Keresés

Részletes keresés

james69 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 20925

Nincs már eladó kajszi amúgy Miskolcra is hordtuk eladni.

Előzmény: zsorsz (20920)
Balage-81 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 20924

Szeged legnagyobb piaca, de illat az nincs sehol, hiába állok meg minden árusnál!

Előzmény: öreg_néne_b (20922)
Balage-81 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 20923

Az eperrel is így jártam. Házhoz hozták a cigányok egy másik városból, talán másik országból (Románia). Az első még elment, a második túlérett volt, folyt, rohadt. Cefre minőség. De mivel érett volt, a lekvár finom lett belőle, hajszállal még az első adagnál is jobb. Próbálom elfelejteni, hogy milyen fosból készítettem és akkor még jól is esik. De nem egészséges dolog ez... és szinte minden gyümölccsel így van!

Jó minőségűt kifogni olyan, mint tűt keresni a szénakazalban!

Előzmény: james69 (20919)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.03 0 0 20922

Ha megállsz a pult mellett és nem érzed az illatot, akkor menj is tovább, nem érdemes megvenni...

Előzmény: Balage-81 (20921)
Balage-81 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 20921

Teljesen igazad van!

Van 4 fám, ha termettek volna, ki sem mentem volna a piacra, de csak egy termett egy keveset.

El tudják adni simán 1000 ft-ért ezt a szemetet, mert kívülről szép, narancssárga, puha. De semmi íze, semmi illata.

Csak  sajátomban bízom, de ha nem terem, akkor nincs mit tenni, venni kell valahol. Próbálkoztam háznál is, de ott is szemetet árultak. Hatalmas nagy ház, megér vagy 120 milliót, de a vízen spóroltak. Fügét is árultak, az ugyanolyan száraz volt.

Előzmény: Törölt nick (20918)
zsorsz Creative Commons License 2023.08.03 0 0 20920

Szia! Hol árulsz? Kellene 10 kg lekvárfőzéshez.

Előzmény: james69 (20919)
james69 Creative Commons License 2023.08.03 0 1 20919

2008 -as válság idején valahogy elmaradtak a vevők érthető okok miatt meg túlkínálat is közre játszott egy illetővel meg egyeztem a piacon kell neki x mennyiségű  cefre ,de jó lesz neki ha elhozom nejlon zsákban én meg mondom nem hozom el csak ládában miért a válasz egyszerű mert szeretném ha látná mit vesz azt mondja megbízok magában köszönöm szépen mondom ,de honnan tudja mi lehet a zsák alján akármit be lehet keverni  miért meg tenné  én nem ,de más elképzelhető ilyen rögtönzött kereskedői vénával megáldott kupecek.Tudja nekem tényleg van ültetvényem és én minden évben elszeretném adni a termésemet és én csak örülök annak ha megismernek és a vártnál is hamarabb eladok mindent sőt nem tudom teljesíteni az igényeket mert az ismerőse azt mondta hogy kitől vegyen a piacon nem tudtam se lekvárnak sem cefrének valót ,mert elment minden étkezési minőségben.

Előzmény: Törölt nick (20918)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.02 0 2 20918

Bizony termelőt.

Van ilyen sárgabarack a piacon, minden évben.

Ezek a félnyersen leszedett , (eleve termelői, elálló, kemény fajták, amik szállításkor a ládában nem nyomódnak szét),

Féléretten szedik le, akkor keményebb.

Így viszont nincs aromája, nincs barack illyata vagy alig alig.

Nincs észteres illat és kellemes íz.

Épp hogy csak hasonlít a kajszira.

És sokszor még ennek is az átválogatott része, az apró pingponglabda méretű savanyú ízetlen, illattalan golyók.

A nagyobbakat megveszik a vevők a piacon.

Utóéréskor már nem alakulnak ki azok az ízek és zamatok.

És ez nem fajtafüggő, ha a magyar kajszit szeded le ilyen állapotban, az sem lesz az igazi.

Évek óta házalnak ilyen kajszikkal a kereskedők.

Pár éve nagy mennyiséget vett az ismerősöm, cefrének , pálinka lett belőle, de amikor megkínált minket...

nem volt az rossz, de nem ismertük fel hogy barackpálináról lenne szó.

Ilyen selejt termék mindig van, minden évben eladják, az inkább a hihetetlen, hogy 1000 ft-os áron ilyet.

Ha jó alapanyagot akarsz, akkor teljes érésben kell leszedned, és úgy az igazi.

Túléretten is jó, még jobb is lehet, de csak ha nem romlott vagy penészes, vagy nem rohad.

De....ha féléretten vagy nyersen szedték le, és úgy ért utó, esetleg ért túlérettre,

no az aztán sosem lesz az igazi.

És még csak ezután jönne a fajtaválaszték. 

