Keresés

Részletes keresés

_kitsilatzi Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220505

A bakelitekhez nem kell audiofilnek lenni. Másrészt az újságokat sem kell megideologizálni, egyszerűen csak jó kézbe venni őket, másrészt meg természetes, hogy az ember egyre kevesebb telefont, tabletet, képernyőt akar bámulni. Jobb ez így, Horzi: könyv, újság, képregény a kézbe, fizikai hordozó a fülbe. A kisebb, szubkulturális magazinok köszönik szépen elvannak, csak már nem az újságosnál kell megvenni őket, hanem a külföldi webshopokban, és csak pénz és helyhiány miatt nem állnak itthon hegyekben.

Ugly Things: évi 3 megjelenés, 12 euró, 152 oldal, mondjuk itt csak a címlap színes, de a tartalom iszonyat: az egyik korábbi számban például 52 oldal Pretty Things special volt. A többi már rendes színes magazin, általában évi 10-12 megjelenéssel.

Ha esetleg kedvet kaptál valamelyikhez, akkor még nagyon ajánlom figyelmedbe a sajnos már nem létező Misty Lane magazin még fellelhető számait. A Misty Lane, vagyis a hozzájuk tartozó Teen Sound adta ki a Movements korai zöngéinek válogatását, a jó kis Follow-t. Jelenleg 5 euróért vesztegetik a teljes értékű LP-t. Ettől már tényleg csak az elfeledett, kültelki punklemezeket lehet kapni újonnan olcsóbban. Ez valahol nagyon szomorú. Kéne abból is venni vagy öt darabot, hátha egyszer tényleg befutnak, aztán talicskázhatnám kifelé a pénzt a discogsból :((

Előzmény: Magic Horse (220486)
RiverI Creative Commons License 2024.09.06 0 1 220504

Az Oasist sokat hallgattam, szeretem is a mai napig. A tesókat ugyan nehéz kedvelni, de náluk kivételesen el tudok vonatkoztatni attól, ahogyan viselkednek és amit nyilatkoznak. A 7 teltházas Wembley azért elég jól hangzik. A Gunsnál sem értettem, hogy lehet annyi pénz, amennyiért összeállnak, az Oasisnél pláne nem értem, de mindegy. Ja, igen, ez ne maradjon ki:

Gambling companies in the U.K. offered odds of 4/1 – 20 percent – on Oasis splitting up again before their 2025 reunion tour ends.
(Loudwire)

A Linkin Parkot listáztam a 2000-es albumoknál, de túlzás lenne azt mondani, hogy rajonganék értük. A One more lightot is szerettem tőlük, kellemes kis popzene.

Előzmény: divaoni01 (220500)
TiB! Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220503

Az nem lehet, Bowie-nak vannak '84-es CD-i.

Előzmény: klogg (220501)
klogg Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220502

Igazad lehet, de nem lehet elvárni senkitől, hogy olyan elkötelezett fanatikus legyen, mint LL volt.

Előzmény: Kbela70 (220499)
klogg Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220501

Amúgy CD: én most hallottam, hogy a Brothers In Arms volt az első pop-rockzene, ami kijött CD-n, '85-ben. Ez valahogy nem tudatosodott bennem, hogy már akkor megjelent a formátum, én csak valamikor '88-'89 táján találkoztam vele először, kőgazdag haveréknál. Saját első CD-m a Schindler listája filmzene volt '93-ban (és csak megvettem, de lejátszóm még évekig nem volt hozzá), szóval nem voltam éppen naprakész.

Előzmény: Alternative Thor (220475)
divaoni01 Creative Commons License 2024.09.06 0 1 220500

Megnéztem, rajtunk kívül csak a mostanában nem túl aktív Budapest Psycho érdekelt még innen a world media aktuális popkulturális begerjedésével kapcsolatban.

https://24.hu/kultura/2024/09/06/liam-gallagher-oasis-jegyarak-valasz-rajongok/

Meg a másik realtime big bomb-ban is te vagy az egyik érintett a topikból. Hát a tyúknak van hangja, de azért felettébb érdekes választás ez így.

https://hu.ign.com/linkin-park/98610/news/szines-igazak-voltak-a-pletykak-enekesnovel-az-elen-ter-vissza-a-linkin-park-hallgassatok-es-nezzete

Előzmény: RiverI (220480)
Kbela70 Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220499

Igen, igazad van,csak talán L. L. jobban harcolt volna, valahogy nem érzem, hogy a mostani gárdának fontos lenne az újság. Kívülállóként azt gondolom, Lacinak ez volt az élete, most viszont csak egy projekt a sok közül. Nekem úgy tűnik, könnyen elengedik. De csak okoskodom, nem szeretnék senkit megbántani. Nekem a mai napig megvan az összes szám - még az első fekete - fehér is - ezen nőttem fel, annyira megszoktam, hogy minden hónapban megyek az újságoshoz. Valószínűleg a keserűség beszél belőlem. 

