Keresés

Részletes keresés

taormina001 Creative Commons License 2019.10.03 0 0 4904

emléxik valaki a sült paprika receptjére?

CBNora Creative Commons License 2019.09.29 0 0 4903

A miénken szerencsére nincsenek programok, csak egyértelműen feliratozott, forgatható gombok. Leírás nélkül is egyértelmű, mi micsoda rajta.

A munkahelyemen volt egy olyan, amivel egy bögre vizet nem tudtam felforralni. Nem használtam gyakran, néha ráhibáztam, és sikerült, volt, hogy segítettek, de hogy mi volt a művelet pontos menete, azt soha nem tudtam meg. Leírás nem volt mellette, annyit meg nem ért a dolog, hogy alaposabban utánanézzek.

Előzmény: 55judit (4902)
55judit Creative Commons License 2019.09.29 0 0 4902

Az enyém egy nagyon régi mikro. nem lehet a teljesítményt szabályozni rajta. Vannak programok, de fogalmam sincs hogy kell használni. Nincs meg a papírja. Egyébként ehet hogy én is próbálnék valamit készíteni benne. Eddig melegítésen kívül régen popkornt készítettem benne, az 3 perc volt.

Előzmény: CBNora (4901)
CBNora Creative Commons License 2019.09.29 0 0 4901

Nekem viszont hiába írod, mert nincs lehetőségem fügesajtot készíteni. Nincs fügénk, itt a hideg patakvölgyben nem sokra menne. Ha meg netán kapnék ajándékba gyümölcsöt (sajnos még sose kaptam), mindet megenném nyersen. Azt hiszem, nagyon sokat meg tudnék enni.

Egyébként én sokat használom a mikrót, nem tartok tőle, hogy ártalmas lenne. Gyors, energiatakarékos, és nyáron nem fűti be fölöslegesen a konyhát. Ha egyszerre sokat készítek valamiből, megfőzöm a tűzhelyen, vagy beteszem a sütőbe, de ha csak magamnak akarok elkészíteni pl pár szem krumplit, jobb, mint vízben megfőzni. Nem csak gyorsabb, hanem finomabb is.

Előzmény: alfi13 (4900)
alfi13 Creative Commons License 2019.09.29 0 0 4900

Én is elnéztem nem Néked akartam írni a CBNora-nak akartam irni.

Előzmény: 55judit (4899)
55judit Creative Commons License 2019.09.29 0 0 4899

Jaj, bocs, most látom nem Mklós, hanem mikróst írtál. :)))

Én nem készítek semmit mikróban. Max. nagy ritkán rövid ideig melegítek benne valamit.

Előzmény: 55judit (4898)
55judit Creative Commons License 2019.09.29 0 0 4898

Nem ismerem a Miklóst és a módszerét sem. A sajtom receptje saját, most próbáltam először, és jó lett. Ez hőkezelt, a következő próba nyes sajt lesz. :)

Előzmény: alfi13 (4897)
alfi13 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 4897

Ezt is a Mikrós módszerrel csináltad mert ha az őszi fügéim beérnek akkor kipróbálnám a módszeredet.

Előzmény: 55judit (4896)
55judit Creative Commons License 2019.09.28 0 0 4896

A fügesajt is nagyon finom:

öreg_néne_b Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4895

Tavaly ősszel kökénylekvárt főztem. Nyers kökénypüréből, víz hozzáadása nélkül. Még a fejem búbja és a plafon is kökényes lett...

Előzmény: CBNora (4894)
CBNora Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4894

Ja, az úgy más!

Nekünk nincs szőlőhegy, a konyhában pedig nem szeretek messzire pöfögő dolgokat kevergetni.

Nekünk tavaly volt nagyon sok, egy részét el is ajándékoztam, mert kettőnknek nem kellett több lekvár és sajt. Még mindig van bőven a tavalyiból, nem is baj, hogy most kevesebb termett.

