Szép egy lista. Azt hiszem, beosztom magamnak néhány napra. Az a baj, csak '44-45 előtti képeket tudok nézni, mert ezeket nagyrészt leradírozták a föld színéről...
Még annyit, hogy arra kell figyelni a keresésnél, hogy pesung-oldalnak kell lennie a vonal és a rendezö között, ahol még egy épültnek is van elég hely. Feltehetöen kell lennie a közelben egy vasút-vasút hídnak, ami a vonalat átvezeti a rendezö vágányai fölött, különben nem csináltak volna pesungot, a vonalnak nagyjából párhuzamosan kell futnia a rendezö vágányaival.
Az természetesen bonyolítja a helyzetet, mert bejöhet elsösorban Bebra, Kassel, Stuttgart, Nürnberg, etc. https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Rangierbahnh%C3%B6fen#Deutschland (az északiak a domb miatt nem jöhetnek szóba), a Ruhr-vidékröl Fradista Utazó tudna nyilatkozni, hogy mennyire huplis terület.
Az NDK-ban ezek voltak a (kellö mérettel rendelkezö) rendezöpályaudvarok:
Rostock-Seehafen
Potsdam Seddin Güterbahnhof
Senftenberg Südberg 19, Senftenberg Nordberg
Halle (Saale) Güterbahnhof
Lipcse-Wahren
Lipcse-Engelsdorf
Dresden-Friedrichstadt
Rostock mindenképpen kiesik, de Potsdam is sanszos a hiányzó domb miatt, söt még Lipcsének is kicsi a valószínüsége ugyanezen okból.. lehe, hogy mégis Drezda lesz?
Amúgy nem irtál valami cikket anno a DHfK kézicsapatáról? Legalábbis nekem úgy rémlik, hogy vagy a Válogatotton, vagy a handballon mintha olvastam volna róluk tőled. Csak mert ennek a fősulinak volt a csapata, innét a szokatlan nevük.
Éreztem, hogy a stílus egyetemi, csak a ménkünagy épületet nem tudtam sehova se tenni, de így már értem, miért ekkora, a sporttudományi kar épülete, belül sportcsarnok... Más városokban meg pláne nem lehetett ilyen egyetemi épület (ahhoz túl picik voltak az egyetemek/föiskolák).
ez tuti az NDK-ban készült, az épület hasonló stílusban épült, mint a Willers- és a Barkhausen-Bau (TU Dresden), lehet, hogy már a II. világháború elött, de maga a kép NDK-s, talán valami gyárépület? Egyetemnek túl nagy.
Hm. ezek M1:25000-es várostérképek. A Falk-térképek erről a környékről 1:31250-35000 méretarányúak. Megjegyzem az '55-ös Falk-térképen ugyanúgy nincs rajta az Am Plänterwald, mint az '54-es keletnémet térképen. Láthatóan az utcát akkoriban ('54-55) kezdték kiszabályozni a régi Kleingartenanlage helyén. Sportpálya volt és van a Plänterwald déli részén a gyereküdülő-tábortól délre, persze az lényegesen messzebb van, az Eichbuschallee és a Baumschulenstraße között.
én erre a bekarikázott részre gondoltam (hosszú sárga: Neue Krugallee, rövid sárga: Am Plänterwald, kék: Dammweg):
Ennek az észak-nyugati csücskében van egy rész, ami szerintem simán lehet sportpálya, a kunyhó attól délre lenne, így ha a sportpályának hátal állunk, akkor szembe van a kunyhó, tölünk jobbra a fák között pedig látható egy házsor pár ablaka. Ezt a sportpályát ne képzeljük valami bonyolult dolognak, gyakorlatilag egy libalegelö két kapuval, aztán kifújt.
viszont, ha tényleg itt volt a Mókus örs törzsi gyülése, akkor az Am Plänterwald 18 lesz az elsö kép helyszíne
ugyanis a kapun kilépve balra átot csinálnak, így ha a Neue Krugalleen lévö kapun jönnek ki, akkor nem mehetnek a Dammweg felé.
Ha viszont a Neue Krugallee a helyszín, akkor esetleg a tanácsháza mögött (annak a kapuja lett anno belinkelve, mint lehetséges helyszín) lehetett a sportpálya:
Az a gond, hogy a Falk-planból ugyan gyak. az összes kiadás fent van a neten, de egyiknek sincs fent a Köpenick-i része, ez a terület meg már azon a részen volt ábrázolva. Mert ha lenne egy térkép 58 körülröl, ahol ott van a sportpálya, akkor ott van a sportpálya, így meg csak világosabbszürke és söétebb szürke pacákat látunk, ami se ezt, se azt nem bizonyítja. ;(
és itt mutatnak egy pipához hasonló hangszert - amihez hasonlót láttam már, de most nem jut eszembe a neve- innen kezdve látható. de előtte mutatja egy szívószállal a fújás-szívás technikát https://youtu.be/4A3frzuTkp4?t=248
esetleg a kettő kombinációját használta a Hobby-kvartett? (most el, bármilyen izgalmas is)
Nagyszerű! A doromb-hoz (fura, de úgy mondják a műveletet: doromboz): tegnap belemerültem a doromb történetébe, mibenlétébe- sosem késő :) ez pl. nagyon jó ismertető
csak a végén kerestem rá a mini szájharmonikára, és láttam, hogy van olyan. Csakhogy a szájharmonika kétkezes, jobban, mint a doromb. Valahogy a pengető-nyelv működtetése beleszerkeszthető a nyélbe, -gondoltam én-, s talán ezzel kísérletezhettek.