Keresés

Részletes keresés

DLCBP Creative Commons License 2022.05.15 0 0 168217
Előzmény: GalaschekPeter (168216)
GalaschekPeter Creative Commons License 2022.05.15 0 0 168216

Van egy 60-as évekbeli Omega Semaster-em, ami ma reggel sajnos "túlhúztam" és most üresben forog a felhúzó és az óra megállt.

Mekkora költség körülbelül ezt megjavíttatni, és kihez érdemes vinni? Hantoshoz?

Köszönöm

legovics* Creative Commons License 2022.05.15 0 0 168215

Nagyon köszönöm a segítséget!

Feltétlenül megtartom és használom.

APT Creative Commons License 2022.05.14 0 0 168214

Nagyjából a 70-es évek végéről származó "no name", de svájci LDC kvarc. Tulajdonképpen érdekes - de nem különösebben értékes, ha örökség, tartsd meg, tedd el. Arra vigyázz, az elem ne folyjon szét benne, inkább vedd ki.

Előzmény: legovics* (168212)
Tsaby Motors Creative Commons License 2022.05.14 0 0 168213

A BREVET (fraciául: szabadalom) felirat a kereszttel és a számmal a szerkezet bejegyzett svájci szabadalmára utal.

Az 1970-es évek második felében készülhetett.

Előzmény: legovics* (168212)
legovics* Creative Commons License 2022.05.14 0 0 168212

Üdv Uraim/Hölgyeim!

Valaki segítene meghatározni, hogy mire bukkantam (atyai örökség, min 40 éves)?

Márkajelzések nincsenek, ház belső részén az alábbi felirat:

Brevet - svájci kereszt - 400916

Acier Inoxydable

191.005 (bevésve)

47.900

..és a fotó:

APT Creative Commons License 2022.05.12 0 0 168211

Nincs ilyen. Értelme sincs sok - ma, a sportos, nyúzásra szánt órára zafír üveget tesznek. Egy olcsó óra meg nem bír el ilyesmiket.

Nem egészen értem a problémádat amúgy - egy értékes, drága, nívós órát nem veszünk fel túrázáshoz - igazándiból ez még akkor sem bölcs dolog, ha sportóráról van szó, egy Rolex Subbal sem megyünk hegyet mászni, mert hiába masszív, elég egy nagyot esni egy sziklás lejtőn és jól összeverni a tokot-csatot, és ezek többé soha el nem tüntethető esztétikai hibák lesznek akkor is, ha az óra technikailag túléli.

Ilyen helyre vigyél egy fitnessz-karkötőt, vagy vegyél egy Casio G-Shockot. 

Előzmény: Imrehajcsi (168209)
Imrehajcsi Creative Commons License 2022.05.12 0 0 168210

Illetve nem is fóliára hanem a plexiszerű telefon-üvegvédőre gondolok.

Előzmény: Imrehajcsi (168209)
Imrehajcsi Creative Commons License 2022.05.12 0 0 168209

Van órákhoz kimondottan kijelzővédő fólia? Vagy ugyanaz, ha kivágom méretre egy okostelefonhoz valóból? Azt néztem, hogy nagyon kicsit rontja a betekintést a számlapra, de még mindig jobb, mintha csúnya karcos lenne. És ha olyan helyre mennék, pl. túrázás, akkor feltennék egy védőfólia darabot rá. (tudom, olyan helyre ne vegyem fel, van benne valami :) 

Előzmény: APT (168207)
hitman Creative Commons License 2022.05.12 0 2 168208

szerintem ez itt mindenkinek tetszeni fog. az animációk zseniálisak.

https://ciechanow.ski/mechanical-watch/

APT Creative Commons License 2022.05.11 0 0 168207

Az "akril-üveg" hétköznapi neve a plexi. Egész jó keménységű, de azért nem nagy művészet megkarcolni - ugyanakkor elég könnyen polírozható is, és általában - ha nem valami elvarázsolt, különleges formájú-profilú kivitelről van szó - cserélni sem igényel nagy utánjárást.

Az LCD kijelzőknek nincs "kifolyási idejük". Minőségtől-kiviteltől és igénybevételtől függően bírhatják konkrétan akármeddig is, 70-es évekbeli első generációs korai LCD-k között is lehet találni máig problémamentes állapotút, ugyanakkor egy rosszkor és rossz helyen odaverés betehet bármilyen folyadékkristályos kijelzőnek. És igen, az elektronikus órák ilyenek - nem egy közülük az állásban tönkremegy, még drágábbakkal is megeshet, az olcsóknál meg eléggé hétköznapi. A szegmenshibás kijelzők egyébként az esetek többségében az érintkezést adó "zebra" elöregedéséből adódóan ilyenek, előfordul, hogy egy tisztítás, kontakt-spray segít rajtuk - meg az is, hogy nem (gyakoribb, hogy nem...), és hogy ki mennyire használt tartós megoldásokat - hát, az sajnos általában csak utólag, évtizedekkel később derül ki. A legtöbb elektronikus rendszerben vannak-lehetnek elöregedésre hajlamos alkatrészek vagy megoldások (elektrolit-kondenzátorok, elöregedő érintkezések, nem tartós forrasztások-hegesztések), ezért alapszabály, hogy ilyen órát csak ellenőrzötten működő és kifogástalan állapotban szabad megvenni, ha a "tök jó, csak elem kell bele, kéccázért beteszik" felütéssel kezdődik az eladásuk, nagy ívben el kell kerülni, vagy garantáltan roncsárat szabad csak fizetni értük.

