Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2839

Nem, félárnyékban is jó érzi magát. Nálunk az almafák árnyékolják az egyik oldalról.

Előzmény: Zsu_1985 (2835)
CBNora Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2838

Célszerű a kert más-más részeibe ültetni őket.

A szomszéd málnája, ami a kerítés alatt átnőtt, jóval messzebb van, mint 60 cm. Szerintem 2 méter is van a távolság.

Előzmény: Zsu_1985 (2834)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2837

Milyen Fertődid van? Az csak egyszer terem? 

Előzmény: beetee (2832)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2836

És a kis sarjat a Polka előtt, van pár levele, ráérek leválasztani tavasszal? Ha nem muszáj most nem piszkálnám, kb 15 cm-re van előtte.

Zsu_1985 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2835

Az nem gond ha gyümölcsfa van mellettük pár méterre? Sárgabarack,alma,cseresznye.. Ugye kerítés mellett vannak..Pár méterre van gyümölcsfa mellette. 

Előzmény: Zsu_1985 (2834)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2834

Akkor milyen távolságot hagyjak az egyes fajták között?

Előzmény: beetee (2833)
beetee Creative Commons License 2017.10.29 0 1 2833

60 cm-re?

Simán átúszik egymásba.

Aztán már nehezen fogod megkülönböztetni őket. Ha esetleg fajtánként külön szeretnél szaporítani belőlük...

Ezt a tavaszi metszést meg nem értem. Folyton (kétszer) termősek. Ha a tavasszal levagdosod, akkor az első terméseket is kivágod.

Persze van benne ráció, így szebb lehet a második kör, és a veszzőbetegségeket is korlátozod.

De a folytontermőseket nyáron letermés után szokták metszeni.

Egyszerűen a letermett vesszőket tőben ki kell vágni, a sarjakból meg válogatni a jó helyen növőket.

Előzmény: Zsu_1985 (2831)
beetee Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2832

Nálam a Sugana is megy. Csak mutatóba hagyok 1-2 tövet. Egyszerűen sehol nincs ízben a tavaszi Fertődimtől. A folyamatos érés meg folyamatos ráfigyelést igényel, plusz a poloskák is pont annak az érésében szaporodnak fel... utálom a poloska-szagú málnát.

Meg nyár végén, ősszel már mindenféle finom gyümölcs érik vele együtt, nem hiányzik a málna.

Azért marad, hogy díszíteni lehessen vele.

Ugyanígy marad pár tő sárga málna. A pontos fajtáját nem ismerem.

A Polka pedig ezek szerint teljesen felesleges.

Előzmény: 55judit (2829)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2831

De az nem gond ha 60 cm-re vannak egymástól ezek a különböző fajták? És ha mindegyik jó lesz,akkor nem muszáj kiszednem őket ugye? 2 Polka van  most, 2 Sugana, és 2 Autumn jön mellé. Egymás mellett vannak,a Polkának van már egy is sarja,de azért nem nő valami gyorsan,mivel tavasszal ültettem,néhány szem mindig volt rajta nyáron. Tavasszal majd metszem,és azt még nem tudom bántsam-e azt a kis  sarjat,átültessem majd stb..Ha valamelyik jobban beválik,gondolom érdemes eltávolítani azt,ami nem annyira terem..Még nem vagyok annyira jártas benne,de majd kitapasztalom.)

Előzmény: beetee (2828)
CBNora Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2830

Épp tegnap pakoltam a szomszéd diólevelét a málnánkra. Most jó dolga lesz, kapott jó érett trágyát is előtte. Tavasz óta áll a ház előtt a kupac, már egészen földszerű, rózsabogár pajorok is költöztek bele.

Nekünk a fő málnánk az Autumn Bliss, mi szeretjük, az kapta a lombot. A kert másik oldalán átnőtt a szomszédból egy másik folyton termő fajta, a szomszédasszony se tudja, milyen fajta. Finom, nem egészen éretten fanyarkás, az egyes résztermések nagyobbak, mint az A. Blissnél. Összességében talán még jobb.

A szomszédasszony egyszer termő málnája is átnőtt, az valami tüskétlen, jellegtelen ízű fajta, ki kellene gyomlálni.

A diófa közelében magról is kelt egy tő, az hasonlít a szomszéd egyszer termőjére, tüskétlen, jellegtelen savanyúcukor ízű, apró szemű. A diófa alá hagyom benőni, ott elfér, máshonnan gyomlálom.

55judit Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2829

Pont így gondolom az ültetést én is.

