Kérdezzetek csak meg 10 járókelőt erről a két dologról,
minap hallottam rádioban, hogy megkérdeztek 10 járokelőt, hogy ki ismertebb, mondtak két magyar nevet (nem emléxem, mert én egyiket se ismertem). szoval legyen A meg X.
volt aki egyikről se tudta ki, a többség az A-ról tudta ki, X-ről nem, volt aki mindkettőre mondta hogy tudja hogy ki, vagy sejtette X ki, de akik válaszoltak, azok szerint A ismertebb mint X.
No az igazság az volt, hogy X egy igazi szinész, aki A kitalált szerepét játsza valami sorozatban.
ennyit a megkérdezésekről...
Az a kisebb baj, ha valaki nem tudja, ki Shakespeare, vagy mi a mértani közép. A nagyobb baj az, ha erre a nemtudásra még büszke is.
Rendben, akkor látom egy dologról beszélünk, csak én értettem félre valamit. Szerintem ennek az lehet az oka, hogy a matematika, mint tudomány nincs a népszerűségi lista tetején...:) Rengeteg embernek vannak rossz emlékei a matekórákról. Reál tantárgy, vagy megy valakinek alapvetően, vagy nem. Tapasztalataim szerint az átlagember nem szereti a matematikát és nem is érdeklődik iránta. Ha nem így lenne, mindenki elemző közgazdász meg programozó matematikus lenne! :) De az igaz, hogy mindenkinek illene tudnia. De szép is lenne az országunk! Nem itt tartanánk...
Az triviálisan igaz, hogy Shakespeare nevét sokkal többen ismerik, mint a mértani közép definícióját. Az érdekes kérdés az, hogy az egyiket miért kínos nem ismerni, a másikat meg miért nem. (Mindkettő középiskolai tananyag.) De ezt már itt is kitárgyaltuk, ha jól emlékszem...
Én is ezt mondom. És pont azt próbáltam kifejteni, hogy ez nagyon sajnálatos, mert kb. egyforma szinten van a kettő, mindkettőt egyformán ismerni kéne. És mégis, ha vki nem ismeri Shakespeare-t, az tahó, ha meg a mértani közepet nem tudja, azon csak páran hökkennek meg.
Bocs, de én nem értek veletek egyet! Azt ne mondjátok már, hogy ha az átlagemberről beszélünk (mert én ahhoz viszonyítottam) akkor az, hogy mi a mértani közép és az, hogy ki volt Shakespeare, az ugyanolyan szintet képvisel! Az egyik egy kevésbé ismert és használatos matematikai fogalom, a másik meg egy mindenféle médium és tudomány által ismert és rendkívül sokszor emlegetett történelmi híresség. Kérdezzetek csak meg 10 járókelőt erről a két dologról, egyértelmű lesz az igazam! Ti egyébként kihez viszonyítottatok?
Ha a mértani közepet elnézzük, az olyan, mintha bocsánatos hiba lenne nem ismerni mondjuk Shakespeare-t. Csak ugye matekból az ilyen szintű tudatlanság még menő is a közfelfogás szerint...
Ez valóban úgy tűnt nekem is, mondjuk aki (a többség ilyen) nem tanult mostanában matekot az honnan is tudhatná, hogy mi az a mértani közép? Ezt azért elnézném nekik, de pl. azt nehezen tudom teljesítményként értékelni, hogy Zsozsó egy kérdést sem talált el (még véletlenül sem) a nyolcból! Ez azért kemény!!! Azt jól hallottam, hogy a végén a már kiesettek azt kiabálták... ha jól emlékszem Editnek, hogy "ne nyomd meg!" ??? Ezt nem igazán tudom mire vélni...
Azt hiszem, negatív rekordot döntöttek ezek a játékosok. Zoltán 16 kérdést válaszolt meg helyesen a 28-ból, a többiek viszont összesen 29/90-et értek el, azaz a véletlenszerű tippekkel elvárható átlagnál is eggyel kevesebbet...
"A műsor (Széf) hétköznaponként jelentkezik majd, az első adás december 27-én lesz.
Az idén még egy alkalommal jelentkezik, majd jövő január végén adja át helyét az RTL Klub hét és fél éve jelentkező kvízműsorának; a több mint ezer adást megért Legyen Ön is milliomosnak."
Bármelyik is lesz az, nem januárban kezdődnek a válogatások, hanem a jövő héten. Csak mert a jelentkezés után ezt írták e-mailben.....bár azt is írták, hogy ezen a héten hívnak telefonon, hogy pontosítsák, de ez még nem történt meg.
A Széf című kvízshow-ban rokonok küzdenek meg az akár húszmilliós nyereményért saját vizuális memóriájukkal, és persze a másikkal, aki mindig jobban tudja, vagy legalábbis nagyon ragaszkodik az igazához. A december 27-én debütáló műsort Sebestyén Balázs vezeti, Vágó István a Milliomossal tér vissza.
Persze, a qart honlapján vannak saját licencű játékok, de most a Milliomos jön vissza, január 28-ától, egyhavi SZÉF után, mely utóbbit Balázs vezeti:-)
A mostanság a RTL-en reklámozott vetélkedő lehet az új Vágó műsor. Január elején kezdődnek a válogatások. Szerintem a hódító lehet az. A www.qart.hu-n van a leírása.