Az enyémben még az eredeti 500 uA-es műszer van. Mérés közben mutatót törni benne lehetetlen, mert a mérőhíd olyan kialakítású, hogy nem tudja túlterhelni a műszert.
A mutatócsere nem egyszerű dolog, érdemes szakemberre bízni, pláne egy ilyen szép régi műszer esetén. Van egy öregúr Kispesten, aki igen szépen (és elfogadható áron) javít alapműszert, majd hétfőn, ha otthon leszek, megkeresem a címét.
Szóval, mire hazaértem temetői kőrutamról "Valaki" Barát a közelből erre járva letett a szomszédnál egy régi csöves hálózati trafót. (Nagyjából tudom a tettest, de... Jajj Neki, ha utólérem! :-D)
Ha olvasod előző hsz.-em, akkor nagyon helyben vagyok!
Sajna csak most értem gépközelbe, tekintve a szinte mindenkit érintett látogatások lebonyolitásának elsődlegessége miatt.
No, letudva kötelességeinket...
Köszönöm ajálatod trafóügyileg! Nagyon optimális az adatok alapján. Remélema felsorolásodban a 2x110/0.4 mm az a primer tekercs kivitelét határozza meg, úgy, hogy az 0.4-es huzallal van megtekerve.(?)
Ennek megfelelően a 6.5/0.7 azt jelenti, hogy ez egy "E" sorozatú elektroncső fűtőtekercse (6.3 V.-os), és 0.7 mm-es huzalból tekercselt. (?)
Ha jó a logikám, akkor ez a trafó nekem IDEÁLIS!!!
Kicsinyt később hívlak a részletek okán telefonon!
* Az izzólámpa nem más, mint egy huzalellenállás, amit a rajt' átfolyó áram annyira felmelegít, hogy az már világít. Oxigéntől elzárva nem oxidálódik, üvegbúrába téve a fényt kisugározza. Röviden világító ellenállás ( LER ).
* Az egyenirányító elektroncső, vákuum dióda ( pl. EZ80 ) is világít működés közben. Röviden világító dióda, azaz LED. A katódja izzik, tehát LED-izzó.
Itt látható az anódfesz és lentebb a rács előfesz szabályozott megoldása. Az anód az egyértelmű. Megy a 250 V.-os tekercsről az egyenirányítás után A rácselőfeszt meg a 6.3-as fűtőtekercsek sorbakötéséból táplálnám.
Nos: A csővizsgálóba szánt transzformátorom, -ami emlékezetem szerint egy meglehetősen nagyobb rádió hálózati trafója volt, pölö "Pacsírta"- füstölgött el, amperszagot eregetve.
Ez, ha minden igaz sec. oldalon 2x250V-os és 2x6.3 V.-os volt. (A primer oldalt nem taglalom, bár az is sokleágazásos volt.)
Nos ezt a trafót akartam a csővizsgálómba. Az anódfesz szabályozásához az egyenirányítás után, (ami egy si dióda négyes) ezt az áramkőrt táplálná:
Orion EMG gyártmány, négy különálló táp van egy dobozban, 0-300 volt, 100mA ebből három darab, a negyedik más, asszem az kisebb áramú, de most bizonytalan vagyok.
Plusz mindenféle fűtőfeszültségek, stb. Ami csőhöz kellhet.
Négy külön táp, akár sorba is köthetők, (1200 volt) négy külön trafóval, van vagy negyven kiló.Jó állapotban, legutóbb,mikor kikapcsoltam, még mindene működött.
Eladó egy cipösdoboznyi régi és uj - némelyik még használva nemvolt elektroncsö, PC, PL... lehetöleg egyben, érdeklödöknek emailt küldök ha írnak a biti7foto@post.sk címemre...