Keresés

Részletes keresés

Jeff. Creative Commons License 2017.10.26 -1 0 8103

Nagyszerű összefoglaló! Örömmel olvastam! : )

Előzmény: Ország Mónika (8088)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.26 -1 0 8102

Tetszett a beszámolód, köszi!

Annyit kérdeznék, mekkora volt a tömeg Sintrában hétfőn?

Lehet, hogy csak én szívtam meg az őrült nagy tömeget?

Flower2000 Creative Commons License 2017.10.26 -1 0 8101

Nincs mit. Én már nagyon rég voltam ott, akkor az volt a legnagyobb Európában.

Előzmény: Jahno (8099)
Ország Mónika Creative Commons License 2017.10.26 -1 1 8100

Nem teljesen értelek, de biztos... :)

A lényeg, hogy leírtam a benyomásaimat, nem hiszem, hogy ebbe bele kéne kötni, hiszen ízlésről vitatkozni - már bocs - hülyeség :)

Előzmény: Jahno (8098)
Jahno Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8099

Ott még nem jártam, de tavasszal megyek a környékre így felírtam, pont jól jött az infó, köszi!

Előzmény: Flower2000 (8095)
Jahno Creative Commons License 2017.10.26 -1 0 8098

Persze, egyéni, de kicsit most már olyannak tűnik, mint ha sszonyt elvittem volna punk koncertre,oszt leírja, hogy hátizééé, ez nagyon nem jött be. Nem hát. 

Előzmény: Ország Mónika (8094)
Ország Mónika Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8097

Igen, az kimaradt a leírásomból, hogy Belémben pl ez kimondottan tetszett.

Előzmény: Flower2000 (8096)
Flower2000 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8096

Sok helyen jártatok, Belémben is, ott sok a zöld látod. 

Flower2000 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8095

Genova Aquarium még ami hasonló minőségben, mennyiségben, méretekben.

Előzmény: Jahno (8091)
Ország Mónika Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8094

Egyébként a tömeg nyilván rontott a helyzeten, néhol mozdulni is alig tudtunk, ez azért eléggé rontott a dolog élvezhezőségén...

A felvonón amikor voltunk, gyönyörű idő volt, így nekünk nagyon tetszett. Egyébként meg leírtam, hogy mi tetszett, mi nem, szerintem ez elég egyéni dolog, hogy kinek mi tetszik, nyilván függ attól is, hogy ezelőtt milyen helyeken járt, miket látott, milyen időben látta stb.. Kár ezzel vitatkozni szerintem, leírtam az élményeimet, hátha hasznos lesz valakinek :)

Ország Mónika Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8093

Ízlések és pofonok... :)

Ország Mónika Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8092

Előzőleg Barcelonában voltunk, így ahhoz képest nekem kicsit csalódás volt ilyen szempontból. Így értettem.

Előzmény: Flower2000 (8089)
Jahno Creative Commons License 2017.10.26 -1 0 8091

"Maga az ócenárium se volt egy óriási dolog,"

Biztos jó helyen jártál? Vagy a tömeg miatt, vagy a stílusa miatt nem jött be, de eddig nekem kategórájában az egyik legjobb cucc volt és az ideiglenes is megérte a maga pénzét. Ilyen jó elrendezéssel, ekkora méretben és változatos dögökkel sehol nem fogsz találni.

És inkább a felvonó szép kilátásával vittkoznék, bár mi erős esőben voltunk, azért mentünk mert poén és gyerek még távolról sem látott ilyet. Tavasszal elviszem libegőzni és megkérdeem melyik volt a jobb :-)

Flower2000 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8090

No jó, amiket felsoroltam országok. Városok sok zölddel: Edinburgh, Copenhaga.

Előzmény: Flower2000 (8089)
Flower2000 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8089

"Én kicsit hiányoltam a növényeket a városból, ahhoz képest, hogy délen van, nekem nem volt igazán "zöld"."

Azt a nagy parkot láttad a domboldalban? Van ott üvegház is, csak azt nem melegháznak hívják, mint nálunk az ilyeneket. Ugyanis ott nem kell melegíteni, inkább hűteni kell a növényeket, mert megégnének. Portugália egyik legnagyobb problémája az erdőtüzek.

