Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2021.11.02 -35 1 26659

Ott van a leírásában: "Minden szántóföldi és kertészeti kultúrához alkalmazható." Én csak azt nem értem, hogy én tudatlan lélek hogy a bds ´ltbe tudok OEM bort termelni nélküle.

Előzmény: szervezkedő (26657)
van_Persil Creative Commons License 2021.11.02 -35 0 26658

Nem kell -25 fok télen, elég április végén a -6...

Előzmény: szervezkedő (26656)
szervezkedő Creative Commons License 2021.11.02 0 0 26657

YouTubereknek kötelezően kell otthon tartani.

Előzmény: Alvó ügynök bevetésen (26655)
szervezkedő Creative Commons License 2021.11.02 0 0 26656

En a kombanjos szüret után gyorsan 3liter rezet (Badge) és 3kg ként fújtam. Ahol kézzel szedtünk illetve a nem termő ültetvényt nem simogattam. 

Meseszerűen szépen beértek a vesszők. Van amin már nincs levél, de pl a kekfrankos szép őszi szinekbe oltozott még tél előtt.

Olyan szép kezdésnek tűnik a jövő évet tekintve, hogy el sem hiszem. Na ilyenkor szokott télen becsuszni a -25fok és elfagyni az alfoldi szolo.

Előzmény: zsorsz (26654)
Alvó ügynök bevetésen Creative Commons License 2021.11.02 0 1 26655

A szőlőt vasgáliccal.

Előzmény: zsorsz (26654)
zsorsz Creative Commons License 2021.11.02 0 0 26654

A rézterhelést leszámítva idén mivel lemosóztok?...csem-borszőlő,csonthéjasok,alma-körte,bogyósok.

pintjano Creative Commons License 2021.11.02 0 1 26653

https://www.youtube.com/watch?v=fvS42oki5VE

Előzővel csak a gond a tavaszi fagy, ezért takarni kell, bár előfordulhat, hogy elmarad a fagy.

Volt korábban, hogy februárban oltottam és sikerült, de ez csak egyszer volt

A fenti bonyolultabb, de ő számol a faggyal. Azzal nem tudom, hogy legyökeresedik a nemes

üdv PJ

Előzmény: JumuDí Dani (26652)
JumuDí Dani Creative Commons License 2021.11.01 0 0 26652

Szőlő átoltása:

https://youtu.be/1gKTZE1Sdmw

pintjano Creative Commons License 2021.10.25 0 0 26651

Mostanáig- --mert ott hagyták sok munka volt még ezzel is, ahhoz képest amennyibe került a "bornak 

csúfolt---itt is (majdnem Nógrád) volt mindenkinek szőlője és bora, de kizárólag direktermők

Mióta bejött a "kannás bor", vagy azt isszák és tepsi, vagy mindenki sört iszik. Persze van olyan is

aki szőlőt vesz, s maga készit bort

üdv PJ

Előzmény: van_Persil (26648)
van_Persil Creative Commons License 2021.10.24 -24 2 26648

Dehogy a harmadát, gyak az egészet, csak sok helyen utána már nem művelték a területet: pl. Nógrádi, Budai borvidék. Valamikor minden falu minden házához tartozott "hegy", mert bort ittak víz helyett, mivel utóbbi járványt okozhatott, előbbi meg jóval alacsonyabb alkoholtartalmú volt, mint a maiak és a kocsissághoz nem kellett szondát fújni.

A természetes szelekció nem mérhető években, évtizedekben, az minimum évezredes léptékű a fásszárú növényeknél, a szőlőnél meg egyáltalán nem cél a filoxéraellenálló nemes kitenyésztése, mert nagyon olcsó megoldás rá az oltvány (most ne egy ritka csemege árából indulj ki...).

Előzmény: koffeinmentes sör (26646)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.10.24 0 0 26647

Nem akarok magammal kibaszni, semmiből se áll oltani. Próbálok rájönni, mi az a határ, ami még direkttermő, és melyik leszárazottja már nem direkttermő.

Az viszont érdekes, amit írsz, hogy a szomszédság is megsínyli a V. vinifera dugványt. Nyilván olyan, mint egy focimeccs a járványkor. 

