Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.06 0 0 547
griselle: Köszönöm a választ!
Azt mondod a 14. havi fizu az az év közepén van. A 13. mikor van? (bocs, de nekem itthon sem volt 13. havi fizum)

Az adószám megszerzése jár valmilyen kötelezettséggel?
A barátnőmnek is kikérnénk (ne kelljen 2x járkálni), de egyelőre nem lenne még munkája. Viszont a házba ugye ő is ott lakna, így a 'residenta'-t lehetne intézni...

Tehát ha van már adószámod de még nem dolgozol, akkor kell bármit is fizetned?
(adó, tb, bármi egyéb)

Köszönöm!
griselle Creative Commons License 2008.12.06 0 0 546

Bogdana, nem szòltalak le!            Ez pdudasnak is vàlasz!

Azt mondtam, hogy az olaszok nettòban tàrgyalnak! Es ez igy is van, mert az adòzàs kiszàmitàsa elèg komplikàlt, mindenki azt akarja tudni mennyit kap a szàmlàjàra, a tobbi legyen a munkaadò gondja.

Nem csak èn mindig tàrgyaltam mindig igy (volt szàmos munkahely vàltoztatàsom) erre mondhatjàtok hogy az màr règen volt mert valszeg anyàtok lehetnèk ès elèg règen szabaduszòkènt dolgozom, de lànyom is nemrèg vàltoztatott munkahelyet ès o is mindig nettoban tàrgyalt.

Lehet hogy a kulfoldiekkel bruttòban tàrgyalnak mert azok arra kèrdeznek rà, meg jobban hangzik ugye a magasabb osszeg, erre nem tudok vàlaszt adni. De nem szòltalak le, csak a tapasztalatomat kozoltem.

Ha pontosan akarod tudni, szerintem kèrdezd meg oket, egyszeruen, aki ott az elszàmolò vagy a szemèlyis, egy csapàsra megmondja mennyi a nettòd. nem szègyen ez megkèrdezni. Mindenki a maga mestersègèt tudja jòl csinàlni, te sem vagy konyvelo, èn sem, a konyvelo meg nem tudnà a te munkàdat vègezni, meg az enyèmet sem. Tehàt bàtran, udvariasan faggasd ki oket.

A 14-ik fizetèst jùliusban szoktàk adni, az augusztusi szabadsàg elott, azok a cègek is, akik augusztusban nem zàrnak be.

Itt kètfèle szerzodès van, az idohatàros (contratto a termine) ès a hatàrido nèlkuli (contratto a tempo indeterminato) szerintem ezt èrtik a long time alatt, talàn nem tudta hogy forditsa vagy lehet hogy ez az angol szòhasznàlat.

Jò szerzodès ez, biztos meg leszel elègedve.

Amit nem èrtek, mèrt kell Mo-n adòzni ha itt dolgozott... de talàn erre van valami kerulo, èrdeklodj....

Előzmény: bogdana (543)
bogdana Creative Commons License 2008.12.05 0 0 545

Az adószám megszerzése lesz a legegyszerűbb ebben a történetben. Egy dokumentum kell hozzá (inkább útlevél, mint személyi), vidd magaddal a munkaszerződést is, de anélkül is megadják. Ott egyből kapsz egy A4-es lapot az adószámoddal, aztán majd idővel, amikor  már a TB-vel is rendben vagy, meg a hivatalos lakcímmel is, akkor kiküldenek a lakcímedre egy plasztiklapocskát (az olaszoknál nincs külön olyan, mint otthon a TAJ-szám, plusz az adószám, egy kód alatt intézik a kettőt).

De adót már az A4-es papír birtokában is lehet fizetni :))

Előzmény: Törölt nick (544)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.04 0 0 544
Milyen papirokat kell vinni az adószám kéréséhez?
Lehet, hogy hétfőn vagy kedden már erre is sor kerül, tudnom kellene mit vigyek ki.
Köszönöm!
Előzmény: bogdana (543)
bogdana Creative Commons License 2008.12.04 0 0 543

A stipendio netto annuale, ami kijön itt a kalkulációnál az az éves nettód. Mint egyszer már említettem, csak mások leszóltak, de attól még megismétlem, mert az én tapasztalatom szerint így van, az olaszok éves bruttó bérben gondolkoznak. (Bocsi, Griselle!)

Itt ez a képlet kiszámolja neked az éves nettódat, amit a munkáltató vagy 13, vagy 14 részletben fizet ki. Tehát a mensilita' netta su 13/14 mesi egész egyszerűen az éves nettód 13, illetve 14 részre való osztását jelenti, azaz a havi nettód.