Sok zöldet olyan városokban látsz a világon, melyek sok vizet kapnak mint Hollandia, Dánia, Skócia,stb.

Ország Mónika Creative Commons License 2017.10.26 -2 1 8088

Sziasztok!

Tegnap éjjel mi is megérkeztünk Lisszabonból, írok pár dolgot, hátha hasznos lesz valakinek! :)

Péntek este érkeztünk, leszállás után rögtön átvittek minket busszal az egyes terminálra, ahonnan könnyű volt megtalálni a metrót. A lejáratnál rögtön voltak automaták, pár perc várakozás után meg is tudtuk venni a kártyákat és a jegyeket: mi kapásból 10-10 jegyet vettünk, ezenkívül még 3-3 darabot kellett vennünk később, ennyit használtunk el péntek estétől szerda estéig.

A szállásunk a Rossio metróállomástól pár perc sétára volt (Hotel LX Rossio), én nyugodtan ajánlom mindekinek, egyszerű, pici szobánk volt, de minden nap jöttek takarítani és közlekezésileg remek helyen volt!

Szombat délelőtt felfedeztük a belvárost, Tejo part, igazából csak bóklásztunk és gyönyörködtünk a városban.

Délután pedig ellátogattunk a Benfica stadionjába, ahol megvettük a stadiontúra+múzeum kombinált jegyet.

Nekünk nagyon tetszett, annak ellenére, hogy a túra vezetett volt és nem járkálhattál szabadon ide-oda, nem volt zavaró, mert kb. 15 fős csoporttal mentünk, a vezető jófej volt és mindenhol bőven hagyott időt a fotózkodásra, nézelődésre, mindenhol mindenkit megvárt, rengeteg képet tudtunk csinálni. Ajánlom mindenkinek, szerintem nagyon jó program! :)

Vasárnap Belém-be mentünk, de mivel aznap futóverseny volt a városban, fél óráig egy darab busz/villamos nem jött, hiába várta rengeteg ember...így végül egy kis kerülővel elmentünk az egyik metróvégállomásra, ahonnan a vonatok is indulnak és felszálltunk egy Cascais felé tartó vonatra, amivel kb. 15 perc alatt Belémben voltunk.

(itt ugye másik kártyát kellett vásárolnunk ahhoz, hogy rá tudjuk tölteni a vonatjegyet, ezt mi tudtuk előre, viszont rengetegen nem és emaitt óriási volt a káosz és a sor az automatáknál...)

A szt. Jeromos kolostorba szerettünk volna bemenni, be is álltunk a sorba, de itt is óriási volt az összevisszaság, végül kiderült, hogy nem is abban a sorban kell megvenni a jegyet, ahol állunk, hanem egy másikban (ahol senki nem volt). Átmentünk a másik sorba, 2 perc alatt megvolt a jegy és már mentünk is be.

Közben viszont ez a sor is órási lett, összevissza küldte a biztonsági őr az embereket, a táblák nem voltak egyértelműek, de nekünk végül szerencsénk voltm bejutottunk :)

(Ide lehet, hogy érdemes pontos összeggel érkezni, előttünk ugyanis egy bácsi a 10 eurós belépőt 20 euróssal szerette volna kifizetni, amit a pénztáros nem engedett, mondván nem tud visszaadni... így a bácsi kártyával volt kénytelen fizetni. Na én rettegtem, hogy mi lesz velünk, mert nekünk csak 100 eurósunk volt, bankkártya meg nem. De szintén mázlink volt, éppen pénztáros csere volt és az új hölgy egy szó nélkül visszasott a 100asból :D)

A kolostor nekünk nagyon tetszett, bár elég sokan voltak, de gyönyörű, szerintem mindenképpen érdemes megnézni!

Ezután megnéztük a Felfedezők emlékművét és elsétáltunk a Belém toronyig, de ide nem mentünk be.

