Keresés

Részletes keresés

drazse11 Creative Commons License 2015.02.22 0 0 3415

Szép napot mindenkinek!Már régóta olvasom a fórumot,azt szeretném kérni tőletek ha van valaki nógrád megyéböl,írja meg hol lehet bl 80 lisztet kapni. Balassagarmaton nem találok.Vagy melyik üzlet láncnál keressek?

.ETNA. Creative Commons License 2015.02.20 0 0 3414
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.20 0 0 3413

Ha egyébként  is kísérletezgetsz, nem próbálnád ki (ha van időd és kedved) a Hausmeister alaprecetjét, DE PONTOSAN (!) adagolva? Kíváncsi lennék, hogy másfajta sütőben beválik-e.

 

Már korábban lemértem és bemásoltam néhányszor, de akkor újra:

1 nagykanál cukor: 12 gr

1 kiskanál só: 4 gr

1 kiskanál porélesztő : 3 gr

 

"- a nagykanál vége, amivel a cukrot, olajat kell adagolni, éppen annyi, amennyi egy normál méretű evőkanál, úgy, hogy a tetejét lesimítod, tehát nem púpos benne a cukor

 

- kiskanalas vége, amivel a sót és az élesztőt adagolod, megfelel egy normál teáskanálnyi mennyiségnek, nem totál lesimítva, de nem is púposan "

 

Vagyis ha 10-11 gr-os instant élesztőd van, akkor abból marad, a 7 gr-os pedig akár az egész is belemehet (az az 1 gr ide vagy oda már nem hinném , hogy számít) és NEM, nem fél kiló, hanem 560 gr liszthez.

Leírom még egyszer a fehér kenyér alapreceptjét, hogy ne kelljen keresgélned:

 

310 ml víz

560 gr liszt (400 fehér+160 teljes kiőrlésű rozs .. de lehet csak fehér lisztből is, a fehér liszt tök mindegy milyen)

2 kk só

3 ek olaj/vaj

2 ek cukor

2 kk instant élesztő

 

 

Előzmény: Tesla.voltam (3408)
blaze73 Creative Commons License 2015.02.20 0 0 3412

Nekem is a 2 lapátos ALDI van, 2+ éve használom : 50-56 deka liszt között dolgozok és 1 doboz kefír (175ml) és 1.5 dl víz megy a folyadékokba + 2 ek olaj.   Ezzel tökéletes.

Előzmény: Tesla.voltam (3410)
sickamic Creative Commons License 2015.02.20 0 0 3411

50 dkg liszthez 3 dl vizet öntök ezt éppen jól kezeli a gépem. Egylapátos, Hauser vagy Hausmeister, 70 dekás és kilós kenyeret tudok rajta programozni.

 

Esetleg a kétlapátoshoz kevés az 50 dkg liszt, kipróbálhatnád a 60 dkg lisztet 3,6 dl folyadékkal.

Előzmény: Tesla.voltam (3410)
Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.19 0 0 3410

Kipróbáltam.

Nem tudom, a gép szar, vagy a liszt az, vagy a víz, de 2.5 dl vízzel a fél kg lisztet képtelen volt tésztává gyúrni, majd' meghalt a motor. Kapott vagy 3 cl-t, azzal már ment nagy nehezen, össze is állt, de szerintem nem volt az igazi. Így kézzel még gyúrtam, közben megint kapott kb. ennyi vizet, szóval szép lassan eljutottam a 3 dl fölé. Ha a géppel keverem, a 2.5 dl eszméletlen kevés, 3 dl-től kezd ragadni (3.3-nál meg kezelhetetlen ragacs). Most már muszáj leszek kipróbálni a kézi dagasztást rögtön (és nézegetem a gépet), ha meg gép süt, akkor maradok a 2.7-2.8 dl-nél.

 

2 lapátos Aldi egyébként.

Előzmény: Tesla.voltam (3409)
Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.19 0 0 3409

Ja, igen, mérleg van, de azért grammokkal nehezen boldogul. A 3.5 grammal meg pláne. :)

 

Próbáltam a kismérővel, 2  kismérő meg egy kevés van az Aldis tasakban, nagyjából tudom felezni, csak egyelőre tudni kellene, mennyi is az ideális.

