Igen, ezt én sem értem, hogy a lakkozott hordónak mi létjogosultsága van, mert légmentesen lezárja ami benne van. Max egy díszítő festést tudok elképzelni a dongák bütüjére. Felületkezelés nélkül kell kérni, én úgy kértem.
Meg amit még nem árt tudni, hogy a hordó fenekek alapból nem kapnak pörkölést, ha neked az kell, hogy a fenék is mondjuk medium legyen, azt külön jelezni kell.
A gyengébb szesznek kisebb/lassabb az oldékonysága, ez nem csak a gyümölcságyazásra meg fűszeres párlatokra érvényes, hanem a hordóra is, a faíz később, és gyengébben fog jelentkezni.
Azért hellyel-közzel, a valódi érés ízét is lehet utánozni, vannak praktikák a tölgyfán kívül is. A kissé ecetes bor, a mazsola és az utólag visszakevert előpárlat, és a karamell sokat tud segíteni.
De egyet értek veled, a valódi érést nem pótolhatja semmi. Ha jól agyon van tölgyezve egy párlat, az csak faízű lesz, és nem érett. Nagyon kell hozzá tudni, hogy gyorsérleléssel is hihető legyen az utánzat, és az a baj, hogy ha sikerül is, már nem biztos reprodukálható.
Amúgy a korábbi hozzászólásomban arra utaltam, hogy a brandy gyártók is gyorsérlelnek, hogy a rövid hordózás ellenére is érettnek hasson az italuk. És tényleg, minél fiatalabb a párlat, annál lágyabb ízekkel operálnak.
A fehér whiskys példád sajnos rám is illett régebben. Ma már a hordós érlelést ötvözöm a gyorsérleléssel.
Kis méretben azt mondanám, hogy inkább a többször használt hordó a jobb. Az új hordó olyan erősen ízesít, hogy hamar ki kell majd venni belőle a párlatot, mielőtt túlmenne, úgy meg nem megy végig az érés. Talán segít valamit, ha a szokásosnál alacsonyabb szeszfokon hordózod, 45-50 fokon, így tovább érhet a hordóban.
Sok mindent lehet; csak azt akartam mondani, hogy két hetes gyorsérlelésből nem lesz érlelt borpárlat. Igen, elvileg működetne az üvegben pihentetés utólag, de nem biztos, hogy ugyanolyan jól. Egyszer ittam olyan whiskyt, amit 3 évig "gyorsérleltek" forgácson vagy chipsen, üvegballonban. Megjelentek az igazi bourbon ízei, de a 3 évhez képest csak elég szégyellősen.
A "konyakíznek" a hordó részét tényleg jól lehet utánozni, én is ittam már olyat, amiről nem mondtam volna meg, hogy gyorsérlelt. Magát az érett borpárlatot viszont nem igazán lehet, úgyhogy a gyorsérlelés csak akkor működik igazán, ha a faíz alatt cérnavékony semmilyen szesz van, amiről nem is mondanád meg biztosra, hogy az borpárlat.
A bolti féléves olcsóbrandyknél is ilyen az "elegánsabb" véglet. A gyümölcsösebb, nyersebb olcsóbrandykben viszont a boise-t és a karamellt se erőltetik annyira, mert az nem állna jól neki. Mint amikor a kezdők a karakteres fehér whiskybe nyomják a fát, hogy attól majd "érlelt" lesz :)
Az új hordó brandynél nem követelmény. Többnyire használt hordóba töltik. Amennyire tudom, a spanyol borpárlatoknál használnak különböző hordókat egyazon párlathoz. Általában nem töltögetik egyik hordóból a másikba, hanem különböző évjáratokból blendelik a hordózás után.
Sok időt nem kell hordóban töltsön, mert fél év érlelés után már brandynek nevezhető. A Cognacnál meg két év a minimum. 300 literes, vagy nagyobb hordókban két év alatt se sok színt kap a párlat, úgyhogy az érlelést boiseval és karamellel pótolják. Gyakorlatilag gyorsérlelés. Ezért elég jól utánozható házilag. Főleg, hogy még a jó minőségű bor sem alapfeltétel.
Hasonlóan gondolom én is,ilyen arányokkal köze sem lehet a rumhoz,legalábbis ha a natúr rum íz a cél,nem valami fűszeres keverék,amihez elég,ha alkohol készül cukorból.Ha eljuttatod a címed,küldök mintát ezekből,lehet,hogy az íz,illat érzékelésemmel van gond.Az e-mailom publikus.