Gyors ebéd után beálltunk a híres cukrászda előtti sorba, ami meglepően gyorsan haladt és vettünk 2-2 darabot a sütiből (darabja: 1.10 euró). Átsétáltunk a botanikus kertbe (belépő: 2 euró) és itt egy padon ülve meg is ettük: hááát... nekünk kicsit csalódás volt, semmi extra, nyilván ha ott jár az ember, meg kell kóstolni, de egyszer elég volt :) A botanikus kert nekünk nagyon tetszett, kevesen voltak, jó volt egy kis nyugi a rengeteg turista után. 

Este a Sporting-Chaves meccsre mentünk, a jegyeket előre megvettünk a hivatalos oldalon.

Óriási élmény volt, szerencsére nyert a Sporting (5-1), fantasztikus hangulat volt, annak ellenére, hogy nem volt teltház, "csak" 42.000 ember... :) Szerintem akit kicsit is érdekel a foci, érdemes elmennie egy meccsre, mi viszonylag középen, fent ültünk: 23 euró volt a jegy, szóval abszolút megfizethető, nagyon ajánlom!

(Itt hallottuk az első magyar szavakat is egyébként:) )

Meccs után könnyen hazajutottunk, az első metróra még nem fértünk fel, de a másodikra már simán, nagyon hamar elvonult a tömeg.

Hétfőn Sintrába mentünk, a Rossio pályaudvaron vonatra szálltunk: a jegyvétel itt kevésbé volt egyértelmű, mint Belémnél, de az automatáknál állt egy segítő srác, akit megkérdeztünk és rögtön meg is lett a jegyünk.

40 perc után megérkeztünk Sintrába, ahol mi először a Quinta da Regaleirához sétáltunk fel. Nem volt vészes, kb 15 perces sétával el lehet jutni az állomásról, csak néha emelkedett az út... :)

A belépő 6 euró volt, a kert pedig gyönyörű, mi 2 órát töltöttünk el itt, de még simán el tudtunk volna bóklászni... tavak, barlangok, növények, szobrok...nagyon jó!! :)

Ezután visszamentünk a "központba", ahol megállnak a buszok és itt felszálltunk a 434-es buszra (5,5 euró), ami felvitt a Pena palotáig. Komolyan mondom, már maga az út megérte a pénzt... :D Hihetetlen meredek utakon mentünk, ráadásul a sofőr vezetési stílusa se volt semmi.... :) Mi végül csak a parkba szóló jegyet vettük meg (7,5 euró), de szerintünk ez bőven elég volt, hiszen kb. a legmagasabb épületig fel lehet vele menni és szuper fotókat tudtunk készíteni, nagyon jó a kilátás!!

Utána sétáltunk még a parkban, bár nekünk ez nem volt akkora élmény, mint a Quinta da Regaleira...

Kedden az ócenáriumba mentünk: a sima jegy 15, az időszakos kiállításra is érvényes pedig 18 euró. Na ez aztán abszolút lehúzás volt, az időszakos kiállítás egy kb 5 perces séta: pár akváriummal, nagyon nem érte meg....

Maga az ócenárium se volt egy óriási dolog, néhol elviselhetetlen volt a tömeg, bár tény, hogy láttunk jópofa dolgokat, de aki vacilál, hogy menjen vagy ne, annak inkább azt mondom, hogy ne... :)

Utána átsétáltunk a felvonóhoz és megvettük az egy útra szóló jegyet (3,9 euró - a retúr 5,9 euró). Itt kevesen voltak szerencsére és csak ketten voltunk a kabinban.  Bár rövid az út,de nagyon szép a kilátás, szerintem ez abszolút megéri! :)

Utolsó nap utaztunk a 28-as villamossal. Óriási volt a sor a Martin Moniz végállomásnál, kb 45 percet kellett végül várni. Bár egyel előbbi villamossal is el tudtunk volna menni, amin még volt állóhely, de mivel mindenképpen ülni szerettünk volna, így vártunk még egyet :) Óriási volt egyébként a dugó, több mint órát utaztunk a végállomásig, de nagyon jó volt végigmenni a városon... legalább láttuk, hogy mennyi helyen nem jártunk még :) :)

Hazafele a metró az egyes terminálra érkezik, innen ingyenes busszal lehet átmenni a kettes terminálra. Érdemes a biztonsági ellenőrzés utáni első automatánál rögtön vizet venni: itt még csak 1 euróba kerül! Később, a terminál belsejében már 1,5 euró, ami ráadásul a mi pénzünket el is nyelte...

