Sőt, ahogy észrevettem, néha kifejezetten nem jó ha sok a kép. Gyakorlatilag a mélységélesség a szeletekből jön össze, és ehhez a szükséges de elégséges képszám lenne az ideális.
A technikai hiányosságok, kis leleménnyel megoldhatóak.
Az én gépem olyan, hogy még távkioldót sem lehet hozzá csatlakoztatni, ezért az exponálást a 2 mp-es önkioldóval csinálom. A 2 mp elég ahhoz, hogy mire bekövetkezik az expó, addigra az egész apparát lenyugugodjon. :)
Mindenekelőtt azt kell, hogy megemlítsem, hogy a világ egyik legjobb focus stackelő embere a barátom, aki rengeteg tanáccsal lát el. Szerintem tudjátok ki az.
Bugacon készült a kép.
Technika:
canon 30d
pentacon kihuzat
rossz exponálózsinór
fordítógyűrű
el-nikkor 50mm f/2.8 N obi fordítva a kihuzaton
slik állványka
zerene
Első nagy hiba, hogy nem derítettem alulról a légyre, így jó sötét lett, nem jöttek jól ki a színei. A második, hogy az a régi NDK pentacon kihuzat nem valami precíziós szerkezet. A harmadik, hogy az exponálózsinórom el volt romolva. A negyedik, hogy a 30d expógombja rosszalkodik, és nagyon erősen kell lenyomni, hogy érzékelje.
Most kb. ennyi jutott eszembe.
Ma még rakok fel egy másik képet is, egy 47 db-ost!
Az 1. képet PS-el, a 2.-at Zerene St-el raktam össze az alsó 3 képpől.
7 expóból csak a 3 középső volt használható, valszeg bemozdultam oldalra is (térdeltem, csak a combomon tudtam megtámasztani a könyököm).
Nem tudom, mennyire látszik a különbség, de a PS eléggé maszatol, viszont nem kellett retusálni, csak a széléből vágtam egy kicsit, mert színtelen csíkok voltak benne.
A Zereneben eltüntettem kevés szellemképet a növény szőrei körül, de összességében sokkal jobb képet csinált.
Ha a tárgytávolsághoz képest nem jelentős az elmozdulás, akkor a programok nagyon szépen összerakják a sorozat képeit. Az ilyen technikákhoz gyártanak is segédberendezéseket, amelyek léptetőmororral végzik a lépés sorozatokat.
5 expós sorozat sok esetben bőven elegendő, hisz 5x nagyobb lesz a DOF, mint egyetlen expó esetében!
"...elmosódottabbak az apró részletek, mint az egyes képek éles tartományában..."
Hm. A Focus Stacking programoknak az a feladatuk, hogy a sorozat egyes képein megkeresik a nagy kontrasztú pontokat, és azokat egyetlen képben egyesítik.
A PS-t még nem próbáltam, de láttam már néhány vele készült egyesített képet. Nem tetszettek.
A Zerene Stacker az egyik legjobb speciális proram.
Én is kézből szoktam, de csak néhány expozícióval (max. 5) volt úgy-ahogy sikeres az összerakás Photoshop CS4-el.
Nem vagyok túl elégedett vele, mert ugyan nagyobb lesz a mélységélesség, de egy kicsit elmosódottabbak az apró részletek, mint az egyes képek éles tartományában voltak.
Letöltöttem a Zerene Stackert, megpróbálom azzal is, hátha jobb lesz...