Keresés

Részletes keresés

The_Rible Creative Commons License 2019.12.17 -3 2 6706

Szerintem te összekevered a turisztikát a tömegturizmussal (amikor csak egy szállodába mennek az emberek és ott döglenek végig, és a busz ablakán keresztül ismerik meg az adott országot). Turisztika az is, ha egy hátizsákkal Laoszban helyi embereknél szállok meg.

Miért ne lenne része a turizmusnak az adott ország történelmének, jelenlegi gazdasági, politikai, kulturális stb. életének a megismerése?

Boszniában nem csak szép sziklák meg folyók vannak, hanem emberek is. Háborús bűnösök és áldozatok egyaránt. És aknák minden mennyiségben. Úgyhogy nem tudom kinek és miért írtad az alábbi bejegyzésedet, mert nem tudom, hogy mi az, hogy turisztikailag tökéletes ország, és miért baj neked, ha valakik a problémákról írnak, és miért gondolod, hogy nem kellene a turistáknak ezekről tudniuk. 

Előzmény: pó_apó (6700)
pó_apó Creative Commons License 2019.12.16 0 0 6705

Gőzöm sincs. Talán, mert az vagyok, akinek mondom magamat, és mintha valamikor be kellett volna jelentkezni e-mail címmel, de nekem speciál van honlapom is, poapo.hu néven.

Előzmény: pityy palko (6704)
pityy palko Creative Commons License 2019.12.15 -1 1 6704

Szia!

Mit jelent az, hogy hitelesített felhasználó vagy? 

Előzmény: pó_apó (6703)
pó_apó Creative Commons License 2019.12.15 -4 1 6703

Csak oda-vissza? Van azért ott látnivaló, rendesen :-)

És senki ne dőljön be a napi híreknek, amivel itt tuningolják a magyarnak a migráns-veszedelmet, meg hogy x éve, napról-napra mindig csak fokozódik és egyre csak fokozódik a migráns-nyomás és ahogy elnézem, a 2022-es választásokig ez a fokozódó fokozódás még fokozódni is fog: BIH-nak meg vannak a maga baja ezekkel, de turistaként eggyel sem fogtok találkozni. A nyugati horvát határon akarnak átmenni, nem a mostari Öreg-Hídon.

Előzmény: ufonauta2 (6702)
ufonauta2 Creative Commons License 2019.12.02 0 0 6702

Tényleg csak érdekességként tettem ide a cikket.

Évek óta Bosznián át járunk és ha minden jól megy, akkor jövőre is átutazunk rajta oda-vissza. Szóval be van tervezve. :)

hul Creative Commons License 2019.12.02 0 1 6701

Felesleges hisztériázni, nem lehet beleszólni innen, meg okoskodni, történelmileg, vallásilag évszázados ellentét van és ez a vérükbe ivódott. Pusztították egymást és fogják is, ez a Balkán, nagy betüvel.  

Láttam a 80vanas háború egyik évében a horvát nemtudomkit, Istrián, az út közepén ment, karddal az oldalán, vagy 50-60 követővel és tuti emberhúst evett reggelire. És láttam Mostarban a nyomort, a félelmet és a pusztítást és az etnikumi ellenségeskedést, félelmetes volt. Láttam a temetőket, láttam a filmet, ahol halomra lövik a másik népet, sok sok ffit és tudjuk mennyire megerőszakolták a nőket, mert a győzelem... az mindent visz.

Na ezért kell Európa. 