Összességében nekünk nagyon tetszett Lisszabon, abszolút nem tapasztaltuk, hogy koszos lenne (ahogy sok helyen olvastam). Az idővel szerencsénk volt, mert végig 25 fok körül volt, igazi városnézős idő.

Én kicsit hiányoltam a növényeket a városból, ahhoz képest, hogy délen van, nekem nem volt igazán "zöld"... a gyömölcsöket érdemes megnézni/megkóstolni a boltokban, óriási gránátalmákat, ananászokat lehet kapni!

A metróra néha nagyon sokat vártunk, többször is volt napközben, hogy 6, vagy 9 perc múlva jött a következő...

Mindenesetre szerintünk nagyon jó kis város és mivel 5 nap alatt se tudtunk mindent megnézni, valamikor még biztos visszatértünk! :)

Jahno Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8087

"és  Sintrában hol lehet megvenni a buszokra / 403, 434, 435 / a jegyeket? Köszi: Bogi"

Kár ezen előre aggódni, kijössz az ajtón és kiderül, hogy pénztárnál áll-e a sor vgy busznál. Én már nem tudom, asszem busz előtt sornak osztotta a mozgóárus. De valahogy annyira egyértelmű volt, hogy erre nem emlékszem. Arra igen, hogy 1-2 maszeknak érdemes lehet megnézni az ajánlatát a privát túrákkal.

Előzmény: bebib (8085)
Sidalina Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8086

Nem kell jegy, csak lecsippantjátok az LC-t, és már lehet is vonatra szállni. Cascaisból Lisszabonba ugyanígy, és igen, ingyen.
Mi a jegyeket a buszon vettük meg, de valaki korábban asszem írta, hogy már csak a sintrai állomás épületében lehet - remélem valaki majd mondja, hogy most hogy van.
Mi sehova nem jutottunk be LC-vel soron kívül, de van, akinek asszem a Jeromosba sikerült...

403-as árat még mindig nem tudok :)

Előzmény: bebib (8085)
bebib Creative Commons License 2017.10.26 0 0 8085

Sziasztok!

Újabb kérdés így az induláshoz közeledve: Az LC kártyával, ha utazunk Sintrába vonattal, kell e valamilyen igazoló jegyet váltani a pályaudvaron vagy egyszerüen felszállunk a vonatra? Cascaisból is vonattal tudunk az LC -vel ingyen visszajutni Lisszabonba? Az LC ahol ingyenes ott segít is a sorokat elkerülve a gyorsabb bejutásban?

Köszönöm a segítséget, ja és tudja valaki mennyi a Sintra - Cascais jegy és  Sintrában hol lehet megvenni a buszokra / 403, 434, 435 / a jegyeket? Köszi: Bogi

Serebi2 Creative Commons License 2017.10.24 0 0 8084

Köszönöm! :)

Előzmény: Sidalina (8083)
Sidalina Creative Commons License 2017.10.24 0 0 8083

igen, itt:

Előzmény: Serebi2 (8082)
Serebi2 Creative Commons License 2017.10.24 -1 0 8082

Sziasztok, egy pici segítséget kérek: A Szent Jeromos kolostorba a bejárat, ahol jegyet is tudok venni a Praca do Impérion van, gyakorlatilag ott, ahol a 15-ös villamos letesz? Vagy esetleg valami eldugott helyen? 

Jahno Creative Commons License 2017.10.24 -1 0 8081

Valamint a busz elég lassú bír lenni, nekünk elsőre jó poénnak tűnt azzal felmenni, mj az ajtóban hiénázó tuktukosokkal lejönni. Utólag is jó poénnak tűnik :-)

Előzmény: Sidalina (8079)
bebib Creative Commons License 2017.10.24 0 0 8080

Köszönöm!

