Kezdés előtt nem sokkal nem kevés üres ülőhelyet láttam, de amikor a vége felé hátranéztem, szinte mindenhol ültek. Az állón tömegnyomor nem volt, de üres folt se sok.
Előbb kezdődött mint amit meghirdettek, így az Anthrax gyakorlatilag kimaradt, az utolsó két számra értünk csak be a terembe.
Az IM tragikusan rosszul volt keverve sajnos,az elején nem hallatszott a dob, és a basszus, némelyik nóta felismerhetetlen káoszba fulladt, nem lehetett kivenni még a tempót sem tisztán., máskor meg szépen helyreállt a dolog.
Ettől eltekintve nekem tetszett, szeretem az elsöprő profizmust, ami a bandából áradt.
(Azért az tanulságos, hogy a tavalyi Nickelback buli ugyan itt tökéletesen szólalt meg, pedig elvileg nem volt ennyire tele a terem, és így jobban visszhangzott.)
Én normál állón voltam tegnap, 3-4 sorral pont a keverő mögött középen, ami látvány szempontjából annyiban volt csak problémás, hogy a két kameramanus részben takarta a kivetítőket. A hangzás ott sem volt a legjobb, különösen Dickinsont lehetett nagyon vacakul hallani. (Meg azért néha későn is kapcsolódott be egy-két számba.) A többit nem éreztem annyira káosznak, legfeljebb csak a kezdeti nehézségek tekintetében.
Nekem is feltűnt, hogy nem nagyon húzzák az időt semmivel, aminek részben örültem is, hogy így inkább a számokra koncentrálnak, szombaton a Powerwolf esetében már pont az zavart, hogy túlzottan széttördelik a műsort a cirkusszal. Viszont azt azért nem felejtettem el, hogy a legutóbbi két alkalommal, mikor itt voltak, Dickinson azért fel tudta dobni a műsort néhány poénnal. Az egész bandából viszont hiányzott most a lendület, Janick és Harris is sokkal de sokkal visszafogottabb volt a koncert nagy részében, egyedül a Fear Of The Dark-ban meg utána láttam, hogy beindultak, és hozzák a szokásos pózokat, bohóckodásokat.
Három szám vitte el a hátán ezt az estét, az első a Revelations, a második a Phantom, a harmadik pedig a Seventh Son. Ezek azért elég jól szólaltak meg, és az utóbbinak a látványa is nagyon ott volt. Főleg, ha az orgonás figura valóban billentyűzött is a végén. :-)
Mivel én a zenekar diszkográfiájával vagyok egyidős, így nemigen találkozhattam még azokkal a látványelemekkel, amik itt voltak, de azért el kell ismerni, hogy ebben még mindig nagyon erősek. De a klasszikus intro és a vetítés is kifejezetten tetszett. A szar hangzást még valahol le is tudnám, ha ezek alapján tényleg úgy tekintenék a Maidenre, mint egy show-ra, egy jelenségre, ahol ez is a műsor része, és hogy az emberbe annyira bele tudnak égni a számaik, hogy még úgy is tud rá tombolni egy akkorát, ha egyébként nem ők a legnagyobb kedvenceik - ahogy ez nálam is van.
Mi volt akkor a fő probléma?! Nálam csak az, hogy pénteken Alice Cooper koncertjén voltam. Tőle legfeljebb csak a három-négy nagyobb slágert hallottam eddig, mégis az sokkal nagyobbat szólt nálam. Ott sem volt semmi duma, ott is bőven adtak a látványra, de emellett a hangzásra is, és még a dobszóló sem tudta tönkrevágni a dolgot. Ott annyira nem éreztem ezt a gépezet-dolgot, ami már nemcsak a Maiden, de a Metallica sajátja is... a Kiss-t most nem akarom ide sorolni, mert az ő koncertjeiket nem látogatom, így nem is tudom, hogy náluk milyen a hangzás.
Ami viszont jobban aggaszt, hogy egyre inkább ezt az utat látom a továbbiakban a bandánál, hogy csinálják ezeket a tematikus koncerteket, és lemez viszont nemigen lesz... valahol viszont ez se csoda, de ezt majd máskor...
A nyomorult jelzőt nem az ülőkre értettem, hanem a facebook-ozó majmokra. Azzal még nincs bajom, ha valaki ül, viszont ha nem is a koncertre figyel, akkor minek ment oda? Bocsi, ha félreérthető volt az előző kommentem, egyébként meg te is visszavehetnél. :)
" Egyrészt túl alacsony másrészt túl fiatal vagyok. " Akkor célszerű lenne finomítani a stílusodon, és visszafogottabban ekézni, mert így ki fogják húzni a szádon a gerincedet előbb vagy utóbb. Egyébként Én is kint voltam és ültem végig, pedig nem vagyok " nyomorult". Szerencséd lehetett, hogy nem előttem álltál.
aha. Hát én meg pl túl öreg ahhoz, hogy ugráljak. Nem üvöltözöm, nem tapsolok már sokat, de így is élvezem, ha van mit. Tudom, vannak nálam jóval idősebbek, akik mégis ezt teszik, de hadd ne legyen ez már házi feladat.
arra nem gondoltál, hogy ha állni akarsz, akkor menj az állóhelyre? Bátor dolog, hogy át akarsz nevelni x ezer embert, csak nem biztos, hogy sok értelme van.