Előzmény: goldilox (220495)
enbéhá Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220498

bár legalább a fb oldal sokkal aktívabb lenne. ami azóta van ezen a területen, az ugyanolyan lejtmenet, mint a fizikai lap. 

goldilox Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220497

Ez így van sajnos.  

Előzmény: Alternative Thor (220496)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220496

Önmagában a papírár brutális emelkedése nagy gondot jelenthet. Arról nem is beszélve, hogy papírból néha hiány van, nyomdából meg egyre kevesebb. Potenciális hirdetőből pedig még kevesebb.

goldilox Creative Commons License 2024.09.06 -1 0 220495

Valóban haldoklik az újság, de szoros összefüggés szerintem nincs a két dolog között, az anyagi problémákat Lénárd Laci se tudta volna megoldani.  

Színvonalban amúgy szerintem az azóta megjelent lapszámok se rosszabbak, azt leszámítva, hogy supertzar gondolatait már nem olvashatjuk :-((

Előzmény: Kbela70 (220484)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220494

Pár éve, talán a pandémia előtt 7-8 ezer volt, csodálkoznék, ha most 5 ezer fölött lenne.

Előzmény: goldilox (220490)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220493

Köszönjük, Emese.

Előzmény: Magic Horse (220486)
klogg Creative Commons License 2024.09.06 0 1 220492

EFB mai megjelenések

Black Sites - The Promised Land?

A kis személyes kedvenceim egyike új lemezzel rukkolt elő, továbbra is nagyon hangulatos, okosan előadott psych/metal a játék. Itt-ott progresszívnak írják a neten, hát ilyen mastodoni értelemben akad olyan is benne, dreamtheateriben viszont nagyon nem. Az első szám számvégi repetitív riffelgetése az Opeth Deliverance-ét (mármint a dalét) juttatta eszembe, remélem, ez is inkább tetszetős marad, és nem dögunalommá válik 3 hallgatás után. A többi szám is szimpatikus riffelgetésekkel, ízes szólózgatásokkal van megpakolva, nem igazán értem, miért nem népszerűbbek, de garantáltan most sem lesznek azok, itt a topikon sem. Sebaj.

Pure Reason Revolution - Coming Up to Consciousness

A másik kis személyes kedvencem, a garbós bölcsészzenekar is előrukkolt az új lemezével, új énekesnővel, aki tökugyanolyan hangi adottságokkal bír, mint elődje. Tehát semmi új látnivaló, de új hallgatnivaló sem, ugyanazon a vágányon halad a járgány, mint eddig. Az előző lemez végül nem érte meg az évvégi listát, és ez kb ugyanazon a szinten van. Még 2-3 hallgatás biztos van benne.

David Gilmour - Luck And Strange

Mit kalapált össze unalmában A öreg? Hát bármit is, mindenképp többet ér, mint amit a meghibbant Waters kínlódik mostanában. De ez is valóban csak unaloműzőnek készült, mármint Gilmournak volt jó erre, mert a hallgató unalmának elűzésére nem alkalmas. Ráérős dünnyögés, ismerős gilmouri panelek közepette. A végén ráadásul egy negyedórás dzsemmelés terpeszkedik. Persze neisvárjunkmárérdemlegestezektőlazöregektől, meg örüljünkhogymégalkotnak, ésatöbbi.

Alternative Thor Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220491

Ezt nagyjából én is így gondolom.

Előzmény: Kbela70 (220484)
goldilox Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220490

A FB oldalnak 68 ezer követője van.  Fogalmam sincs mennyi ebből az aktív lapvásárló.  

Előzmény: klogg (220489)
klogg Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220489

De vajon mennyi lehet az a sok? 20-30 ezer?

Előzmény: goldilox (220488)
goldilox Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220488

Azért még elég sok embert érdekel, soknak hiányzik.  

Előzmény: klogg (220487)
klogg Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220487

Ez az újságszünet(?) amúgy olyan horderejű hír, hogy a Telex is a főoldalon hozza.

Előzmény: Magic Horse (220485)
Magic Horse Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220486

Csak meg kell filozofálni, mint az audiofileknek a bakelitet. Mittomén a nyomtatott újságból máshogy esik a fény, mint a digitális monitorról..

Előzmény: Magic Horse (220485)
Magic Horse Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220485

Meg kell várni a nyomtatott újság nosztalgiát. Végülis a bakelittel is megtörtént. 

Kbela70 Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220484

Szerintem Cselő már rég elengedte a nyomtatott újságot. Az online oldalon szereplő zenekarok nagy része nekem semmit nem mond,de ez nyilván az én bajom. Nem nagyon akartam ezt leírni, mert nem látok bele, de Lénárd Lacival az újság is meghalt... 

Alternative Thor Creative Commons License 2024.09.06 0 1 220483

Jó-jó, már ott azonnal visszavontam, te Doors-lovag. Morrison Hotel, nagyszerű tipp, köszönöm, már pörög is!