Előzmény: alfi13 (4893)
alfi13 Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4893

Ez a mikróba való főzés jónak tűnik de nálam ez nem kivitelezhető mert a birset kint a szőlőhegyen üstbe meg bográcsba csináljuk. Nagyon sok a birs az idén egy kondérba be sem fog férni.

Előzmény: CBNora (4890)
beetee Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4892

Én is ezt a 70-80 % cukrot tartalmazót készítettem, de tavaly kipróbáltam 20 %-kal is.

Teljesen jó lett.

 

Héjastól, magozva megfőzve, levet leöntve (kihűtve, felcukrozva ivólé...), turmixolva, felforralva és a cukorral csak olvadás +5-10 percig rotyogtatva szoktuk csinálni.

Folpackozott tányérokba, tepsikbe kb 1 hét míg kifordítható, onnan a szárazabb felével lefelé aszalógépben kapja meg a végső szárítást, de volt már csak úgy előhagyva, sütő maradék hőjében szárítgatva, napoztatva is (ha volt olyan idő)...

Egyszerűbb a gépesített verzió, és biztosabb.

Ha rendesen kiszárad (a még nem csörgős, de kívülről már tapintásra száraz verzió) nálam darabolva befőttes üvegben is eláll.

 

Ha levegőt kap és vissza tud puhulni, akkor necces a felszíni penészesedés. Régen, az aszalógép előtt volt ilyen. Meg azért kell hozzá egy nedvesebb környezet is, nem a normál 50-60 % relatív páratartalmú lakás.

Katka8 Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4891

Köszönöm szépen Öreg_néne_b-nek, CBNora-nak és alfi 13-nak a birsalma sajttal kapcsolatos tanácsaikat. Azt hiszem, Nora receptjét fogom kipróbálni, Alfi receptje nekem túl macerás, bár megszívlelendő, hogy a héjakat és magházakat még külön is főzi a pektin miatt. Köszönöm mégegyszer.

CBNora Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4890

Ez inkább nagyon bonyolult... Annyira semmi nem lehet finom, hogy ezt így végigcsináljam.

Mondjuk nálunk a magház belefőzése nem jön szóba, mert minden birsben szokott lenni legalább egy kukac. Azt nincs gusztusom belefőzni. De ha csak a héja van rajta, akkor is szépen kocsonyásodik.

Számomra a főzzük egy órát, míg besűrűsödik, nagyon riasztó. Sűrű lekvárok is rendesen telelövik a konyhát és a karomat, ha nem kevergetem, odaég. Ezért szeretem a mikrót. Nem kell utána takarítani, és nem égek össze. Ha jól találom el az adagot, még a mikrót se kell kimosni. Ha nem, és kifut, akkor azt igen, de hamar megvan. Azóta készítek birsalma sajtot, mióta ezt kigondoltam, és utána nézva a neten is találtam mikrós módszert. Addig csak híg vackok sikerültek, és mivel elég párás a lakásunk, a kiszárítás gyakorlatilag reménytelen, úgyhogy maradt a lekvár.

Előzmény: alfi13 (4888)
CBNora Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4889

Simán kijön. De a mosogatást nem lehet megspórolni, hiába megy a formába még egyszer ugyanaz. Próbáltam (lustaság fél egészség), de úgy nehezen jön ki.

Folpackkal is lehet formát bélelni, nem olvad el és le lehet húzni, ha nem szilikon a forma.

Előzmény: öreg_néne_b (4887)
alfi13 Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4888

Az én receptem egy kicsit bonyolultnak tűnik de nagyon finom birs sajt lessz belőle.

 Birssajt. Birset tegyük vízbe és a külsejéről dörzsöljük le a molyhos részt tiszta  kendővel , majd mossuk meg. Vágjuk négy részre a magházat meg a héját hagyjuk bent mert ebben van a sok pektin amitől besűrűsödik a birs sajt. Egyszerre tegyük föl az egészet annyi vízben ami épp elnyeli  addig főzzük míg a közepe már puha ekkor szűrjük le a levét és várjuk meg míg kihűl a birs. Hámozzuk le a héját és a magházat vágjuk ki.

