Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Kultúrtörténeti évfordulók október 24-én: 1790: Megszületett Teleki József történetíró, jogász, az Akadémiai Könyvtár megalapítója 1854: Megszületett Déri Miksa mérnök, feltaláló, a Ganz Villamossági Gyár igazgatója. Bláthy Ottóval és Zipernowsky Károllyal közösen közösen találta fel a zárt vasmagú transzformátort és az azok kapcsolásából előálló váltakozó áramú energiaelosztó rendszert. Nevéhez fűződik továbbá az öngerjesztésű kompaundált szinkrongép és a róla elnevezett repulziós motor megalkotása is.
1882: Megszületett Kálmán Imre zeneszerző
1927: Megszületett Gilbert Bécaud francia énekes, zeneszerző, zongorista és színész (Nathalie).
Kultúrtörténeti évfordulók október 23-án: 1837: Megszületett Kaposi Mór orvos. Klinikai feladatát abban látta, hogy először az élő organizmust kell megismerni megfigyelés útján, és csak azután jöhet a teória, a magyarázat a kóros folyamatokkal kapcsolatban. Elsőként írta le az ismeretlen eredetű multiplex pigmentált szarkóma nevű kórképet, amelyet az utókor később róla nevezett el Kaposi-szarkómának.
1894: Budapesten a mai Nagykörúton megnyílik a New York Kávéház
1922: Megszületett Bálint Ágnes írónő. Az ő képzelete teremtette többek között az Esti mesét, a Tévé Macit, Mazsolát, Frakkot, Kukorit és Kotkodát, de ő volt a dramaturgja a Magyar népmeséknek és a Vízipók-csodapóknak.
Kultúrtörténeti évfordulók október 22-én: 1811: Megszületett Liszt Ferenc zeneszerző 1822: Megszületett Orlai Petrich Soma festőművész, Petőfi jó barátja és rokona, akiről több arcképet is festett. 1870: Megszületett Ivan Alekszejevics Bunyin orosz író, költő, műfordító. Ő volt az első orosz, akit irodalmi Nobel-díjjal jutalmaztak.
1883:Budapesten megszületett Jacobi Viktor zeneszerző (Leányvásár, Szibill) 1883: New Yorkban megnyílt a Metropolitan Opera House. A nyitó előadás Gounod 'Faust'-ja volt.
1913: Megszületett Robert Capa magyar származású fotográfus
Kultúrtörténeti évfordulók október 20-án: 1554: Megszületett Balassi Bálint költő 1632: Megszületett Sir Christopher Wren angol tudós, építész. A nagy londoni tűzvész utáni városrendezés, valamint 51 megrongálódott templom helyreállítása fűződik a nevéhez.
1809: Megszületett Horváth Mihály történész. A történész feladatát abban látta, hogy a letűnt nemzedékek életének és munkásságának minden mozzanatát felkutassa, és a forrásokat kellő kritikával kezelje. 1854: Megszületett Arthur Rimbaud francia szimbolista költő 1953: Megszületett Katona Klári énekesnő.
Én jártam anno a eredeti Zíchy kúriában Zalában (amely zalai létemre nem Zala -megyében van!).
Somogy megyében a ottani Tab községből talpaltnk át a kicsiny Zala még kisebb műterméhez, ahol elhanyagolva, por-és pókhálőlepetten találtuk fel a neves festő és grafikus hagyatékát.
Ez akkoribn mindennapos felfogás volt.
Később földmérőként végigmértem eglsz Vas megyét, de még csak szóba sem kerültek a szebbnél-szsebb kastélyok, félig az enyszetnek átadva.
A kstélyprogram később sokat segített, de vannak még elkeserítő helyzetek ebben a vonatkozásban.
Kultúrtörténeti évfordulók október 18-án: 1514: Werbőczy István befejezi a Tripartitumot. Jogszabálygyűjteménye annyira jól sikerült, hogy egészen 1848-ig a nemesség számára jogforrásul szolgált.
1777: Megszületett Heinrich von Kleist német drámaíró, költő 1823: Megszületett Ipolyi Arnold püspök, a magyar művészettörténet-kutatás úttörője 1859: Megszületett Henri Bergson francia filozófus. Filozófiájának központi gondolata a tudat erejének és az értelem idejének kettőssége. Az értelem szerepét csak a cselekvésben és a tudományos kutatásban ismerte el. A szellem területén az intuíciót tekintette a megismerés eszközének. Filozófiájában támadta a pozitivizmust.
1894: Megszületett Déry Tibor író 1926: Megszületett Chuck Berry amerikai gitáros, énekes
Kultúrtörténeti évfordulók október 17-én: 1740: Megszületett Dugonics András író 1760: Megszületett Claude Henri de Saint Simon francia gondolkodó 1803: Megszületett Deák Ferenc, akit kortársai "a haza bölcsé"-nek neveztek megfontoltsága és tisztessége miatt. 1879: Megszületett Zemplén Győző fizikus. Az elméleti fizika első magyarországi művelője volt, a lökéshullámok elméletének kidolgozója, az elektrodinamika és a relativitáselmélet egyik első egyetemi előadója.