Nem tudom, mikor fizetik ki... Én 13-szor kapok fizetést, és a 13-at decemberben, de sajnos nem tudom, mikor fizetik/fizetnék a 14. havit.

Előzmény: Törölt nick (542)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.03 0 0 542
Köszönöm a választ! (az emailt is megkaptam)

Amit a 'Stipendio netto annuale' kiad az az éves fizetés amit 12 részletben megkapsz?

Erre jön rá még pluszban a Mensilità netta (su 13 mesi) és a Mensilità netta (su 14 mesi) amit mikor is adnak ki (év végén vagy év elején)?

Előzmény: bogdana (541)
bogdana Creative Commons License 2008.12.03 0 0 541

Szia!

Én írtam ám neked egy emailt még jó pár napja... te kérted...

A TFR elvileg nem része az éves bruttó bérnek, nekem ez az egyik pont, ami kérdéses.

A másik a duration. Mi az, hogy long term? Vagy határozott idejű egy szerződés, és akkor ezt nevesítik (fixed term), vagy határozatlan, és akkor meg azt írják le.

Szerintem a vacation leave a szabadság, amivel te rendelkezel, a public holiday pedig a pirosbetűs olasz állami ünnepeket jelenti.

Nem tudom, mennyire akarsz az adóddal variálni, csak szólok, hogyha idén kezdesz, az idei kereseted után Magyaro-on kell majd adót fizetned.

Elég macerás, az olaszok le fogják vonni tőled az olasz SZJÁ-t, aztán amikor a magyar bevallásodat készíted, az olasz bruttó béredet be kell majd tenni a magyar bevallásba, ami természetesen meg fogja dobni a magyar adóalapodat, és szépen otthon be kell fizetni az adót.

Majd ezzel elmész az olasz adóhivatalba, és megkéred őket, hogy utalják neked vissza a levont SZJÁ-t, hiszen duplán nem adózunk.

Meg fog mindez történni, csak nehézkes.

Sőt, te még rosszul is fogsz járni, mert Magyaro-on gondolom 40%-ot fizetsz, míg kint jóval kevesebbet.

Az alábbi linken ha beírod az éves bruttó béredet, aztán kiválasztod a régiót, ahol dolgozni fogsz, kiadja neked a havi nettódat. Hátha hasznos.

http://miojob.repubblica.it/notizie-e-servizi/stipendio

Előzmény: Törölt nick (540)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.02 0 0 540
Íme egy részlet a szerződésemből.
Aki látott már ilyet, az véleményezze ha valami szerinte nem stimmel:

'Salary : Net Annual Salary Euros xxxxxxx (inclusive of 13ma, 14ma and TFR trattamento di fine rapporto and permessi retribuiti).

Duration of the contract: Long term

Starting date: around 10th December 2008

Probation period: 150 days according to Italian CCNL

Notice period: 2 months according to Italian CCNL

Housing: Included

Accident and health Insurance: Included according to the CCNL (Contratto Collettivo Nazionale del Lavoro) and Italian low. The insurance Scheme includes permanent disability as well. Look at the website for further info www.inail.it

Pension Scheme Plan: Included according to the CCNL and Italian low (will be put aside for later pension fund when back in the country of provenience)

Vacation Leave: Entitled to vacation and sick leave according to the Italian Law. At the moment the entitlement is for: 26 annual vacation leave. 13 public holidays
'

Tehát 150 nap próbaidő, 2 hónap felmondás. 13. és 14. havi fizetés + TFR.
Egy 60m2 körüli fullra berendezett házat adnak és napi 3x-i étkezést.
A biztosítás az ha jól értem normál TB-t jelent (azt még nem tudom melyik kategória vagyok). A 26 és 13 napot nem teljesen értem... (mit számol egyikben és mit a másikban).

Hétfőn utazom ki megnézni a dolgokat.

Köszönöm!
griselle Creative Commons License 2008.11.29 0 0 539

ha gagyikat vàsàrolsz az asszonynak/bàrkinek, akkor tènyleg semmi koze.

DE: ezek a màrkàk vèdettek, mint a szabadalmak, ès ha elkapjàk,  megbuntetik biza ugy azt aki àrulja mint a kedves vevojèt, annyira hogy ràjon hogy olcsòbb lett volna az eredetit megvenni.... 

