Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
erre is gondoltam mert van itthon hajlitott kazanlemezem arra gondoltam vagok ket darabot 1-1-et a ket oldalra es osszeheggesztem ket tavtartoval mondjuk 12es betonacellal. Velemeny? gondolom a fuvokakig nem kell leerjen. eleg ha a sarkot megcsinalom nem?
Szasztok. Kopik a fuvóka felső beton de még javítható lenne mert nem égett le addig ahol a fuvoka van. Arra gondoltam kiontom hazilag. Erre jo lehet ez az anyag?
Sztem felesleges az az 5 fok nem jelent semmit, és az ajánlott hőmérséklet 80 fok körül van ( legalábbis az én paxo-nál) így a 78 fokos sztem teljesen jó . Az egyik lényege a kazánvédőnek a visszatérő melegen tartása az már 60 fok felett is jól működik a 78 fok teljesen megfelelő .
Kérem akivel kapcsolatban voltam, (korábbi időszak során) ha fontosnak tartja küldje el nekem /e-mail, vagy privát üzenet formájában/ az elérhetőségét, mivel egy zsaroló vírus jóvoltából (ZVAG ---980 eurót kért a visszaállításért) minden anyagom és kapcsolatom elveszett!
a szezon még el se kezdődött, idén még be se gyújtottam, volt egy kis variálás az ESBE körrel illeltve fa vágás is a hétvégén lesz, de a kazánom már bekrepált :(
se kép se hang, amit tudtam kizártam én a tápkockát gyanítom, elvittem a vezérlőpanelt műszerészhez jó volt a sejtésem ő 1 perc alatt kimérte. Hát igen aki tudja mit kel mérni :)
Köszönöm! Még egy éves sincs a kazán, remélhetőleg gariba megoldják majd, mindenesetre kihívom a beüzemelőt akkora talán kiderül a tényleges ok. Teljesen logikus, ahogy leírtad. :)
Köszönöm a tanácsaidat, már megvettem az öntvény fúvókát, most már beszerelem, majd kiderül mennyire lesz roszabb a kerámiánál. Ha nem lesz jó, majd jövőben kicserélem kerámiára.
Szerintem is biztos, hogy később fog bemelegedni de akinek van itt a fórumon nem panaszkodott róla. Nemsokára megtudom, hogy szuperál, majd megírom a tapasztalatokat.
Nem tudom melyik üzletben kapnék olyan kerámiaszálakat, meg azon gondolkodtam, hogy ha kitágul a fúvóka akkor összenyomja ezt a kerámiazsínórt, mikor lehűl és összehúzódik akkor meg rés marad mert ez az anyag nem rugalmas.
Van valamilyen kerámiaszálból készűlt paplanom (kb. 1cm vastag) csak már nem tudom milyen hőmérsékletet bír ki, azt megpróbálom. Ha kiég akkor keresek valami mást.
Most számoltam ki, hogy 1000 fokC-nál a fúvőka kb. 4mm-el lesz hoszabb mint az eredeti hossza (30 cm). Lehet hogy nem kell aggódnom a hőtágulás miatt, kibírná a beton ha csak egyszerűen beragasztanám csak mint a kerámiát? De azért csak fogok hagyni egy fél cm hézagot egyik végén ahová benyomkodom a szigetelőanyagot.
Nem ismerem a Vigas rendszerét, de annak alapján amit vázoltál, feltételezem hogy "szakadt" a lambda szonda fütése, vagy az azt kiszolgáló rész hibás, (transzformátor , csatlakozó, vezeték stb) a lambda szonda pedig 200 fok alatt nem müködik. Indulásnál, -felfütés alatt,- a vezérlés "figyelmen kivül hagyja" ezt, utánna pedig már meleg a szonda, (a füstgáz felfüti) ezért müködik, majd amikor erre nem képes, akkor jön a hiba üzenet.
A szonda fütése egyszerű ohmmérővel /univerzális kézi müszer/ ellenőrizhető, hidegen 1,5-2 Ohm melegen 3-4 Ohm.