A gyümölcsöt jól kell kezelni, még cefrének is. Kis mennyiség elmehet ilyen is, de ha jót akarsz, akkor a java jó kell hogy legyen.

Különben kapsz majd egy lekvárt vagy pálinkát, amivel sokat dolgoztál, költséged is volt vele, mégsem lett az igazi.

Előzmény: poza (20913)
Balage-81 Creative Commons License 2023.08.01 0 1 20917

Rendes kajszi volt, csak gusztustalan, emberi fogyasztásra alkalmatlan. Én még a disznóknak se adtam volna oda.

Előzmény: pintjano (20916)
pintjano Creative Commons License 2023.08.01 0 0 20916

Nem kajszilva?

üdv PJ

Előzmény: Balage-81 (20915)
Balage-81 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 20915

De milyen barack ez? Külföldi? Ilyennel én még nem találkoztam. Nyomokban sem emlékeztetett az íze a kajszira.

Balage-81 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 20914

A második alkalommal már kóstoltam egyet. Többet kellett volna...

poza Creative Commons License 2023.07.31 0 0 20913

A termelőket kell keresni. A nepperek árulnak ilyet. Amúgy a piacon egyet-egyet meg kell nézni belülről is, vagy kóstolni is lehet. 

Előzmény: Balage-81 (20911)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.31 0 0 20912

A kurva anyját annak, aki cefrét árul 1000 ft-ért!

Ez cefrének alkalmatlan. 

Előzmény: Balage-81 (20911)
Balage-81 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 20911

Vettem kajszit a piacot. A hús rá volt tapadva a magra, nyálkás volt és penészes. Kellemes lábszaga volt a gyümölcsnek. Kajszira abszolút nem emlékeztetett. Fos 1000 ft-ért.

Kívülről nem látszott semmi, szép narancssárga volt, enyhén puha, érettnek tűnt.

Tegnap megint ilyet fogtam ki. Ez legalább nem volt penészes és az íze, illata legalább nagyon halványan emlékeztetett a kajszira. Főztem is belőle egy gyenge-közepes lekvárt.

Mi ez? Valami új trend? Import barack, amit hűtőházban tároltak pár hétig? A kurva anyját annak, aki cefrét árul 1000 ft-ért!

zsorsz Creative Commons License 2023.07.27 0 0 20910

Ha ez működni fog, ennek óriási jelentősége lenne!

Előzmény: Törölt nick (20908)
poza Creative Commons License 2023.07.26 0 0 20909

Az az idő hipp-hopp elrepül. Jó lenne egy ilyen fajta! Mindenképp szólj, ha kész!

Előzmény: Törölt nick (20908)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.25 0 0 20908

No gyerekek, a saját oltott fák kb 1/3-a megmaradt, szépen is fejlődik.

Sajnos lassan nő ( de ez az első évbén biztos így van),

egészségesek, szépek és nőnek.

Ha minden ilyen jól halad, már csak 8-10 év,

és elő tudok állni egy fagytűrő, majd mindennek ellenálló 

hibriddel…

Szóval a dolgok jól haladnak, csak lassan…

De eddig amit elterveztem, minden sikerült.

Csak lassan mennek a dolgok.

poza Creative Commons License 2023.07.23 0 0 20907

Akkor meg még korábban indult nálad! Nálatok sem hiszem,hogy rendes érésidőnek minősül az idei. A mandulakajszival még július végén, augusztus legelső napjaiban bíbelődni szoktam. Öt napja azzal is végeztem.

Előzmény: Bubi504 (20906)
Bubi504 Creative Commons License 2023.07.22 0 0 20906

Nálam 07.02-án már érett, 10-e körül volt a vége, úgyhogy helyfüggő (én délen vagyok). 

Előzmény: poza (20892)
szicsu1007 Creative Commons License 2023.07.21 0 0 20905

Sőt: hogy az őz a szarvas felesége (nősténye):-)))

Előzmény: öreg_néne_b (20903)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.21 0 0 20904

Miért, ténynyleg nem?

:-)

Ha én szarvasbika lennék, nem sokat töprengenék egy őznél sem...

Nézd már, egy törpe, nem baj...

:-)

Előzmény: öreg_néne_b (20903)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.21 0 1 20903

Monília az mindkettő, akár ágrothasztó akár gyümölcsfertőző.

Persze, írják van több alfaja, és az ágat általában ez az alfaj, a gyümölcsöt meg az az alfaj 

támadja meg gyakrabban.

Három külön faj a monília, ezek nem alfajok, változatok, hanem külön fajok. Ezek közül csak egy a virágfertőző, az felelős az ágelhalásért, a többi nem.

Sokan hiszik azt is, hogy az őz a szarvas kicsinye, de az sem így van.