 

Talán ezt kipróbálom ma. Igaz, éppen vettem réteslisztet is, azzal is tenni kellene egy próbált, de ha változtatok több dolgon, sose jövök rá, mi hibádzik.

Előzmény: .ETNA. (3406)
Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.19 0 0 3408

A túl sok úgy értendő, hogy sok helyen fél tasak élesztőt adnak fél kg liszthez, más helyeken meg 1 tasakot. Te valahol a 2/3-nál járhatsz.

 

Tegnap elővettem Janijani régi receptjét, bár kétségeim voltak, hiszen a sok víz már sokszor megszívatott. Fél kg liszt, 3.2 dl víz - valami rettenetes ragadós trutyi lett belőle, a gépből alig tudtam kiszedni, ragadt-nyúlt, mint a fene. (Dagasztás után, tehát itt még nem játszhatott közre a túlkelés pl.) Nagy nehezen sikerült leszednem magamról (kis segítséggel meg kis liszttel), tálban már egész tésztásra lehetett gyúrni. 1 óra után egész keltnek tűnt, átgyúrtam, megint kelesztettem, megint megkelt, sütés (sütőben ugye) közben is, de mégis baromi sűrű lett.

 

Most ott tartok, hogy a fele recept 2.5 dl vizet ír, a másik 3.3-3.5 dl-t. Nekem meg 3 dl-nél már ragadós-nyúlós a tésztám és elképzelni sem tudom, másnál miért jó többel is. De eleve a 2 recept között van több, mint 30 % eltérés, az már nem kevés szerintem.

Előzmény: .ETNA. (3405)
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.19 0 0 3407

Egy kis érdekesség, most olvastam egy 2009-es cikket a lila bazsalikomról ... hát, én is ledöbbentem a meglepitől:-)

 

http://www.moksha.hu/utazas/bazsalikom-illatu-budapest/

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.02.19 0 0 3406

Ha van pontos digitális mérleged, könnyen tudod felezni az élesztőt (7g-osak általában) :-)

 

Egyébként ha egyszer kíváncsiságból megméred, hogy pl. mennyi mokkáskanálnyi van benne, akkor már később csak az a lényeg, hogy mindig ugyanazzal a mokkáskanállal adagold ... vagy ilyesmi:-)

.ETNA. Creative Commons License 2015.02.19 0 0 3405

Nem vagyok teljesen képben ezen a téren, mert a "túl sok élesztő"-s történet nálam nem fordulhat elő, miután még csak NEM  is használom el teljesen az egy zacskónyi instant élesztőt az 560 g lisztből készült kenyeremhez, egy 7 g-os instant élesztős zacsiban ugyanis több van, mint a recept szerinti igény (2 kiskanálnyi mennyiség) ... így a maradékot záróakármicsodával lezárom és megy be a hűtőbe.

 

De ezt találtam a túl sok élesztő témakörben (egyebekben is érdekes oldal, érdemes beleolvasni):

 

"Ha a kenyértészta sütés közben összeesik, a közepe behorpad, a bélzete nyirkos tapintású, sületlen, akkor biztos, hogy túlkelesztés okozta a problémát. A leggyakoribb ok, hogy sok volt az élesztő, vagy túl sok volt a folyadék a tésztában.
Előfordulhat azonban az is, hogy egyszerűen kifelejtettük belőle a sót, vagy túl sok cukrot tettünk a tésztába.
Az élesztő ízű tészta szintén túlkelésre mutat.
Ha a kinti hőmérséklet magas, akkor a tésztánk is gyorsabban fog megkelni, érdemes hideg hozzávalókkal dolgozni, valamint figyelembe kell venni a levegő páratartalmát is. Magas páratartalomnál kicsit kevesebb folyadékkal kell dolgozni."

