Keresés

Részletes keresés

janijani Creative Commons License 2019.06.23 0 0 26454

Kétlem, hogy bármilyen ízhibát okozna a darált maghéj. Egy része a roppantás során is óhatatlanul aprózódik. Ha nagyon össze van darálva nehezebb lesz leszúrni, ennyi...

Előzmény: Hank Evans (26453)
Hank Evans Creative Commons License 2019.06.23 0 0 26453

Az aprító nem a legjobb megoldás, sőt. A roppantás célja az, hogy a maláta külső, cellulózban gazdag héja lehetőleg egyben maradjon, míg a közepe valóban "megroppanjon". A darálóval apróra vágod a "héját" is, amit egyébként biztosan nem így hívnak, majd valaki kijavít. Ez a szűrésnél és a máslásnál okozhat gondot, túl tömör lesz a cefre, nagyon nehezen megy át rajta a víz és mossa ki a cefrét. Az egészben maradt héj pont annyira teszi lazává a cefrét, hogy a szűrést és a máslást el lehessen végezni. Persze kivétel a búzamalát, aminek nincs ilyen cellulózós "héja", azt rizshéjjal szokták pótolni.

 

A darált héjból ráadásul olyan dolgok is kioldódhatnak (pl. csersav), ami ízhibát is tud okozni.

Előzmény: balineth (26452)
balineth Creative Commons License 2019.06.22 0 0 26452

Most próbáltam először nem roppantott malátából sört főzni. Konyhai aprító jégtörő késével vettem kezelésbe a malátát és minden tök frankón nézett ki. A főzés során színre, illatra stb minden frankó volt, majd mikor eltettem erjedni mértem le, hogy 1016. Akkor ezt most kukázhatom? Hol rontottam el? Könyv szerint lehet ilyen konyhai eszközt is használni, igyekeztem nem porítani, a héja szépen levált, ugye ami a szűréshez fontos stb... Van még malátám, azt hogy ne rontsam el? Valószínűleg érdemes inkább roppantva kérni és álljon pár hetet a hűtőbe, mint egy ekkora blamát átélni. 

 

(Köszönöm egyébként a múltkori édesítőszeres segítséget, remekül sikerült a gyömölcsös búzasör.)

f3nyv3s3rd0 Creative Commons License 2019.06.22 0 1 26451

Én már csináltam, teljesen jól működik, kapcsolható és teljesen visszaalakítható gyárira (nem vágtam el semmit). Talán egy 100 ohm-os ellenállást használtam, amivel 86°C-osnak látja a főző. Viszont amit a leírások nem tartalmaznak, hogy az én tavaly vásárolt főzőben van még egy biztonsági hőmérő, rárögzítve az edény aljára, ami szintén lekapcsolja a fűtőszálat. Azt én úgy oldottam meg, hogy nem ér hozzá az edényhez, hanem csak lóg valahol alatta, így nem melegszik túl és kapcsol le.

Előzmény: insane666 (26446)
szab_zol Creative Commons License 2019.06.21 0 1 26450
Szia!

Én épp most állok átalakítás előtt. Magát az elektromos "átalakítást" nem lesz nagy dolog megcsinálni, majd készítek pár képet ami alapján egyértelmű lesz. Nekem a megfelelő hőálló tömítést nem sikerült még megtalálnom, mert ami hozzá járt az az első szerelésnél elszakadt.
Előzmény: insane666 (26446)
insane666 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 26449

Ez a pont azt hiszem túlnőtt rajtam. :/ Megkérdek egy háztartási gép szerelőt, vagy egy tévészerelőt, ha még nem haltak ki... :D

De ha van itt is valaki aki ért hozzá, ne tartsa magában... ;)

Előzmény: Tótikám (26447)
meszfer Creative Commons License 2019.06.21 0 0 26448

Szia! Én már írtam, de nem válaszltál :D

Előzmény: icy_68 (26445)
Tótikám Creative Commons License 2019.06.21 0 0 26447

Kapcsolóval lehet meg oldani hogy a gyári hőmérséklet érzékelő szabályozzon vagy a becsapó ellenállás. Televízió szerelő biztosan tud segíteni.

Előzmény: insane666 (26446)
insane666 Creative Commons License 2019.06.20 0 0 26446

Sziasztok.

Csinált már valaki Lidl-s lekváros gépből sörfőzőt?