Hidd el, ez igy van, ez kb 6-7 ève fejlodott ki mert minden utcasarkon Louis Vuitton tàskàkat àrultak a nègerek. Mèg szèpen eldolgozottak, jò minosèguek is voltak. Aztàn a màrkàk elkezdtek vèdekezni, ès most tènyleg nagyon utaznak rà a finàncok. De az igazi veszèly ha èlesben rajta kapnak, ha màr a kocsiban utazàs kozben nem kutakodnak àltalàban, hacsak valami màs szabàlytalansàgèrt meg nem àllitottak. Akkor mèg mindig mondhatod hogy jòhiszemuen azt hitted hogy eredeti ;))) ès nagyon dràga volt....

Arulnak most sokfelè a piacokon is hasonlòkat, de pl Armani helyett Armeni vagy ilyen nagyon hasonlò de mègis kulonbozo feliratokkal. A feluletes nèzo èszre se veszi a kulonbsèget.

A Papiniano az Milano egyik kulso foutvonala (viale Papiniano), nem tudom mi van ott,  valszeg piac ami Milanoban egèsz napos, errefelè pl csak dèli egyig tart. A piacon az olaszok mindent àrulnak, cipot, ruhàt, tàskàt, fuggonyt stb. Ha mondta valaki, biztos ugy is van, talàn ezeket a nagyon hasonlò feliratuakat làthatta?

Előzmény: Csabaizsolt (537)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.28 0 0 538
Köszönöm a segítségeket!

Lassan megkapom a szerződés tervezetet, aztán megyek ki megnézni a helyszínt és a házat amit kapok.

Remélem sikerül mindent elsőre elintézni, a szálloda HR-es emberkéje segíteni fog!

A TFR az a HR-es szerint kb 1 havi bruttó bér (ami az évi 14 fizetést figyelembe véve valóban kb 7%). Igazából kb évi 45e Euro fizut ajánl (14 havi 3e és a tfr), meg ugye ad egy faházat a síközpontban ahol a barátnőmmel eléldegélhetek.

A házra 1200 Euro-t számolnak, amit ha nem kérek (azaz találok másik házat) akkor megkapom. Emellett ad napi 3x-i étkezést is.

Kíváncsi leszek a helyszini benyomásaimra.

Csabaizsolt Creative Commons License 2008.11.28 0 0 537

Griselle! Köszi a tanácsot, bár sztem semmilyen rendőrnek semmi köze hozzá, h én veszek pár gagyi cuccot az asszonynak karácsonyra!... A nem egészen eredeti azt jelenti, h hamisítvány:)

Szóval Milánóban melyik piacon lehetne venni ilyeneket? Mert vki írta itt, ha a papinianon nincsenek ilyen cuccok... Akkor hol vannak?

Előre is köszi a választ:)!

griselle Creative Commons License 2008.11.28 0 0 536

Bocs hogy beleszòlok, de az àtlag olasz eleve a havi nettòròl tàrgyal, ami a bruttò, az a munkaadò gondja. Mindenki azt nèzi mi jon konkrètan a zsebèbe.

A TREDICESIMA (13. fizetès) a torvènyes kollektiv szerzodès szerint alapvetoen mindenkinek jàr, egyes cègeknèl van QUATTORDICESIMA (14. havi fizetès) is. Ujabban van olyan is hogy a cèg egyes kategòriàknak 13 havit, màs kategòriàknak 14 havit ad.

Ami a nettò az a tied, az èv vègi elszàmolàsok utàn kb. februàrban kapsz egy CUD nevu cetlit, amin rajta van hogy mit kaptàl ès a cèg milyen adòkat fizetett be èrted (TB, nyugdij, adò stb.) Ha nincs levonni valòd ill. nincs màs jovedelmed Olaszorszàg teruletèn (pl. van egy lakàsod amit bèrbe adtàl, ez csak pèlda) akkor nem kell tovàbb torodni a dologgal (esetleg megkèrdezed hogy ok elkuldtèk-e a CUD-ot az adòhivatalnak vagy neked kell, ez nem mindenhol egyforma).

Levonhatò az orvosi koltsègek 23%-a (ha jòl emlèkszem a szàmra, de majd megmondjàk). Pl. fogorvos, privàt orvosi vizitek, mèg a kutyàd àllatorvosi koltsègei is, gyògyszerek, ezekrol termèszetesen szàmla kell, gyògyszernèl a recept fènymàsolatàhoz csaktolva a gyògyszertàr kassza cetlijèt. Ilyenkor ezt legjobb egy konyvelovel megcsinàltatni mert baromi komplikàlt, àra kb.80-100eu. Segit valami szakszervezeti fòrum is, 30eu-èrt, de akkor a felelossèg a tied, ès mèg a szuletett olasznak is baromi nehèz ezeken a formokon eligazodni, hàt mèg gyatra nyelvtudàssal.... De a munkahelyeden ebben segitenek biztos ha ilyen levonni valòid akadnànak.