Az amerikai fajokkal együtt él a gyökértetű, csak nem tesz bennük jelentősebb kárt. Vajon mennyire van jelen az oltvány-ültetvényekben és a direkttermőkön a tetű országosan??

Behurcolni valahova egy fogékony viniferával az akkor olyan-e, mint a Valencia-Atalanta BL volt Milanoban, ahol egy teljesen szűz terepre jutott felkészületlenül a járvány.

Vagy inkább csak a tetű-mennyiség ugrik meg egy kicsit, mint ha pl most rendeznek meccseket, amikor már amúgy is mindenütt jelen van a vírus?

Előzmény: van_Persil (26644)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.10.24 0 0 26646

Írod, hogy akkoriban, melyik időszakra gondolsz? A 19. századi nagy járványra? Az adatok talán az európai ültetvények harmadának tönkremenetelét említik.

(Csak rövid távon igaz, hogy nem fog ellenállás kialakulni a gyökértű ellen. Az amerikai szőlőkben is kialakult az együttélés alatt, millió évek alatt.)

Előzmény: pintjano (26645)
pintjano Creative Commons License 2021.10.23 0 0 26645

Azon felül, amit mások irtak: a betegségre alig érzékeny fajták is jobban

megbetegednek. Ami logikus is, hiszen gyötri a gyökértetű... Hasonlóan a levéltetű ha

elhatalmasodik s legyengül a fa. Sajnos a gyökértetű-mivel behurcolt s a földben van- ellen nem alakult ki, s nem is fog ellenálló képesség kialakulni, mint a levéltetű ellen, s ráadásul annak vannak "fogyasztói".

Egyébként- lehet irtam már korábban- kiástunk ilyen haló félben lévő tőkét (épp az emlegetett Zalagyöngye) s tele-tele volt tetűvel és már alig volt ép hajszálgyökér.

S ha nem lenne gyökértetű- itt mindenütt jelen van-

akkor tényleg igaz lenne, hogy saját gyökerén szebb lenne a szőlő.

Európai szőlőnek vékonyabb az epdermisze, ezért a száraz-sőt meszes- talajokon is jobb lenne... de csak lenne.
Hozzám jutott vki főiskolai dolgozata erről, de nem győzött meg. Olyan helyeken nézte- alaposan- a tetű

kártételét, ahol még nem talált oda, S fiatal szőlők voltak...

Ami viszont nagyon is igaz a dolgozatban, akkoriban "túllihegték" a tetű pusztitását, hogy a jó helyen lévő szőlőterületeket olcsón fel tudják vásárolni. Nem mentettem el a dolgozatot, igy nem tudom pontosan idézni. A biráló küldte el nekem.

üdv PJ

Előzmény: koffeinmentes sör (26636)
van_Persil Creative Commons License 2021.10.23 -22 0 26644

Másabbak azok a borok, de ne feledd, hogy régen a borízlés is más volt, 50 éve pl. még a több évig (3-4) ászkolt borok mentek 8-9-es savakkal, ezeket ma nem tudnád eladni, így nem tudhatod, hogy amit Prohászka írt, azt hogyan kell a mai viszonyok közé rakni, ill. Chilét vedd ki a számításból, ott bátran kísérletezhettek hatalmas birtokokon egyenterméket előállítva.

A simavesszővel nem csak magaddal bszl ki (hacsak nem termelsz te is az alföldi sivatagban, mint szervezkedő kolléga), hanem 20-30 km-es körzetben mindenki mással is.

Előzmény: koffeinmentes sör (26643)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.10.23 0 0 26643

Prohászka Ferencnél, úgy emlékszem, azért írtam így, mert ritkán magyarázta vagy támasztotta alá a leírtakat.

Előzmény: szervezkedő (26641)
van_Persil Creative Commons License 2021.10.23 -22 0 26642

Haalotta valakitől, aki meg látta, hogy valaki más azt mondta, hogy megint egy másik valaki úgy írt neki róla.

Előzmény: szervezkedő (26641)
szervezkedő Creative Commons License 2021.10.23 -1 0 26641

Hallomásból???

Kitől hallottál ilyen marhaságot????

Ilyen értékmérő tulajdonság szerintem nincs csak max a Facebookon!