A magházhoz meg a lehámozott héjhoz  annyi előzőleg leszűrt levet adjuk ami épp ellepi ezután össze turmixolyuk és főzzük tovább kb. fél- egy  óráig  ezt a sűrű levet  szűrjük le ismét és ezzel a lével öntsük fel a kimért cukrot ( a megtisztított gyümölcshúshoz kilónkén 60-70-dkg cukrot számoljunk) de csak annyit öntsünk a cukorhoz hogy az éppen fölolvadjon ezután addig főzzük ezt a szirupot míg a cukor nem kezd el grízesedni besűrűsödni.  

A gyümölcshúshoz kilónkét egy citrom levét csavarjunk  és turmixgéppel törjük össze  paradicsom passzírozón tekerjük át vagy krumpli nyomón nyomlyuk át.

A megfőtt cukorszirupba merjük bele a  birsvelőt  és turmixgéppel keverjük össze alaposan. Ha túl sűrű és nehéz keverni a pektinnel dúsított leszűrt levet öntsünk hozzá. Kb. egy óráig főzzük a forrástól számítva  ekkor a színe kezd egy kicsit sötétedni.

 Merjük ki folpackkal  kibélelt sütő tepsibe vagy tortaformákba.

Ne tegyünk 2-3 cm-nél vastagabb réteget mert nehezen szárad ki .  Naponta sütőbe 50-70 fokon szárítsuk kb fél órát 1 hét múlva vegyük ki a formából sütőpapírra ha szükséges néha tegyük be a sütőbe szárítani.  Ha meleg szobában fűtőtest közelében is szárogathatjuk nem kell sütőbe tenni. Hetente fordítsuk meg. Ha megszárad kemény lesz (kb. egy hónap) Folpackkba csomagoljuk és mélyhűtőbe tegyük így nem szárad tovább. 

Előzmény: Katka8 (4882)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4887

Szépek. Simán kijön a szilikonból vagy van valami trükkje?

Előzmény: CBNora (4886)
CBNora Creative Commons License 2019.09.27 0 1 4886

Előzmény: CBNora (4884)
CBNora Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4885

Így készül a lekvár, azt is szoktam. Én kicsit édesebbre csinálom, de ez már ízlés dolga.

Előzmény: Katka8 (4882)
CBNora Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4884

Kuktában szoktam megfőzni a birset. Magház és kukac nélkül, héjastul. A kb. 6 (vagy nagyobb, nem tudom) literes kuktát dugig telerakom, aláöntök egy bögre vizet, és fütyüléstől kb. 20 percig főzöm.

Villával kiszedem, átpasszírozom, és kilónként 70 dkg cukorral összekeverem.

Jénai tálat kb. félig töltök, és berakom a mikróba. Ki kell tapasztalni, meddig érdemes tölteni a tálat, hogy ne fusson ki. 5-10 percenként megkeverem (a végén gyakrabban), a tál méretétől függően 20-30 perc alatt kész egy adag sajt. Formába töltöm, mire kihűl, szilárd. A nagy kuktából kb 4 adag jön ki.

Így már egyből teljesen be lehet sűríteni, nem ég oda, és én se szerzek kevergetés közben égési sérüléseket.

Előzmény: Katka8 (4882)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4883

Sokáig kell főzni? Sok cukor kell bele?

 

Igen.

