Ebbe a topikba várunk kezdő és profi makrósok fotóit. A fotók mellé írhattok adatokat, a készítésével kapcsolatos technikát is. Jelenleg létezik egy technikai topik is ami Makró fotózás címen megtalálható ezen az url címen: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9057201
Az adásvételi postok szerzőit a moderátorok kitiltják innen!
Nem dehogy. A pára kifagy az üvegre csak ritkán ilyen szépen. Vagy mire fotózná az ember elolvad...régi ablakoknál ahol rossz a szigetelés egész nagyok is nőnek azokhoz még csak egyszer volt szerencsém. A Balaton is most szép jeges.
A legtöbb rovar, ha közelítünk feléjük fotózás céljából, odébb áll. De kitudja miért, azért mindig akad köztük egy-egy, amelyik hagyja magát és még a sorozatot is elviseli, de ezek sem végtelen türelműek. A sorozat fotózásnál a rovar nyugalma az első feltétel, de azon túl jön a gyors és pontos cselekvés. Ezt csak gyakorlással lehet elsajátítani.
valamiért ezért is ódzkodom a mikro fotóktól...ott sokszor az alany már nem él...nálam meg az tabu...halott állatot, embert valami bár abból van kb egy vagy két fotóm de párzó állatot sem szívesen fotózok...eleve szerintem kissé sután festenek másrészt meg ok viselkedés de...inkább bunyó legyen a képen akkor már ha action van
rég láttam de szalkó stackingelt élő rovart is főleg hűvösebb párásabb reggelen lehetséges (tán még kézből is de erre most nem esküszöm)
élő légyről egy bizonyos szemszögből lehet közelit lőni...lassan kell mozogni, inkább arra reagál, nem véletlenül népszerű és pl. minden kezdő makrós első képei között vannak a farkas meg rablólegyekkel egyetemben...aztán jönnek a lepkék meg a sziták, aztán a kis rovarok és a lézercsapdás meg trükkös vakus repülő rovarok a kihívás még...és persze stacking
Nagyon jó képek, de nem kevés munka, és technikai tudás van mögöttük. Viszont Soha nem értettem, hogy egy élő légyről hogyan lehet közeli képet csinálni....mert a frissen lecsapott, elkábult állatok nekem is kedvenceim, csak azokon általában látszik, hogy nincsenek túl jól.....
A beépített vaku előre világít, nem a gép orra elé. Persze egy papírlap csodákra képes :-) Én egy 2000 Ft-os LED lámpával szoktam világítani, aminek fókuszálható a fénye. Papírlap az elé is tehető, hogy diffúzabb legyen.
Én F16-nál nem ajánlom a szűkebb rekeszt még dedikált makró objektívvel sem, mert nagyon romlik a kép a diffrakció miatt.
de ezt mondom, hogy 1/60 és hiába az f32 nem éles... de sebaj úgyis sok kísérletem van még hátra, ez csak egy külön projekt határozáshoz, makró fotóknál igyekszem a tágabb de hangulatosabb kivágásra törekedni, mert mindig a háttér dob hatalmasat a makrónál szerintem akár állat akár növény
"mindezt árnyékos fűben, valamiért a pici lények nem a verőfényes napsütésben tanyáznak sokszor...és persze brutál picik..."
"nekem ugye apsc szenzoros dsrl tapasztalataim vannak csak"
Fura, hogy neked a beépített vaku nem ad annyi fényt és én is apsc-vel készítettem a képet és nem volt külső megvilágítás, vagy napfény. Nem lehet, hogy a kis tárgytávolság miatt neked a vaku fényét eltakarja az objektív?
Hogy makró fotók témakörben ne legyen off, ezért itt van még egy kép egy golyóstoll végéről. Olyan 0,5mm körül van a golyó mérete.
1/60 f32 300mm ISO100, beépített vaku, nincs külső megvilágítás, kézből készítve nem állványról, de bekapcsolt stabilizátorral.
ehhez jön a fényterelés+diffúzor+ha fordított az obi akkor megint elég érdekessé válik a helyzet...mindezt árnyékos fűben, valamiért a pici lények nem a verőfényes napsütésben tanyáznak sokszor...és persze brutál picik...majd kísérletezek manuál vakuzással...mindenesetre ebben a szupermakró tartományban gyakorlatban nehéz ...persze sok más tényező is befolyásolhat...nekem ugye apsc szenzoros dsrl tapasztalataim vannak csak
írtam neki, ismerem már egy ideje, de most néztem, hogy cserélhető obis pan lumixa van és leica 45mm macro m4/3-as rendszer. Viszont sehogy sem értem, hogy iso100, F22, még ha vakuzik is, de hogy jön neki össze az 1/125...főleg ha ugrókat fotózik, mert ahhoz meg minimum fordítva kell felpattintani a macro vagy brutál közgyűrűsorral...annyira nem vágottak a képei, kíváncsi vagyokír e, valószínű valamit nekem is a vakuval kell kezdenem. Illetve persze még lehet, hogy stackinget nyom...akárhogy is igencsak fasza album