény: naivkezdo (1271)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1275

Az Interker-Wein szentantalfai boltja árulja. Azt nem tudom, hogy mennyire önállóak árubeszerzést illetöen, meg hogy vállalnak-e csomagküldést, honlapjukat mindenesetre nem találtam.

Előzmény: naivkezdo (1274)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1274

Ehhez a szlovénhez tudsz linket adni?

Előzmény: van_Persil (1273)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1273

Pár évvel ezelött volt, még lejárati idön belül. Az OBI (NÉBIH) mérése alapján tudom, hogy duplát mért.

Valamikor használtam osztrákot (akik a szlovént árulják, osztrák csomagolásban), az mindig megbízható volt, ezért hittem azt a sylvestrisre is, hogy ugyanaz. Szentantalfán a szlovént árulják, a sylvestris maga csomagolja a nagy kiszerelésben vásárolt löttyöt, elöbbi helyen mondták, hogy nekik (helyesebben a kuncsaftjaiknak) is voltak gondjaik a sylvestrisessel. Ettöl függetlenül simán lehet, hogy ez a gond csak egyszeri alkalom volt és azóta teljesen tökéletes és megbízható, ha valaki minösíttet, ott hamar kiderül.

Előzmény: naivkezdo (1272)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1272

Én is magasságot szoktam mérni, logikus.

Érdekes, amit írsz, én eddig bakonyit használtam és csak most találtam rá a sylvestrisre, nyílván tetszett, hogy csak 1 reagenssel kell játszani.

Nekem eddig csak 2 mérésem volt vele, de az egyezett a bakonyival.

Friss reagens volt, vagy régi ami pontatlan volt?

Előzmény: van_Persil (1265)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1271

Milyen fajta?

Előzmény: zsorsz (1264)
IsKol Creative Commons License 2020.10.19 0 0 1270

Valahol olvastam, hogy 10-15 gr/l az érték amivel a kénessav szintet lehet csökkenteni levegőztetéssel...

Szóval ha valóban annyi az szint amennyi akkor házasítás...

De mivel nincs mivel így nagyon nehéz.

Előzmény: van_Persil (1265)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.18 0 0 1269

Mi van, árvíz van a sivatagban? ;)

 

Előzmény: szervezkedő (1268)
szervezkedő Creative Commons License 2020.10.18 0 0 1268

Azért szellőztetés és szellőzzetés között is lehet különbség. Nekem is ezt tanácsolták a laborban, de lehet hogy nem feltétlenül így gondolták!

:-)))))))))

 

https://youtu.be/7liOHPU7rJ4

 

...de tuti átszellőzik így!!!!

Előzmény: van_Persil (1265)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.18 0 0 1267

Én jártam úgy, hogy a Sylvestris félével dupla annyit mértem, mint amennyi volt. Nem azt mondom, hogy nálad is, most is az a helyzet, de elképzelhetö, sajnos.

Előzmény: zsorsz (1266)
zsorsz Creative Commons License 2020.10.18 0 0 1266

Ez az össz borom (kb 80L egy 120L-es müag. uszófedelesben), a Sylvestris-el mértem.

Előzmény: van_Persil (1265)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.18 0 0 1265

Az összes borodra kell érteni? Ha nem, akkor -ha van, akkor- kénezetlennel tudod házasítani. Szabadkénre 50 mg a határ, összkénre 200. Levegöztetéssel tudsz valamit segíteni, de 80-at nem tudsz úgy se kivenni (60-as bort már meg lehet inni, 80-ast már kevésbé ajánlott).

Nekem van egy 5 kilóig mérö grammos konyhai mérlegem, az acéltartályoknál meg megmérem, hogy mennyi hiányzik, kivonom a teljes magasságból, elosztom a teljes magassággal és beszorzom a teljes ürtartalommal, így literre tudom, mennyi van benne. 1 dkg borkén 100 l bornak 50 mg-mal emeli a kénszintjét. Ha 20-as a kénszint akkor 6 gramm kell 100 literhez.

Kérdés még, hogy milyen kénszint-mérövel mérted? A Bakonyi-féle bonyolultabb, mint pl. a Sylvestris-féle, de szerintem jóval megbízhatóbb.

Előzmény: zsorsz (1264)
zsorsz Creative Commons License 2020.10.18 0 0 1264

Basszus, kezdő borászként vmit jól elnéztem, a kén 150mg lett. Nagy a baj?

Maci_P Creative Commons License 2020.10.14 0 0 1263

Ha az erjedés nem megy végig, a szín és ízkioldás kevesebb lesz, illetve a színstabilitás sem teljesen jön létre, hiszen a vörös színstabilításához szükséges a fenológiailag érett alapanyag, illetve a héjon erjesztés folyamata, hogy bizonyos kémiai folyamatok lejátszódjanak. Szóval egy más bort kapsz a végére. Alapvetően sillernek máskor szedném, mint vörösnek. Tényleg azért ajánlottam, ha nincs időd a napi többszöri csömöszölésre, akkor is lehet egy szép sötétebb árnyalatú bort alkotni.

Előzmény: Halfkey (1261)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.14 0 0 1262

Nem “hiányzik” semmi, hanem kevesebb, ill. másabb. Már ha jól kezeled.

Előzmény: Halfkey (1261)
Halfkey Creative Commons License 2020.10.14 0 0 1261

Pontosítanám a kérdést: a színanyag vagy íz/tannin hiányzik olyankor szerinted? Vagy mindkettõ? 

Előzmény: Maci_P (1260)
Maci_P Creative Commons License 2020.10.14 0 0 1260

Ezért:
"De ha nincs lehetőséged a rendszeres csömöszölésre, akkor inkább sillert célozz meg."
Szoktam itt-ott tanácskérésnél olyat olvasni, hogy vörösbort szeretne, de csak hetente tud ránézni a cefrére. Na az bukta...
Egyébként a siller az egy jó dolog. Nem olyan savas, vékony, színtelen mint egy rosé (oké, tudom, több iskola van), érett anyagból, szép színű, gyümölcsös, jó savval kísért fajta, amit nyáros is szívesen iszik az ember. Néróból nálam általában az készül, néha Kékfrankosból is.

Előzmény: Halfkey (1259)
Halfkey Creative Commons License 2020.10.14 0 0 1259

A silleres tippet miért mondod?

Előzmény: Maci_P (1257)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.12 0 1 1258

Végig. Egyszer ráhagytam 1 hetet, almasav nagyrésze is lement, nagyon pazar merlot lett.

Előzmény: Halfkey (1256)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!