Letelt a 3 féle folytontermő tesztelése. Most szedtem ki a Polkát és a Blissyt, maradt. és szaporítom a Suganát. Ez egy csodálatos fajta, Sándor111-nek nagyon hálás vagyok érte. :)

nagy szemű, nagyon édes, erőteljes zamatú. Ennél jobb nem is kell.

Van 2 féle 1x termő is név nélkül, kikopnak ahogy a Sugana szaporodik. :)

beetee Creative Commons License 2017.10.29 0 1 2828

Olyan, hogy málna oltvány, olyan nincs.

Sarj van. Gyökér, vagy tősarj.

Ezek ültetése utáni visszavágásról érdeklődsz ugye?

Ne rügyet számolj. Milyen erős volt a sarj, mekkora volt a gyökere, mennyire eredhet meg... stb.. ez alapján lehet visszametszeni.

Én mondjuk úgy tennék, hogy jövőre egy sarj csak egy hajtással induljon. Nem kell leterhelni.

De maga a tő is szabályozni fogja magát. Tehát én olyan 5-10 cm-es csonkot hagynék a föld felett.

A gyökeret nem szokás bántani, jobb, ha minél több marad. Maximum a sérült, törött részeket illik lecsípni egy határozott vágással. Azokat is inkább csak azért, hogy minél kisebb sebfelület maradjon, amin keresztül esetleg bejut valami nyavalya a növénybe.

Fel lehet kupacolni, de inkább lombbal takard. Könnyebb sérülésmentesen eltávolítani tavasszal. Amit mindenképpen meg kell tenni hajtásindulás előtt.

Megeredt málna majdnem mindenen át tud törni a sarjaival. Nyugodtan takarhatod.

Én a szalma helyett a diófám leveleit használom. Nem vékonyan.

Most 4 fajtám van :), de csak egy maradhat fő fajtának, a másik háromból 2 csak érdekességnek. A negyedik kuka.

Előzmény: Zsu_1985 (2827)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 2827

Málna ültetéskor hány rügyre kell visszametszeni a málna oltványt? 4?  És a gyökereit? Fel kell kupacolni a tél ellen?  Ha szalmát terítek köré,mint a régebben ültetettek köré,ahol már kibújt egy sarj, akkor attól még a nem kinövő l sarjak át tudnak bújni alatta? Kinek hány fajta málnája van otthon? Köszönöm ha valaki válaszol ezekre,bocs a sok kérdésért :)

Ranyu Creative Commons License 2017.10.27 0 1 2826

Sok sikert hozzá, megéri a fáradság.

Előzmény: Zsu_1985 (2825)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 2825

Köszönöm. Nekem muszáj vele most picikét foglalkozni-picit lazítani mert kötött,tarackos a talaj, jobban fejlődne-na megnyáron nem sikerült az öntözés része sem--talán jövőre könnyebben elvezetem a vizet,de azért csemegéztünk róla,és igen ahogy írod volt hogy rásültek a szemek. Igen előtört a földből már, de ha tavasszal ezt át lehet ültetni akkor megteszem,addigra a metszést is megnézem hogy.Szépek a málnáid. Polka meg Sugana is lesz.kiváncsi leszek mennyire indulnak be. Kislányom málnát kért,így ez lett ültetve. De még kevés van.)

Előzmény: Ranyu (2824)
Ranyu Creative Commons License 2017.10.27 0 0 2824

Szia! Nyugodtan kapálhatod sekélyen. Teheted köré a szalmát is. Én agyon nem istápolom, de szakad meg mindig. Van Polkám is, alábbi képek tegnap készültek. Jövőre kap kordont, mert anélkül kezelhetetlen. Nyáron feltétlenül kell locsolni, mert amúgy rásülnek a szemek. Én még nem bolygatnám a hajtásokat, legfeljebb tavassal, mikor látod kitörni. Most, mikor jön az első fagy, vagy tavasszal, mielőtt megindul, vissza kell metszeni tövig minden szárat. Fantasztikus, hogy még ilyenkor is lehet szedni pár szemet róla!

Előzmény: Zsu_1985 (2823)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 2823

Sziasztok,málnát lehet-e valamennyire kapálni,sekélyen? Tyúkszaros szalmát tehetek-e köré,ha nem közvetlenül a tövéhez megy? Muszáj feljavítanom. Tavasszal ültettem Polkát, már nyáron ettünk róla,igaz a nagy melegben már aprók voltak a szemek..Túl sokat nem nőtt,de hozott új zöld hajtásokat, viszont az egyik tő előtt láttam kb. 10 cm-re új hajtást. Azt áttelepítsem vagy hagyhatom ott? A magassága hogy lesz nagyobb? egyenlőre egy vékonyabb karó van mellette..Nagyon nem metszettem,csak pár elszáradt,letermett tőn? Ha lesz lehetőségem majd fotózok is. Nézzétek el még nem vagyok málnaszakértő.)

