Kétlem, hogy bármilyen ízhibát okozna a darált maghéj. Egy része a roppantás során is óhatatlanul aprózódik. Ha nagyon össze van darálva nehezebb lesz leszúrni, ennyi...
Az aprító nem a legjobb megoldás, sőt. A roppantás célja az, hogy a maláta külső, cellulózban gazdag héja lehetőleg egyben maradjon, míg a közepe valóban "megroppanjon". A darálóval apróra vágod a "héját" is, amit egyébként biztosan nem így hívnak, majd valaki kijavít. Ez a szűrésnél és a máslásnál okozhat gondot, túl tömör lesz a cefre, nagyon nehezen megy át rajta a víz és mossa ki a cefrét. Az egészben maradt héj pont annyira teszi lazává a cefrét, hogy a szűrést és a máslást el lehessen végezni. Persze kivétel a búzamalát, aminek nincs ilyen cellulózós "héja", azt rizshéjjal szokták pótolni.
A darált héjból ráadásul olyan dolgok is kioldódhatnak (pl. csersav), ami ízhibát is tud okozni.
Most próbáltam először nem roppantott malátából sört főzni. Konyhai aprító jégtörő késével vettem kezelésbe a malátát és minden tök frankón nézett ki. A főzés során színre, illatra stb minden frankó volt, majd mikor eltettem erjedni mértem le, hogy 1016. Akkor ezt most kukázhatom? Hol rontottam el? Könyv szerint lehet ilyen konyhai eszközt is használni, igyekeztem nem porítani, a héja szépen levált, ugye ami a szűréshez fontos stb... Van még malátám, azt hogy ne rontsam el? Valószínűleg érdemes inkább roppantva kérni és álljon pár hetet a hűtőbe, mint egy ekkora blamát átélni.
(Köszönöm egyébként a múltkori édesítőszeres segítséget, remekül sikerült a gyömölcsös búzasör.)
Én már csináltam, teljesen jól működik, kapcsolható és teljesen visszaalakítható gyárira (nem vágtam el semmit). Talán egy 100 ohm-os ellenállást használtam, amivel 86°C-osnak látja a főző. Viszont amit a leírások nem tartalmaznak, hogy az én tavaly vásárolt főzőben van még egy biztonsági hőmérő, rárögzítve az edény aljára, ami szintén lekapcsolja a fűtőszálat. Azt én úgy oldottam meg, hogy nem ér hozzá az edényhez, hanem csak lóg valahol alatta, így nem melegszik túl és kapcsol le.
Én épp most állok átalakítás előtt. Magát az elektromos "átalakítást" nem lesz nagy dolog megcsinálni, majd készítek pár képet ami alapján egyértelmű lesz. Nekem a megfelelő hőálló tömítést nem sikerült még megtalálnom, mert ami hozzá járt az az első szerelésnél elszakadt.
3. Forraljunk - pontjánál megállt a tudomány. Egy kapcsolót kell beépíteni a lekvárosba, ami eltéríti az áramkört, hogy ne a valós hőfokot mérje a gomba. A http://www.brewuk.co.uk/forums/viewtopic.php?f=3&t=5997 linkre hivatkozik, viszont ez a link nekem eleve hibásan jön be, de azonkívül sem találok leírást a kapcsoló beépítésére. :/
Laktóz és egyes cukoralkoholok hashajtó hatásúak vagy puffadást okoznak de nem mindenkinél.Sztíviának mellékíze van.Cukoralkoholok közül talán eritrit.Kis mennyiséggel érdemes érdemes kísérletezni (pl. gr/l). Mikor milyen édesítőszert válasszunk?
Készítettem egy Hoegaarden klónt és a nyárra való tekintettel megküldtem egy két kiló feketeribizlivel. Bár nem tudom, mit vártam, de durván savanyú lett.
Van ötletek mit csináljak vele?
1, Szép adag laktózzal meg is lesz a milkshake blackcurrant wheat bear, ami így elsőre ágyúval verébre, bár érdekes kísérletnek hangzik.
2, Rakok bele némi eritrit stevia kombót épp csak hogy elvegye az élét, de valszeg az átlag sörfogyasztónak nehezebben lesz befogadható még úgy is.