Építeni akarok egyet, de a https://sorforum.blog.hu/2017/06/12/lidl_silvercrest_lekvarfozo_a_celpontban_eszkozok_es_atalakitasok_a_gondmentes_sorfozeshez

3. Forraljunk - pontjánál megállt a tudomány.  Egy kapcsolót kell beépíteni a lekvárosba, ami eltéríti az áramkört, hogy ne a valós hőfokot mérje a gomba. A http://www.brewuk.co.uk/forums/viewtopic.php?f=3&t=5997 linkre hivatkozik, viszont ez a link nekem eleve hibásan jön be, de azonkívül sem találok leírást a kapcsoló beépítésére. :/

icy_68 Creative Commons License 2019.06.18 0 0 26445

Írd meg a mobilszámod erre az email címre és felhívlak: icy68[kukac]citromail.hu

Előzmény: lacci40 (26434)
Tótikám Creative Commons License 2019.06.13 0 1 26444

Laktóz és egyes cukoralkoholok hashajtó hatásúak vagy puffadást okoznak de nem mindenkinél.Sztíviának mellékíze van.Cukoralkoholok közül talán eritrit.Kis mennyiséggel érdemes érdemes kísérletezni (pl. gr/l). Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/15637/mikor-milyen-edesitoszert-valasszunk

Előzmény: balineth (26441)
balineth Creative Commons License 2019.06.13 0 0 26443

Egy hét erjedés után tettem bele, 6 napja. Szerintem leerjedt már, 1006 körül vagyunk.

Előzmény: kardosur (26442)
kardosur Creative Commons License 2019.06.13 0 0 26442

Mikor tetted hozzá a gyümölcsöt?
Hol tart most a sör? Erjed még,  leerjedt, stb?

Előzmény: balineth (26441)
balineth Creative Commons License 2019.06.13 0 0 26441

Készítettem egy Hoegaarden klónt és a nyárra való tekintettel megküldtem egy két kiló feketeribizlivel. Bár nem tudom, mit vártam, de durván savanyú lett.

Van ötletek mit csináljak vele?

1, Szép adag laktózzal meg is lesz a milkshake blackcurrant wheat bear, ami így elsőre ágyúval verébre, bár érdekes kísérletnek hangzik.

2, Rakok bele némi eritrit stevia kombót épp csak hogy elvegye az élét, de valszeg az átlag sörfogyasztónak nehezebben lesz befogadható még úgy is.

3, Felöntöm valami más sörrel. (Ezzel az a baj, hogy nincs tervben momentán főzés csak azért hogy össze tudjam önteni, egy régebbi búzán kívül csak egy stoutom van :( )
4, Egyéb ötlet?

Bánhegyi Creative Commons License 2019.06.13 0 0 26440

Köszönöm mindkettőtöknek a hozzászólást,segítséget,HANK EVANS,Acerola!

Acerola a blogod pár hónapja olvasgattam,jó és kedvcsináló,könnyen érthető,még egy laikusnak is.

Hank Evans Creative Commons License 2019.06.12 0 0 26439

Visszavonom, még valóban nem erjedt le. A kihozatalhoz viszont gratulálok.

Előzmény: Bánhegyi (26437)
acerola Creative Commons License 2019.06.12 0 0 26438

Általában mindig a vödör ereszt. A heves erjedésnél még buborékol a fokoló, aztán leáll. Ez van nálad is. Itt meg a facebook csoportban néhány hetente előjön a téma. Ajánlom a FAKU első pontját. https://sorforum.blog.hu/2018/04/17/gyakori_kerdesekre_valaszok_kezdoknek_azaz_the_big_faku

 

Előzmény: Bánhegyi (26437)
Bánhegyi Creative Commons License 2019.06.12 0 0 26437

Lefertőtlenítettem egy bögrét és a kezem,kinyitottam a vödröt és egybefüggő barnás/vörös, 0.5-1cm hab volt a vödörben. Beletettem a bögrét  a lébe mélyebben és megmozgattam hogy lejöjjön az élesztő hab róla,szépen fel is kavartam a levet és a habot. Og:1061 volt most 1032, remélem jól írom,és ezt is, balin 15 volt most 8. Miután vissza tettem a fedelet jó negyed óráig semmi nem volt,de már kb 50 perce megint iszonyatosan nyomja a bubit. Levegőztetést mielőtt bele tettem a vödörbe csináltam,nem tudom mitől éledt fel megint. Íze, színe,habja szép lesz,jó lesz,persze ha lesz belőle valami. Kanállal kavartam ki belőle a bubit mielőtt mértem,hogy ne emelje fel a fokolót és szép habja volt. Nem ragad már nagyon mint előtte,viszont szerintem elszúrtam a máslást és maradt a törkölyben cukor.. Megkóstoltam és elég kesernyés lesz,ebben eltértem a recepttől,szeretem a komlósabb ízt,így többet tettem bele picit. 

Előzmény: Hank Evans (26433)
Tótikám Creative Commons License 2019.06.11 0 0 26436

Igen, bár magasabb hőmérsékleten gyorsabban szaporodik (én az ajánlott hőfokot használom). Majd egy éjszaka hűtő ,és  szépen szétválik .Gyártás dátumát érdemes figyelni,valamint starter kalkulátort használni.Hasznos lehet  Sörélesztő - Mennyi kell? Mennyi van?