Előzmény: Katka8 (4882)
Katka8 Creative Commons License 2019.09.27 0 0 4882

Tanácsot kérek birsalmasajt készítése ügyben. Nekem általában nem sikerül, a végén mindig a lekváros üvegben köt ki. Szóval mi a trükkje, hogy sajt legyen belőle, ne sűrű lekvár. Sokáig kell főzni? Sok cukor kell bele? Én nagyon kevés vízben ketté vagy negyedekre vágva magházastól, héjastól kuktában puhára főzőm, akkor kiskanállal kiszedem a magházakat, vizet leszűröm, az almákat elturmixolom, a leszűrt léből éppen csak hogy teszek hozzá, megcukrozom, felforralom és megy az üvegbe. Kilónként kb 40 dkg cukrot teszek bele. Biztos, hogy valamit rosszul csinálok.

platz Creative Commons License 2019.09.21 0 0 4881

Köszönöm mindkettőtöknek hogy segített kideríteni, hogy mi ez. A nyílások négyzet alakúak. Tolómérővel megmérve 2,0 - 2,2 mm élhosszúságúak egyenként. Sajnos már több mint 10 éve lett utoljára használva néhai apósom keze által. Most hogy újra szóba került az anyósom szerint az apósom étkezési tököt gyalult vele akkoriban. Közben nézegettem a képeket amiket linkeltetek. Eléggé meggyőzőek, ez biztosan nem káposzta reszelő. Egyenlőre hagyom is az egészet. Amennyiben az idei betömött káposzta sikeres lesz majd, akkor beinvesztálok egy ilyen képeken is látható eszközre.

Az eltett paprikával kapcsolatosan az alábbi "disznóságot" követtem el:

A nejem adott egy szép hosszú kötőtűt. Az üveg szélén szépen óvatosan levezettem az enyhén kiflibe hajtott tűt. Megcélozva a feje tetején lévő paprika hegyét, beleszúrtam. Eszméletlen nagy légbuborék távozott belőlük. Tehát így megoldódva látszik ez a probléma.

Hogy hogyan szedem majd ki ezeket az üvegből? Ezt majd reményeim szerint jövőre megtudom. 

Előzmény: kentaur01 (4880)
kentaur01 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 4880
Persze a baton vastagabb csak a kép alapján én nem megállapitani milyen vastagra vág az eszköz.
Előzmény: beetee (4879)
beetee Creative Commons License 2019.09.20 0 0 4879
Előzmény: kentaur01 (4877)
beetee Creative Commons License 2019.09.20 0 0 4878

Itt vannak a ma is kapható tökgyalu vagy tök és káposztagyalu kombók.

 

Látod ugye a különbséget?

kentaur01 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 4877
Vagy inkább batonra lehet vele vágni. Így nehéz megmondani. Káposzta gyalu másképp néz ki. Van belőle 1-2-3 késes sőt lehet több is. De ne dobd ki.
Előzmény: beetee (4875)
beetee Creative Commons License 2019.09.20 0 0 4876

Ja... élezés...

 

A főzőtököt valószínű, hogy még így is viszi.

Egyébként lapos tűreszelővel és türelemmel lehet rajta javítani.

 

Igaz utána az első használatkor az első vágások jó vas-ízűek lesznek. Lévén leveszed/levékonyított az antik oxidréteget. Igen valószínű, hogy ez sima szénacél kés.

Előzmény: platz (4859)
beetee Creative Commons License 2019.09.20 0 0 4875

Ez nem káposztagyalu!

 

Ez tök, vagy kerékrépa, takarmányrépa, stb... gyalu.

Hosszú négyzetes szálakat lehetett egykor (mikor még volt éle) húzni belőle a tök, vagy répafélékből.

Mostanában ezeket julienne vágásnak nevezik . Keress rá.

Mindenképpen valami tömör zöldség kell hozzá.

 

A káposzta a réteges levelével pont nem ilyen.

A gyaluja hasonlóan néz ki, de annak csak egy (kettő-három) a lapra párhuzamos éle van. Semmi keresztben is metélő élecske...

 

Például itt ilyenek vannak

 

Előzmény: platz (4859)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!