Mint előttem írták csak hengeres panorámát tudsz csinálni, mert az állvány döntésekor elcsúszik nodál pont.
Másrészt a vízmérték még nem biztosítja a nodál pont beállítási lehetőségét, tehát vagy veszel egy makró sínt és azzal beállítod, vagy legyártasz egy távtartót, de ha már távtartót csinálsz, akkor mért állnál meg itt és miért nem csinálnál panofejet. Ugyanakkor a fényképezőgép nem metrikus csavarokat használ, tehát vehetsz menetmetszőt és fúrót, ha nem tudsz szerezni.
A makrósín vagy a menetmetszők költsége kb. fele a Panosaurusnak.
Én is vesződtem sokat anno a fej elkészítésével, aztán vettem egy Panosaurust. Egész jól használható némi kompromisszummal, pl: nincs gyors zára, nincs precíziós skálája, mint a manfrottonak (ez több obi használatánál baj), az alsó szorítócsavarnál van egy kis holtjáték, amire figyelni kell.
Nos ahogy nézem ez a cucc egy dolgot tud: segít a forgatásban, de semmi köze a nodal pont beállításához. Jól jöhet kültéri (táj) panoráma készítésnél (ahol nem érdekes a nodális pont) de ez inkább csak egy játékszer.
Jól gondolom, hogy a Panamatic alkalmas arra, hogy nodal pont (csomópont? :) beállítással csináljak panorámát, de csak normál, vízszintesen.
A függőleges állításhoz nem jó, hiszen a gépet újra vízszintesen is be kellene állítani, amit nem tud a Panamatic, hiszen például az én állványom is balra fordítható derékszögig, és a nodal pontja forgatásnál nem középen van. Viszont normál üzemmódban a Panamatic is középre állítja a nodal pontot elvileg.
Tehát ha teljes panorámát akarok, és van UWA obim, a gép végig alap helyzetben lesz, nem portréra forgatva, csinálok egy kört, és lefelé nézve is egy kört, felfelé nézve is, vagy akár 2 körből, csinálok felfelé egy képet, majd az állvány helyén is egyet, és tudok ezzel a Panamatic-kal is teljes, 360-as panorámát csinálni, mint amiket beszúrtok ide példaként?
Gondolom a nodal ninjával kényelmesebb lenne megcsinálni, de elvileg ezzel is lehet profi, "beleköthetetlen" panorámát csinálni panoráma, nodal pont szempontból, igaz?
Más kérdés a fotók minősége, és hogy miként, mivel rakom össze...
Innét is köszönöm a Levente managerének, hogy lehetővé tette a fotózást!
Ha "elfáradtok" erre a címre, akkor komolyan mondom, életem egyik legnehezebb munkámat láthatjátok!
Még én is aggódtam a "végeredmény" miatt, pedig ilyeneken nem szoktam izgulni! Rohantam haza, alig vártam, hogy el kezdhessem az összeállítást!
Nem részletezem, de nagyon szigorú szabályok szerint dolgozhattam csak, s nem is lett olyan jó, mint amilyen lehetett volna! De ennek ellenére vállaltam így is, mert mindenképp meg akartam csinálni ezt a gömbpanót!
persze, a földön készült, de nem is állítottam, hogy menet, illetve repülés közben... :-))
Egy, a régebbi panóim közül választottam a "hátteret", azt amelyiket a Megyeri-hídon fönt készítettem a csúcsok csúcsán. A propeller forgása meg Photoshop...
Igaza volt annak, aki azt mondta, hogy: ha van 1 db pixeled, abból bármit meg lehet csinálni...
Átolvastam több évnyi hozzászólást, főként a Panosaurus-szal kapcsolatban.
Tehát csak masszív állványon érdemes használni, mert nehéz... :) És van több változata is...
PPéter példáit nézve, ahol eleinte kompakt géppel, majd Panosaurus-szal, majd Nodal Ninja-val csinálta meg a panorámát, akkora nagy különbség nem érződik a kép nézése közben, nyilván a Ninja-val könnyebb dolgozni... :)
Van valakinek eladó Nodal Ninja, Panosaurus vagy házi készítésű, de masszív panorámafeje?
Nodal Ninja rotátora jól értem, hogy segít egységesen X fokot fordítani, de ez nélkül, kézzel is be lehet állítani ezeket a fokokat (nyilván)?