1888: Megjelenik a National Geographic Magazine első száma 1915: Megszületett Arthur Miller amerikai drámaíró
1967: Bemutatták a Hair című musicalt New Yorkban, az off-Broadwayn lévő Public Theatre-ben. 1992: A Szegénység elleni küzdelem világnapja
Kultúrtörténeti évfordulók október 16-án: 1701: Megalapították a Yale Egyetemet 1725: Megszületett Gvadányi József író 1854: Megszületett Oscar Wilde ír költő, író 1888: Megszületett Eugene O' Neill amerikai drámaíró 1923: Walt és Roy Oliver Disney megalapítják a The Walt Disney Companyt 1927: Megszületett Günter Grass német költő, író 2001: A kenyér világnapja 2013: Az újraélesztés nemzetközi napja
Kultúrtörténeti évfordulók október 15-én: 1608: Megszületett Evangelista Toricelli itáliai fizikus, matematikus 1814: Megszületett Mihail Jurjevics Lermontov orosz író, költő. Puskin mellett az orosz romantika kiemelkedő alakja. Költészetén fő motívumként átvonul a szabadságvágy, magány-és elveszettség érzése, és az összhang utáni sóvárgás. További témaként megjelenik a zsarnokság gyűlölete és a romantikus individualizmus
1844: Megszületett Friedrich Nietzsche német klasszika-filológus, filozófus 1917: Megszületett Fábri Zoltán film-és színházi rendező 1926: Megszületett Michel Foucault francia történész, filozófus. A hatalom problémáját, illetve a tudás és a hatalom közötti viszonyt, valamint a diskurzus működését középpontba állító megközelítése számos kortárs társadalomtudományi elméletbe beépült.
Kultúrtörténeti évfordulók október 14-én: 1827: Megszületett Zichy Mihály festő 1940: Megszületett Sir Cliff Richard angol énekes 1942: Megszületett Nádas Péter író
Kultúrtörténeti évfordulók október 13-án: 1872: Megszületett Glatz Oszkár festő 1921: Megszületett Yves Montand francia sanzonénekes, filmszínész 1922: Megszületett Rózsa György diplomata, könyvtáros, a MTA könyvtárának és az ENSZ genfi könyvtárának igazgatója, cÍmzetes egyetemi tanár. Kutatási terüelte a szakirodalmi informatika elmélete és módszertana volt, témájának társadalomtudományi, közgazdasági, kutatásszervezési és nemzetközi összefüggéseit is vizsgálta.
Kultúrtörténeti évfordulók október 12-én: 1872: Megszületett Ralph Vaughan Williams angol zeneszerző. 1882: Megszületett Gulácsy Lajos festőművész 1935: Megszületett Luciano Pavarotti olasz operaénekes 1953: Megszületett Parti Nagy Lajos író, költő 1971: Bemutatták a Broadway-n a "Jézus Krisztus Szupersztár" című musicalt.
Kultúrtörténeti évfordulók október 11-én: 1783: Megszületett Heinrich Julius Klaproth német nyelvész. Az első nyelvészek közé tartozott, akik Közép-Ázsiában, de Indián kívül keresték az európai nyelvek őshazáját. 1885: Megszületett Haár Alfréd matematikus. Matematikai analízissel és a topologikus csoportok elméletével foglalkozott
1923: Megszületett Borsa Gedeon irodalomtörténész, bibliográfus. Sikerrel vezette be Magyarországon az ősnyomtatványok meghatározására alkalmazott betűtípus-vizsgálati módszert.
1948: Megszületett Kepes András újságíró, író. 1962: Megszületett Szőke Zoltán filmrendező, színész
Kultúrtörténeti évfordulók október 10-én: 1731: Megszületett Henry Cavendish angol fizikus, kémikus 1809: Megszületett Flór Ferenc orvos 1813: Megszületett Giuseppe Verdi olasz zeneszerző 1892: Megszületett Zsirai Miklós nyelvész 2002: Stockholmban Kertész Imre kapja meg az irodalmi Nobel-díjat
Kultúrtörténeti évfordulók október 9-én: 1835: Megszületett Camille Saint-Saens francia zongora es orgonaművesz, karmester, zeneszerző (Állatok farsangja). 1849: Megszületett Jekelfalussy József statisztikus, közgazdász 1907: Megszületett Jacques Tati orosz származású francia filmrendező, színész 1940: Megszületett John Lennon angol énekes, zeneszerző
Kultúrtörténeti évfordulók október 8-án: 1551: Megszületett Giulio Caccini kora barokk olasz zeneszerző. 1875: Megszületett Tormay Cecile írónő 1913: Megszületett Rónay György költő, író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész 1939: Megszületett Pege Aladár bőgőművész, zeneszerző 1939: Szolnokon megszületett Bergendy István zenész és zeneszerző, a Süsü zenéjének megalkotója. 1982: Megszületett Harcsa Veronika jazzénekesnő