21kg cukor 7kg melaszhoz iszonyúan sok, semmi íze sem lenne, ez valami moonshiner agymenés lehet. Az Öreg elméletben nagyon ott van, de nem hiszem, minden általa közölt receptet kipróbált. Sőt, ebben meg biztos vagyok, hogy nem.
Négy elrontott (túlcukrozott) cefre után állapítottam meg 7,5kg cukor/kanna melasz mennyiséget. Ez a maximum, amennyit még érdemes belerakni. Vodkás jellegű, de az alapanyag még ízben, és illatban is felismerhető. Egy fehér rumtól nem is kell többet várni, ez éppen elég.
Egy 5 L-es kanna az 7kg, lemértem.
Azért kérdeztem, hogy mivel hasonlítottad össze, mert sokan tévképzetben élnek a rum ízével kapcsolatban. Az emberek többségének a Portorico, vagy egyéb kommersz, és az inlander rumok jelentik a valódi rumízt. Ezek olyanok, mint a sütőrum, amit a sütikben megszoktunk. Ezzel szemben a valódi rum teljesen más, sokkal visszafogottabb, és inkább a Worchester szószra emlékeztet, Ha esetedben nem erről van szó, akkor boccs a feltételezésért, csak próbálok választ találni.
Nézegetem ö-m írásait a rummal kapcsolatban,az ő receptje a könnyű rumhoz:1 kg melasz/3 kg cukor.Ez az én mennyiségemhez mérten,az arányokat betartva azt jelenti,hogy 1 kanna/7 kg melasz/21kg cukor.Na,ez igazán sok,én max 8 kg-ot tettem hozzá,a harmadik adaghoz,a fehér rumos recepteden felbátorodva.Ha ebből a szinte csak cukorból álló cefréből is lesz rum íz,akkor valamit nagyon rosszul csinálok.A másik recept,Heavy Navy,3 kg melasz/ 2 kg cukor,nagyjából a Te recepted,kb. 4.6 kg cukor kannánként.Azt,hogy 1 kanna kb 7 kg,azt mérted,vagy olvastad?A webshopban rendeléskor azt írja,hogy 3x5 L-es kanna tömege 15 kg.
Nem tudok márkát írni,ittam már többféle rumot,mindegyik más,de mindegyik rum ízű,az én anyagomban meg csak nyomokban fedezhető fel rumra emlékeztető íz vagy illat,ha nem tudom,hogy mi az,nem jönnék rá,hogy mit iszom.
Kérdésedre:igen,a második tisztázás alatt a kármentést értem,tehát ez a harmadik lepárlás volt.
Érdekes, nekem még a fehér rum is rumízű, a maga módján, a szűk vágás, és a 7,5 kg cukor ellenére is. a jellegzetes illata is megvan, már amennyire ez egy fehér rumtól elvárható. Lehet, hogy ennyit számít a nádcukor? Más magyarázatot nem találok. A következő adagot szerintem cukor nélkül kéne erjesztened, és megfelelő arányban hozzáblendelni az előzőhöz.
Igazad van,kicsit több cukrot használtam,a recepted szerinti 4,5 kg/50 l helyett én 6 kg/60 l-t erjesztettem,mivel nekem egy adag több,ezért változtattam,sajnos a melaszon nem,a harmadik adag viszont a fehér rum recept alapján(tiéd:7.5 kg/60 L )8 kg/65 L volt, ennyi hígítás a teljes íz és illat elvesztését nem erdményezheti,valami másnak is lenni kell.A fejéből nem tettem vissza,utólag már sajnálom,viszont azt észre vettem,hogy a farkával csínján kell bánni,a második tisztázás után már néha úgy érzem,van egy kis UP benne.Egyébként kóstoltam a teljesen kezeletlen,még nyers szívét,kihígítva,abból is hiányzik a rura jellemző íz,illat.
Rendelek melaszt,aztán meglátjuk,mit javítanak a változtatások.
Nem tudom, hogy az erjedés hossza, mennyire befolyásolja a rum ízét, de iparilag szintén napok alatt kierjesztik a cefrét. Az viszont biztos, hogy a cukor, amit használtál, sok volt (régebben írtad) az is gyengítette a rumízt.
A lepárlást biztosan jól csináltad.
Az eddig legjobban sikerült rumomba még utólag a teljes fejéből, visszakevertem kb a negyedét. Poharazás nélkül is jó tud lenni. A farkában már lényegesen kevesebb a használható rész.
