Kéretik, anyázást, hitet mellőzni!
Mert ez a Centrum kapcsán arról szól, (a bizonytalanoknak, a stratégiai szvazóknak) hogy hogyan lehetne, megelőzni a nagykoalát, és a kétpolúsú politikai rendszert, kispártok parlamentbe emelésével. (AB-határozat van arra, pont a MIÉP kapcsán, 98-ból, hogy ha egy párt a listán elérte az 5%-ot, akkor joga van frakciót alapítani, a bekerült képviselők létszámával)
Itt már nem sok töredékszavazat módosíthatná a végeredményt, mert reálisan ennyi pártnak van esélye. Például, a még kisebbep pártok szavazói, listán támogathatnák, a fenti 4 kispártot.
Örülnék, ha bejutna a Centrum Párt, de úgyanúgy az Új Baloldal is, mint az MSZP-től, jobbra álló szocdem párt, és még két kis párt, a ToJó bácsi féle, de jusson be a Munkáspárt is! Mindegyikük úgy kb 5% körül. Ezek közül a Munkáspárt csak balra, ToJó bácsi(sic), csak jobbra fog koalázni. A Centrum és az Új Baloldal, mindkét felé koalícióképes.
Szerintem van két középpárt, az SZDSZ és MIÉP, melyek egyaránt biztosan, úgy 10% körül fognak bejutni.
És van két nagy párt, melyek bejutnak, úgy 30% körül.
Mire kellene ügyelni?
- A két nagy együtt ne érje el a 67%-ot, mert akkor nagykoala lesz menthetetlenül!
- a két középpárt egyike se kapjon annyit, hogy nagypárt testvérével, elérjék az 51%-ot, mert akkor koalíciós kényszer lesz, a bejutott kispártokból, eggyel vagy kettővel akár!
Hogy is kellene szavazni?
- Az egyéni kerületekben, a nem hívő, hanem ésszel szavzók, és bizonytalanok, a jobb vagy bal iránti szimpátiájuk alapján, szavazzanak a Szadeszre vagy a Miép-re, (jó lenne, ha 25-30 képvselőt juttatnának be, egyéniben) , ne legyen túl sok nagypárti győzelem, nehogy koalázzanak.
- A listákon, pedig akiknek specifikus igényeik vannak, szavazzanak mindenképpen a 4 kispárt-ra, hogy mindenképpen bejusson mind a négy.
- Feltehetően, szoros lesz a verseny az egyéniben is meg a listán is, és ha listán a négy kicsi mellet a Miép és az STDZ is kb 10% -ot kap, akkor a maradék 60%-on osztozik a két nagy.
- Így végül is szinte mindeyg ki győz, mert kevés töredékszavazatot lehet osztani, és mindeképpen koalázni kell a kicsikkel. Az ellenzék pedig nemcsak a másik oldalról, hanem többféle politikai szemszögből lenne a kormány parlamenti lelkiismerete, de biztosan nem lehetne a nagy lenyúlásokat csendben lefolytatni.
Amit írtam olyan vágyálomféle, mérsékelt, értelmiségi álláspont, hogy legyen már vége ennek az állandó, 4 évre szóló, zárt cikluson alapuló, kormányoldali hitbizományok, korszakának.
Az SZDSZ - a mai napon nézve - valóban nagy valószinüséggel bekerül a parlamentbe, de a Fidesznek, amelyik az elmult három és fél évben az MSZP-nél sokkal erősebben támadta és erőnek erejével akarta megsemmisíteni, opportunusnak tetszhet, hogy ezt a Centrummal való sanszot is kihasználja. Hátha van Horváth Bélának még egy dossziéja, hátha együttes erővel alá lehet gyömöszöli az 5% -on.
Azt kell, hogy mondjam, hogy azzal, hogy ezt a lehetőséget tagadod, Te is ennek a manövernek a résztveőjének tünsz.
Még nyilvánvalóbb, hogy az Uj Baloldal felépítésében, Zürös Mátyás megdicsöültetésében is leplezetlenül látszik a Fidesz propagandagépezete.
"Hiszen, ha a Centrum párt eloroz(na - nem fog) mondjuk 2% ot az SZDSZ től, akkor se a Centrum se az SZDSZ nem kerül be a parlamentbe, és a libikóka szápen elcsuszik - szemben a válaszói akarattal - a jobboldal javára, legalábbis ami az első forduló pártszavazatait illeti. "
Ez teljesen komolytalan. A januárban publikált összes közvélemény kutatató az SZDSZ bejutását mérte. A jelentések egybehangzóan 3-4%-ra teszik az SZDSZ törzsközönségét. Ha a választási kampányban nem követnek el sorozatban súlyos baklövéseket, akkor kinek örömére kinek bánatára de az SZDSZ biztos befutó. A kérdés csak az, hogy mennyire tudják mozgósítani a szóbajöhetô híveiket ill. tudnak-e a bizonytalanok táborábol is szavazatokat szerezni.
