Én Németországban élek, itt sok olyna iroda van, akik kifejezetten csak Izlandra vannak specializálódva. Ezek között pl. a katla travel ad árajánlatot autócserés programra is, tipikus az Akureyriben való csere dzsipre. Az islandtours-nál is lehetséges az autó többszöri cserélése is. Sajnos kifejezetten autókölcsönzőt nem tudok, csak ilyen utazási irodákat, akik ezt leszervezik, de nekünk mind túl drága volt.
azt gondolom, hogy Höfntől az első 90-100 km-en nincs sok látnivaló, Djúpivogur falut írja a könyvünk érdekesnek, majd Stödvarfjödur falut, utána a többi már nem, így lehet, hogy csak ezeket nézzük meg, de itt is a fjordok külső részein mindenhol írnak lundákat is. Szóval lehet, hogy ezt a Stödvarfjödurt még megnézzük, olyan 10 km-re lehet az 1-es úttól és utána visszatérünk az 1-esre. Ez majd ott dől el, de rövidítési alternatívaként felmerül. Mondjuk Eskifjödurt is érdekesnek írják le. Hmmm. Ha én ezt mind előre tudnám. :-)
A szállás nekem is nagyon tetszik, a másik, amit lemondtam, sokkal egyszerűbb volt, ott még közös konyha sem volt, itt meg egy szép nagy van. Szerintem jól tettem ezt így és pont ezért jó a fórum, mert már ott járt emberek tapasztalatai sokat tudnak nyomni a döntéseken.
Amúgy meg kell jegyeznem, hogy ez egy nagyon barátságos, kedves és békés fórum, sok másikban leharapják az ember fejét, ha "butákat" kérdez. Kellemes itt köztetek. Köszönöm nektek. Ha visszatértünk, én is megosztom az összes tapasztalatom és fotóimat.
Valakinek van tapasztalata az alábbi autókölcsönzővel? www.citycarrental.is Nekünk eddig csak a procarhoz volt szerencsénk, de nekik most nagyon elszállt áraik vannak. A citycarrental pedig gyanakvóvá tesz, mert nekik az eddig felkutatot kölcsönzőkhöz képest túl jó ajánlataik vannak...
A Kjöluron csak akkor megyünk majd végig, ha az F26-os nem lesz nyitva, ez csak amolyan vészforgatókönyv Lesz. mindenképp összkerekes autót szeretnénk bérelni, mert két éve is egy ilyen Subaru Legacyval voltunk és mindenhova elvitt minket, kivéve persze azokat az utakat, ahova csak terepjáróval lehett volna bemenni... Ezeket az utakat azonban idén szeretnénk kipipálni. Az ajánlatok függvényében döntünk majd a terepjáróról. Ha a felvétel- leadás helye annyival megdobja az arat, akkor egyértelmű, hogy terepjárót bérelünk.
nem biztos, hogy érdemes a tengerparton végigmenni a keleti fjordoknál, iszonyú sok időd elmegy vele. az 1-es utat is le lehet rövidíteni a 939-es úton a hegyen át, gyönyörű helyeken visz végig és időt is spórolsz vele. személyautóval is OK, feltéve persze, hogy meg van nyitva.
Uh...Megértem az atfoglalást! Nagyon jó helyet talaltál! Megnéztem a térképen, hogy mi hogy mentünk oda. Mi is Höfnből indultunk, de nem a part menti utat választottuk végül, hanem felmentünk a hegyekbe. Az 1-ről letértünk a 939-re, mert volt egy vízesés amit meg akakrtunk nézni és végül ezen az úton mentünk tovább Egilsstadír felé. Nem bántuk meg a választást, mert nagy élmeny volt bemenni a felhőkbe és kijönni belőlük. A környező monumentális hegyek pedig gyönyörűek voltak, ahogy természetes teraszos oldalukkal körülvettek minket. Most hogy a térkép előttem van jobban látom a távolságokat. Menni fog! Max majd belehúztok délután és kevesebb helyen tesztek kitérőt, ha nagyon szorít az idő.
