Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2018.11.20 0 0 2718

Természetesen örömmel osztom meg, sőt osztanám meg már az idén is a  saját gyökeres és oltvány Biankával kapcsolatos tapasztalataimat, de ehhez még kell egy-két év.

Azt már most is leírhatom, hogy a Bíbor Kadarka oltványként homoktalajon is igen erősen fejlődik és terem ellenben a saját gyökerén ültetett tövekkel. (A tapasztalatok kb. 20 évesek de nem biztos, hogy ez minden fajta esetében igaz.)

Ami a levelek kókadását illeti én is észrevettem már korábbi években is, hogy nyáron nagy melegben, főleg csapadékhiányos időszakban, maga a növény is jelez és nem csak a szőlő.

 

Orosz és ukrán oldalakon már lehet, hogy megelőzték a filoxérával kapcsolatos, tőlük nyugatabbra még érvényben lévő ismereteket, de én maradok a konzervatív álláspontnál. Vagyis, immunis homoktalajon nem probléma a saját gyökér.

Lehet, hogy hosszú évekig vagy akár évtizedekig kötött talajon sem lesz baja a szőlőnek, de nincs biztonságban.

 

 

Előzmény: Ned868 (2716)
Ned868 Creative Commons License 2018.11.20 0 0 2717

Köszönöm a válaszod!

A tavaszi átoltást akkor elfelejtem.

A terhelésről is írsz, érdemes lenne várnom amíg termőre fordulnak? Idén 3-4 db 140 cm-eshajtást neveltek. Ezek kb két év múlva fognak teremni...

Előzmény: Kulicz (2715)
Ned868 Creative Commons License 2018.11.20 0 0 2716

Az szárazságra tippeltem, mikor elkezdtek a bogyók töppedni még csak 16-os volt a cukor (20-22 volt az előző években, idén is elérte) és a levélzeten is látszott a kókadás.

Arra kíváncsi lennék én is, hogy saját gyökerén vagy oltványként terem szebben. Remélem ha majd lesz erről tapasztalatod akkor megosztod velünk!

Egyébként, ha a google fordító nem csal az orosz oldalakon saját gyökerén árulják a Biankát sok más fajta mellett. De ennél fel van még tüntetve az is, hogy ellenáll a filoxérának. 

 

Előzmény: Falusi1 (2714)
Kulicz Creative Commons License 2018.11.20 0 1 2715

Az idős tőkéket gond nélkül átolthatod, ha egészségesek.  A töppedés lehet ugyan vírustünet is, de a szárazságnak nagyobb az esélye. Én is homokon vagyok, ezért javaslom, hogy a dugványokkal várj még az oltással,  had erősödjenek meg. Ahogy írod, a gyökerekkel van a probléma, mert még nem hatoltak elég mélyre és az aszály miatt jutnak elég vízhez. Javaslom, hogy mérsékelten terheld őket, szedj le a fürtökből, adj nekik vizet, lombtrágyát, esetleg a gyökérzónába komposztot. Én újabban szalma takarást is végzek a dugványok és fiatal oltványok körül, így nyirkos marad alatta a talaj. Sajnos a homok nem tartja meg jól a csapadékot, ezért rendszeres víz utánpótlásra lenne szükség, mert még az idősebb tőkéknél is gond lehet, ha gyökereik magasan helyezkednek el. 

Előzmény: Ned868 (2713)
Falusi1 Creative Commons License 2018.11.16 0 0 2714

Nekem is van homokon néhány Bianka, de azok oltványok. Az elmúlt télen gyökereztetett töveket most ültettem el. Kíváncsi vagyok lesz e különbség.

 

A kérdésedre adott válaszokra szintén kíváncsi vagyok, mert homokon lévő Bianka dugvány átoltása csemegére, nem szokványos, bár meg lehet csinálni.

A töppedtséget okozhatta az is, hogy sokáig voltak a fürtök a tőkén. Ez más fajtákon is előfordul ebben az esetben, tehát nem fajtaspecifikus.

 

Előzmény: Ned868 (2713)
Ned868 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 2713

Sziasztok!

