Mintegy 100-150 ember részvételével tüntetést szervezett több civil szervezet a terhességmegszakítások és az abortusztabletta esetleges bevezetése ellen csütörtökön, Budapesten.
Elvileg azt hiszem azért is, mert ott elbeszélget(né)nek a nővel, hogy jól meggondolta-e, tényleg nem tudja-e vállalni, miért jutott erre a döntésre, és esetleg, ha csak "hirtelen felindulás" akkor okosan rávezetik, hogy ez nem jó döntés, és mégis lesz gyerek. Elvileg. Gyakorlatilag az van, amit írtál, undorító, megalázó az egész - hallottam róla, mondjuk az régebben volt - vájkálnak a magánéletedben, ítélő bíróságnak hiszik magukat - tehát éppen ez kell még annak a nőnek. Az, ha lenne egy beszélgetés hozzáértő - lehetőleg nő - pszichológussal, aki nem egy szemétnek nézi a nőt, talán használna, esetleg nem csak abban, hogy mégis megszülné a gyereket, hanem abban is, hogy könnyebben feldolgozza az abortuszt - mert azért azt sem egyszerű. Ehhez persze nem ilyen idióta, begyepesedett, álságos, szemellenzős felfogás kéne, és nem az egészből kiragadott apró dolog rágcsálása lenne a cél, hanem a jó megldás megkeresése.
-ha az euthanáziát megkísérlő beteget halállal büntetnék:))
-igen érdekesek az itteni fórumozók - nem értem, azt a tényt, hogy a gyerekcsináláshoz 2 ember kell, mért nem követi az a felismerés, hogy mivel a gyerekcsinálásért ketten felelősek, a kaparásért is, tehát az abortuszra menő nő áldozat, mert a két felelős közül ő járt rosszabbul, és ha meghagyjuk neki a döntés jogát, csak kicsit kompenzáltuk. Az is állati vicces ötlet, hogy ha a nők maguktól már nem tudnak teherbe esni, legalább galádul ejakuláltatják a vonakodó, öntudatlan, részeg pasit(mintha ez gyakran lenne lehetséges), és a háta mögött teherbe esnek..
alfredoo, azt hiszem te folyamatosan cukkolsz engem. Olyan extrém pédákat hozol fel amik nem életszagúak. Én egy egyszerű lélek vagyok, én egyszerű szavakből értek. (Egyébként szvsz az a jó törvény, ami egyszerű, amit minden ember egyszerűen fel tud fogni, de mindegy.)
Ugyan hozz fel nekem egyetlenegy példát arra, hogy valaki az amúgy egészséges végtagját orvosikag amputálni akarná???
A másik dolog meg ami idegesít az az, hogy uygan hogyan lehet egy olyan valaminek a jogait hangoztatni, aki még nincs is??? Tele van már a pucám azzal, hogy állandóan olyan dolgokról pézsmitáljak, amik olyasmikke fglalkoznak aki még nincs, meg aki már nincsen, tán azokkal kéne többet törődni, akik éppen élnek, megszülettek, felsírtak...
en hoztam ide az euthanaziat talan azert mert idevalonak ereztem.
ha annyira vilagos jog a noi testtel torteno onrendelkezes akkor miert is kell ab bizottsagra menni?
ha annyira vilagos jog az ember onrendelkezese sajat teste felett, akkor miert is buntetik extrem eseben akaar halallal az oncsonkitast? vallalna e egy orvos hogy levagja a karomat az en keresemre?
Te offként behoztál egy euthanáziás kérdést, én zárójelben arra válaszoltam, szóval nem értem a felvetést.