a ny-i fjordokban, ha maradtok a 2számjegyű utakon, vszleg nem kell 4x4.
persze megjegyzem, minden földúton jobb a magasabb kaszni, nagyobb kerék. ahol a személyautó 20-30-cal szenved, a terepjáróval mi simán tudtunk menni 60-nal, mert nem rázott szét.
a Kjölur sztem elég unalmas, nekem csalódás volt. 2 fő látnivaló van középtájt, az egyik a Hveravellir fürdő, ami érdekes, de van ilyen máshol is, a másik a Kerlingarfjöll hegyek, az viszont gyönyörű, egyedi.
a külön helyen felvétel-leadásnak elég brutális extra kltsége lehet, attól félek. az F26-hoz elvileg elég egy Vitara is, sőt, olvastam olyan beszámolót, aki Dacia Duster-rel ment végig rajta, de én egy Land Cruiser-benérezném magam biztonságosan.
nehéz nap lesz, de szerintem nem fogtok csalódni. Mindenképp egy korai indulast javaslok Höfnből, hogy mindenre legyen időtök! 😄 a partmenti útról kérek majd beszámolót, mert nekünk az a rész kimaradt. Melyik szálláshelyet foglaltad le Bakkagerdiben?
de tegnap átfoglalóztam, mert a szállásunk Seydisfjödurban nem volt valami szép és amit Bakkagerdiben találtam sokkal jobban tetszett. A másikat már sztornóztam is. Lesz, ahogy lesz. :-)
Bevallom szűkösnek érzem az időt annak ellenére, hogy szinte folyamatosan fent lesz a nap... szerintem nagyon hosszú lesz az út Höfnből, főleg akkor, ha a fjordokon keresztül mentek. Egilstadirtol kb 80 km volt (és nem egyszerű...) az út és ha éjjel érkeztek szerintem nem sokat láttok majd (főleg ha az alvást is bele kell kalkulálni) tehát pár óráért nem érdemes akkora kitérőt tenni. A lundákat lencsevégre tudod kapni majd a nyugati fjordoknál, de ha legközelebb Izlandon jársz, mindenképp iktassátok be úgy Bakkagerrdit, hogy legalább egy gyalogtúrára is legyen időtök. Tehát ha nem tudtok egy napot rászánni, akkor inkabb legközelebb...
Igen, Látrabjarg, amit midnenütt írnak, hogy az a tuti hely. Ami ott volt két szállás az nekem nem tetszett, mi Patreksfjödurban alszunk, olyan 30-40 km onnan. És másnap reggel akarunk kimenni madarakat nézni és túrázni.
"A legtuttibb hely a legnyugatibb sarokban Látrabjarg. Jó szar út megy oda, meg hosszú is, de megéri. Egy hotel van, egy fél-egész alkesz (alka) főnénivel, mindig van hely, nem is drága. Egész éjjel érdemes kinn maradni a madársziklán, van fény és téma bőven".
Ja, és várom a kollégám válaszát, hol vannak nagy fészkelőhelyek, amiket viszonylag könnyebben tudtok megközelíteni, bár annyit én is tudok, hogy a madarak a meredek sziklás oldalakat, a majdnem függőleges falakat szeretik. Ha megjön a válasz, küldöm.
Egyelőre nincs nagyon komoly felszerelésem a fotózáshoz, még addig gondolkozom komolyabban.
Most teljesen lunda őrületben vagyok, lefoglaltam a biztonság kedvéért a bakkagerdi-i szállást is, onnan tényleg rengeteg lunda kép vana neten (ez a magyar vagy az izlandi neve?, mert itt nálunk Papageientaucher-nek hívják és korábban ezt a nevet még sosem hallottam).
Csak annyit fűznék hozzá a "nyáréjszaka világos van" című elbeszélésekhez, hogy ezeket vedd mind igaznak. Nyári éjszakán még csodálatosabbak a fények, az egyik kollégám (aki nem mellékesen nemzetközi hírű természetfotós is), a legjobb színes fotóit éjjel kettő körül szokta készíteni Izlandon. Mielőtt mentünk ki, tőle kaptunk nagyon jó felkészítést.