Előzmény: Sidalina (8079)
Sidalina Creative Commons License 2017.10.24 0 0 8079

Szia, amit tudok mondom, a többire meg majd válaszol más.
Az LC érvényes a Lisszabon-Sintra vonatra, ami a Rossio pályaudvarról indul. Nem tudom pontosan mikor, elég sűrűn jár.
A sintrai buszokra nem jó az LC. 5 euró a 434-esre és 2,5 euró a 435-ös buszra a jegy. Igen, ezt jelenti a körjárat. Leszállsz, ahol szeretnél, aztán visszaszállsz és mész tovább, a végén pedig lerak a vonatnál, ahol az elején felszálltál. 
Cabo-n lerak a busz, és elmegy. Valamelyik következővel mész majd tovább Cascais-ba. Egyben veszed meg a jegyet a Sintra-Cascais vonalra, az árra nem emlékszem.

Előzmény: bebib (8078)
bebib Creative Commons License 2017.10.24 0 0 8078

Sziasztok Fórumozók!

Lisszabonba készülünk a hétvégén, de sok dolog miatt most nem tudtam előzetesen felkészülni. Visszaolvastam elég sokat, és kerestem is, de  nem minden világos. Egy napot tervezek a Sintra - Cabo da Roca - Cascais " Szentháromság " útra. Liszabon kártyát már megvettem. Honnan és mikor indul vonat Sintrába, úgy tudom a LC érvényes. Sintrában a látnivalókhoz busszal mennénk, oda nem érvényes az LC? Mit jelent a körjárat / 434 , 435 buszok/ , ha leszálok róla és később mennék tovább a következő megálló felé még érvényes? Azután meg megint tovább vissza a kiinduló állomáshoz? Cabo da Roca /403.as busz / Sintrából indulva megáll a foknál és ott áll egy ideig /mennyit /, vagy a következővel lehet tovább utazni Cascaisba, szakaszokba vagy egyben kell jegyet venni és mennyibe kerül?

Van még sok kérdésem, de először nyomozok, hátha találok választ. Az idő rövid, kérlek segítsetek.

Előre is köszönöm: Bogi

Jeff. Creative Commons License 2017.10.24 0 0 8077

Természetes dolog. A várakozás izgalma, kérdések özöne, a bizonytalanság leküzdésének nehézségei felmerülhet bárkiben. A helyszínen már minden rendben lesz. Mint rutinos utazó tudod, hogy nem lesz semmi probléma. Kíváncsian várom beszámolódat. : )

Előzmény: BorsónéVica (8076)
BorsónéVica Creative Commons License 2017.10.24 -1 0 8076

Ok, kissé zavaros,  már minden keveredik, már semmit sem tudok érzés kerit hatalmába igy 24 órával ind.előtt.

Na, ezt az állapotot utálom a legjobban.

Egész halom kinyomtatott A4-es lapok, térképek, tömegközlek.eszközök,nyitva tartások között teljesen elveszett vagyok:-((

Mindenkinek köszönöm a segítséget, majd jövök, s referálok, ha,... el nem veszek:-)))))))

Előzmény: Jeff. (8075)
Jeff. Creative Commons License 2017.10.23 0 0 8075

Bocsánat, de alaposan kavarod a dolgokat! Az érkezésről ìrtam e mondatokban és nem kell választanod, csak felszállsz a gép mellett várakozó buszra. Elvisznek az egyes terminálhoz, ahol felveszitek a csomagotokat, majd ki merre lát. Csak T2 busz van, ami az egyes terminál elől visz a kettes terminálhoz. Innen indul hazafelé a repgép. 

Előzmény: BorsónéVica (8074)
BorsónéVica Creative Commons License 2017.10.23 0 0 8074

A 2 terminál közelébe parkol a gép, de nem kell be menni a bodegába, hanem közvetlenül a gép mellől, a reptéren belül, buszokkal (természetesen ingyenesen) 

De, jó, hogy ezt irtad, én biztos kivül kerestem volna, ezt a buszt.

Tehát, lehet választani a gép mellől, hogy T1 shuttle busz, vagy ami bevisz a csarnokba, már ha, nem csőre áll.

Mert, gondolom, nem mindenkinek jó a T1 pl. valakit ott várnak

Előzmény: Jeff. (8070)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!