Egész biztosan túltoltad a fát, ha whiskey szerű lett. A mikrós érlelést se erőltesd szerintem, hacsak nem "tölgyfatea" a cél. 8-10 éves rumoknál is jellemző, hogy a hordó íz, legyőzi a rumízt.
A másik probléma, hogy a túlzott gyorsérlelés miatt, még inkább ordít belőle, a valódi érlelés hiánya. Ez a házi whiskyk többségére is igaz.
A fűszerezésnél se használd a mikrót, olyan rossz ízek is kioldódhatnak, amik szobahőmérsékleten áztatással ki sem jönnének, vagy csak nagyon hosszú idő alatt. Türelmesen áztasd egy hétig, és nem lesz gond. Ha sok lesz a fűszer, nem baj, hozzáönthetsz kezeletlen rumot. A receptben szereplő fűszermennyiség kétszer annyi rumhoz is elég lehet.
Az, hogy a fűszerezés elnyomja a párlat ízét, bocsánatos bűn. Elég csak egy Krakent megkóstolni, ember legyen a talpán, aki felfedezi benne a rumízt.
Párszor én is elrontottam, mire összejött. Most fogom rendelni én is a következő három kanna melaszt, és folytatódik a rumfőzés. Vannak azóta további újdonságok is. Ha segít valamit, szívesen küldök mindenből kóstolót.
Kissé megkésve,de szeretnék beszámolni a rumgyártás terén elért siker(telenség)eimről. Először az italról:ami elkészült,egy iható,zavaró mellékíztől mentes,mondhatnám fínom ital,egyetlen hibával:egy csepp rum ize,illata sincs.Inkább whisky,mint rum. Szinte biztos,hogy az összes létező hibát elkövettem cefrézéskor,és fözés közben is. Annak idején,talán még az első adagnál írtam,hogy feltünően rövíd idő alatt forrt ki a cefre,24-36 óra után már nem változott a Brix,viszont addig nagyon intenzíven dolgozott,szinte megindult a hordó a garázsban.Valószínű,hogy sokkal alacsonyabban kellett volna tartani a hőmérsékletet,ami az akkori nagy meleg,és a második adagtól hozzáadott dunder miatt esetenként akár a 40 fokot is megközelíthette. Három adagot csináltam egymás után,a másodiktól 50 % dunderrel,cefre főzéskor 5-10 %-ig mentem le.A három adag alszeszt egyben főztem másodszor,brandy módszer,szíve:79 %-60 %-ig.Ebből mikrós módszerrel érleltem pár adagot,sajnos fűszerekkel együtt,rum íze semmi,de a fűszerek hatása borzalmas volt,nekem sok,majd próbálkozom blendeléssel,meg az is használhat,ha a fűszereket csak áztatom. Azt gondoltam,hogy a rumra jellemző ízek talán a fejében,farkában maradtak,ezért ezeket összeöntöttem,és kisebb üstben kármentő tisztázást csináltam.Összeöntve az előző szívét ennek a kis adagnak a szívével,a rum illata nyomokban érezhetővé vállt,de nem az igazi. Bár a szaglásom lassan egy éve szinte teljesen eltűnt,és csak nehezen javul,azért ha a gyári rumot megszagolom,azt érzem rendesen.Egy adagot érleltem mikró nélkül is,rum íz,illat ott sincs,annyi pozitív hozadéka van a dolognak,hogy szebbre szűrhető,a mikróst nem vagyok képes tükrösre szűrni. Hát,kb. ennyi történt,de nem adom fel,rendelek mégegy adagot,talán a hűvösebb idő és az eddigi tapasztalat segít.Ha valakit érdekel,leírom számokkal is,de ez már így is sok,elnézést a bő lére engedésért.
Helló, szerintetek mennyire befolyásolja pozitívan a szesz minőségét az hogy ha a a párlat több érzelemmel találkozik a desztilláció folyamata alatt? Pl ha kitöltöm mondjuk a thumpereket rézhalóval, az okozna észrevehető különbséget az íz/tisztaság/szeszfok minőségi javulásában?
Ízlett amúgy! Talán jázminrizsből készült, nagyon olcsó volt, finom marcipános (?) aromával, olajos-selymes érzettel. Könnyű volt, de egyáltalán nem olyan vékony és száraz, hogy vodkának lehessen nevezni, igazán ki sem bukott belőle a csupasz etanol.