A jobb alsó könyöknél egy kis kifolyt forraszanyag látszik, ami simán lehet ipari ezüst bóraxszal, a pálinkafőző cuccokat(vörösréz+élelmiszeripari koracél) is így forrasztják.
Kapható olyan forraszanyag, ami az alut meg a rezet is fogja, csak ugye a két fém így a szabadban az álmoskönyv szerint nem jelent jót.
Honnan gondolod, hogy alumínium? Nem írja sehol. Tudom, ránézésre az... de korracél is lehet, s miután ahhoz nincs ilyen fitting, azért használja a rezet.
Rádióantennát szeretnék építeni,az fm 88-108 Mhz-es sávra,de hogy a magasságban ne legyen túl nagy gondom a széllel,egy,méretéhez képest igen hatékony antennát néztem ki.
Ez pedig a körner 9.2-es,9 elemes antenna.
Ott vagyok gondban,hogy ehhez az antennához csak egyetlen helyen találok méretezést,amin nem tudok eligazodni,ez pedig ez:
Bocsánat, időközben rájöttem, hogy tényleg nagyon pontatlanul fogalmaztam. Amire én gondolok, az egy kb. 5.4 m huzalból készülő függőleges félhullámú dipólus lenne. Erre vonatkoztak a bekötéssel, földeléssel kapcsolatos kérdéseim, meg minden amit írtam. De ha lesz időm, tovább fogom tanulmányozni az Antennakönyvet, hogy legalább azt tudjam, hogy mit akarok kérdezni.
Ja és még annyit,hogy a rádiódat mint otthon,nem árt egy földelőnyárssal leföldelni, úgy az ellensúlyok is földelve lesznek az árnyékoló harisnyán keresztül.
Ezt az antennát egy ampfenol ajzatból és néhány méter sodrott vezetékből elkészítheted, és akár egy horgászbotra, akár egy fa ágára rögzítheted. SWR mérés alapján a sugárzó méretét beállítod /visszahajtassz, vagy hosszabbítassz kihajtással / koaxon keresztül ősszekötöd a készülékkel és már nyomhatod is a PTT-t. Az ellensúlyok a csatlakozó aljzat külső részéhez van csavarral kötve, a sugárzó pedig az aljaz közepébe van forrasztva. Egyszerű ez mint a faék.
Villanymérnök barátom mondta mindig, hogy egy vezetékes csöngő csak a tanyán van, mert azt madzaggal rángatják...
Az antennába ami villany bemegy, annak valahol ki is kell mennie. Ugyanúgy mint a villanykörténél, két vezeték kell hozzá. Az egyik (koax esetén) a meleg ér, ez megy a huzalra, a másuk a föld, ez megy az ellensúlyra vagy a földbe.
A kézben tartott mobiltelefonodban is ilyen az antenna, van a sugárzó és van az ellensúly. Az ne zavarjon, hogy szétbontva fel sem ismered, hogy melyik az antennarendszere...
Szóval antenna típustól függetlenül kell az ellensúly, ami a föld is lehet. Ez a működéséből adódik.
Köszönöm a válaszokat! A hangolót akkor nem úszom meg. És nem lehet olyan hosszú antennát csinálni, aminél már nincs szükség ellensúlyra? Még a 10 méternél hosszabb longwire antennánál is kell? Elnézést a kezdő kérdésekért, igyekszem a neten információt gyűjteni, ennek időnként csak a gyenge nyelvtudásom az akadálya.
Számomra eléggé értelmezhetetlen a kérdésed. Egy rádió kimenete általában 50 ohm, tápvonal és impedancia transzformátor nélkül nem tudod illeszteni egy félhullámú vertikálhoz, aminek nem 50 ohm a talpponti impedanciája.
Az általad gyűrűnek nevezett GND-t is el kell vezetni az antenna talppontjához és az ott levő ellensúlyokkal kell összekötni.
Javaslom, hogy nézz körül a neten. Házilag is készíthető pl. 1/4 hullámú tripleg antenna.