Előzmény: Mormota720 (26435)
Mormota720 Creative Commons License 2019.06.11 0 0 26435

Élesztő starter készítésnél is tartani kell az élesztőhöz ajánlott hőfokot, vagy lehet simán szobahőmérsékleten csinálni? Hűtőben ülepíteném és csak a sűrűjét önteném a sörhöz.

 

 

lacci40 Creative Commons License 2019.06.11 0 0 26434

Esetleg eladó lenne? Békéscsabáról érdeklődöm

Előzmény: icy_68 (26431)
Hank Evans Creative Commons License 2019.06.11 0 0 26433

Barátom, a söröd valószínűleg leerjedt :)

Ha tartottad a leírást, kb. 16-17 liter sörleved maradhatott a komlóforralás után, amihez egy Nottingham British Ale élesztő elméletileg elég kell, hogy legyen (bár nem tudom, hogy milyen kihozatalt értél el, vagy mennyi lett az induló fajsűrűséged). De általában, ha az erőteljes erjedés hirtelen abbamarad, az az erjedés végét jelzi, akár 1-2 nap múltán is. A hab megléte mondjuk nem feltétlenül erre utal, de az lehet, hogy csak most fog összeesni. Mérned kellene egy aktuális fajsűrűséget.

Mondjuk a recept nem túl szimpatikus az erjesztést illetően, hiszen egy alapvetően lager típusú sört erjesztesz ale élesztővel, ami nyilván sokkal egyszerűbb és gyorsabb, de nem ugyanaz lesz az eredmény, mint egy lassú, ehhez illő, viszont kétségkívül idő- és hőmérséklet-igényesebb lager erjesztővel. De ha már ilyen módon kellene erjeszteni, talán célszerűbb lett volna egy MANGROVE JACK'S M54 Californian Lager élesztővel operálni, ami elméletileg hozza a lageres jegyeket ale hőmérsékleten is.

Előzmény: Bánhegyi (26432)
Bánhegyi Creative Commons License 2019.06.11 0 0 26432

Sziaztok!

Két napja lefőztem életem első maláta sörét! Ezt a receptet követtem,kisebb változtatással: http://palinkafozo.superwebaruhaz.hu/item/156379

Egy napig brutálisan buborékolt a kotyogó,de azóta semmi! Vödröt ha megvilágítom,akkor látszik kb 1-1,5cm hab a tetején. Házban 22-23 fok van folyamatosan (klímás).. Ha megnyomom picit/enyhén a vödör tetejét,akkor rögtön megindul a kotyogó,így a vödör nem hiszem hogy eresztene. Mi lehet a baj?  Bort szoktam csinálni, mondjuk ahhoz már értek,sörhöz még nem és fogalmam sincs mi lehet! Köszönöm.

icy_68 Creative Commons License 2019.06.11 0 0 26431

Én pár éve pont itt a fórumon keresztül szereztem Cascade hajtásokat, ha aktuális még szívesen adok belőle, Orosházi vagyok, járok néha Szentesen is. Cserébe elfogadok 1-2 üveg saját főzetet :)

Előzmény: meszfer (26413)
Bárk_i Creative Commons License 2019.06.03 0 1 26430

Érdekes. 2 nap sosem hallottam még ilyet. 

Előzmény: bevaioszeg (26428)
meszfer Creative Commons License 2019.06.03 0 0 26429

Köszi a tapasztalatot! Ennek fényében nem eröltetem a dolgot.

Előzmény: szab_zol (26423)
bevaioszeg Creative Commons License 2019.06.02 0 0 26428

Kíváncsiságból rámértem, és azért állt meg mert leerjedt. Igaz, csak 1.04 volt az OG de ez nekem túl gyorsnak tűnt hirtelen és nem is gondoltam hogy ilyen hamar, kevesebb mint 24 óra alatt leerjedt. De semmi furcsa ízt nem fedeztem fel rajta kóstoláskor, szóval pár nap múlva le is palackozom.

Előzmény: Bárk_i (26426)
Bárk_i Creative Commons License 2019.06.02 0 0 26427

Szerintem csak akkor fogyasztható ha sze_elni akarsz. 😁 Viccet félre téve, érdekes piktogram. 

Előzmény: Clio II OW (26425)
Bárk_i Creative Commons License 2019.06.02 0 0 26426

 Biztos, hogy jól zár az edény? Szerintem az lehet a gond. 

Előzmény: bevaioszeg (26424)
Clio II OW Creative Commons License 2019.06.01 0 0 26425

Tudja valaki mi a 3. Piktogram?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!