 

http://www.gasztrotipp.hu/2011/09/peksuli-gyakori-hibak-gepi-kenyersutesnel/

 

Előzmény: Tesla.voltam (3399)
Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.18 0 0 3404

A 3.4 dl-rel már ragadt kissé, de emelni akartam. Bár most találtam egy videót, abban az 50 dkg-hoz 2.5 dl-t írnak és jó(nak tűnik)

https://www.youtube.com/watch?v=zGH6cf-IAls

 

Viszont döntésre jutottam, csökkentem az élesztőt. (Csak hogy a francba felezzem a porélesztőt, olyan kicsi... De majd keresek 2 egyforma átlátszó kis valamit és szétöntöm.) Újabban akárhány receptet találok, mindig fele annyi élesztőt írnak. Rémlett valami, visszakerestem és valóban, egyszer már csökkentettem és megállapítottam, hogy még jobban meg is kelt, mint a sok élesztő.

 

Sikér: asszony vette, talált egy bioboltot, bement és volt. Előtte sok helyen kerestük, de sehol semmi. 550-ért láttam neten a fél kg-ot, Ő 660-ért vette. De filóztam azon is, nem a sikér akadályozza-e a kelést, elvileg az élesztő ellen dolgozik (az élesztőnek meg kell nyújtania a szálakat), de nem olvastam ilyen problémáról.

Előzmény: blaze73 (3403)
blaze73 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 3403

60 deka liszthez szerintem azért kell egy 3.7 deci folyadék kb...   


Sikért honnan ? ? 

Előzmény: Tesla.voltam (3401)
Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.18 0 0 3402

Lehet, hülye kérdés, de öregtésztát lehet 1 nap alatt csinálni?

Az eleje megvan 1 nap alatt (bekeverés, 8-10 óra állás), de utána jön, hogy golyóvá gyúrni és be a hűtőbe. Ha utóbbi kimarad, attól még öreg az öreg? :)

Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.17 0 0 3401

Kösz!

Most 60 dkg liszthez adtam 3.4 dl vizet, ez nagyon picit ragadós tésztát adott, nagyon enyhén (pár csepp) olajos kézzel átgyúrva már nem volt gond. Ezt az olajos kezes átgyúrást itt helyben a pékség főnöke ajánlotta, állítólag ők így csinálják. Élesztő ment a tasak, cukrot kihagytam, só kb. mint nálad. Olaj nem volt, aszkorbinsav mint nálad, + 1 teáskanál sikér.

Sütőben sült, szépen megkelt a dagasztás után is, a tepsiben is, de ránézésre továbbra is sűrű. Ez reggel derül ki, akkor vágom meg. Ha tényleg az, esetleg picit növelem még a vizet (3.5-3.6 dl), aztán meglátom.

 

A családból hármunknak a sütőben sült kenyér jön be, egyedül a lányom köhög a ropogós héj ellen. :) Mondtam, akkor azt majd megeszem én. :) Mondjuk biztos drágább így, mint a kenyérsütő gépben, mégiscsak sokkal nagyobb teret kell bemelegíteni. Szóval ott rég nem tartunk, hogy olcsóbb legyen a boltinál, csak ezt tudjuk, miből van*, meg ha jól sikerül, lehet örülni a munkánknak. :)

 

*Azért a jól felfújó adalék/technológia érdekelne a boltiból. :)

Előzmény: blaze73 (3400)
blaze73 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 3400

Nálam 50-52 deka liszthez 3.2 deci folyadék megy : 1,75 dl kefír, 1.5 dl víz és két evőkanál olaj.

Ez így teljesen bevált.  A lisztbe megy a mérő kupak nagyobb feléből barna cukor, a kisebb feléből só és egy késhegynyi aszkorbinsav.    

Élesztő: 1 tasak szárított. (50 deka liszthez elég)

Előzmény: Tesla.voltam (3399)
Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.17 0 0 3399

Nálam az 50 dkg liszthez rengeteg a 3 dl víz, folyós, ragacsos lötty lesz belőle. Lehet, ennyire számítana a víz? Bár az egész országban kemény. Viszont újabban nem raktam bele olajat, régebben volt, hogy igen.