Talán, segít, talán. Egy idő múlva.

pó_apó Creative Commons License 2019.12.02 0 1 6700

Kétségtelenül, érdekes írás, csak ahogy a címe is mondja, „hogy lehet együtt élni” és elsősorban a polgárháborúra és annak lelki sebeire koncentrál. Szóval, nem elsősorban turisztikai a téma, ahogy más Magyarországra is idejönni külföldről, körülnézni vagy bulizni, mint itt élni. Mert turisztikailag ezek inkább ott és akkor vetődnek fel, ha szembe kerülünk a háború emlékeivel, megnézünk pl. egy temetőt, ahol szinte vég nélkül sorakoznak a fehér muszlim sírkövek, vagy ahol az elhunyt szerb harcost a fekete síremléken kedvenc géppisztolyával, tankjával, fotószerű pontossággal vésik fel, vagy a külföldi „mudzsaheddinek” által lemészárolt ferences papok síremlékeinél és még lehetne sorolni, befejezve azzal, amikor mondjuk a szállásadónk felsóhajt és az anyjába kívánja azokat a nacionalista politikusokat, akik még most is ennél a tűznél sütögetik a pecsenyéjüket. Vagy hogy feltűnően sok a csadoros nő Szarajevó régi városrészében, vagy hogy a frissen épült templomokhoz aránytalanul akkora tornyot tesznek, hogy magasságban ráverjen a mecsetek minaretjeire, meg Mostar hegyén egy akkora kereszt mutatja a túlparti muszlimoknak, hogy ki is az Úr, kinek az istene a nagyobb… Ám lehet, hogy ezek a felszín alatt problémát jelentenek, de hogy turisztikailag nem gátolnak semmit sem, sőt a kedvességben bármelyik nemzetiségük is dobogós lehet, az tény.

(Bár, ahogy olvasom, azzal, hogy magyar diplomata nyerte el az EU bővítési biztos szerepét, ez az „az elmúlt 10 év legnagyobb diplomáciai sikere”, ami kissé elgondolkoztató, mert hogy egy ilyen reménytelen szerep a legnagyobb siker… Mert bőven elég, ha a franciák-németek továbbra is keresztbe fekszenek a balkáni bővítésnek, mert olyan országok, akik még magukkal sincsenek rendben -olvasd el pl. a cikkben-, csak púp lennének, de nem hiszem, hogy az angolok kilépésével lecsökkent befizetői kör kapcsán mindenki –beleértve minket is- piszok boldog lenne, ha a fejlesztési pénzek oda vándorolnának. De mivel manapság minden siker, hát legyen ez is siker, felőlem aztán lehet ez is.)

De az ottani helyzet akkor is inkább az ő problémájuk, mert hogy számukra, odautazóknak, turisztikailag abszolút perfekt az ország. Olyan autópályák, viaduktok, alagutak épültek, hogy! Rohamléptékben és korhűen építik újjá a lerombolt mecseteket, templomokat, a kifejezetten olcsó, kiadó apartmanok színvonalán meg csak pislog az ember, és amúgy is minden olcsóbb, mint nálunk.

És a látnivalók pedig… Nem is tudom itt felsorolni. De minek is, mert szerencsére –úgy tudom- igen részletes, és nemcsak a legfelkapottabb dolgokra koncentráló útikönyv a jövő év első negyed évében kapható lesz, lévén a korábbi, magyar nyelvű, vagy 10 éve jelent meg. Én ezt olvastam, és összehasonlítva a mostani helyzettel, bátran állíthatom, hogy ott, a borzalmas polgárháború és annak romboása után itt az „elmúlt 10 év” alatt itt bizony annyi minden történt, hogy tényleg csak pislogni lehet.

Szóval, semmi para, remek és látványos az ország. Májustól be lehet tervezni.

Előzmény: ufonauta2 (6699)
ufonauta2 Creative Commons License 2019.11.24 0 2 6699
Szajci Creative Commons License 2019.11.12 0 0 6698
Előzmény: Bosanac (6694)
sfi Creative Commons License 2019.11.11 0 0 6697

Tudom, tegnap mentünk arra. :)) Biztos olvassák a fórumot. :)

Előzmény: blackjack11 (6696)
blackjack11 Creative Commons License 2019.11.10 0 0 6696

Fotóm nincs róla, de a 70-es tábla megfordult 180 fokot...kifelé menet kettő van, balról és jobbról, befelé a kerékpárút előtt nincs.