Az alábbi táblázatból kikeresheted melyik nap mikor van napfelkelte és naplemente Izlandon.
A kurzort a térképen húzogatva az adott települést is be tudod hozni. Egyébként a napfelkelte és naplemente is igencsak elhúzódó, akár egy-másfél órás is lehet (legalábbis február-márciusban ezt tapasztaltuk), tehát bőven lesz időd a képeket is megkomponálni. A táblázatot használva nagyjából be tudod lőni magadat, mennyit érdemes aludni aznap, ha tiszta az égbolt.
Ja és próbálok betenni egy másik linket is, ahol a kollégám által fotózott, de általad nagyon vágyott bálnafarok is látható:
megnéztem a booking.com-on és találtam Bakkagerdiben két szimpi szállást, amik kicsit még olcsóbbak is, mint az, amit seydisfjödurban foglaltunk. De az úton Seydisfjödurba kimennénk megnézni, így nem tudm, beleférne-e valóban ebbe a napba Hönf-ből indulva, Djúpivogur-tól felfelé az összes fjord bejárása és még fel Bakkagedriig. Te mit gondolsz? Onnan másnap reggel mennénk tovább Husavik felé, tehát másnap nincs idő már semmire. Ha az érkezés estére nyúlik, akkor meg már biztosan nem tudunk lundákat lesni. Rettentő nehéz bármit is előre kiszámolni. És én olyan vagyok, hogy meglátok az autóból útközben egy sziklát, vagy partot, vagy vízesést vagy akármit, akkor felkiáltok, hogy álljunk meg és már megyünk is oda gyalogosan, így mindenre a dupla időt kell számolni. Az oké, hogy este sokáig világos van, de valamikor aludni is kell. :-)
Akkor lehet, hogy azt az éjszakát, amikor Höfnből megyünk keleten felfelé és Seydisfjödurban alszunk. Át kellene tennem Bakkagerdibe? De már elve ez az első szakasz is piszok hosszú, mert minden fjordnyelv mentén végig akarunk autózni és a halászfalvakat, sziklás partokat megnézni. Nagyon nehéz dönteni, mert ha az ember megáll, kiszáll, akkor elkótyagol az autótól messzebre, felfedez dolgokat, fotózgat sokáig...az idő sokkal gyorsabban elszalad, mint ahogy szeretnénk. De még törölhetem a szállást és átváltoztathatom, úgyhogy ezen még gondolkozom akkor.
Általában mindenhol betartjuk a sebbesség korlázotást, különösen külföldön. De köszönöm a figyelmeztetést.
A csapvízzel a páromnak van baja, mert ő csak szénsavas vizet hajlandó inni, itthon sem iszik meg egy csepp csapvizet sem. Én vinni fogom a termoszkannánkat is és fogok minden reggel legalább egy liter teát főzni az útra, de vannak másfél literes sport alu palackjaink is, abbe is tehetek teát, csak az nem marad melegen, de az nem baj. Azt hiszem, ez lesz a víz ivás helyett.
Igazából bevallom, hogy nem nagyon szeretnénk napközben beülni sehova sem enni, mert ez rettentően sok időt elrabol, egy ebéd, minimum egy óra, ha az ember kényelmesen elvan. Ezért ilyen leveses helyre szerintem nem valami gyakranfogunk beülni, hanem esszük a szendvicsünket vagy a benzinkútnál a hamburgert vagy hot dogot.
Bizony! Ebben osztom a véleményed! Viszont a megszokott magyar sebességkorlátozásokat ismerve furcsa volt, hogy ott kint ez is észszerű. Nem kell lassítani lépten nyomon...
Én ezt csak a meleg víz esetében tapasztaltam zuhanyzás közben... A hideg víz hibátlan, teljesen tiszta, "kénmentes" volt mindenhol... Nem emlékszem, hogy ilyen gondunk lett volna bárhol is az ivóvízzel.
