Nem hiszem, hogy Eleagnus angustifolia-mag kellett volna neki, azzal tele vannak a parkok, felénk január táján szokták lelegelni a termést az átvonuló csonttollú madarak.
Európai olajfa
Olea europaea
Az olajfa más mediterrán örökzöldekkel és virágzó növényekkel egy csoportban nagyon mutatós igénytelen, zöld-ezüst levelű fa.
Dézsában metszéssel alakíthatjuk ki a természeteshez hasonló alakját.
A kis fehér, illatos virágokból dézsában nagyon ritkán fejlődnek termések, hiszen a megtermékenyítéshez még egy fára van szükség. A mi éghajlatunkon a termések amúgy sem érnek be, hiszen az éréshez augusztustól decemberig 18-22 C –ot /napos nappali hőmérséklet kell./
Érdemes hazahozni az üdülésből egy fiatal nővényt is . Félfás dugványról sokkal hamarabb felnevelhetjük a fát, mint magról.
Termőhely: nagyon napos és meleg terasz, déli fekvésű rézsű, kánikulában naponta öntözzük.
Talaj:1/3 kerti föld,1/3 komposzt 1/3 homok vagy kavics, kevés mésszel.
A fiatal növényeket 4-5 évenként egyidejű gyökérmetszéssel, az idősebb nővényeket elég tízévenként átültetni, trágyázás komplex trágyával , vagy guanóval.
Teleltetés: Mindaddig szabadon maradhat, amíg a hőmérséklet nem esik -10 C alá .
Ilyenkor az olajfát vigyük ,/ 2-3 hónapra/ hideg világos /10C alatti hőmérsékletre/
Március elején már a szabadba tehetjük.
Teleltethetjük a szobában is /vagy hűvös , sötét pincében itt a leveleit elhullajtja.
hahó, én pesten élek, itt dolgozom, de nagykanizsa mellett laknak a szüleim, 2-3hetente járok haza; most hétvégén pont megyek. a pesti new garden ott van a lakástól kb. 10 percre gyalog, ha gondolod szívesen beugrom és megnézem/megkérdezem, hogy mit tudnak adni. a nyáron, csak nagy fa volt, kb. 80cm magas, 10-12e Ft.
Bocsi! Lemaradt egy pár gondolat. Én pesti vagyok, itt vettem az Auchanban (Savoya Park) az olajfámat. De egész nyáron láttam az OBI-ban, OÁZIS-ban, BRICO-ban is, mert én egy bizonyos leandert kerestem és sorra jártam az üzleteket.
Most már nem nagyon kapsz, mert téliesítik a kereskedők az áruikat.
Miért? Te merre laksz? Az olivánál írtam Neked. Szerintem most már minden nagyobb városban van Auchan, vagy Tesco, Baumax, OBI, stb.. Azok kertészeti részlegénél biztos lesz kora nyár elején, (június, július). De a Sieberz kertészetnél is lehetett kapni Gödöllőn.
De ezek a kertészetek pesten vannak?(New Garden,Oázis) Mert én láttam itt hogy írták hogy az obiban meg auchanban is lehet.Ez minden obira és auchanra vonatkozik?(mármint hogy van olajfa)
Bocsi megszeretném kérdezni hogy hol lehet olafát venni mert én már 7 hónapja kérdezősködöm és még nem találtam.Léci segítsetek nekem mert szerintem a legjobb fa a világon(tudom hogy kényes meg minden de én azért szeretem).Kérlek adjatok tanácsokat. V.B.
a sötét pince nem túl szerencsés, azt írta valaki legalábbis. egyébként szerintem sem. valami világos, fűtetlen lépcsőház, vagy egy fűtetlen melléképület ablaka?
Kb. 1500 Ft-ért vettem, akciós volt. Remélem megéli a jövő évet, mert sajna, csak sötét pincében tudom teleltetni, vagy lehet, hogy bekönyörgöm a munkahelyemre.
szia, még nem kóstoltam :), de igen, ezüstös az egész fa. a sajátodat mennyiért vetted egyébként? csak mert én az obi-ban láttam, és egy ekkora fáért 3600Ft-t akartak kérni. most voltam nemrég, tönkrement az összes, már ha ugyanazok voltak még kint.
Sziasztok! A tavasszal vettem az Auchanban egy kb 18 cm-es fácskát, nagyon szépen növöget. Három ága megnyúlt, kb 20 cm-esek. Kell-e, vagy lehet-e metszeni őket, ha igen, mikor és mennyire?
Remélem, hogy arról az olajfáról beszélünk, amiből az olivaolajat is préselik, lehet kapni kimagozva, töltve mandulával és pritamin paprikával és nagyon finom!!
A magyar "olajfának" a termése ezüstös, összehúzza a szánkat, igaz?
megnéztem így név alapján, hát nem okvetetlenkedsz, igazad van, tényleg nem olajfa... de ál-oliva! :) http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/ezustfa.html
bocsi hogy okvetetlenkedem de tudtommal nálunk az olajfa télen kifagy esetleg nagyon kedvezö mikroklimában kis bokorka lehet,amit viszont a népnyelv annak tart nem épp helyesen az a keskenylevelű ezüstfa és az Eleagnacae családba tartozik,sokan még idekeverik a homoktovist is mert az is hasonlo de jóval ritkább!
felfedeztem valamit: a környéken, ahol lakom, egy csomó olajfa van. most már bogyókkal. azokat biztos nem viszik be télen sehova, mert bazinagyok. viszont nem az a fajta, mint ami a kertészetben volt. ez kicsit fűzfás, lefelé lógnak az ágai, és hosszukás levelei vannak... viszont már kb 2hónapja van egy kis ág a földben nálam, és nem száradtak el a levelei még most sem. :) (kb a 3.héten került mellé egy másik, az már teljesen száraz, pedig ugyanúgy tettem a földbe, mint az előzőt.) lehet, hogy sikerül ezzel valamit? még nem mutat fent semmi fejlősét, de nem száradt el... ez jó jel, nem?
hát félre. Te a sufniban tartod a fákat? :) egyébként köszönöm az ajánlatot, élnék vele, ha nem megy a gyökereztetés, mert elmentem a kertészetbe, és ugyan volt fa: kb 70-80cm magas, 10e Ft... az obiban: 20cm - 3600Ft... szóval nem pár száz forint. ha nem sikerül, írok mélt. tegnap szereztem gyökereztető hormont, és a leírás szerint az ág végét bevizeztem, belemártottam a porba, aztán be a földbe. remélem így jó lesz. kicsit vizesebbre "állítottam" a földet, mint szoktam, mégiscsak gyökér nélküli ágról van szó. a föld: virágföld, kb.10-15% rostos moha tőzeg, és egy kevés homok. aki használ már ilyen hormont: jó csinátlam, vagy a föld helyett inkább vizes zsepibe csavarjam az ág végét?
Na, maradjunk itt. :) Á, köszönöm, tudnék venni, csak nincs szükségem rá... általában. Alig-alig használnám, mondjuk nem egy egetverő összeg, 400Ft körül van, szóval lehet, hogy bemegyek ma, aztán beruházok rá. Aztán ha működik, csinálok ebből az ágból egy ültetvényt. :) Na, viszont azt elmondhatnád, hogy hogyan kell használni, mert még soha nem volt dolgom vele.