Azért ez a válasz, mert a tenyésztés arról szól, hogy eldöntöd, hogy milyen utódokat szeretnél és ezután választod ki hozzá a szülőket. Ezért kérdeztem, hogy mit szeretnél kihozni belőle, akkor tudok tojót javasolni hozzá :).
Ha sávozottakat akarsz, akkor vagy sávozott tojó kell, vagy ami legalább hordozó. Én se buffot se ezüstöt nem raknék, nem tudom ezeken egyáltalán látszik-e a sávozottság, a legtöbb kicsi ezüst vagy buff lenne, kevés kék vagy lila. Sávozottaknál szerintem szebbek lennének a sötét szinek, fekete, kék barna. Ha én döntenék, fekete, kék, barna vagy lila tojókat raknék hozzá, ezek persze sávozottak vagy hordozók legyenek.
A levendula önálló szin, nem lehet kikeverni, recesziven öröklődik (mint a sávozottság). Elvilg felbukkanhat bármikor, ha mázlista az ember :). De egyszerűbb venni kettőt :).
Az utolsó kérdésedre nem tudok mit mondani, végülis a fekete kisnémák se olyan feketék, mint a nagyok :).
Nemrég beszéltem egy kacsatartó ismerőssel, hogy a levendula az hogy jöhet elő... Azt ki lehet keverni, vagy valahonnan be kell szerezni? (úgy emlékszek azt nem lehet előhozni mint pl a lilát v buffot)
Első körben lila, buff, ezüst és kék (és ezek sávozottait) kacsákat szeretnék.
De hogy még konkrétabb legyek, ezeket a tojókat tenném hozzá, de természetesen az előző szempont a fő:
buff, ezüst
Más:
Mért van az, hogy az én ezüst kacsáim előbb fehéresnek indulnak, majd olyan krémesek, aztán kiszürkülnek?
Tuti hogy ezüst, mivel a szülők 100% kékek voltak. (Az egyik kacsa az apja mintáját is örökölte. Az anya, meg úgy elbújt, hogy oda senki nem tojhatott be, továbbá egyedül volt.)
Szia, hogy ha a két Boldogasszony közt el is kotlana,.. akkor valóban hosszú lesz. ,-))) Ird meg majd lécci ,de szeptember 8-ig van még idő. Szív. üdv.
Nekem csirke volt ilyen. Végül kitollasodott, egy mini méretű tyúk lett belőle. Egy japán is nagyobb volt nála. Könnyen náthásodott, nem egy meghagyni való egyed volt. Az ilyeneket jobb mielőbb levágni.
Más:
Megint csak színek...
Végre összejött a lila gácsér, ráadásul sávozottként.
Sávozott barna gácsér x lila tojó.
Szóval a sávozott lilához milyen színeket javasolsz? Kék, ezüst, barna, buff és esetleg lila tojó jöhet számításba.
A fekete sztem nem ad semmi extrát...
(a lila az annyja, tudom buffot ad, de nem nagyon hajlok a rokonságra.)
Mi miatt van az, hogy hónapokkal ezelőtt kelt házikacsáim közül az egyik még mindig kicsi, és sárga pelyhes, míg a többiek megnőttek, tollat váltottak, hatalmasok.
Ez a manó hihetetlenül elmaradt a többi kacsától, de jön-megy, intézkedik, jól van. Eszik, iszik, hápog, nem gyenge, sőt. Mégis kicsike maradt, és sárga, nem váltja a tollait. Találkozott már valaki ilyesmivel? Ez valami növekedési hormon hiány lehet?
Írtam korábban egy cuki kis blogot is róla. Szeretném kideríteni, miért kisebb, mint a többi. :)
Igen felkunkorodik, csak az 1. vedlés után (az én magyar kacsáim már majdnem teljesen színesek, és most kezdett el nőni a gácsértolluk), a hangjuk alapján pedig már meg lehet akkor amikor csak a "hasuk" tollas. Ezért írtam csak a hangot. "Már szép nagyok"- ebből honnan tudjam menyi idősek? :)
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy van két magyar kacsánk már szép nagyok. Sajnos nem tudom melyik a gúnár,és melyik a tojó(ha egyáltalán párba vannak).hogy lehet meg állapítani?
Érdeklődni szeretnék szürke libák iránt, sajnos Csongrád megyében nem találok napos, maximum hetes libát, ha valaki tudna ebben segíteni azt meghálálnám.
Talán ez a probléma, hogy bizonytalan eredetű és minőségű volt a táp... Szóval a táp csak közvetve a hibás. A gond az, hogy nem tudod mit vettél meg! Még bontatlan zsáknál is megeshet h lejárt a szavatossága. Ez is romlandó dolog, csak úgy mint más kaják. Sőt ilyen melegbe olyan helyről nem jó tápot se venni, ahol a tároló helyiség nagyon felmelegszik.