Ha a Traffo halt meg az a "kevésbé fájó pont" bármilyen 230V/12V 35-50 VA-es traffo-val helyettesithető, pár ezer ft, a lambda szonda ennek többszöröse. Legolcsóbb a vezeték szakadás, vagy kontakt hiba elhárítása.
létezik, 2-3 6 mm-es vastagságban, és azt hőt amit "nem bír ki" azt az öntvény fuvóka sem!
vékony csikot kell vágni ollóval, és bele tömni a résbe, csavarhúzóval.
Ha jól értelmezem, még nincs meg az öntvény fuvóka, ha így van ne is vedd meg! A hatásfokod rosszabb lesz mint a kerámia fuvókával! ( az öntvény jó hővezető, és magas lesz a hőelvonás, ez rontja az égés minőségét.)
Ha védeni szeretnéd a (kerámia) fuvókát, akkor vágass 10mm-es rozsdamentes lemezből a tetejére azzal megegyező nagyságu lemezt. Nálam 2 szezon után meg sem látszik rajta hogy a kazán üzemelt. (korábban többféle anyaggal kisérleteztem) /sima vaslemez, kazán lemez, hőálló lemez,/
Az égőkamrában nem tudom mérni a hőmérsékletet, de az öntött vas ( rostéy teszt darab) "megrogyott", tehát feltételezem hogy 1200 fok / vagy az felett / környékén lehet a hőmérséklet.
Az igazi a hőálló cement+ vermikulit keverékéből készült fuvóka lenne a legjobb, (jó hőszigetelés- minimális hőelvonás) de félő hogy mechanikai szilárdsága kevés lenne, bár megfelelő "védelemmel" működhet.
Lehet a következő szezonra készítek egy kisérleti példányt.
Sziasztok! Vigas 25LC tulajokat kérdeznék, volt-e valakinek olyan hibaüzenete, hogy Servo Error, és a lambda értéket nem mutatta, nem is kalkulált vele. Két alkalommal találkoztam ezzel, de amint leállt a kazán egy óra múlva megszűnt a jelenség, eltűnt a hibakód. A tüzelés végső fázisában jött elő, mikor már csökken a füstgáz hőmérséklet és kezd leállni. Ezt az egy hibakódot sehol sem találtam meg, mit jelent. Nincs se magyar, se angol nyelvű használatiban. Mi lehet ez? Köszönöm!
Van egy Atmos DC 22 kazánom A fűtési rendszerbe egy Laddomat 21 van kötve, amiben sajnos tönkrement a 78C patron. Ezt szeretném most cserélni,de közben felmerült a gondolat,hogy nagyobb hőfokút (83C) tennék bele. Érdeklődnék, hogy van-e valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata,hogy érdemes-e nagyobbra cserélni?
SántaLászló fórum társunknak LC25-ös VIGAS-a van abban ha jól tudom gyárilag benne van az öntvény fúvóka. Készített fotókat is a beüzemelés előtt a kazánjáról ,talán azon látni valamit.
Köszi a választ. Igazi azbeszt zsinórt már nem lehet kapni, nem tudom amiket ajtó tömítésnek árúlnak az megbírja-e azt a hőmérsékletet ami a fúvókánál van.
Tudom, hogy van itt a fórumon valakinek öntvény fúvókája, ha látja a kérdésem, megkérem hogy írja meg nála hogy van megoldva.
Az lenne a kérdésem ,hogy öntvény fúvókánál kell dilatációs hézagot hagyni? Ha nincs hézag akkor nem nyomja szét a betont a fúvóka? Ha kell akkor hogy lehet megoldani, hogy ne fújjon ki mellette? Vigas 25 kazánról van szó.
Több kísérlet után a Secar71 (70% feletti aluminát tartalom, közel 1600 fokos hőállóság) tüzálló cement és Vermikulit keveréke hozta a kívánt eredményt.
/beszerzési források, és leírást megtalálod a 37756 HSZ-emben.
Azon túlmenően, hogy ultra könnyü, a vermikulit jó hőszigetelő képességének köszönhetően nem von el hőt, és ezáltal tökéletesebb az égés.
Ha van kérdés, vagy tudok valamiben segíteni keress bátran.