 

Tegnap sütőben sütöttem, a héja király lett, de nagyon sűrű lett, még annyira sem kelt meg, mint a gépben sütve. Lehet, hogy túl sok ideig tartott a vekni formázás, bár azután még szépen megnőtt.

 

Viszont elnézve a sütős sütéseket, megint ott tartok, hogy jóval kevesebb élesztőt használnak, mint én.

https://www.youtube.com/watch?v=ac_7V4oxf5I

Ebben 60 dkg liszt, 3.7 dl víz, 15 g élesztő. Cukor semmi. Igaz, ez 2 részletben készült.

 

https://www.youtube.com/watch?v=lFNS7qo3Rwc

Ebben 1 kg liszt, 5 dl víz, 25 g élesztő. Cukor semmi. Igaz, ez 2 részletben készült.

 

Létezik, hogy ha túl sok az élesztő, még annyira sem kel meg, mintha ideális a mennyiség?

Előzmény: .ETNA. (3396)
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.12 0 0 3398

Még sosem próbáltam sem az aszkorbinsavat, sem a plusz sikért .. de abban biztos vagyok, hogy a vajjal nem lőhettél mellé!! Sőt szerintem a margarin nem jó, mert "vizesebb", minden receptemben így szerepel: vaj/olaj ...

 

Van egy 2,5 fontos kenyér receptem (barna kenyér) ebben a 700 gr erős barna liszthez 370 ml vízet kell adni, vagyis a "száraz" hozzávalókhoz a receptedben talán a folyadék is kevés.

 

A tojásos kenyér receptemben 560 g liszthez van 3 db (!!) tojás a mércés csészében összekeverve és felöntve vízzel, úgy, hogy összesen elérjék a 310 ml-nyi folyadékot és 4 evőkanálnyi olaj/vaj. Az olajat a géphez kapott adagolókanállal, a vajat normál méretű evőkanállal adagolom. 

 

Egy csapott evőkanál vaj 2-3 dkg, vagyis szerintem a vaj is kevés a receptedben.

 

Talán a 150 g burgonyához+630 g liszthez kevés az 1 tojás és 300 ml folyadék, s talán az élesztő és a vaj is. Azt, hogy korábban miért sikerült mindig ... nem tudom, én inkább ezen csodálkozom :-)

 

A megsüllyedő kenyér oka általában a gyenge (vagy kevés) élesztő és túl sok liszt arány. Amikor a gázok hatására szépen megkel a kenyér, a sütéskor a saját súlya alatt összeesik. Fontos pl. hogy ne legyen meleg a víz, mert az is "megöli" az élesztőt.

 

Tojásos kenyér receptem: 3 db tojás felöntve vízzel 310 ml-ig, 560 g fehér liszt, 2 kk só, 2 ek cukor, 4 ek vaj/olaj, 3 kk élesztő.

 

 

 

Előzmény: T.Era66 (3397)
T.Era66 Creative Commons License 2015.02.08 0 0 3397

Azóta ki is próbáltam a sütést. Egy jól bevált recept alapján sütöttem és nem sikerült! :( :(

Teljesen lekonyultam. Évekkel ezelőtt minden egyes alkalommal tökéletes volt.

Dagasztáskor gyönyörűen feljött, majd "kinyomta" az ablakot. Sütéskor viszont a közepe beesett...

Ilyen kisebb kráter lett középen. 

Nem tudom mi lehet a gond... Hacsak az nem, hogy a receptben margarint ír én meg egy az egyben vajjal helyettesítettem. És szerintem a késhegyni aszkorbinsav és sikér egy kicsivel többre sikeredett...

Lehet ez az oka? Valakinek sikerült már ilyenre?