Azèrt irom ide ezeket, hàtha màsnak is hasznàra vàlik.

Amugy gratula, mert 3e netto + hàzikò a rezsivel egyutt, olyan mintha kb.4e nettòd lenne.... tènyleg nagyon frankò.

Előzmény: bogdana (533)
griselle Creative Commons License 2008.11.28 0 0 535

Szia, "legolcsòbban" Milanoban az eredeti helyszinen tudod megkapni.

Mi az hogy "nem egèszen eredeti" ?? Nagyon utaznak most a hamisitvànyokra, ha megrakod a kocsidat hamisitvànyokkal ès a finàncok elkapnak... hàààààt..... nem lesz èlvezet, foleg a pènztàrzàdnak....  lègy òvatos.... nem tudok jobb tanàcsot...

Előzmény: Csabaizsolt (526)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.27 0 0 534
Leirnád nekem a folyamatot - ahogy nálad zajlott?
Jöhet az adataimnál megadott e-mail címre.

Köszönöm!

Előzmény: bogdana (533)
bogdana Creative Commons License 2008.11.27 0 0 533

Hello,

A TFR az éves bruttó fizetésed 7%-a, amit a munkáltató havonta félretesz neked, befekteti.

Amikor belépsz, akkor majd el kell döntened, hogy mit csináljon vele a munkáltató.

Pl.:

- magánnyugdíjpénztár (ilyenkor van még valami plusz kedvezmény is, viszont soká jutsz hozzá)

- vagy simán félreteszi, és amikor kilépsz, azonnal megkapod.

Amúgy pedig Olaszo-ban éves bruttó fizetésről beszélnek, és aztán cégtől függően ezt vagy 13, vagy 14 fele osztják el. És ez kötelező.

Ha te még idén elkezdesz dolgozni, akkor járni fog a 13., illetve a 14. havi időarányos része.

Remélem, érthető voltam.

Nemrég csináltam végig az egész hercehurcát az olasz munkavállalással kapcsolatban, még frissek az emlékek, kérdezz nyugodtan!

Előzmény: Törölt nick (532)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.27 0 0 532
TFR.

'There is also the 14 th salary and another thing we call TFR'
Előzmény: Törölt nick (531)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.27 0 0 531
A HR-es azt mondja van 14. havi és TSR is.
Az utóbbit nem tudom mi lehet.
Előzmény: kisbandesz (530)
kisbandesz Creative Commons License 2008.11.27 0 0 530
Stipendio di tredicesimo mensili.. En igy hasznalom ,lehet ,hogy nem igy van hivatalosan de biztosan ertheto..-)
Előzmény: Törölt nick (529)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.26 0 0 529
Mi a 13. havi fizu olaszul?
Jó lenne ezt előre tisztázni velük...
Előzmény: kisbandesz (528)
kisbandesz Creative Commons License 2008.11.26 0 0 528
Szia!
Gratu! az itt nettonak nevezett fizu az mar teljesen netto , abbol mar nem vonnak le semmit es ami penzt itt mar leadoztal ahhoz a magyar allamnak semmi koze .Tehat a 3000 Az megmarad , egyik oldalrol sem vesznek el es ha szerencsed van akkor ev vegen meg talan egy jo kis adovisszateritesre is szamithatsz:-) ,meg szerintem itt eleg termeszetes a 13-dik havi fizu is.
Előzmény: Törölt nick (527)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.26 0 0 527
Olasz melóm lassan szerződéssé érik. Már csak pár apró kérdésem maradt.

A munka ellentételezéseként 3e Euro nettó fizetést és egy faházat adnának melynek a rezsijét is a munkáltató fizeti (egy síközpontban az egyik faház).
Valahol itt: Valahol itt

A kérdésem az adózással kapcsolatos. Ha odakint bejelentve dolgozom (van kinti adószámom és kinti TB-m), akkor kell-e itthon adót fizetnem az ott keresett összeg után (természetesen itthonról kiköltözöm, sőt az állandó lakcímemet is megszüntetem)?

Ha itthon nem kell adót fizetnem, akkor kint a nettó bérként megkapott 3e Euro után kell még bármit fizetnem (szja vagy bármi egyéb)?