Előzmény: Törölt nick (20899)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.20 0 0 20902

Szintén itt:

Sok növény illóolajának gombaellenes hatása már régóta ismert. A növényvédelemmel kapcsolatos kemikália mentes védekezésre is jó eredményeket kaptak kutatók világszerte, így Magyarországon is. Többek közt több kísérletet végeztek monília elleni hatékonyságaikat vizsgálva. A Biokontroll Hungária 2014/1. számában Hochbaum Tamás és dr. Nagy Géza cikkének összefoglalója szerint a fahéj és a kakukkfű illóolaja hatékonyan gátolta több kórokozó fertőzését szabadföldi kisparcellás körülmények között. A leghatásosabb védelmet a moníliás virágfertőzés ellen kaptak az olajokat önállóan vagy kombinációban kijuttatva. Az alkalmazott dózisok között hatékonyságban jelentős eltérés nem mutatkozott. időjárási viszonyok miatt több időpontban és rövidebb permetezési fordulókkal kell kipermetezni az illóolajokat. A szakemberek hatásosnak találták az összesen 0,1%-os töménységben (0,05% kakukkfű olaj+ 0,05% fahéj olaj) permetlével való kijuttatását. A permetlébe Silwet Star tapadásfokozót kevertek 0,025%-os töménységben. Házikertben a próbálkozó kedvűek  kipróbálhatják. Jövőre.

Előzmény: Törölt nick (20901)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.20 0 0 20901

Monilinia fructigena csak a gyümölcsöket, míg a már említett Monilia fructicola  a gyümölcsöket is támadja, a gyümölcsök barna rothadását okozza. A gyümölcsökön képződő gombatelepek alapján nem lehet őket megkülönböztetni. Az almatermésű és csonthéja gyümölcsfákat is megfertőzi. A kórokozók általában sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe. A sebzés gyakran rovarkárosítás, mechanikai (jégverés) vagy fiziológiai sérülések (termésfelrepedés) következménye.

Előzmény: Törölt nick (20900)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.20 0 0 20900
Előzmény: Törölt nick (20899)
Törölt nick Creative Commons License 2023.07.20 -2 0 20899

Monília az mindkettő, akár ágrothasztó akár gyümölcsfertőző.

Persze, írják van több alfaja, és az ágat általában ez az alfaj, a gyümölcsöt meg az az alfaj 

támadja meg gyakrabban.

de szerintem mindkettő képes mindkettőre.

Ez olyan nekem, mint a poharas meg az üveges sör.

Az üveges sör is csak addig üveges, amíg pohárba ki nem töltik...

(Persze ha az üvegből kiiszák, akkor sosem lesz az, de mindig lehetne az is,  akkor is.)

Viszont van egy jó tipp, de már lehet későn jön:

A gyümölcsrothasztó monilía kártétele csökkenthető, ha rovarcsípések számát csökkentjük.

Őket meg összezavarja az illóolaj.

Itt kakukkfű és fahéj 1%-os (fél-fél%) vizes oldatáról és emulgálószerről (szappan?) ír.

Csökkenti így a rovarkártételt és így a moníliás vagy gombás kártételt is,

de visszafelé már nem hat, még félérett állapotban vagy az előtt kell vele permetezni.

Sajnos nem csodaszer, pld a madárcsípések számát a gyümölcsön nem csökkenti.

És a moníliának mindegy hogy bogár vagy madár csípte ki a gyümölcsöt.

Madár ellen esetleg háló. De ez csak törpe fáknál lehet, nagy fáknál ez már nem opció..

Előzmény: öreg_néne_b (20884)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.20 0 0 20898

Nem kukac az, hanem élesztőtáp! ;)
A kajszi ritkán kukacos, de, ha mégis, akkor teljes érésben általában a monília is támadja a rágás helyén.

Előzmény: Balage-81 (20896)
lala1961 Creative Commons License 2023.07.20 0 2 20897

Üdv ! Hát írd ki miként oldottátok ezt meg ,mert a rekeszekben lesz már lekvár ,ami lehet már pálinkának is macera lesz az esetleges rothadásos darabok miatt ,amit nem fogsz tudni a túlérett fostos barackok közül kiválogatni!:-) A saját barackkal  is macerás az ilyen fúl érettet megfelelő minőségben nagy mennyiségbe összegyűjteni !:-) 

Előzmény: Balage-81 (20896)
Balage-81 Creative Commons License 2023.07.20 -1 0 20896

Sziasztok!

Vevő lennék 2-3 mázsa lekvárnak való kajszibarackra szegedi átvétellel. Kizárólag 150%-osan érett, szottyos, puha kajszi érdekel.

Hogyan jut el hozzám, kocsival, telekocsival, busszal, vonattal, fénypostával, az megbeszélés kérdése, mint ahogy az ár is. Csak az számít, hogy 150%-osan érett legyen és egészséges, lehetőleg kukactalan. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!