 

Van pár fiatal Bianka tőkém, tavaszi ültetés, nagyon szépen fejlődtek. Át szeretném oltani ezeket csemege fajtákkal, de nem tudom, hogy érdemes-e.

Van 3 idősebb tőkém is amik már 5 éve teremnek és idén először az aszály nagyon megviselte ezeket (a szemek töppedtek stb.)

A véleményeteket szeretném kérni,hogy szerintetek ezek a tünetek jelentkezni fognak-e beoltott fajtán is?

Nem vagyok tisztában azzal hogy a fajta reagál így az aszályra, vagy már a gyökereknél indul a probléma...

Dugványokról van szó, homokos talajon.

Juhar-Rodi Creative Commons License 2018.10.22 0 0 2712

Neked is köszönöm szépen!

Előzmény: Jani71 (2711)
Jani71 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 2711

Én is használom Ali-bá ditános módszerét, de tavaly télen megpróbáltam ezzel. Tökéletesen bevált.

1:10-es arányban kevertem vízzel, azzal ecseteltem a vesszőt és ment a zacskóba.

Zárás előtt egyet még a zacskóba is spricceltem a szerből a vesszőkre.

Oltáskor makulátlan tiszták voltak. Tavalyig papírtörlőbe is tekertem a víztartás érdekében,

de végül rájöttem, hogy teljesen felesleges. Jól le kell zárni a zacskót és mehet a sörök mögé. ;-)

(Szinte 100 %-os eredési arányom volt. :-) Nem három darabot oltottam... ;-) )

Előzmény: Juhar-Rodi (2703)
Juhar-Rodi Creative Commons License 2018.10.12 0 0 2710

Köszönöm!

Előzmény: woodruff (2709)
woodruff Creative Commons License 2018.10.11 0 0 2709

A Switch a legjobb,de egy picit drága.

 

  woodruff

Előzmény: Juhar-Rodi (2703)
Ali-bá Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2708

Én is ezt tapasztalom, sok új szőlő oltás finom bogyókkal örvendeztetett! 

Előzmény: Kulicz (2706)
szaru Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2707

Nagyon szépek az oltványaid..Gratula hozzá!

Kulicz Creative Commons License 2018.10.09 0 3 2706

Úgy tűnik idén jól beérnek az oltások fürtjei

:

 

 

 

 

Ilyen őszön a vesszők beérésével sem lehet gond.

Juhar-Rodi Creative Commons License 2018.10.08 0 0 2705

Köszönöm szépen!

Előzmény: Ali-bá (2704)
Ali-bá Creative Commons License 2018.10.08 0 1 2704

Én Dithane-os vízben szoktam megfüröszteni (10 perc), utána ujságpapíron 2-3 percig szikkasztom, úgy zárom fólia zacskóba. (Fél veder vízbe 1 kanál szer.)

Előzmény: Juhar-Rodi (2703)
Juhar-Rodi Creative Commons License 2018.10.08 0 0 2703

Üdvözöllek Ali-bá!

A fásoltáshoz a nyugalmi időben megszedett oltóvesszőt hűtőszekrényben, fóliában tárolnám az oltásig. Ahhoz, hogy ne penészedjen, milyen gombaölővel vagy esetleg más szerrel kezelhetném le az oltóvesszőt?

Előzmény: Ali-bá (2694)
polly56 Creative Commons License 2018.09.28 0 0 2702

Köszönöm !

 

Előzmény: vlacko (2701)
vlacko Creative Commons License 2018.09.27 0 0 2701

Ezt innen a gép mögül nem tudom eldönteni.

Az biztosan felesleges, hogy más földet vagy homokot szórj a gödörbe, mert a szőlő óriási gyökérzetet nevel, barlangot meg nem akarsz ásni.

Előzmény: polly56 (2700)
polly56 Creative Commons License 2018.09.26 0 0 2700

Ilyen homokos agyagos a talaj !Jó az vagy kellene bele valamilyen föld még ?

 

Előzmény: vlacko (2699)
vlacko Creative Commons License 2018.09.26 0 0 2699

Azokat csak úgy a földbe akkor teheted le, ha homoktalajod van, különben a filoxéra haza fogja vágni.