Előzmény: klogg (220482)
klogg Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220482

simán a Doorsot is fel lehetne emlegetni

Ezt azonnal vondd vissza, míg szépen mondom! Iszonyú régen nem hallgattam egyben Doors lemezt, de a héten valamiért betettem a Morrison Hotel-t, hát teljesen ütős még ma is, az billentyűhangzás az megporosodott, de azt leszámítva nagyon is rendben van. A pár évvel ezelőtti amerikai úton a los angeles-i autókölcsönzőből kihajtva első dolgom volt berakni a Roadhouse Blues-t, "Keep your eyes on the road, your hands upon the wheel!", vonyítottam együtt Morrisonnal, miközben száguldottam többnyire csak araszoltam a dugóban az autópályán, hát ez azért a dugó ellenére is adta a feelinget.

Tudom, ha LA, akkor kabrió kellett volna (nem az volt), meg valami jó kis hajmetált bömböltetni, miközben a rőzsémet fújja a menetszél, de az ilyet meghagyom a tudjukkinek...

Előzmény: Alternative Thor (220479)
_kitsilatzi Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220481

A minecraftos újság kiadója, a Pesti Könyv nagyon jó példa arra, hogy pár év alatt mekkorát tud fordulni a világ.  A kétezres évek végén minden képregény megbukott itthon: Sandman, Hellboy - három szám után kampó, a filmre időzített három részes Watchment is bagóért lehetett megszerezni nem sokkal a megjelenés után. A 2010- es évek jó része úgy telt el, hogy néhány fanzine-jellegű kiadvány mellett csak két képregényt lehetett rendszeresen kapni, az Asterixet, meg a pesti könyves Lucky Luke-ot. Aztán azt hiszem 2017 táján történt valami, a Fumax elkezdte újra kiadni a Sandmant meg a Watchment, A Vad Virágok a Hellboyt, a Pesti Könyv meg belefogott az Incalba meg a Sagába, és mire jött a covid, már évente több száz képregény jelent meg itthon, és talán 2-3 olyan sorozat volt, ami bukó volt és félbemaradt. Azóta a Sandman 10 ezres tömbjei már sokadik kiadásnál járnak, meg olyanok vannak, hogy Mignola amerikában aláír néhány ívet, elküldi a magyar kiadónak, aki elviszi a könyvkötőhöz, vagy a nyomdába, vagy nem tudom hova, és akkor a Mignola által dedikált, limitált, számozott omnibusokat lehet venni 35 ezer forintért. Ki gondolta volna ezt tíz éve, mikor konkrétan képregényt sem lehetett kapni?

Előzmény: NAR (220476)
RiverI Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220480

Illene írnom róla pár sort, ha már csak én listáztam, de most nem igazán vagyok ráhagolódva, meg úgy általában elég kevés zenét hallgatok.

Közben megnéztem, hogy RYM-en 19 (számomra) új albumot hallgattam meg idén, azt hiszem, új negatív rekord 2009 óta. 

Előzmény: klogg (220463)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.09.06 0 1 220479

AOTD on

Inspiral Carpet - Life

Ez egy jó lemez, és még csak nagyon nyitottnak sem kell lenni hozzá. Az erőteljes orgonahasználat miatt simán a Doorsot is fel lehetne emlegetni, de rendben, hagyjuk a blaszfémiát, ez sokkal játékosabb, poposabb. Amúgy az IC és pont konkrétan ez az albumuk akkor került elő az életemben, amikor a 2000-es évek közepén rákattantam az épp nagyot menő indie rockra, mint fontos, csak kevésbé ismert előképet emlegették nekem a tudorok, pl. a Psychedelic Fursszal együtt. A This Is How It Feels elég nagy sláger volt innen, ez akár legelső hallásra is bárkinek átjöhet, tényleg kiemelkedő dal. Valóban még a Stone Roses és hasonlók merültek fel, szóval nagyjából erre az irányra gondoljon mindenki, aki életében nem hallotta az Inspiral Carpetset. Magyarán a kizárólag zúzós metálra esküdők nyugodtan skippelhetik. Én viszont zúzós metállemezekkel összevetve is simán meg merem rá adni a 10/7-et.

AITD off

Előzmény: klogg (220461)
klogg Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220478

Hát ja, erre kéne szponzort találni.

Előzmény: divaoni01 (220473)
klogg Creative Commons License 2024.09.06 0 0 220477

Lehet. Te jobban képben vagy a kiadványokkal, mint én. Bele se kéne ugatnom tulajdonképpen, hisz 15, de inkább 20 éve már nem veszem az újságot. És amit most elvesztek majd a vaterán, azt bőven megspóroltam 20 évnyi újság nem-vásárlással.

NAR Creative Commons License 2024.09.06 0 1 220476

amúgy meg semmi értelme a világon egy nyomtatott újságnak

Én azért nagyon örülök, hogy a gyerek még elő tudott fizetni egy kéthavonta megjelenő minecraft-os újságra. Meg a könyvtárból ki lehet kölcsönözni a régi számokat. De lehet, hogy néhány év múlva már ez sem menne.

Előzmény: zen_monkey (220469)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!