Nekem van Eric Tabarly és megvagyok vele elégedve.Tűzön napon van és elég jól viseli.Igen néha összetapad de nálam nem annyira gáz mint írják.Ha nincs durván sok eső kinyílik rendesen.Szerintem nagyon szép rózsa csak nálam lassan növekszik most 120 cm körüli 6 évesen nem akar futni de bokorként sem csúnya.
Hibátlanul teleltek a rózsáim, nem látok fagyási sérülést.
Vannak Meilland tea - Andre de Notre, Jeanne Mareau, Alain Souchon - és futórózsák - Eric Tabarly, Eden, Palais Royal, meg Ausmas, Nahéma, Elf, és egy őszitelepítésű Himalayan Musk.
Eric Tabarly nekem nincs, de idáig még inkább csak negatívumokat hallottam róla. A Palais Royal viszont nagyon szépen teljesít, több hullámban is virágzik.
Ebben a topikban a baloldali keresőbe a rózsa nevét beírod, és kigyűjti neked a kapcsolatos hsz-ek nagy részét.
Az Eric Tabarly-val nekem ősszel volt/van problémám, - illetve előtte volt, de akkor beszéltünk róla - keresd vissza, több vélemény volt. Nagyon tömött a bimbója, napon van, nálam nem tudott szépen kinyílni, összesült a bimbó. Felmerült, hogy lecserélem. Nagyon erős növekedésű, sok virágú rózsa, a kedvencem is lehetne, ha kicsit jobban kinyílna.
(A Palais Royal valóban meseszép, azzal elégedett vagyok.)
Köszönöm. Ennek hatására tettem Eden tövet teljes napfényes helyre is. (Jó hosszú a kerítés)
Találtam egy Eric Tabarly nevű futót is, amiről Meilland-ék azt írják, hogy különösen bírja a hőséget. Úgy hirdetik, mint az Éden piros színű változatát (a Palais Royal meg a fehér változat lenne). Ezzel a fajtával van tapasztalatotok?
Az enyémek meglepően jól teleltek, még a cserepesek is. Érdekes módon 2 általam szaporított rózsa tűnik kimúltnak, az egyik Utrillo,a másik Matisse, pedig ezek saját gyökerűek, és a leírások szerint nem kellett volna kifagyniuk. Lehet persze, hogy majd a földből kihajtanak. Egyelőre nem adom fel a reményt. A metszésen már túl vagyok tervezem a lemosót és a trágyázást.
A klematiszok szépen hajtanak. Jól megmetszettem őket. Egyedül a montana nem mutat még lelkesedést.
Nálam a Meilland rózsák között volt fagykár. A Baby Romantica szinte teljes mértékben, az A. Souchon pedig kb. 50%-ban fagyott el. Az angolok, az egyszer nyílók, a Tantauk remekül vették az akadályt. Lassan már a metszésükön is túl vagyok és gyönyörűen megindultak a szemek. Ja még egy jelentős veszteség, a Rozália. Két hatalmas tövem van belőle. Ez egy Márk G. féle futórózsa. Őket kénytelen leszek kivenni, annyira megviselte a tél.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy teleltek a rózsáid. Ez a mostani hideg tél megmutathatta a különböző fajták tűrőképességét. Nagyon hasznosak lehetnek a tapasztalataid.
Nálam kora reggeltől késő estig nap éri. Még idáig nem perzselődött meg, pedig voltak már igen nagy hőségek is a virágzása alatt. Perzselődést inkább a sötétebb (pl. a bordó, piros) rózsáknál tapasztaltam, de ez is inkább fajta függő.
Mindkettőtöknek köszönöm. Ametiszt, neked remek Pierre de Ronsard rózsáid vannak, hadd kérdezzek róluk: a Meilland-Richardier weboldalán azt írják, hogy a fajta kedveli a félárnyékot is; erről van tapasztalatod?
Olyan helyre ültettem őket, ahol délelőtt 11-így és délután 15-től éri őket a nap, szóval szabályos napozási időben :) de vajon ez elég? Igazából az ittani erős naptól féltem a rózsákat, több olyan nyár is volt, amikor megperzselődött rajtuk a virág.
A rózsák kupacolása nem csak az elfagyástól, de a kiszáradástól is véd. Valóban korán lenne még kibontani őket. Kell nekik még a védelem. A kibontásukat, amennyiben lehet ne sziporkázó, napsütéses időre tedd, ha lehet inkább borús napot válassz. Én a futókat az első évben békén hagytam, nem metszettem.
Köszi. Azért tegnap elkerékpároztam Szőregre, ahol azt tanácsolták, hogy március közepe táján bontsam meg a kupacokat. Metszeni valóban nem kell, csak a fagyott részeket levágni.
Viszont a tavaszi ültetésű futókra meg azt mondták, hogy vagjam vissza őket 2-3 szemre. Pedig ezekről meg én tudtam úgy, hogy csak a vázágakat kell kivalasztani, és hagyni kell nőni első évben.
Sziasztok, ősszel 30 rózsatövet ültettem, persze jól felkupacolva. A vesszők vége kivétel nélkül elfagyott, de a kupac alatt zöldek a szárak. Szerintetek mikor bontsam szét a téliesítést? Március közepére még 0 fokos hajnalokat jeleznek. Addig azonban meleg napok lesznek és metszeni kellene őket... köszi
Nekik nem írtam, de a webáruházukban elfogyottként jelölték. Ajándékba akartam venni, mert az enyém nagyon tetszett. Jó lesz jövőre is. Tény, hogy igen különleges rózsa. :-)
Sajnos náluk sem lehet kapni. Igazán, én azt hittem, időben hozzákezdtem, de úgy tűnik nem. Most rajta leszek hogy ősszel elkezdjem figyelni. Addig is, próbálok oltani, és vegetatívan szaporítani. Tudom hogy mindkettő gyenge növényt eredményez, mert nincs hozzá való alanyom, hiszen azon is múlik az eredmény hogy pontosan arra legyen oltva, amire nemesítették.
Ó! Bocsánat! Most látom csak, hogy a Myroses-nál épp nem kapható. A másik, holland céget viszont, nyugodt szívvel ajánlom, tőlük minden tekintetben érdemes vásárolni.
Egy német cégnél be is jelentkeztem, fel lehetett iratkozni.
A Holland kertészetet külön köszönöm, mert ott fele annyi az ára mint máshol. Egyébként érdekes módon a franciáknál még drágább lenne mint Hollandiában.
Régebben Szőregen vol. Magam is vettem.Most viszont a Mailland weblapján sem találok. Sajnos nem tudok sem olaszul, sem franciául, hogy megkérdezném mi van vele. Azért megpróbálom talán angolul vagy németül, hátha ...mégis, ha bármelyőtöknek volna ötlete hol keressem, megköszönném.