Valaki szórakozik.:))))

Előzmény: sfi (6461)
tétá1 Creative Commons License 2019.11.10 0 0 6695
Bosanac Creative Commons License 2019.11.08 0 0 6694

A Vranduk alagutakban - éjszakai/hajnali korlatozásoktól eltekintve - ismét zavartalan a mindkét irányú forgalom. Linket most nem dobok, de pl AlJazeera Balkan az info.

Előzmény: The_Rible (6692)
Szajci Creative Commons License 2019.11.06 0 0 6693

az újságcikkek alapján pont okt 31-e volt az utolsó nap, hogy zárva volt. Mivel hétvégén mentünk, a hétköznapi helyzetet nem tudom. Most is megyek hétvégén, jövő héten írok, hogy továbbra is ezt tapasztaltam-e

Előzmény: The_Rible (6692)
The_Rible Creative Commons License 2019.11.05 -1 0 6692

És ez már végleges, vagy csak ideiglenesen engedték át a forgalmat mindkét irányba? Azért kérdezem, mert okt. 31-én hazafele jövet szerencsére ismét kikerültük a Vranduk alagutakat, de a folyó túlpartjáról sok kilométer hosszú sort lehetett látni az alagutak Zenicai oldalán. Nagyon örültem, hogy nem hagytam magam becsapna azzal, amit lefele menet láttunk (tudni illik, hogy csak 5 autó várakozott akkor), és inkább kikerültük az egészet. Azért ez egy nagy lutri, nem mindegy, hogy 5 autó várakozik, át lehet menni simán, vagy órákat kell várni.

Előzmény: Szajci (6690)
Szajci Creative Commons License 2019.11.05 0 0 6691

tavaly besültem kicsit a forint-márka átváltását illetően a srebreniki Bingo áruházban. Hiába volt kiírva az árfolyam, nem váltották. Most a maglaji Bingo áruházban próbáltuk ki a valutaváltót (Raiffeisen Bank logót kell keresni a kasszák előtt). Ebben az áruházban tudtunk forintot is váltani! 100 forint 0,5754 márkát ért

Szajci Creative Commons License 2019.11.05 0 0 6690

november 2-án mentem le Mostarba, november 3-án jöttem vissza. A lámpák el voltak fordítva, nem kellett megállnunk a Vranduk alagútnál

The_Rible Creative Commons License 2019.10.28 -1 0 6689

Tegnap Zenica irányába nem mentünk át az alagutakon, inkább kikerültük őket. Szinte mindenki így tett, ezért nem is akartunk kísérletezni azzal, hogy mennyit kell várni. A túloldalon kb 5 autó várakozott csak. 

Előzmény: Szajci (6688)
Szajci Creative Commons License 2019.10.25 0 0 6688

igen... nekem is ez jött le :(

Előzmény: ufonauta2 (6687)
ufonauta2 Creative Commons License 2019.10.24 0 0 6687

Nyáron átjöttünk rajta hazafelé. Hááá...t ránézésre nem sok változás van nyárhoz képest. :eek:

Előzmény: Szajci (6686)
Szajci Creative Commons License 2019.10.24 0 0 6686

https://www.facebook.com/watch/?v=2733032523595321 legfrissebb videó a Vranduk-alagútról. 

Szajci Creative Commons License 2019.10.20 0 0 6685

Forrás: Omnibusz

Szarajevó 30 év után új trolikat, villamosokat vesz és új villamosvonalat épít

A bosnyák kormány jóváhagyásával Szarajevó 69,5 millió euró (~23 milliárd forint) hitelt kap az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól. A városban így végre jelentős közlekedési beruházások kezdődhetnek meg.