3, Felöntöm valami más sörrel. (Ezzel az a baj, hogy nincs tervben momentán főzés csak azért hogy össze tudjam önteni, egy régebbi búzán kívül csak egy stoutom van :( ) 4, Egyéb ötlet?
Lefertőtlenítettem egy bögrét és a kezem,kinyitottam a vödröt és egybefüggő barnás/vörös, 0.5-1cm hab volt a vödörben. Beletettem a bögrét a lébe mélyebben és megmozgattam hogy lejöjjön az élesztő hab róla,szépen fel is kavartam a levet és a habot. Og:1061 volt most 1032, remélem jól írom,és ezt is, balin 15 volt most 8. Miután vissza tettem a fedelet jó negyed óráig semmi nem volt,de már kb 50 perce megint iszonyatosan nyomja a bubit. Levegőztetést mielőtt bele tettem a vödörbe csináltam,nem tudom mitől éledt fel megint. Íze, színe,habja szép lesz,jó lesz,persze ha lesz belőle valami. Kanállal kavartam ki belőle a bubit mielőtt mértem,hogy ne emelje fel a fokolót és szép habja volt. Nem ragad már nagyon mint előtte,viszont szerintem elszúrtam a máslást és maradt a törkölyben cukor.. Megkóstoltam és elég kesernyés lesz,ebben eltértem a recepttől,szeretem a komlósabb ízt,így többet tettem bele picit.
Igen, bár magasabb hőmérsékleten gyorsabban szaporodik (én az ajánlott hőfokot használom). Majd egy éjszaka hűtő ,és szépen szétválik .Gyártás dátumát érdemes figyelni,valamint starter kalkulátort használni.Hasznos lehet Sörélesztő - Mennyi kell? Mennyi van?
Élesztő starter készítésnél is tartani kell az élesztőhöz ajánlott hőfokot, vagy lehet simán szobahőmérsékleten csinálni? Hűtőben ülepíteném és csak a sűrűjét önteném a sörhöz.
Ha tartottad a leírást, kb. 16-17 liter sörleved maradhatott a komlóforralás után, amihez egy Nottingham British Ale élesztő elméletileg elég kell, hogy legyen (bár nem tudom, hogy milyen kihozatalt értél el, vagy mennyi lett az induló fajsűrűséged). De általában, ha az erőteljes erjedés hirtelen abbamarad, az az erjedés végét jelzi, akár 1-2 nap múltán is. A hab megléte mondjuk nem feltétlenül erre utal, de az lehet, hogy csak most fog összeesni. Mérned kellene egy aktuális fajsűrűséget.
Mondjuk a recept nem túl szimpatikus az erjesztést illetően, hiszen egy alapvetően lager típusú sört erjesztesz ale élesztővel, ami nyilván sokkal egyszerűbb és gyorsabb, de nem ugyanaz lesz az eredmény, mint egy lassú, ehhez illő, viszont kétségkívül idő- és hőmérséklet-igényesebb lager erjesztővel. De ha már ilyen módon kellene erjeszteni, talán célszerűbb lett volna egy MANGROVE JACK'S M54 Californian Lager élesztővel operálni, ami elméletileg hozza a lageres jegyeket ale hőmérsékleten is.
Egy napig brutálisan buborékolt a kotyogó,de azóta semmi! Vödröt ha megvilágítom,akkor látszik kb 1-1,5cm hab a tetején. Házban 22-23 fok van folyamatosan (klímás).. Ha megnyomom picit/enyhén a vödör tetejét,akkor rögtön megindul a kotyogó,így a vödör nem hiszem hogy eresztene. Mi lehet a baj? Bort szoktam csinálni, mondjuk ahhoz már értek,sörhöz még nem és fogalmam sincs mi lehet! Köszönöm.
Én pár éve pont itt a fórumon keresztül szereztem Cascade hajtásokat, ha aktuális még szívesen adok belőle, Orosházi vagyok, járok néha Szentesen is. Cserébe elfogadok 1-2 üveg saját főzetet :)
Kíváncsiságból rámértem, és azért állt meg mert leerjedt. Igaz, csak 1.04 volt az OG de ez nekem túl gyorsnak tűnt hirtelen és nem is gondoltam hogy ilyen hamar, kevesebb mint 24 óra alatt leerjedt. De semmi furcsa ízt nem fedeztem fel rajta kóstoláskor, szóval pár nap múlva le is palackozom.