"mindehol ásványvíz minőségű víz folyik a csapokból" Én a világ legnagyobb pazarlásának tartom az ásványvizet itthon, ahol kiváló az ivóvíz, de Észak-Izlandon ihatatlan volt, erős kénes bűz áradt belőle. Tőlem akár még egészséges is lehet, de undorító.
És Léna! Még egy tanács, melyre a párom hívta fel a figyelmem! Az idő már megszépítette a dolgokat, de tényleg lényeges! Izlandon vedd komolyan a sebesség korlátozó táblákat. Ha kirakják a 20-as táblát, akkor az tényleg 20! Csak akkor korlátoznak,ha ténlyeg szükséges. Ezt főleg a Bakkagerdibe vezető úton tapasztaltuk meg és hozzáteszem nem döngettünk ezerrel.
Ezek szerint belehúztak... :) engem nagyon meglepett, hogy a legtöbb látnivalóhoz vezető gyalogos út ki van épitve. A mellékhelyiségek fűtöttek, melegvízzel ellátottak és patyolattiszták voltak. Mindezt tapasztaltam Vík környéken és észak-keleten egyaránt.
Mindenképp terepjárót választunk majd megfelelő gázlómélységgel. Konkrétan még nincs semmi lefoglalva, kiválasztva. Egyelőre kutatunk. A dolgot nehezíti, hogy Akureyriben szeretnénk felvenni és Reykjavikban leadni... Akureyriig normál autóval mennénk, mert a nyugati fjordokat fogjuk bejárni és sehol nem találtunk arra utaló infót, hogy oda mindenképp terepjáró kellene. Ha szerencsénk lesz pont akkor megnyitják majd az F26-t, valószínű akkor megpróbáljuk kivitelezni, ha pedig nem nyitják meg, akkor megyünk a Kjöluron. (Remélhetőleg annyira nem leszünk balszerencsések, hogy az is zárva lesz...). Szóval bizakodunk.
Két évvel ezelőtt hasonló túrát tettünk meg, mint amit Te is tervezel. A különbség annyi, hogy mi Bakkagerdiben töltöttünk két éjszakát, azonban a nyugati fjordokat mi akkor nem láttuk. Engem személy szerint elvarázsolt az a csöppnyi falu 300 lakossal. Az odavezető út igen kalandos, de csodaszép. A környező hegyek mindig más színben pompáztak, épp attól függően, hogy milyen napszak volt... Ott érzékeltem igazán, hogy az éjszakai megvilágítás milyen mássá tud varázsolni egy tájat. Írtad, hogy nagyon fontosak számodra a lundák. Bakkagerdinél több ezres kolónia tengeti napjait nyáron. Sajnos mi csak a fészkeiket láttuk, mert augusztus végén érkeztünk oda és akkor már elindultak onnan vándorútjukra. Szóval ha most nem is, de legközelebb iktassátok be azt a területet is. Margitka által említett levesről azt érdemes tudni, hogy általában a vendéglátóhelyek 99%-ban van ún. napi leves. Ez azt jelenti, hogy nem csak egysze szedhetsz, hanem annyiszor, ahányszor szertnél. Nagyon tartalmasak és ár/érték arányban is igen kedvezőek. Üveges vízzel ne foglalkozzatok, pontosabban csak annyira, hogy kellő mennyiségű üveget/palackot szerezzetek, ugyanis mindehol ásványvíz minőségű víz folyik a csapokból, így lényegessen olcsóbban tudtok kijönni, ha a beszerzett palackokat töltitek újra. Arra lelkiekben készülj, hogy sokkal több olyan látnivaló tárul majd eléd, ami fényképezőgépért kiállt és az izlandiak (ésszerű emberek léven) meg is teremtik a folyamatos "álljunk meg" felkiálltások lehetőségét. Nekem nagyon tetszett, hogy a legapróbb kis természeti látnivalóhoz is ki van alakítva az út mentén a kilátó, a leálló.... jó utat! ;)