A küzdőtéri kamerától balra vegyes volt a cucc, ez eleje elég szarul szólt, 2MtM katyvasz lett (ráadásul Bruce belepofázott az elejébe). Revelations/Trooper magasságában kezdett normálisan szólni, onnan sok bajom nem volt az Aces High-ig, ami szinte felismerhetetlen volt megint.
2000-ben voltam először IM-en a Kisstadionban, ott is daráltak már, nekem ez nem volt meglepő, max. a zenekar bemutatásának elhagyása volt fura.
Számomra nem volt csalódás, azt kaptam, amit vártam.
Hát az állóhelyesek tényleg nem voltak gázosak, na de az ülők... Pff... Komolyan olyan volt mintha egy rohadt moziban ülnék, mindegyik zabált, facebook-ozott és rajtam kívül meg se mozdult senki. Aztán a Moonchild elejénél nem bírtam ki, mondom szarok a fejükre, muszáj felállnom, de aztán 5 perc múlva már a seggemen találtam magam, mert megöltek volna, ha továbbra is álltam volna. Az ilyen nyomorultakat ki kéne vágni a büdös picsába... Kifizet 19 ezer forintot, aztán csak ül és les ki a fejéből... Legközelebb állóra megyek, az is biztos.
kicsit túlzásnak tartom a tegnapi koncertet "lehaknizni", bárcsak mindenki ilyen lelkesen zenélne!
én Münchenben voltam egy IM koncerten, ott jó volt a hangzás, és a közönség is lelkesebb volt.
Velősen összefoglalom véleményem a tegnapi koncertről.
1, A setlist nekem tökéletes volt, Bruce is jól énekelt.
2, A hangzás legendásan pocsék volt most is. Előtte az Anthrax a kis motyójával világosan és érthetően szólt, utána meg jött a Maiden egy óra kásával. Ian Scott érthető, dögös reszelős riffekett nyomott, a dob és basszus is ott volt, csupán Belladonna mikrofonja lehetett volna picit hangosabb.
Komolyan nem értem, hogy lehetnek a Maidennél ilyen pancsrerek. Voltam a itt Scorpions, GunsNroses, Satriani koncerteken, és azok bitang profin szóltak ugyanebben az arénában. A Scorpionsnál jobb konceretet életemben nem hallottam, überbrutál volt a hangzás.
Nincs itt semmi akusztikai probléma, meg "jó helyen kell állni" , hanem egyszerűen pancser a hangmérnök, valamint nincs összehangolva a zenekar soundja. Otthon szépen mindhárom gitáros minden számhoz külön beálligatja magának a soundokat, amik a szobában biztos nagyon jól szóllnak, de egyszerre komályos katyvasz. Egyáltalán, mi a francnak kell annyi sound? Egyet használjanak, de az mindenkinél jól legyen beállítva, hogy együtt is jól szóljanak. Lehet , hogy Adrian jól érthető riffet nyom, közben meg Murray agyon zengetett, wahpedálozott riffjével összemossa az egészet, erre jön még Gers felháborítóan pontatlan és improvizálásos macskakaparása, aztán az lesz az egészből, amit sorozatosan évek óta hallunk. Egyszerűen sok a három gitár, és már az új felállás elejétől fogva át kellet volna hangszerelni a dalokat három gitárosra.
3, Magyarországon túlreprezentáltak azok a büdös bunkók, akik ülőhelyet vesznek, aztán folyamatosan ugrálnak félmeztelenül büdös sör és cigiszagú lehelletüket fújtatva pólójukat lengetve. Ilyen individuumokhoz volt sajnos szerencsém tegnap este is, konkrétan a koncert felét csupán kivetítőn láttam. Ezért a szervezők, és a kákabelű Waltonos "kidobók" a felelősek, mert 19 000 forintos tribünön azért más illene rendet tartani. Önbíráskodni ugyen nem érdemes, mert jogállamban úgysem nekem lesz igazam.
Szóval vegyes érzelmekkel jöttem el a koncertről. Csupán az vigasztal, hogy vasárnap ismét megnézhetem őket Brno-ban kiemelt állóhelyről, és eddigi tapasztalataim alapján csehorszábgan kevesebb bunkóval körülvéve.
Én a keverőnél álltam és néha az énekkel tényleg gond volt, de nem volt annyira vészes. Az encore-nal ahogy bekezdett az Aces High!!! Sajnálom, hogy a Doctor Doctor felvételről ment :(
De hakni tényleg zavaró volt. A teljes setlistet lenyomták 1 óra 40 perc alatt. Ami azért kemény, mert sok szám volt. Egy kurva szót nem szólt a közönséghez. Talán egyszer, hogy Budapest most látja utoljára ezt az egyveleget (mondjuk az egész világ). Talán ennyi.
na de beszéljünk a zenéről is, ha valaki a hangzás problémák mellett tudott figyelni, mekkora volt már a seventh son élőben, mind színpadképben, meg az a középrész a lábcinnel stb.! hasonlóan revelations is!