Az eddig bevált recept:

300 ml víz

 25 g margarin 

  1 tojás felverve

150 g frissen főtt és áttört burgonya

2 kiskanál só

1 kiskanál cukor

600 g finom liszt

 30 g rétes liszt

  7 g porélesztő

1 késhegynyi sikér

1 késhegynyi aszkorbinsav

Előzmény: .ETNA. (3387)
.ETNA. Creative Commons License 2015.02.06 0 0 3396

Mindig annyi vizet teszek bele, amennyit a használatijában lévő recept ír, az alapkenyér receptje (nekem ez eddig - évek óta - még mindig jól sikerült):

 

310 ml víz + 560 g liszt (400 fehér+160 tk.rozs) + 2 kk só + 2 ek cukor/méz + 3 ek olaj/vaj (nem margarin!) + 2 kk instant élesztő.

Alapprogramon (ha kevés az idő, akkor gyorsprogramon) készül.

 

A kanál a géphez kapott műanyag, "kétoldalas", ezzel mérem a mennyiséget.

 

Pizza tészta:

 

240 ml víz + 460 g fehér liszt + 3 evőkanál (rendes kanállal mérem) teljes kiőrlésű + 2 ek olaj (oliva - ha van) + 1 ek cukor + 2 kk só + 2 kk élesztő

 

Tészta programon sütöm, majd táblán kinyújtom, ebből két normál, vagy három vékonyabb pizza (langalló, pompos) készül.

 

A Hausmeister HM-1300-as gépembe másfél adagnyi (690 g liszt) is simán bekeverhető-dagasztható egyszerre.

Előzmény: Tesla.voltam (3395)
Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.06 0 0 3395

Ja, azért nehéz kitotózni, mennyi víz kell, mert legutóbb is (de már korábban is) dagasztás közben jónak tűnt a tészta és a dagasztás végére folyósodott meg. Gyakorlatilag az utolsó pillanatban dől el, jó volt-e az arány. Ha akkor derül ki, hogy kellene még liszt, az azért gáz, mert újra tudom ugyan indítani a sütést, de majdnem 20 perces ácsorgással kezd és nem lehet továbbléptetni a programot. Ha lehetne rögtön dagasztással indítani, akkor ezzel nem lenne gond.

Előzmény: Tesla.voltam (3394)
Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.06 0 0 3394

Úgy néz ki, ha megkapja a 3 deci vizet, akkor ilyen. Valószínűleg kicsit kevesebb kell.

 

Most sikerült sikért szerezni, azzal is ki akarom próbálni, aztán kiderül, az mennyivel viszi el az arányokat. Eddig aszkorbinsavat kapott, az nem befolyásolta.

Előzmény: Törölt nick (3392)
Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.06 0 0 3393

Kimondottan nyersnek (de csak a legteteje) egyszer volt mondható, de az utóbbi - mostmár - 5-6 sütésnél nem sül meg a teteje. Pedig ugyanúgy takarom a plekszit és már felvettem legsötétebbre.

 

Az a baj, hogy mindenre vigyázok, a csomagolásból is mindent megőrzök, de a gépnek pont' sikerült elkeverni a blokkját. Pedig a 3 éven még belül vagyunk.

Előzmény: Törölt nick (3391)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 3392

A víz-liszt arányt azt könnyen ki tudod kísérletezni magadnak. Fogsz egy tálat abba leméred a lisztet, majd szép lassan adagolva a vizet és közben keverve látni fogod adott mennyiségű liszthez mennyi víz kell. Mikor összeállt labdába akkor jó. Ha így neked a végén száraz, akkor ezt tetszés szerint növeled.

A nyúlósságra én azt mondanám az lehet a liszt tulajdonsága. Például én a rozsliszttel bármit csinálok az nyúlós, nedves szerű lesz. Még 50-50-ben is. Legalábbis minden máshoz képest értem. 

De tényleg nem próbálkoztam soha fehér kenyérrel, sőt még 50-50%-ost is csak szökőévente.

Előzmény: Tesla.voltam (3390)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 3391

Nekem is általában kevesebb, 290-280 ml körül jó. De attól még megsül 300-zal is, legfeljebb túl nedves a végtermék, ami esetleg szárítással tehető jobbá.

 

Kenyérsütőnél mindig lent, a fűtőbetét közelében sül legjobban, fent elszökik a meleg. Főleg, ha hideg a konyha, de az is lehet, hogy nem tökéletes a gép, volt már ilyen panasz a fórumon.

