Természetesen örömmel osztom meg, sőt osztanám meg már az idén is a saját gyökeres és oltvány Biankával kapcsolatos tapasztalataimat, de ehhez még kell egy-két év.
Azt már most is leírhatom, hogy a Bíbor Kadarka oltványként homoktalajon is igen erősen fejlődik és terem ellenben a saját gyökerén ültetett tövekkel. (A tapasztalatok kb. 20 évesek de nem biztos, hogy ez minden fajta esetében igaz.)
Ami a levelek kókadását illeti én is észrevettem már korábbi években is, hogy nyáron nagy melegben, főleg csapadékhiányos időszakban, maga a növény is jelez és nem csak a szőlő.
Orosz és ukrán oldalakon már lehet, hogy megelőzték a filoxérával kapcsolatos, tőlük nyugatabbra még érvényben lévő ismereteket, de én maradok a konzervatív álláspontnál. Vagyis, immunis homoktalajon nem probléma a saját gyökér.
Lehet, hogy hosszú évekig vagy akár évtizedekig kötött talajon sem lesz baja a szőlőnek, de nincs biztonságban.
Az szárazságra tippeltem, mikor elkezdtek a bogyók töppedni még csak 16-os volt a cukor (20-22 volt az előző években, idén is elérte) és a levélzeten is látszott a kókadás.
Arra kíváncsi lennék én is, hogy saját gyökerén vagy oltványként terem szebben. Remélem ha majd lesz erről tapasztalatod akkor megosztod velünk!
Egyébként, ha a google fordító nem csal az orosz oldalakon saját gyökerén árulják a Biankát sok más fajta mellett. De ennél fel van még tüntetve az is, hogy ellenáll a filoxérának.
Az idős tőkéket gond nélkül átolthatod, ha egészségesek. A töppedés lehet ugyan vírustünet is, de a szárazságnak nagyobb az esélye. Én is homokon vagyok, ezért javaslom, hogy a dugványokkal várj még az oltással, had erősödjenek meg. Ahogy írod, a gyökerekkel van a probléma, mert még nem hatoltak elég mélyre és az aszály miatt jutnak elég vízhez. Javaslom, hogy mérsékelten terheld őket, szedj le a fürtökből, adj nekik vizet, lombtrágyát, esetleg a gyökérzónába komposztot. Én újabban szalma takarást is végzek a dugványok és fiatal oltványok körül, így nyirkos marad alatta a talaj. Sajnos a homok nem tartja meg jól a csapadékot, ezért rendszeres víz utánpótlásra lenne szükség, mert még az idősebb tőkéknél is gond lehet, ha gyökereik magasan helyezkednek el.
A fásoltáshoz a nyugalmi időben megszedett oltóvesszőt hűtőszekrényben, fóliában tárolnám az oltásig. Ahhoz, hogy ne penészedjen, milyen gombaölővel vagy esetleg más szerrel kezelhetném le az oltóvesszőt?
Mivelhogy nem értek a szőlészethez az lenne a kérdésem,hogy a kapott szőlővesszőket mikor kell letenni ,és milyen földet szeret? Igaz,hogy csak 8-10 vessző ! Nagyszemü csemege szőlő !Köszönettel !N.Józsi
Nem dicsekedni akarok !! De még nagyon sok oltványom van , amit nem akartam megosztani . Mert kedves fórum társunk szőlőszem , azt mondta , hogy akkor mondjuk hogy van egy fajtánk ha már termet . Sajnos azok meg nem hoztak termést az idén . Pedig van egy pár érdekes fajt is köztük , ( remélem) De , jövőre is valamit várni kel .
Szerencsésebb lett volna a szőlő fórumban indítani, de végül is így is megtaláltunk.
Cserszegi fűszeresből nekem is van. Az idén már július végén érett volt. Ahogy a nevében is benne van, valóban fűszeres, héja vastag de végül is borszőlőről van szó.
A belőle készült bort nem ismerem mert vegyesen szüretelem más fajtákkal. Mindenesetre a bora nem lehet túl savas pl. a Chardonnayhoz viszonyítva, de ha a tőkén hagyod sokáig, a mustfoka valószínűleg elég magas lesz.
A Kékfrankost nem ismerem, de úgy tudom eléggé savas karakterű a bora.
Köszönöm a tanácsokat. Jelenleg a Cserszegi fűszeres és a Kékfrankos áll nyerésre. Gondoltam, hátha van valamilyen csoda ukrán borszőlő fajta, vagy valami más. Egyébként 50-50 dugványról van szó. Kőrősnagyharsányban és Szolnok-Szandaszőlősön.
Ha nem rezisztenset teszel, akkor Merlot, Kékfrankos bármelyike jó kék fajta, Cserszegi sem rossz, de hosszan lehetne a sort folytatni. Ezek v.viniferák, nem a nagyon érzékeny fajták közül, és azért vigyázni kell rájuk.
Azt sem árt hozzá tudni, mekkora mennyiségről beszélünk, milyen technológiát használnál majd, milyen környezetben. Mert nem mindegy, hogy egy fészerben próbálsz erjeszteni, nyári melegben, ahol lesz 30 fok, vagy egy állandó hőm. pincében, októberi szürettel. Az sem mindegy, hogy a területed a házad mögött van, vagy 30km-re tőled. Meg aztán hogy milyen ízvilágot szeretnél viszont látni a borban. Szóval sok paramétert össze lehet szedni a választás "bonyolítására".