A Centrum helyzete teljesen más. A Centrumnak egyáltalán nincs törzsközönsége. A Centrum elsôsorban a "két nagy párt"-ban csalódottak /azért ez nem nem szük réteg/ ill. a bizonytalanok /ez sem kicsi/ mozgósítható szavazóira számíthat. A Centrum eredményét ma lehetetlen megjósolni. Sok függhet attól, hogy mennyire ismeri meg ôket április 7-ig a választóközönség, a helyi jelöltjeik mennyire lesznek ismertek és szimpatikusak ill. mennyire fordul el a két nagy párttól a publikum.
Egyszóval nem értem, hogy miért fáj az Neked ha a Centrumot népszerüsítik. Ezzel csak maguk alatt vágják a fát.
Kedves Edvárs, ha én is MIEP-es volnék mint Te,
az általam korábban ismertetett választásmatematika megfontolások miatt teljes szivemből drukkolnék a Centrum pártnak.
Aki azt állítja, hogy az SZDSZ honlapja "csak ellenkampányból, gúnyolódásból és rágalmazásból áll" az nem olvasta végig az ott találhatókat. Az ellenkampány természetesen igaz, hiszen a jelenlegi kormány ellen kampányolnak, mert annak politikája nem felel meg azon liberális elveknek, amelyeket az SZDSZ kívánatosnak tart, úgyhogy ebben semmi kivetnivaló nincs. Természetesen az SZDSZ elképzelési és programja, jelöltjei megtalálhatók a honlapon azok számára, akiket érdekel.
Nem tudom miért, de nekem valami azt súgja, hogy aki a Centrum választására bíztat, az valójában azt szeretné, hogy a jelenlegi kormány maradjon, az SZDSZ pedig kiessen. Nagggyon ravasz! Én azt mondom, hogy aki liberálisnak tartja magát, és a jelenlegi kormány távozását akarja, az voksoljon az SZDSZ-re. A Centrumnak nincs esélye a parlamentbe kerülésre, ráadásul olyan politikusok gyülekeznek ott, akiknek már számos más kezdeményezésbe beletört a bicskájuk. (MDNP, KDNP, Vállalkozók Pártja, Agrárszövetség stb.)
A Centrumnak több esélye van a bejutásra mint az SZDSZ-nek! Hisz egyrészt a jobboldalról is számíthat támogatókra másrészt pl. általam a liberális oldalról is szép számmal voksolnánk rá!
Hajrá Centrum!
A jövőben szerintem az SZDSZ még becsületes, alkalmas politikai garnitúrája át fog lépni a Centrumba! Például Béki Gabriellát, Mécs Imrét szívesen látnám Centrum színekben!
"Nem is tudom másnak tekinteni a Centrumpártot, mint a Fidesz trükkjének. "
Ez SzVSz alapvetô tévedés. A Centrum nem a Fidesz kezdeményezésére, hanem éppen ellenkezôleg a Fidesz ellenére jött létre. A Centrum azok kezdeményezésére jött létre akik nem akartak vagy nem tudtak a Fidesz hajójára felszállni. A Centrum - pillanatnyi állapotában ugyan még nem, de ha sikeres lesz/és ettôl azért félnek a fiúk/ - alapvetôen veszélyezteti a Fidesz stratégiáját a kétpártrendszer kialakulását. Korábban az SZDSZ-ben látták ennek a fô veszélyét ezért tettek meg mindent az SZDSZ eljelentéktelenítéséért ill. a másik oldalra való áttolásáért. Most, hogy látszólag sikerrel megoldották a feladatot; itt az új kihívás.
Valóban nekem ez volna a rokonszenves bevallom, de szerintem sajnos nem így lesz. Vagy a Centrum vagy az SZDSZ úgy érzem be fog jutni. Erre van esély. Ebben az esetben a tisztábikat támogatnám: a Centrumot. Még nekem is el kell ismernem hogy komoly szakemberek vannak a Centrum oldalán míg az SZDSZ már csak az intrikákhoz ért. Pedig én nem igen szoktam komolyan venni és nem szoktam szeretni a Centrumot hisz a jobboldalról is nyer szavazatokat... Sajnos úgí érzem azonban a két erő közül ahangosabb fog győzni és ez sajnos az SZSDSZ lesz. Mégha fáj is nekem.
Abszolut komolyan.
Hiszen, ha a Centrum párt eloroz(na - nem fog) mondjuk 2% ot az SZDSZ től, akkor se a Centrum se az SZDSZ nem kerül be a parlamentbe, és a libikóka szápen elcsuszik - szemben a válaszói akarattal - a jobboldal javára, legalábbis ami az első forduló pártszavazatait illeti.
Nem is tudom másnak tekinteni a Centrumpártot, mint a Fidesz trükkjének.