Na nekem sem lesz egyhamar banánom!!!Már több mint egy hónapja rendeltem.Felhívtam a kertészetet,erre közlik velem hogy nincs,és nem is tudják mikorra várható.Na szép!A St...l már régen elküldte volna!Pedig már annyira vártam!!!!ÁÁÁÁÁ mindegy!
Kár,mert nagyon mutatós,és van neki minimális hidegtűrése is,tehát valahol a fagytűrő és szobai-melegházi banánfajták közé lehetne belőni.Mind többet nézegetem,annál jobban tetszik.:)
Érdekelne mi a tápoldat neve.Nekem leanderdoktor tápoldatom van és az van ráírva hogy jó banánfélékre,citrusokra stb.De mégis meg szeretném tudni hogy mi a neve annak ami másnak bevált.
Én 2008-ban vettem a basjoomat.Áprilisban megkaptam,mindjárt ki is ültettem,azóta kinn is van.A teleltetés változó eredményekkel sikerült.Tavaly szépen áttelelt az áltörzs,most ezen a télen sajnos elfagyott.Várom,hogy rizómáról kihajtson.Ősszel szedtem fel sarjat és cserépben teleltettem 5-10 fokon.A teleltetés ideje alatt nem igényel locsolást.Ha kiülteted,keverj a földbe marha trágyát,hetente tápozd.
A napokban fog megjönni a kertészetből két musa,remélem most sikerülni fog megtartani csak rengeteg tanácsra van szükségem az ültetőfölddel és a tápoldattal kapcsolatban.Az idén maradhat kint télen vagy inkább ne kockáztassak?
Sajnos nincs képem róluk mert annyira elszomorodtam hogy eszembe sem jutott lefényképezni.Érdekelne hogy elég egy fát ültetni vagy legalább kettő legyen egymás mellett?
Milyen idős korában érdemes a Musát végleges helyére ültetni? A múlt évben rendeltem kettőt,az egyiket kint hagytam ,a másikat a lakásban tartottam de sajnos egy sem maradt meg.Valamit nem jól csinálok.Mivel kezdő vagyok ,de nagy banánrajongó,jó lenne ha valaki segíteni tudna!
Musa nanáknak,tropikánáknak vannak a leveleik lesűlve.A velutinának ,és a cserepes basjoomnak sincs semmi baja,az lesz az utánpótlás,ha az elfagyott nem hajtana ki rizómáról.
Nálam napon vannak a musa basjook, semmi levélégés. Fokozatosan kell hozzászoktatni a napfényhez és akkor nem fog megégni a levele. Én a cserepeseket amikor kihoztam a teleltetőből 2 hétig teljes árnyékban voltak, majd még két hétig félárnyékban, . Most a nagy melegek elött az esős időben kiültettem őket olyan helyre ahol egész nap éri a napsütés. Amikor bejött a meleg, rögtön kinyomtak 1-1 levelet, de sem az új sem a régi leveleknek semmi bajuk. Amennyiben fokozatosan hozzászoktatjuk a napfényhez és nem hirtelen, akkor nem lesz levélégés és gyorsabban is nő napon , mint árnyékos részen, főleg persze megfelelő víz mennyiség mellett.
Ez a hirtelen jött tűző napsütés,meg az elmúlt napok viharos erejű szele nem tett jót a banánjaimnak.A kint kitelelt még csak-csak,de amit frissen kiültettem két hete,arra rossz ránézni.Most azon a helyen is erős volt a szél,ahol az év 90%-ában csak enyhén mozgatja a leveleket.:(((