1.0-as kaposztas muffin felsiker. Sima alaphoz hozzacsaptam a punnyasztott kaposztat, ekkor meg eleg suru lett, ugyhogy ment plusz 2 dl tej az egy doboz joghurton felul. Hat ize. En megeszek barmit, ami kaposztas, szoval ezt a tepsit se tartott sokaig elpusztitani, de belul kicsit szottyos maradt - nem nyers, csak 'mintha nyers' erzete volt. Nekunk vegulis izlett, de azert vendegek ele nem pakolnam. Szoval folyt. kov.
Bármilyen kevert tésztát (így a brownies-ét is) meg lehet csinálni muffintepsiben. Szerintem működik ez is. Ha szereted a jó csokis sütiket, akkor ízleni fog. :-)
Joghurtos-meggyes muffin
Hozzávalók:
1 csésze joghurt vagy kefír 28 dkg teljesőrlésű liszt 5 ek méz 1/4 csésze olaj 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliáscukor 2 tojás kb 3dl lecsöpögtetett meggybefőtt
Elkészítése:
A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és negyedekbe vágjuk. A liszthez hozzákeverjük a sütőport. A tojásokat habosra keverjük a mézzel és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a joghurtot, végül a lisztes keverékhez adjuk. A meggyet óvatosan a tésztába forgatjuk, majd a masszát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt, 170 °C-n készre sütjük. (előmelegített sütőben)
A savanyú káposztát egy szűrőbe téve lecsepegtetjük, a hagymát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A szalonnát megpirítjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk benne. Végül belekeverjük a savanyú káposztát is. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és az őrölt borssal, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt húst vagy sonkát. A tojásokat felverjük az olajjal és a tejföllel, belekeverjük a lisztes keveréket és végül a savanyú káposztás keveréket is. A tésztát a sütőpapírral kibélelt muffinsütőbe adagoljuk, előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
igazad van, az a legrohadtabb... de akkor aprítóval fogom csinálni. mondjuk tényleg ideje lenne visszaszoknom (vagyis rá-) az ilyen nemszeretem műveletekre, mert sajnos bérpunnyasztót vagy bérreszelőt tényleg nem fogok találni. :-))) igaz, nálunk az apukám csinálta szegény ezer éve, ingyen. :-)
ha már off: kedvenc családi szállóigénk: nagypapám mondta a bátyámnak télen, amikor az sétálni akart: én ebbe a hidegbe semmi pénzért nem mennék ki. erre bátyus (kb. 4 éves volt): nem pénzért! ingyen! :-)))
Utálom én is punnyasztani, meg régen reszelni mégjobban utáltam. Ma már az apritóm végzi a munka nehezét. Egyszerre rengeteget csinálok, a maradék meg megy a mélyhűtőbe. A mások, harmadik adag káposztás ezmegaz, már élvezetes :o)
na megnezem majd, csak eleszto nelkul, lesz egy belekevert resz, meg egy olyan, aminek kozepebe rakok kaposztaadagot. aztan majd jegyzetelek es beszamolok.
malena: en nagyuzemben punnyasztok, aztan fagyasztok, egyszerre kb. ket bazi nagy fej kaposztat, igy mindig van hirtelen elokaphato kaposztasteszta-alap. Na jo, jovo heten kiprobalom csak ugy kutfobol, ha addig valaki nem ir konkret, kiprobalt receptet, aztan majd beszamolok.
Szerintem fonnyasztás, párolás lehet a punnyasztás szinonímája. :) Könnyű tésztába - pl. a malena-féle krumplipelyhesbe - biztosan jól passzol a pirított káposzta, de meg kéne nézni káposztás pogácsa receptet is, hátha lehet adoptálni. ribizli
nálam a muffin = 20 perc, 5 perc kutyulás, 15 perc sütés. ami ennél több munkát igényel (vagyis a belevalóval kell vcmit csinálni előtte), azt ejtem. :-)
kétfélét használok: ha van érkezésem grobyhoz, akkor ott van natúr, semmi nincs benne. ha csak más közértbe jutok el, akkor persze krumplipürépor. az se tragikus. szinte minden sós muffinba és minden kenyérbe teszek, nagy különbség.
kaposztaval probalta mar valaki? gondoltam, hogy a megpunnyasztott (hogy mondjak ezt magyarul?), megpiritott kaposztat (mintha kaposztastesztaba menne) tennem a masszaba, amitol feltetelezem olyasmive valna, mint a kaposztas pogacsa. Elek-halok a kaposztaert, csak el szeretnem kerulni, hogy valami ragacsos, egybeallos ize legyen belole.
A krumplipehely az, amit natúrboltban lehet kapni, és elvileg krumplipürét lehet csinálni belőle egyszerűen (mint régen a lengyel pürépor)? Tetszik ez az ötlet... ribizli
én egy alaprecibe szoktam beledobálni, ami csak a kezem ügyébe akad: oliva, sonka, sajt, hagyma, juhtúró, stb. mind isteni, kb. 3 x annyi sósat sütök, mint édeset. a sós alapreci nálam 1,5 pohár liszt, fél pohár krumplipehely, 5 dkg olvasztott vaj, 1-2 tojás, telföl/kefír kis tejjel érzésre, fél sütőpor, só, fűszerek.
öö, tényleg, és nem is barna cukor volt, hanem ami normális egészséges cukor, csak barnás a színe, és inkább mézizű, mint cukorízű. :) egyébként nagyon finom lett, megkóstoltuk mindannyian.
valami finom sós muffinreceptet tud valaki? sajtosat, ilyesmit.
Okoskodnék egy kicsit: a barna cukor semmivel sem egészségesebb a fehérnél, jobb esetben nem cukorrépából készül, rosszabb esetben csak hozzákevernek egy kis melaszt a répacukorhoz, amivel megnő az ásv. anyag tartalma, de attól még finomított szénhidrát marad.
más: vki lejjebb írt egy füstölt sajtos muffint, hát az baromi finom! És még a robotot sem kellett elővenni hozzá.
ma megsütöttem második adag muffinomat kicsit kísérleteztem normál tészta + a cukor fele barna fele normál, hogy egészéges legyen hangyányit :) + baracklekvár + vaníliás cukor + pici fahéj + manduladarabok + mazsola