De hogy a témához visszateérjek meg a kérdésedhez: a teherbeesés egy lehetőség végül is. Manapság, mikor már 10 napos terhességet is diagnosztizálni lehet egy jó minőségű teszt segítségével, sok leendő kismama éli meg tragédiaként azt, hogy mire az uh-ra kerül a sor, (terhesség 5-6. hete) eltűnik a terhesség. Ugyanis a megfogant terhességek jelentős része in nature elpusztul magától. Ezért is van az a látszólag kegyetlen megfogalmazás, amit jópár nőgyógyász vall: nevezetesen, hogy a terhesség a 11. hétig csak egy lehetőség. Hogy miért pont a 11. hétig? nem tudom, biztosan van valami orvosi oka ennek is. Namármost hogy miért pont a terhesség 12. hetéig állípították meg a művi abortusz létjogosultságát? Nem tudom, nem vagyok orvos, de talán amiatt is, mert mikor ez a rendelekzés megszületett, még nem volt terhesteszt, csak belső tapintással tudták megállapítani a tehességet (gömbszerűen megduzzadt uterus), ez akkor legalább a terhesség 5-6 ik hete lehetett, ugyanis a rendelet időpontjában a menzesz utáni két hét elteltével foglalkoztak egyáltalán azzal a kérdéssel a nőgyógyászaton, hogy valaki terhes -e... azután gondolom időt kellett ahgyni a nőnek arra, hogy ezt megeméssze, megbeszélje (ha tehette) aztán időpont az AB bizottságra, időpont a kórházba stb... végülis a ostani orvosi technika segítségével az ab határát akár le lehetne rövidíteni 10 hétre is... de mi is volt a kérdésed konkrétan? Mert nem tudom válaszoltam e rá.
Tudtommal már eldöntötték, hiszen szabadon engedik egy bizonyos kor alatt az abortuszt. Miért kell kérdezni, hogy "mi az a lét?" Ha tényleg vita folyna róla, akkor nem születnének ilyen rendelkezések.
Már régen eldöntötték, mi is az - kérdés, hogy milyen alapokon -, és most csak álviták folynak.
(Bocs, de én úgy tudom hogy tt nem létfenntartásról, hanem a lét mesterséges fenntartásáról szól a vita. Illetve arról, hogy mi is az a lét, amit érdemes fenntartani?)
(Szíved joga, hogy megöld magad, ha nem kívánsz élni. Szíved joga, hogy a létfenntartásod megszakításáról azelőtt gondoskodj, mielőtt a lehetőség bekövetkezne. De miért kívánod másra testálni ezt a felelősséget, mert te nem kívánsz vele élni, vagy nem gondoltál máskor rá, csak a bajban.)
De hát most itt is több pasi szól hozá, mint nő. Ez az egész a fórumtól függ, ahol folyna egy ilyen vita. Ha a NANé-ben folyna, akkor talán, de a nane a családi erőszak témakörben mióta nyomul, mekkora sikerrel...
-Viszont nekem gyakoribbnak tűnik, hogy a pasi nem gyerekcsinálási célzattal izél, mégse húz kotont, mint hogy egy nő kikeresi a kotont a klozetből vagy a kukából, arról nem is szólva, hogy kell egy fecskendő, hogy legyen némi mozgási energia, vagy nem is tudom, hogy lehetne ezt megoldani.. -És még ez se azért van, mintha a pasik genetikailag szemetebbek lennének, hanem mert egy nő többet kockáztat a gyerekszülés, nevelés stb vonatkozásában, különösen, hogy egyre kevésbé szokás azért elvenni valakit, mert terhes lett, ha amúgy nem volt tervbe véve.
Korábban már írtam: bizonyított, hogy az anya dohányzása károsítja a magzatot. Láttál te már terhes nőt azért megbütetve, mert dohányzott?
Vagy gondolod, hogy a Mikola eloltja a cigijét, ha egy terhes nő feltűnik a környezetében, azért, hogy ne kényszerítse passzív dohányzásra?
Itt nem/sem a problámá(k)ra keresnek megoldást az okoskodók, hanem bűnbakokat akarnak állítani, akikre lehet 10 ujjal mutogatni, és minél több emberben bűntudatot akarnak ébreszteni, azért, hogy utána föléjük pozicionálhassák magukat.