 

Nekem mondjuk normál barnítási fokozaton is jó, talán azt lehetne magasabbra venni. De ahogy észrevettem, ez csak a sütési időt növeli valamennyivel, nem a hőmérsékletet.

 

A hőmérséklet fix, a sütőtér lemezének falára szerelt alkatrész érzékeli. Meghatározott hőfok elérésekor lekapcsol a fűtés, majd később vissza. Esetleg el tudnám képzelni, hogy az alkatrészek szórása miatt a kelleténél alacsonyabb hőfokra szabályoz, emiatt marad nyers.

 

Nem tűnik normális működésnek, nem jártam még így, hogy nyers maradt volna, alufóliás letakarás nélkül sem.

Előzmény: Tesla.voltam (3390)
Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.04 0 0 3390

Hogy van a szabály, ha folyós/ragacsos a tészta dagasztás után, akkor kevés a liszt (avagy túl sok a víz)? Ugyanolyan lisztet használunk és most már biztos vagyok benne, hogy az 50 dkg liszt - 3 dl víz keverék nem jó, folyékony, ragadós a tészta ilyen aránynál.

A másik gond újabban, hogy ha jól megkel a tészta, akkor garantáltan beesik sütés közben...

A legfontosabb, hogy újabban szó szerint nem sül meg a kenyér teteje, a múltkor kimondottan vékony nyers tészta volt a teteje. Ezt az utóbbi pár sütésnél játssza. Úgy tűnik, mintha a gép romlott volna el, de így??? Ha valahol meleg van benne, akkor a tetején garantáltan és mégis illetve mégse. :)

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.27 0 0 3389

Eddig sajnáltam a méreg drága zablisztet 100%-ban beleszórni, de úgy is teljesen jó lesz, simán megkel ez is magában. :)

Előzmény: Törölt nick (3373)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.24 0 0 3388

Szia!

Na ezt pont nehéz eldönteni, mármint, hogy kinek mi számít már "hangos"-nak:-) A dagasztás nem éppen zajtalan folyamat, de azért nem mondanám, hogy zavaróan hangos. Mindeddig csak egy gépem volt/van (Hausmeister), így nem tudom, hogy más gépek mennyire hangosak, de ha amúgy minden esetben pontosan ugyanazt hallod, akkor talán nincs gond. Nem írtad, hogy pontosan melyik típust vásároltad meg.

 

Itt van jó néhány vélemény egy Orion gépről: van, aki azt írta az ORION OBMD-1401-esről, hogy "csendes" ..

 

http://www.arukereso.hu/kenyersuto-c4110/orion/obmd-1401-p40301188/#velemenyek

 

Előzmény: Alexa8312 (3375)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.24 0 0 3387

Éppen most akartam írni, hogy nekem Hausmeisterem van már évek óta és kiváló a gép és tökéletesek a használatiban lévő receptek is.

 

Lényegében a Clatronic (ha fektetett formájú) ugyanúgy néz ki, mint a Hausmeister és kb. ugyanaz is. Néhány éve jegyezte meg valaki itt, nagyon találóan, hogy az, hogy milyen név kerül a Kínában gyártott gépre (Clatronic, vagy Hausmeister) ... kis túlzással, a véletlen műve:-) Nem tudom, hogy a Clatronic használatijában lévő receptek megegyeznek-e a Hausmeister használati utasításában lévőkkel, de ha igen, akkor sok gondod nem lesz a kenyérrel:-) ... ha esetleg mégis, akkor írj és bemásolok néhány receptet!

Sok sikert a sütögetéshez!!

 

Előzmény: T.Era66 (3385)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.24 0 0 3386

Normális ... a teljes kiőrlésű kenyér sokkal zömökebb, az, hogy a folyamat során van amikor magasabb, szerintem, szintén természetes. Ahhoz képest, hogy tk.lisztből készül, még egészen szép kis kenyérke lesz a végén:-)

Előzmény: Törölt nick (3371)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!