Na ezt nem is hiszem el.... mégegy polc??? :-)) több szivarvágó már nem is fér el Nálad!!! :-)
A mesélés ne kocsmában legyen, ott hogy mutogatok képeket? majd Nálad...vagy nálunk...vagy valahol... de meg is köll azt még érni!!!!
Számolgatunk számolgatunk... háááááát....azért 20 nap az költségben is csak 20 nap... :(
Találtunk most vonatokat a költségcsökkentés érdekében, egész jó áron vannak a hálókocsisok (vannak 2 meg 4 ágyas fülkék is, ugy láttuk)... mi lesz ebből.... jééééézusom.....
Amugy most van a perzsa újév, mindenki ünnepel! :-)
Tudom, tudom... Én sem úgy mondtam:) Biztos eljutsz, lesznek friss információk Dettyéktől.
Az enyémek már kissé avittasak, 73-74, és 75-76-ban jártam ott:) Két Karácsony is, ami nem a legjobb érzés, de legalább az egyiken Mashadba mentünk kirándulni, no az azért javított a hangulatunkon valamicskét:) Na meg az, hogy akkoriban Iránban annyi turista volt, mint augusztusban a francia rivierán eszkimó lékhorgász.
Szilveszeterkor pedig az örmény keresztény Gorgani kereskedők hívtak meg a Gorgani Miami Hotelben tartott bulijukra. Rendes dolog volt nagyon,- de hát tőlük vásároltunk éveken át... 2.5 óra időeltolódás van Magyarország ás Irán között, és még arra is volt gondjuk, hogy fél 3-kor hajnalban (a magyar éjfél) leoltották a lámpákat, és magnóról lejátszották a magyar Himnuszt... Nem sok szem maradt szárazon...
Egyébként én is nagy izgalomban vagyok. Holnap megyek Ferihegyre.
És hazaviszem Budaligetre az érkező Bázeli barátomat:) Az izgalom meg azért van, mert hozza az ebay-on vásárolt 18 db. szivarvágómat, mivel ő a "postaláda" Bázelben.:)))
Azért tettem idézőjelbe, hogy irigykedem, mert ez nem az a sárgulós-zöldülős, igazi irigykedés. :-) Inkább normális, természetes érzés, mivel mi is nagyon szeretnénk egyszer eljutni oda. Ezen kívül minden tiszteletem és csodálatom Dettyéknek, hogy megvalósítják ezt az utat.
Persze, én sem panaszkodom, mert én is szervezek éppen valamit: Törökországba, Isztambulba megyünk. :-)
A mecseteket meg majd élőben! Én meg igényt tartok ha hazajössz a mesédre! Úgyis már Fanninak régen meséltél feles tej mellett Piroskásat... Majd nekem mesélhetsz feles korső sör mellett, meg feles vilmoskörte pálinka mellett Iránosat:) Jó?:)
Igazán nincs mit:) Én itt el-elszórakoztatom magam,- elnosztalgiázgatok, ha már csak ennyi kép is előkerült:)
Dettyéket pedig nem irigyelni kell, szervezni!:) Ő se sokat túrózott:) Mondják,- no de az amerikaikkal milyen rossz a viszony... A Teheráni túszeset 1978-ban volt. Pontosan 30 éve. Kinek hány 30 éve van még, míg ezek esetleg rendezik a viszonyukat?:) Az meg direkt jó, hogy nincs annyi turista.
Persepolis? Hát ha már ott van az emberfia, megnézi persze, meg a közelben Dariusék sziklasírjait, de nem ez a főattrakció Iránban. Baalbek, Palmyra, Jerasch véleményem szerint szebbek. Itt Nagy Sándor először megkímélte Persepolist, amikor elfoglalta Perzsiát, meg akarta tenni birodalma székhelyének. Aztán később jól be...rúgott, és földig romboltatta. Hogy az a lökött miért nem Coca-Colát vagy Szentkirályi ásványvizet ivott inkább!
Köszönöm ezeket az érdekes információkat és a képeket is. A persepolisiak különösen tetszettek, és nagyon "irigylem" Dettyéket, amiért ők élőben is látni fogják mindezt a csodát.
Jaaa, azt elfelejtettem leírni, a 14068-as hozzászólás felső képén egy gyakori Iráni utcakép látható.