Fontos ezeket tudnom, mert 3e Euro+ ház az a lélektani határ amiért érdemes kimennem, ha ebből még adót kell fizetnem bárhol, akkor már nem nyerő.

Tehát az a kérdés lényege, hogy a kint nettó bérként megkapott összegből kell-e még bárhol adóznom (vagy az már tiszta elkölthető pénz)?
Csabaizsolt Creative Commons License 2008.11.24 0 0 526
Sziasztok! Olyan észak-olaszországi piacra szeretnék menni, ahol nagyon olcsón lehet kapni Cavalli, D&G, armani, versace ruhákat (nem teljesen eredetit)! Ha vki tud ilyet, kérem írjon! Előre is köszönöm!:)
Judit750421 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 525
Szia kisbandesz!!!köszönöm hogy irtál nekem nagyon aranyos vagy,irtam a trudinak remélem tud nekem segiteni!!! Szia Judit..
kisbandesz Creative Commons License 2008.11.21 0 0 524
Szia!sajna nyelvtudas nelkul nem jutsz semmire az itteni ugynoksegekkel.A Trudi altal megadott email cim nem jo ,de ha rakattintasz Trudira es irsz az o email cimere akkor valaszol. Ajanlom ,hogy irj neki ,mert olyan munkat tud amivel olasz tanfolyam is jar.
Előzmény: Judit750421 (523)
Judit750421 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 523
Szia Trudi,Judit vagyok,olvastam amit irtál ,Észak-Olszországi munkárol,már több alkalommal irtam nekik emailt de még mindig nem válaszoltak,nem tudsz telefon számot ahol el lehet öket érni??? vagy tudnál nekem valami munkát ajálani,igaz az olasz nem megy, de egy kicsit tudok angolul,legyél szíves ha tudsz valamit akkor irjál.Szia Judit....
Előzmény: trudi_ (502)
Judit750421 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 522
Sziasztok!!!!A segitségeteket szeretném kérni,dolgozni szeretnék,de semmilyen ügynökséget nem tudok Olaszországban ahonnan munka után tundék érdeklödni.legyetek szívessek segitsetek neked. Üdv.Judit..
hittembenne Creative Commons License 2008.11.20 0 0 521
en meg valaszoltam :D
Előzmény: kisbandesz (517)
kisbandesz Creative Commons License 2008.11.19 0 0 520
Persze , biztosan segitenek majd a munkatarsak. A munka megkezdesehez az adoszam elengedhetetlen a Tb kartyat meg mar csak a munkaszerzodessel tudod intezni.
Előzmény: Törölt nick (519)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.19 0 0 519
Köszönöm a gyors segítséget!

Remélem a szállodában is van olyan aki ilyesmiben segíteni tud!

Ha minden igaz, akkor nagyon kellek nekik, több mint fél éve nem találtak egy megfelelően képzett IT-s embert. Én meg majdnem 10 éve ezt csinálom, így már elég tudásom van a munka elvégzéséhez. Igazából engem is meglepett, hogy nem zavarja őket az olasz tudás hiánya, de eddig végig angolul mentek a beszélgetések (amit nem is bánok).

Ha jól értem, a szálloda azután tud hivatalosan 'állományba' venni, ha megvan az adószám és a TB is. Azaz ezt már a munkakezdés előtt el kellene intézni...
Előzmény: kisbandesz (518)
kisbandesz Creative Commons License 2008.11.19 0 0 518
Szia!
Orulok ,hogy osszejon Neked a melo.
Nos itt Codice Fiscalera lesz legeloszor szukseged amit az Ufficio delle Entrate -ben tudsz majd igenyelni azt neked kell megtudnod hol van a legkozlebbi arra.Itt rogton kapsz egy papirt arrol ,hogy kerelmeztel Codice Fiscalet amin vegul is mar rajta van ez a szam es ezt a papirt tudod addig hasznalni amig ki nem kuldik a kartyat arra a cimre amit megadtal a hivatalban.Ez a cim akkor lehet a szalloda cime.
Ezutan a munkaszerzodessel mehetsz TB kartyat (Tessera Sanitariat) csinaltatni, es ha mindez meg van mar konnyen tudsz alberletet keresni es ha az meg van akkor johet a residenta(bejelentett lakcim) es minden sinen van.
Nem ismerem azt a helyet ahova mesz de biztosan lehet arra is 1000Euro alatt berelni.
A 6000-bol< pedig nem tudom mi marad adozas utan, szerintem legelabb 4500 meg kell hogy maradjon.
Előzmény: Törölt nick (516)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!