Köszönöm! Kitelepüléshez szeretném használni a huzalantennát pl. egy magasabb fának az ágáról lelógatva, és lehetőleg koax nélkül, vagy minimális tápvonallal, ha nagyon szükséges. Természetesen az SWR-t használat előtt mindig megmérném. Ilyen esetben esetben az árnyékolást egy földelő szondára kéne kötnöm? Vagy félhullámú antenna (nem groundplane, 5 méter huzal) esetén is szükséges valami fém felület?
A félhullámút szerintem magában nem lehet 50 Ohm-ra kötni. Valami illesztő elem feltétlen kell, mert magában nagy impedanciás. Hogyan mértél azon 1,2 SWR-t? Balun, rezonáns kör leágazással, antenna tuner vagy valami biztos kell.
Konkrétabbat kérdezz, mondjuk az antenna típusával. Ha saját gyártmány, akkor előbb mérd ki az impedanciáját, hogy tényleg 50 Ohmos-e. A földelés kell neki, a koax középső ere megy az antenna pálcára, az árnyékolás pedig a tartóra, s nem árt, ha nagy fémfelületre teszed, mert akkor kapacitíve kap igazi ellensúlyt/földelést.
Az jó, ha az SWR kicsi, mert nem vágod agyon a végfokot, de attól még nem biztos, hogy ki is megy minden az antennából ami bement.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ha van egy rezonáns hosszúságú (1.2 alatti SWR) félhullámú huzalantennám és én ezt tápvonal, transzformátor és hangoló nélkül szeretném közvetlenül egy CB rádióhoz csatlakoztatni, akkor ezt pontosan hogy kell csinálni? A rádió antenna kimenetének a középső pontjára kötöm az antennát, és a gyűrűt (GND) pedig szabadon hagyom? Lehet ilyet egyáltalán? Vagy a gyűrűt földelni kell? Az antennát vertikálisan szeretném használni. Köszönöm előre is a segítséget!
Tudom, hogy Zolinál más a helyzet, csak próbáltam kisarkítani, mennyire nem lehet általános megoldás a távvezérelt állomás. Szuper találmány (akár az alkoholmentes sör vagy a guminő vagy a hamsphere), sokaknak jelenthet jó megoldást, de szerintem nem fog általánossá válni. Bár majd kiderül.
Én azt érzem, ha köztem és a külvilág között net van, akkor már teljesen mindegy, ha az a net végig megy. Akkor az már csak skype vagy viber vagy telefon vagy bármi. Az már valami más, mint amit én szeretek csinálni. Ha az antenna nincs fölöttem és a koax nem az előttem lévő rádióba van bedugva, az már nem az én világom. Ezért szar dinoszaurusznak lenni..... :)
Persze, a távvezérlés egy remek lehetőség. Venni vagy bérelni kell hozzá egy jó QTH-t, ott felépíteni egy ütőképes állomást gyors internettel és már megy is a dolog. Kérdés, ha valakinek van erre pénze, akkor odaköltözni is van, nem kell a panelben szenvednie.
Szerintem. Arról nem is beszélve, mi lesz egy őrizetlenül hagyott QTH-val, ami tele van szinesfém cuccokkal.....
Mert olyanba nem szólok bele amit nem ismerek.Egyébb iránt nem tudhatod, hogy nem voltam-e, vagyok-e, vagy leszek-e rádioamatőr.Voltam.HA5KHS.Elmű rádioklub.Szép szürke engedélyem volt egy katonai kitűzővel.Nem tul régen ugy 1971-73 környéken.És átjårtam a szemben lévő iskolámból a Bolyai János Hiradásipari Szakközépből..Közben a munkám kielégitette a rádiozás iránti érdeklődésemer.44 évig voltam rádio állomás üzemeltető.Mindjárt nyögdijjas vagyok.Ja és talán ujra leszek rádioamatőr. Mondjuk Cb-vel fogok kezdenii.Kösz , hogy elolvastad.