Érdeklődő Kertkedvelő Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2822

:D:D

Talán meg fogom ismerni a málna gyökerét, a szőlőnél már évtizedek óta sikerül:))

Szabadgyökerüek, csütörtökön érkeznek futárral. Remélem látszani fog, hogy meddig volt a földben, mert az eledó 1 napra vízben fogja áztatni, de igazad van nem parázok, többen leírtátok, hogy agresszív gyomnövény.

Köszi a jótanácsot, meg a nagyszerű videót is.

Előzmény: beetee (2820)
beetee Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2821

De itt egy youtube videó róla:

https://www.youtube.com/watch?v=bFiEqNbR1DQ

Előzmény: beetee (2820)
beetee Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2820

Hát én úgy ültetném, hogy a gyökere a föld alá kerüljön...

;)

Viccet félretéve... nem érkezett még meg a szaporítóanyag?

Ha konténeres/cserepes/műanyagzsákos, akkor addig, ami azon látszik.

Ha gyökércsomagolt, akkor is valami közegbe szokták tenni a gyökeret, hogy ne száradjon ki, pl tőzegbe, de ott is látszik meddig volt előtte földbe. Ha mégsem: a visszavágott vesszőből induló gyökerek kb 10 cm-re kerüljenek talajszint alá.

Egyébként hibázhatsz is, a málna elég vitális, hogy ne számítson sokat.

Előzmény: Érdeklődő Kertkedvelő (2819)
Érdeklődő Kertkedvelő Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2819

Üdv Kedves Fórumozók!

Szertném kipróbálni a kiskerti málnatermesztést. Végigböngésztem a topikot, hogy milyen fajtával érdemes próbálkoznom, arra jutottam, hogy kezdésnek egyszerübb kétszertermőkkel foglalkoznom. Lehet, hogy elkerülte a figyelmem, de nem láttam az őszi ültetésről infót. Annyi világos, hogy felásom a talajt, érett trágyát forgatok bele, 40-50 cm a tőtávolság. Az ültetési mélységről viszont fogalmam sincs, ehez kérnék tanácsot illő tisztelettel.

Rendelt fajták: Autumn Bliss, Polka, Sugana 

ZsuR Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2818

Meg van par szem rajta - de jovo heten visszavagom a foldig:

This revolutionary variety bears on first year canes. Grow these blackberries the same as everbearing raspberries. Allow the canes to grow for a season, then cut them back just above the ground after harvest. If you wish, you can allow the canes to grow for a second year and they will produce a crop beginning mid to late June. Even if these canes are damaged by severe winter temperatures, the new growth will bear a crop of fruit. First year canes begin ripening in late summer and continue to fruit until frost.

Előzmény: ZsuR (2817)
ZsuR Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2817

Azt hiszem igazad van.   

"Primocane-fruiting blackberry breeding was initiated in the early 1990s at the University of Arkansas. The source of this trait is the diploid genotype ‘Hillquist’. Introductions from this effort are the cultivars Prime-Jim® and Prime-Jan®. "

Nekem Prime Jim van.

Előzmény: beetee (2816)
beetee Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2816

Ez nem szeder?

Előzmény: ZsuR (2801)
beetee Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2815

Sehol nincs a hagyományoshoz... ;)

Szerintem.

Előzmény: Lactarius Curtis (2806)
CBNora Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2814

Ja! Így már érthető!

Előzmény: 55judit (2813)
55judit Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2813

Elnézést, most olvastam el ismét.

A Polkát szedtem ki de már a Blyssyt is, a Sugana a legfinomabb. :))

Előzmény: 55judit (2812)
55judit Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2812

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145559891&t=9048773

Bocsánat! Azt gondoltam, és gondolom most is, hogy ebből egyértelműen kitűnik miért szedtem ki.

De ha nem leírom: Nem ízlik. Van nála jobb. :))

Előzmény: CBNora (2811)
CBNora Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2811

Nem ezen az oldalon, messzebb meg nem keresgél az ember. Be lehet tenni ilyenkor a hozzászólás linkjét.

Előzmény: 55judit (2810)
55judit Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2810

Lentebb írtam.

Előzmény: HLacci (2809)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!