Legalább ugyanannyit, mint amennyi borod van. Én a helyedben szereznék egy 54 l-es üvegballont hozzá vpasszoló műanyag dugóval, majd lefejteném a bort egy legalább 200-250 l-es kádba (inkább utóbbi a jó, de ha nagyobb, az se baj), rá a vett bort, jól átkeverve előbb az üvegballont tele, majd a maradék mehet a tartályba.
De ennek is alapja a pontos szabad kénessav szint megállapítása, vagyis labor.
Év elején mikor laboroztattam a Zweigeltet megkértem a laboros hölgyet hogy megmutatná-e az átcsapási pontot sőt mint valamikori vegyésznek megengedte, hogy titrálhassak. kb. ugyanaz lett az eredményem mint neki de otthon a teszt-készlettel volt szórás rendesen...
Kicsi a mérőhenger, nem is lehet "keverni" a folyadékot benne mint egy lombikban illetve egy sötét bíbor alapszín sem segít, hiába hígítottam.
Most úgy-ahogy 3-4 mérésből már egész jó eredményeket.
A 150 ‰ az 3 dkg/100 l. Az rengeteg, annyit a nyálkázott, rothadtszölös must zaccánál szoktak összesen használni, hogy még jobban lehúzza a trutyit és legyen egy kis nem beinduló must a tetején, na de bornál... Már a 2 dkg is igen erös kénezésnek számít.
Az Interker-Wein szentantalfai boltja árulja. Azt nem tudom, hogy mennyire önállóak árubeszerzést illetöen, meg hogy vállalnak-e csomagküldést, honlapjukat mindenesetre nem találtam.
Pár évvel ezelött volt, még lejárati idön belül. Az OBI (NÉBIH) mérése alapján tudom, hogy duplát mért.
Valamikor használtam osztrákot (akik a szlovént árulják, osztrák csomagolásban), az mindig megbízható volt, ezért hittem azt a sylvestrisre is, hogy ugyanaz. Szentantalfán a szlovént árulják, a sylvestris maga csomagolja a nagy kiszerelésben vásárolt löttyöt, elöbbi helyen mondták, hogy nekik (helyesebben a kuncsaftjaiknak) is voltak gondjaik a sylvestrisessel. Ettöl függetlenül simán lehet, hogy ez a gond csak egyszeri alkalom volt és azóta teljesen tökéletes és megbízható, ha valaki minösíttet, ott hamar kiderül.
Én jártam úgy, hogy a Sylvestris félével dupla annyit mértem, mint amennyi volt. Nem azt mondom, hogy nálad is, most is az a helyzet, de elképzelhetö, sajnos.
Az összes borodra kell érteni? Ha nem, akkor -ha van, akkor- kénezetlennel tudod házasítani. Szabadkénre 50 mg a határ, összkénre 200. Levegöztetéssel tudsz valamit segíteni, de 80-at nem tudsz úgy se kivenni (60-as bort már meg lehet inni, 80-ast már kevésbé ajánlott).
Nekem van egy 5 kilóig mérö grammos konyhai mérlegem, az acéltartályoknál meg megmérem, hogy mennyi hiányzik, kivonom a teljes magasságból, elosztom a teljes magassággal és beszorzom a teljes ürtartalommal, így literre tudom, mennyi van benne. 1 dkg borkén 100 l bornak 50 mg-mal emeli a kénszintjét. Ha 20-as a kénszint akkor 6 gramm kell 100 literhez.
Kérdés még, hogy milyen kénszint-mérövel mérted? A Bakonyi-féle bonyolultabb, mint pl. a Sylvestris-féle, de szerintem jóval megbízhatóbb.
Ha az erjedés nem megy végig, a szín és ízkioldás kevesebb lesz, illetve a színstabilitás sem teljesen jön létre, hiszen a vörös színstabilításához szükséges a fenológiailag érett alapanyag, illetve a héjon erjesztés folyamata, hogy bizonyos kémiai folyamatok lejátszódjanak. Szóval egy más bort kapsz a végére. Alapvetően sillernek máskor szedném, mint vörösnek. Tényleg azért ajánlottam, ha nincs időd a napi többszöri csömöszölésre, akkor is lehet egy szép sötétebb árnyalatú bort alkotni.
Ezért: "De ha nincs lehetőséged a rendszeres csömöszölésre, akkor inkább sillert célozz meg." Szoktam itt-ott tanácskérésnél olyat olvasni, hogy vörösbort szeretne, de csak hetente tud ránézni a cefrére. Na az bukta... Egyébként a siller az egy jó dolog. Nem olyan savas, vékony, színtelen mint egy rosé (oké, tudom, több iskola van), érett anyagból, szép színű, gyümölcsös, jó savval kísért fajta, amit nyáros is szívesen iszik az ember. Néróból nálam általában az készül, néha Kékfrankosból is.