Előzmény: Imrehajcsi (168206)
Imrehajcsi Creative Commons License 2022.05.11 0 0 168206

Akrilát üveg mennyire könnyen karcolódik, és ha megtörténik, akkor mivel lehet kiszedni a karcolást belőle? Kinéztem egy órát, ami akrilát üveges. Ez olyasmi, mint a tabletekben az üveg, vagy pont ugyanaz? Mert akkor nagyon könnyen karcolódik. Csak azért érdekel, mert akkor mondjuk patentos ujjvégű farmerkabátot nem veszek fel hozzá...

Még annyi, hogy szerintetek a digitális kvarc kijelző átlagban mennyi ideig bírja, mondjuk megkímélve, "vitrines" szinten hordva az órát? Mikor folyik szét benne a cucc? Vagy csak az elem belefolyás tudja tönkretenni? Itt arra gondolok, hogy több drágább műszaki cikkem is áltó helyébe 10 év után elővéve nem kapcsolt be többet. Most egy ilyen retro kvarc órával jártam, hogy vitrinből kivéve a számoknak egy része hiányzik.

bosijani Creative Commons License 2022.05.06 0 0 168205

APT is az,és asszem Hantos L. órásmester Bp-en.

Előzmény: sragi91 (168203)
DLCBP Creative Commons License 2022.05.05 0 0 168204

A koronazár némelyik típusnál olyan szerencsétlenül van megoldva, hogy sérülése esetén az egész tokközepet ki kell cserélni. 

És mivel az alkatrész beszerezhetetlen, marad a márkaszerviz. 😭

Előzmény: APT (168202)
sragi91 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 168203

Köszönöm a segítséget és az információkat! :) 

Igen a lánc is tömör arany, nem mértem még le. 

Szeretném rendbe rakatni, örökség. 

Nem célom eladni, de tény, hogy maga az arany tartalma miatt is már magasabb az értéke. 

Igen én is láttam milliós árakat a neten, de sejtettem, hogy az nem reális érte, viszont amit írtál azt eltudom képzelni. 

Egyébként tudsz valakit ajánlani, aki nagyon megbízható és hozzá értő a hasonló IWC és egyéb régi órák esetén? 

Láttam a gyűjteményedet, egyedülálló, gratulálok hozzá! :) 

Előzmény: APT (168201)
APT Creative Commons License 2022.05.05 0 0 168202

A koronazár értelemszerűen bír előnyökkel, de megbízható tömítést nélküle is tudnak produkálni. Hosszú távon és napi használat mellett számolva egy órával azért érdemes felkészülni arra, hogy a koronával idővel mindenképpen "gondok lesznek", és akkor nem mindegy, milyen megoldással állunk szemben, mi milyen módon cserélhető, esetleg helyettesíthető, stb.. Az alkatrész-utánpótlás sajnos még egzisztáló márkák esetében sem mindig 100%-os.

A Nomos 775 esetén azért jelezném, hogy bár nekem is nagyon tetsző design (általában szinte mindegyik órájuk tetszik...), de a megoldásaik-szerkezeteik generálisan "hímes tojás" kategóriák, akármennyire sportórának titulálják egyik-másik modelljüket, pont olyanok, mint akár egy Patek Nautilus (a szintén túltervezett és túl filigrán/finom JLC werkkel) - minden az, csak nem robusztus és ellenálló, szigorúan fotel-admirálisoknak és kanapé-hegymászóknak valók... ;-)))

Előzmény: polkhigh33 (168199)
APT Creative Commons License 2022.05.05 0 1 168201

Nehéz értéket megállapítani - azért az óra állapota nem kifogástalan, és ezt a számlapot hibátlanra már sosem lehet "feljavítani", felújítani igen, de arról meg rögtön látszani fog, hogy felújított. Ezzel együtt az állapota egyáltalán nem rossz. Ez a szerkezet beépítéshez amúgy sem a legcélszerűbb - egyszerűen "vaskos" hozzá, de azért ez is megoldható. A tokban önmagában van 2-250eFt értékű arany, az érték meghatározásnál azért ebből nyugodtan ki lehet indulni... A láncról nem is beszéltünk, ha az is arany, pluszban értékelendő (induljunk ki eleve abból, hogy mondjuk egy 20g-os, nem is vaskos 14K arany óralánc tört aranyként is ér 220eFt körül). A netet böngészve nagyon félre tudnak egyébként menni az elképzelések, mert jó pár helyen, akár a Chrono24-en is lehet találni ilyen órákat többmilliós összegekért hirdetve is - de az igazság az, hogy annyiért soha a büdös életben nem fogják őket eladni (általában a netes hirdetések fele-kétharmada az eladó lilaködös álmairól, és nem a realitásokról szól). 