Az új perzsaszőnyegeket gondosan kiteregetik az úttestre. (Na itt nálunk hamar lába kelne, de ez ott elképzelhetetlen, nem is értették, mikor kérdeztem nem féltik-e) A forgalom szépen teljesen betömöríti, és a még rajtalévő -felesleges- szöszök lekopnak róla. Láttam olyan forgalmas utcát, (fotó elveszett) hogy 100 méteren keresztül a legszebb-legértékesebb perzsaszőnyegeken halad a nem kicsi forgalom. Pár nap (hét) intenzív gépkocsi,- szamár,- teve,- és gyalogosnyüstölés csodákat tesz velük. Azután kitisztítják, és eladósorba kerülnek:)
Detty, a fekete-fehér fotónak is megvannak ám a maga szépségei:) Állítom -bozonyos témákban-hangulatokban- sokkalta kifejezőbb tud lenni a fény-árnyékviszonyokat,- mélységélességet kihasználva. De tudom,- én konzervatív vagyok Nektek:)
Gorgan? Golestan megye (cca. 20 e km2) székhelye, kisváros az Elburz hegység lábánál. (Az Elburzon kell átverekednie magát a vonatnak Teheran felé) Közel van a Kaspi, a terület egy része kiszáradt Kaspi-meder, emiatt rendkívül sós a talaj. (ezen -is- javítani voltonk ott) Közel hozzá dolgoztunk Shah-Mazraeh-ben, ma biztos nem ez a neve, nem tudom mi. De a Google Earth-ön megtaláltam a kezünk nyomát, tisztán látszanak az öntözőcsatornák, amelyeket oda terveztünk. Főleg turkománok (türkmének) lakják, az akkori határos Szovjetúnió területein is. (Azerbajdzsan)
Shah Mazraeh, és Gorgan között van félúton Pahlavi Dej, ahol a szőnyegvásáros képek készültek. Ott vettem azt a jó öreg szőnyegtömörítő villát is, amihez hasonlót a képeken látni, és Te is láttad nálam a lakásomon. A Pehlavi Dej-i dzsome (pénteki) szőnyegvásár világhíres, rengeteg kereskedő vásárol ott.
És ha már szőnyeg:) Érdekesség, hogy a turkománok vízszintesen, (ahogy a képeken látszik) míg a farszik függőlegesen (fellógatva) készítik a szőnyegeket. Na ennek az is az oka, hogy sem a sátrakban ahol élnek, sem a vályogkunyhóikban (max. 2-2.20 belmagasak) nincs hely a hagyományos (függőleges) csomózásra.
Nem ajánlom senkinek, hogy oda szülessen nőnek:) Napi 13-14 órát dolgoznak, (már 8-10 éves koruktól) mikor megkérdeztem, -nem sok az egy kicsit?- méltatlankodva mondták: dehogy,- hát 2-3-szor teáznak közben, meg egyszer esznek is! Aztán az agák (urak) eladják Pahlavi Dej-ben a szőnyeget, az az ő dolguk:)
A Teherán-Gorgáni vasútból fotózva. Ha valakinek ideje engedi, és el is menne a Kaspi vidékére, legalább egy utat (nappal!) tegyen meg ezzel a vasúttal. A világ tíz legszebb vasútvonala filmsorozat 6. helyre rangsorolta, az pedig jó helyezés az egész világot tekintve. Tili-tolival 3 mozdony húzza, 3 tolja, viadukt-alagút-viadukt-alagút,- und so weiter.
Amúgy én a régi -hagyományos- fotózást műveltem meglehetősen nagy elánnal. Az volt az igazi, manuális géppel, pár másodperc alatt fényt mérni,- távolságot állítani, kitalálni mélységéles,- vagy tárgyközpontú képet akarok-e,- ennek megfelelően blendét-időt választani, blendezárat ki, keresőben képet a képet megkomponálni, exponálni,- továbbtekerni. Nagy hobbim volt, a szabadidőm nagy részét erre fordítottam és a labormunkákra. Megszámlálhatatlan műtermi fotót is készítettem, azt jobban is szerettem.
Nade! Költöztem, és a lakásból már ki kellett mennem,- de be még nem lehetett pár hétig. Csomó dolgom, egy kolléganőmnél átmeneti szálláson volt egy raktárban. Na oda betörtek, és a kisböröndnyi rendszerezett negatívomat, és a 3-4 méretes, és nehéz csomagnyi képemet válogatás nélkül elvitték, sok mással egyetemben.
Na azóta ment el a kedvem a fotózástól.
De találtam még párat, Iránról, ha legalább egy embert érdekel, hát felrakom őket:)
Jaja, csak most tudod, rá vagyok mozdulva nagyon Nyugat-Tibetre meg Nepálra. Muszáj odamenni. Utána viszont szabad a pálya. Még előtte talán egy kis Izraelt beiktatok, mert az iráni vízummal már nem menne, és útlevelet kéne cserélni.
Én mindenkit biztogattam-biztogatok, addig menjetek, míg nincsenek turistahordák.
Te is, aki nem tipikusan az AI, idvezes, partonfetrengős utazó vagy, menj mihamarabb. Elmondani nem lehet, pl. mikor először voltam Petrában, (2002 vagy 2003? nem is tudom már) az első Jordán Toursos csoporttal, -egy lélek sem volt rajtunk kívül- mecsoda különbség volt ahhoz képest, mint mikor tömegnyomor volt a második utamon. Kissé illúzióromboló volt, hiába volt ugyanaz a Petra...
Az elmúlt évben egyszer Dettyvel söröztem, (mármint én söröztem, ő meg nézte:)) és a Zura értejött a sörözőbe. Ő is végignézte, míg pár pohárral elkortyolgattam, és közben Iránról meséltem nekik.
Na ők egy hónap múlva mennek, és én nagyon örülök neki,- és szurkolok nekik, minden klappoljon. Hál' Istennek ők rutinos utazók,- (még Fanni is:)) biztos minden rendben lesz. Insallah!