A legnagyobb tételt és a leglátványosabb egy új villamosvonal építése lesz. Az 1985 óta tervezett új vonal Hrasnica irányába épül meg. A ~6,4 km hosszú vonalon 8 megálló lesz. A végállomástól a tervek szerint kötélpálya is épül majd. Az új villamosvonal megépülése azért is fontos, mert több ezer új lakás és munkahelyek épülnek a környéken. 20 új villamos is beszerzésre kerül a projekt keretében. Várhatóan 2022-ben adják át az új vonalat.

Használt svájci, német és ajándékba kapott cseh trolibuszok után, 1987 óta először új trolibuszok is érkeznek 2021-ben Szarajevóba.
A tervek szerint 25 alacsonypadlós csuklós trolibusz beszerzésére hamarosan kiírják a tendert. A trolibuszoknak 10 km-es önjárást is tudniuk kell majd. Ezen kívül a meglévő felsővezeték-hálózat és az áramátalakítók is felújításra kerülnek, illetve újjáépül a háborúban megsemmisült vogošćai 105 és 106-os vonal. Ezzel a 16 km-es bővítéssel a háború előtti hálózat fog visszaállni.

https://mondo.ba/Info/Drustvo/a907298/Novi-tramvaji-u-Sarajevu.html ez a cikk pedig szűkszavű, de csak 80 millió márkáról van szó.

hul Creative Commons License 2019.10.14 0 0 6684

Reméljük maradnak az út szélén, a hangok hamar elszállnak...

Előzmény: fekvőrendőr (6683)
fekvőrendőr Creative Commons License 2019.10.14 0 0 6683

Ez az imént szembe jött velem a neten: https://www.youtube.com/watch?v=WvFukrb0QGE&fbclid=IwAR0HYkZiYkAayhMD40GJzfoG9pgk83Txe43wxVUx7CrxoEHjEiWfmn2LTlg

Remélem a nyáron Ők nem jönnek velem szemben!  :-)

Szajci Creative Commons License 2019.10.10 0 0 6682

https://www.cog1994.hr/galerija/ nagyon jó ez az oldal, köszönöm! :) 

Előzmény: Szajci (6681)
Szajci Creative Commons License 2019.10.10 0 0 6681

az biztos

Előzmény: The_Rible (6680)
The_Rible Creative Commons License 2019.10.09 -1 0 6680

Ez volt három héttel ezelőtt az állapot. Hát ezen még nem autózunk mostanában:

https://www.cog1994.hr/wp-content/uploads/2019/04/Slika-2.gif

Előzmény: Szajci (6679)
Szajci Creative Commons License 2019.10.09 0 0 6679

fizikailag én nem láttam, hogy hol tart a híd, a cikk ezt írta. Viszont a cikkben is említik ezt, hogy a horvát oldalon legyen az ellenőrzés, csak ezt elfelejtettem leírni a korábbi posztomban

Előzmény: The_Rible (6678)
The_Rible Creative Commons License 2019.10.09 -1 0 6678

Azért a híd még nem készült el! Talán januárra kész lesz. Nem néztem meg a belinkelt cikket most, de korábban azt pletykálták, hogy levelet írtak a horvátoknak és kérték, hogy fogadják be ideiglenesen a bosnyák határellenőrző szerveket a már elkészült horvát határellenőrző létesítményekbe. Ugye Schengen előtt ez volt már mindenhol a normális, hogy nincs dupla határellenőrzés, mindig a belépő oldal ellenőriz csak. Úgyhogy ez akár végleges megoldásnak sem lenne rossz.

Előzmény: Szajci (6677)
Szajci Creative Commons License 2019.10.09 0 0 6677

https://www.klix.ba/biznis/privreda/mosta-ima-granice-ne-nema-para-za-prijelaz-na-svilaju-ulaz-u-bih-ce-mozda-biti-u-hrvatskoj/191002033

Híd van, határ nincs - Svilaji híd és átkelő története folytatódik

Nincs pénz Boszniának, hogy megcsinálja a határátkelőt, bár a híd már elkészült.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!