Sok olyan mediterrán származású növény van, amit szívesen ültetnek az emberek, és ez a kedves színes, sőt színváltós virág is joggal tartozik ide.
Beszélgessünk róla- ki hogy teleteti, és ki hogy szaporítaj, ki hogyan-mivel éri el, hogy sátányrózsája sokáig szép maradjon!
Azért még ne add fel! Én is kissé türelmetlen voltam, a pirosból jó darabot levágtam, de végül a tövénél szépen kihajtott, sőt a maradék szárrészen is. (Sajnos a beszerzési helyed túl messze van tőlem!)
Ez mind így igaz és már 5. éve telelteket, eddig egy eggyel sem volt gond, de most ötből csak egy indult meg igazán a másik 4 csak lamentál. Ma azért sikerült egy szép példányhoz jutni egy kertészetben.
Az, amelyik kis ablakos garázsban telelt, most kezdett el nekem is hajtani a múlt héten, és csak a tövénél, de várni kell, mert sokszor felébrednek a tök száraznak tűnő ágak is, szóval türelem sétányrózsát terem! :-)
A másik bokrocskám a panelház világos lépcsőházában töltötte a telet, persze az tiszta zöld, nemrég már virágzott is.
Illusztráció a tanácsodhoz: a 60-70 cm-es ágak teljesen kopaszok voltak, és hiába jött a jó idő, nem ébredtek. Már majdnem kidobtam ezt a pirosat, mikor a tövénél és a szárak alsó részén elkezdett hajtani. Bár virág bizonyára sokára lesz rajta. A rózsaszín már bimbós, a fehér is virágzik.
Nem kell gyakran öntözni, persze számítanak a körülmények, a mieink fűtetlen garázsban(0 és 5 fok között) télen, a leanderekkel együtt voltak és talán ha 4-szer kaptak vizet, még ettől is féltem nehogy túl öntözzem őket. Van amelyik meg sem mozdult még, de van olyan is szépen bimbózik
Sajnos nekem sem maradt me egyik sem. Mind a 3 kiment a télen! :(((((
Teleltetni úgy teleltettem mint a leandert, mert azt olvastam úgy kell. Locsolni ugyan kevesebbet locsoltam, mert nem volt levele. Sajnálom, mert olyan szépek voltak.
Érdekes módon a piros elkezdett kihajtani, aztán egyik napról másikra a pici zöld rügyek mind-mind elszáradtak, visszametszettem, és semmi élet nem volt már az ágakban. :(
Sziasztok! Végre tegnap sikerült megvennem az első sétányrózsámat. Nem hagyományosat vettem, hanem citromsárga-tojáshéjsárga kombinációt. Piciben vettem olcsón, de nem baj, anyósomnak 2 éves, és minden évbenkétszer akkorára nől. Tavasszal kirakja a teleltetőből, tök kopaszon, és akkorára nől őszre, hogy hihetetlen
A sárga-fehér (nyár végi dugvány) bimbósan telelt át, tavasszal ki is nyílt. Most kiültetem a kertbe és kicsit visszacsípem. A rózsaszín (tavalyi szaporítás) nem nagy, de télen sem dobta le a leveleit. A hagyományos piros-sárga (2 éves) teljesen kopasz lett, múlt héten ki akartam dobni, akkor vettem észre valami kis zöldet a tövénél. azóta a fás részeken egy csomó hajtást hoz.
Nekem is volt már benne, söt idén is van. Összel kiveszed, cserépbe rakod és áttelelteted. Nekem viszont kidöglött a télen megint. Muszály átültetnem összel, mert a mellette levö petúnia stb egynyári növény, és azokat ki kell dobnom. Az egész mindig egy "gyökérrúd", ha kiveszem a balkonládából. Tavaly azt a gyökérrészt ami a lantanahoz tartozott kivettem a rúdból, és friss földbe raktam. De a tél folyamán elfagyott a kamrában. De talán idén majd megmarad?!!
A Lantanában nem az a pláne, hogy változtatja a színét és egy növényen többféle színü virág nö? Netalán egyetlen virág is megváltoztatja élete során a színét? Én mindig így képzeltem, de még sose volt Lantanám. Most viszont vettem egy apró példányt a discountban 50 Centért. Arra gondoltam, hogy az idén egy kicsit változtatnék a balkonládáim stílusán, és beletettem. Való ez oda? Télire mit csináljak vele?
Sziasztok! Sajnos nekem nem sikerült kiteleltetnem egyik lantanát sem. Volt sárga, fehér, sárga-piros átmenetes, és egy tő rózsaszín, amit tavaly nyár végén kaptam valakitől postán, és szépen meg is eredt. Karácsony körül megfertőzte őket egy másik virág, tele voltak apró repülő bogárkákkal, a földjük meg apró kukackákkal. Teljesen lerágták a leveleket is és a gyökereket is. Szóval most nem sikerült. De nem adom fel!!! Tegnap vettem egy cserép sárga-piros átmenetest, és egy ismerősömtől kaptam két sárga hajtást, remélem azok megerednek. Nem lenne valakinek fehér és rózsaszín hajtása, amit el tudna nekem küldeni? Nagyon megköszönném! Nekem a fehér volt a legszebb tavaly, és sajnálom, hogy az is elpusztult. kod1111, látom, neked van rózsaszín. Nem kérhetnék tőled 1-2 hajtást? Hátha megeredne most is... Előre is köszönöm!!!
Szia! Ez aztán jó hír! Én meg bele szórtam az egyik nagyobb virágom cserepébe az összes magot mérgemben, mert a nyár végén próbaképp elvetett magok közül máig nem kelt ki egy sem. Ha ilyen sokáig tart nekik kikelni, akkor gondoltam elszórom most őket és tavaszra kicsi palánták lesznek. Persze, ha kikelnek egyáltalán:-)
Látom megrekedt a topic, de nekem most kezd gyökerezni, amit nyár végén vízbe tettem, majd ha nagyobb lesz a gyökere csinálok képet, már talán eldobtam volna, de teljesen zöld az összes levele, sőt még hajt is a csúcsán, pedig eddig gyökere egy szál sem volt, ma vettem észre, hogy gyökeresedik. A nagy viszont kezd teljesen lekopaszodni, de hát talán ez a természetes
Eleinte a pincében voltak, de már nincs hely nekik, így átkerültek az anyósék garázsába. Ott elég hideg a hely, mert ha kint nagyon hideg van (-15) akkor bizony közelíti a 0C fokot.