Egyébként akár most is.

Előzmény: polly56 (2698)
polly56 Creative Commons License 2018.09.25 0 0 2698

Sziasztok !

Mivelhogy nem értek a szőlészethez az lenne a kérdésem,hogy a kapott szőlővesszőket mikor kell letenni ,és milyen földet szeret? Igaz,hogy csak 8-10 vessző ! Nagyszemü csemege szőlő !Köszönettel !N.Józsi

woodruff Creative Commons License 2018.09.12 0 0 2697

Jövőre jöhetnek az újak.

 

  woodruff

Előzmény: Édeske1 (2696)
Édeske1 Creative Commons License 2018.09.12 0 1 2696

Nem dicsekedni akarok !! De még nagyon sok oltványom van , amit nem akartam megosztani . Mert kedves fórum társunk szőlőszem , azt mondta , hogy akkor mondjuk hogy van egy fajtánk ha már termet . Sajnos azok meg nem hoztak termést az idén . Pedig van egy pár érdekes fajt is köztük , ( remélem) De , jövőre is valamit várni kel . 

Előzmény: Ali-bá (2694)
Édeske1 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 2695

Köszönöm szépen , igyekszem. 

Előzmény: Sanci07 (2693)
Ali-bá Creative Commons License 2018.09.10 0 0 2694

... és milyen sokféle!  Ha így halad, néhány és alatt rekord fajtagyüjteménye lesz.

Előzmény: Sanci07 (2693)
Sanci07 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 2693

Szépek az oltások gratulálok!

Előzmény: Édeske1 (2692)
Édeske1 Creative Commons License 2018.09.01 0 1 2692

http://terra-kert.hu/viewtopic.php?f=6&t=194&p=141049#p141049  Mivel ide nem tudtam , vagy is nem engedte hogy feltöltsek képeket az idei oltásaimból  . Itt megtudjátok nézni , van jó pár . Akit érdekel . 

A 799-e. Hozzászólásomnál kezdtem felrakni . 

Falusi1 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 2691

Szerencsésebb lett volna a szőlő fórumban indítani, de végül is így is megtaláltunk.

Cserszegi fűszeresből nekem is van. Az idén már július végén érett volt. Ahogy a nevében is benne van, valóban fűszeres, héja vastag de végül is borszőlőről van szó.

A belőle készült bort nem ismerem mert vegyesen szüretelem más fajtákkal. Mindenesetre a bora nem lehet túl savas pl. a Chardonnayhoz viszonyítva, de ha a tőkén hagyod sokáig, a mustfoka valószínűleg elég magas lesz.

A Kékfrankost nem ismerem, de úgy tudom eléggé savas karakterű a bora.

 

Előzmény: per onoszpora (2690)
per onoszpora Creative Commons License 2018.08.05 0 0 2690

Köszönöm a tanácsokat. Jelenleg a Cserszegi fűszeres és a Kékfrankos áll nyerésre. Gondoltam, hátha van valamilyen csoda ukrán borszőlő fajta, vagy valami más. Egyébként 50-50 dugványról van szó. Kőrősnagyharsányban és Szolnok-Szandaszőlősön.

Előzmény: Maci_P (2689)
Maci_P Creative Commons License 2018.08.02 0 0 2689

Ha nem rezisztenset teszel, akkor Merlot, Kékfrankos bármelyike jó kék fajta, Cserszegi sem rossz, de hosszan lehetne a sort folytatni. Ezek v.viniferák, nem a nagyon érzékeny fajták közül, és azért vigyázni kell rájuk.

Azt sem árt hozzá tudni, mekkora mennyiségről beszélünk,  milyen technológiát használnál majd, milyen környezetben. Mert nem mindegy, hogy egy fészerben próbálsz erjeszteni, nyári melegben, ahol lesz 30 fok, vagy egy állandó hőm. pincében, októberi szürettel. Az sem mindegy, hogy a területed a házad mögött van, vagy 30km-re tőled. Meg aztán hogy milyen ízvilágot szeretnél viszont látni a borban. Szóval sok paramétert össze lehet szedni a választás "bonyolítására".

Előzmény: per onoszpora (2687)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!