Kipucolva, a lehetőségekig feljavított esztétikai és stabil műszaki állapotban azért a mai piacon ez az óra szerintem idehaza is megérhet 4-500 ezret, ugyanakkor nem könnyű eladás. Ugyanakkor (végre-valahára) a hazai piacon is kezd fontossá válni az állapot, most már nem az van, ami egy-másfél évtizeddel ezelőttig általánosan jellemző volt, hogy szétütött, reménytelen romokat is majdnem a jó állapotú órák áráért próbáltak elsózni, "akármelyik órás kétezerért rendbe teszi" dumával körítve - mára tudatosult, hogy ami csúnya és rossz, annak a fele semmilyen ráfordítással sem lesz már jó, a másik fele meg elnyeli a szép és jó állapotú óra értékének a felét, mire ő is oda feljut...

Előzmény: sragi91 (168197)
DLCBP Creative Commons License 2022.05.05 0 0 168200

20 atmoszférához még csavaros hátlap sem kell, elég a pattintós.

Csak legyenek jók a tömítések!  :-O

polkhigh33 Creative Commons License 2022.05.04 0 0 168199

Köszönöm a válaszokat, úgy döntöttem inkább kihagyom a Co-Axial Seamastert. 

Az új kiszemeltem egy Nomos. (Club automatic date 775 vagy 776).

Tudom nem svájci, csak annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy mennyire fontos egy óránál a menetes koronazár? Furcsának találom hogy egy 20 bar nyomást bíró órát nem azzal szereltek... Ezeknél ha kihúzódik a korona a vízben abszolút nincs semmi védelem, kuka az óra (vagy szervíz)? Mondjuk nem űzök semmilyen vízi sportot, csak pár nyári Balcsi/tengeri fürdésről lenne szó, előfordult már esetleg valakivel ilyen "baleset"?

Köszönöm, üdv!

ortandras Creative Commons License 2022.05.04 0 0 168198

En ugy gondolnam, hogy max. 150e forint lehet az erteke, persze ez nem jelenti azt, hogy ha valaki beleszeretne, ne fizetne tobbet erte.

Előzmény: sragi91 (168197)
sragi91 Creative Commons License 2022.05.03 0 0 168197

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy ez az óra nagyjából milyen értéket képviselhet. (kicsit kopott a láncot javítani kell és a számlap sem tiszta)
A képeken nem biztos, hogy látszik ,de 14k arany a tok és a hátlap is.
A szerkezet működik (évtizedek óta egy fiókban volt)
IWC Schaffhausen ,annyit sikerült kiderítenem ,hogy cal 52-53 lehet.

A célom az lenne, hogy rendbe legyen rakva ,nem szeretném beépíteni valami idegen tokba a szerkezetet és karon hordani.

Linkben található pár kép és két rövid videó.

https://drive.google.com/drive/folders/1IaJC1cakq3Kdwdxv6NtQl_vSkXFD0mvx

pobeda Creative Commons License 2022.04.29 0 0 168196

Egy e-mailt írj neki, de szerintem csak postáz.
ask (@) mkleathers.pl

(Pocket Watch Straps)

Előzmény: DR.B.V. (168192)
DR.B.V. Creative Commons License 2022.04.19 0 0 168192

Tiszteletem uraim!

Az alábbi dologhoz keresek hazai beszerzési forrást.

Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

https://www.youtube.com/watch?v=71WUFbsLZlc

phranxinatra Creative Commons License 2022.04.16 0 0 168191

Upsz, valóban.

Előzmény: weirdo (168189)
pobeda Creative Commons License 2022.04.15 0 0 168190

Viktor viccelt. :)
A mostani svájci sorozatuk Dáviddal az jó volt.

Előzmény: weirdo (168189)
weirdo Creative Commons License 2022.04.15 0 0 168189

Az, de k-val:)

Előzmény: phranxinatra (168188)
phranxinatra Creative Commons License 2022.04.14 0 0 168188

Chronometer.hu, ápr. 1.?

Előzmény: weirdo (168187)
weirdo Creative Commons License 2022.04.14 0 0 168187

Most meg azt olvasom, hogy csak vicceltek, kapják ezek be:)

Előzmény: weirdo (168186)
weirdo Creative Commons License 2022.04.14 0 0 168186

Leállították a moonswatch gyártást, pár nepper halálra keresi magát.

Alpári Gnác Creative Commons License 2022.04.08 0 0 168185

Köszi!

Mint mondtam, valamiféle ajánlatot kellene tenni ezekre az órákra, olyat, amitől mindenki boldog.

Előzmény: Wreck Diver (168184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!