( Maga a recept nem rossz, a keresztény egyházak évezredek óta alkalmazzák, csak régesrég, valami Jézus nevű pofa borogatta föl az asztalokat a templomban. )
persze hogy nem. en eleeg nagy mertekben ezt emberi problema/kerdeskorkent kezelem. termeszetesen a noknek 'sulyozottan' nagyobb beleszolast biztositanek. de egy tarsadalmi vitaban valoszinuleg amugy is sulyozottan inkabb a nok vennenek reszt.
az euthanazia kerdese sem csak az idoseket/betegeket erdekli es izgatja.
mi is lenne akkor a helyzet ha valamiert az orvostarsadalom EGEESZE megtagadna az ilyen beavatkozast?
ha a nonek szuveren joga a teste felett valo rendelkezes, akkor az orvosnak is vannak/lehetnek jogai.!
szerintem nem erre az egy momentumra hegyezem ki, barha az anya vetkessege bizonyithato lenne akkor egy nyolc honapos magzatert mar valoszinuleg komoly buntetest kapna.
en csak azon agyaskodok hogy ez a kerdes annal sokkal bonyolultabb minthogy egyszeru megallapitasokkal el lehetne intezni.
8-9 hónaposan, sőt a szülés közben is halnak meg gyerekek, sőt anyukák is. Sajnos. De általában nem kezdenek nyomozni, hogy ki ölte meg őket. Mert nem erre az egy motívumra, és különösen nem a hónapok számára kell kihegyezni ezt az egészet.
"irsz egyszeru korrol meg bonyolultabbrol. annyi minden mas is lehet."
Még akár az is belefér, hogy mindenkinek másmilyen élménye lesz a halál után.
"az egyetlen viszonylag biztos az amit EDDIG ateltunk es atelunk. miert is kellene ettol elrugaszkodni?"
Átélted a megszületésedet is, mégsem emlékszel rá.
Amikről te beszélsz, a tapasztalataid, meg az énképed csak az emlékeidből merített események láncolatai, amiket csak te tapasztaltál olyannak amilyenre emlékszel.
A világ mégis tőled függetlenül létezik és változik, akkor is amikor éppen alszol és nem tapasztalsz semmit sem.
Szerintem mintahogy az anyag sem vész el, hanem átalakul úgy a lélek is ugyanezt teszi.
Ez a lélekmegmaradás törvénye, csak hogy drzyx nek is adjunk valamit.
"miert is ragaszkodok az itteni letemben/tudatomban a megismert dolgok logikus lancolataihoz es peldaul nem megyek fejjel a falnak"
Na ha ragaszkodsz a bizonyítékokhoz, akkor kérj meg valakit, hogy bizonyítsa be neked most, hogy a halálod után ugyanúgy fog menni tovább a világ.
Lehet, hogy nem is te fogsz meghalni, hanem a világ hal meg benned, ez csak nézőpont kérdése.
"a sok (bizonyitatlan) lehetsegesseg all szemben a valosan erzekelheto letezessel, aminek valotlansagat igazabol meeg nem mutattak ki"
Egy biztos, hogy megszülettél, a másik biztos, hogy meg is fox halni.
A közte lévő időt érdemes tartalmasan eltölteni, ez nem árthat.
ez tokre egyszeru. a legegyszerubb ember az elmegyogyintezetben is rendelkezik hasonlo vilagkeppel es viszont minden bent levo embernek egymastol kulonbozo vilagkep jelenik meg.
irsz egyszeru korrol meg bonyolultabbrol. annyi minden mas is lehet.
az egyetlen viszonylag biztos az amit EDDIG ateltunk es atelunk. miert is kellene ettol elrugaszkodni?
miert is lenne barmitol elrugaszkodott kepzelet hogy az van ami van es hogy utana mi van az tokre bizonytalan. ugyanugy lehet valami/barmi mint a semmi. aminthogy a semmi is a valami/barmi reesze. miert is lenne egyik valami/barmi magasabbrendu, jobb, mint a masik valami/barmi?
miert is ragaszkodok az itteni letemben/tudatomban a megismert dolgok logikus lancolataihoz es peldaul nem megyek fejjel a falnak es miert is hiszek mindenfele irracionalis dolgokban azon tul. ami irracionalis dolgok barmik lehetnek. mennyorszag, pokol, nihil, egyszeru kor, bonyolultabb valami, stb stb...
a sok (bizonyitatlan) lehetsegesseg all szemben a valosan erzekelheto letezessel, aminek valotlansagat igazabol meeg nem mutattak ki...
Többen mondták, hogy a materializmus meg az idealizmus nem összeegyeztethető.
Nekem mégis sikerült. Nekem van a legteljesebb világképem a világon, egyszerűenj nem tudsz olyat mondani amit ne tudnék elhelyezni benne úgy hogy klappoljon a többihez.