Előzmény: koffeinmentes sör (26640)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.10.23 0 0 26640

Nahát... és ezért kockáztatnak? A tét nem kicsi. Hallomásból tudom, hogy a saját gyökerén termett szőlő értékesebb, de tudják is ezt érvényesíteni, például az árakban?

Előzmény: van_Persil (26639)
van_Persil Creative Commons License 2021.10.22 -23 1 26639

Az, hogy oda (még) nem hurcolták be a filoxérát és annyira zárt terület az Andok hegyláncai miatt, hogy magától se tud oda berepülni (Európában elég volt a franciákhoz behozni és pár év alatt végigsöpört egész Európán a filoxéravész), így ha és amennyiben továbbra is elejét tudják venni, hogy bekerüljön, akkor ott továbbra sem lesz jelen. Ennyi.

Előzmény: koffeinmentes sör (26638)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.10.22 0 0 26638

De mi a különbség Chilében?

Előzmény: van_Persil (26637)
van_Persil Creative Commons License 2021.10.22 -23 0 26637

Persze, leírta: csökött, "söprüs" hajtások, apró termés annak következtében, hogy tönkreteszik a gyökereket. Nem véletlen, hogy mindenhol -Chile kivételével- oltványokat használnak. Nem tudom, miért akarja mindenki ezügyben feltalálni a spanyolviaszt.

Előzmény: koffeinmentes sör (26636)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.10.22 0 0 26636

Értelek. Van egyébként konkrét nyoma a tetűnek is?

Előzmény: pintjano (26635)
pintjano Creative Commons License 2021.10.22 0 0 26635

Mindegyik birja egy darabig, sőt akár jobban nő saját gyökerén, de előbb-utóbb. akár

1-2 év alatt kipusztul. Zalagyöngyét sokat láttam-látok- pusztulóban. Igy alanyt ültettünk

mellé a szomszédban. Lehet mire oltani lehet az alanyra, már rendes vessző sem lesz. Most

is alig volt tavasszal, s őszre is nagyon gyengék a vesszők. S elég satnyák voltak a termések

Piroskát nem ismerem... Bizonyára hasonló. Van aki a faluban mindig "arrébb" dönti, s az uj sokkal

szebb, de már látom záródik a "kör"... S még ehhez: oltottam mult évben Zalagyöngyét nálam- máshonnan szedtem a vesszőt- s nálam sokkal szebb, mint ahonnan  hoztam, mert ott  a nemes legyökeresedett, mint ahogy sok helyen a faluban hiába vette oltványként.

üdv PJ

Előzmény: koffeinmentes sör (26631)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.10.22 0 0 26634

Persze tudom ezt, a kérdés arra próbál vonatozni, hogy tönkre teszi-e a Phylloxera.

Előzmény: Ali-bá (26632)
van_Persil Creative Commons License 2021.10.22 -23 0 26633

Lehetni lehet, de nem ajánlott.

Előzmény: Ali-bá (26632)
Ali-bá Creative Commons License 2021.10.22 0 0 26632

Minden szőlőt lehet dugványozni.

Előzmény: koffeinmentes sör (26631)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.10.21 0 0 26631

Sziasztok, azokat a fajtákat, amiknek a felmenői közt van direkttermő, lehet dugványozni is? Mint pl. a zalagyöngye és piroska.

Kzella Creative Commons License 2021.10.21 0 0 26630

Piros szlanka is lehet.

Előzmény: Jancsimiska (26629)
Jancsimiska Creative Commons License 2021.10.20 0 0 26629

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek! A vélemények és az interneten talált képek alapján a kövidinka felé hajlok; a potyogósság pedig gondolom az aktuális körülmények miatt lehetett.

Idős emberek házától volt a vessző, ennek és a saszlának lett volna legnagyobb esélye. (Bár idősebb emberek szoktak néha rendelgetni Starkl katalógusból képek alapján ezt-azt...)

Még egyszer is köszönet!

JM.

Falusi1 Creative Commons License 2021.10.19 0 0 26628

A hosszúkás bogyó szerintem is kizárja a Saszlát, de az egyetlen Saszla tőkém az idén potyogós volt. Korábban még soha, de az idén igen. Nem tudom az okát és nem is annyira potyog mint a Noha, de potyogott.

Mindig van egy első alkalom.

Előzmény: van_Persil (26626)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!