Egyre több új digitális tükörreflexes fényképezőgép rendelkezik videó rögzítés lehetőségével. Egyre több, eddig leginkább fotókat készítő kezdők/amatőrök/profik kóstolhatnak bele a videó/film/klip készítés világába. Ráadásul nem is rossz minőségben. A kompakt videokamerák és fényképezőgépek érzékelőjénél jóval nagyobb képalkotó szenzorral rendelkező DSLR-ek objektívjei is cserélhetőek, s ez kiterjeszti a lehetőségeket, s szabad utat enged a kreativitásnak is. Természetesen vannak korlátok is, de ha ezeket felismerjük, igen látványos vizuális élményt lehet "varázsolni" ezen fényképezőgépekből.
Eddig még nem született olyan topic, melyben a DSLR-ek videó funkcióival kapcsolatos kérdések és válaszok, tippek és trükkök, korlátok és problémák márkafüggetlenül megvitathatók lennének. Az egyes tipusok topic-jaiban időnként felmerülnek kérdések a videó funkcióval kapcsolatban, de aztán el is vész néha a hozzászólások között.
Legyen ez a leírás meghívó amatőrnek/profinak, vásárlás előtt állónak vagy pusztán a téma iránt érdeklődőnek.
Sziasztok , azt szeretném kérdezni tőletek ,hogy erre a gépre lehet rá kötni valamilyen komolyabb mikrofont : Canon EOS 600D DSLR ? És ha igen akkor milyen kamerát ?
Én is használok gimbalt, én az ebay-en vettem vázat külön vezérlőt meg joy-t. Ha van affinitásod a szereléshez és picit az elektronikai dolgokhoz akkor megoldható házilag az összerakás bekábelezés, stb. Nem egy egyszerű dolog, ha szépen és jól akarod megcsinálni.
Nekem kb 1 hét volt mire mindent összeraktam beállitottam, a kábelek elvezettem, hogy ne lógjanak össze vissza, a vezérlőt bedobozojam meg minden. A bekalibrálása a vezérlőnek tényleg nem egy egyszerű dolog, sok időbe és teszltésbe kerül.
Nekem nagyon jól működik a gimbal-om, én egy hifly tipust használok, nagy motorokkal. A gimbal szépen elviszi a c100-at is. Az IBC-n kipróbálta a DJI ronint és azt kell mondani, hogy nagyon megcsinálták, a kamerákhoz pikk-pakk be lehet egyensúlyozni és ahogy dolgozik az is más mint az alexmos vezérlős gimbal-ok, de nem is annyi az ára. Ezeket az olcsóbban kapható gimbal-okat átállítani egy másik kamerára fél, egy óra is lehet. Az enyémen pl az összes csavart ki kellett cserélni, mert a fejük a sok csavargatástól nagyon hamar elnyíródtak. Azokat érdemes valami jó minőségű rozsdamentes csavarokra cserélni. Fonto még egy jó állvány, ami önmagában sem olcsó. Persze ezt is ki lehet váltani valami házi megoldással, de a beállitáshoz nagyon fontos a gimbal állvány, az asztalon csak úgy nem lehet állítgatni.
Amit tudok ajánlani még a debreceni "mobilx" nekik is van készleten gimbal és értenek is hozzá segítenek mindenben. Még olcsóbb is mint a gaia, ahogy látom ugyan az a gimbal van náluk is.
Üdv, kedves fórumozók lenne egy kis konvertálási problémám lehet tudtok segiteni. Nos adott egy Sony kamerat, amely számomra ismeretlen kodec használ, de viszont MTS a kiterjesztés. Nos belőle szeretnék PRO RES konvertálni minőség romlás nélkül. Próbáltam Airmersoft Convertert, de sajna miután megtörtént a konvertálás, akár HQ PRO RES-ben egyszerűen zajos lesz a felvétel. Mellékelem az eredményt.
Itthon kapható gimbalokból néztem az alábbiakat. Itthon azért csak kevésbé kockázatos vásárolni, ha vmi probléma van, egyszerűbben intézhető. Ezekről tudsz, tudtok véleményt mondani, milyen a használhatóságuk? Nyilván minél olcsóbban szeretném megúszni, de fontos az alkalmazhatóság.
Hát először is össze kell szerelni, vezetékeket rendesen elvezetni, aztán a lehető legpontosabban kiegyensúlyozni a fényképezővel. Ez nekünk legalább 4 délután volt. Igaz soha nem volt még a kezünkben ilyesmi, de kb 3x álltunk neki előröl :)
Aztán jön az igazán szar része amikor a vezérlőt kell összekalibrálni a fényképezővel. Minimum 2 hétig próbálkoztunk mire jó lett, ha szerencséd van és találsz hozzá olyan fényképező+obi kombót amit már valaki megcsinált előre és feltöltötte, akkor 2 kattintással kész vagy, de ez nálunk nem volt sajnos.
Nemrég vettem egy Fujifilm FinePix HS20 EXR-t. Remek kis gép, nagyon teszik.
Csináltam vele videot, .MOV formátumban rögzít.
Vágás után szerettem volna feltenni a youtube-ra, de nem találtam ingyenesen sem vágó, sem konverter programot. Következő kéne :
1. Vagy .MOV vágó program, amivel szét tudom szedni részekre a felvett videot.
2. Vagy .MOV to .AVI konverter.
VirtualDub-bal tudok .AVI-t vágni.
Nem akarom helyből fizetéssel kezdeni a történetet, hajlandó vagyok fizetni szoftverért de csak akkor ha letesztelem és tényleg jó. Találtam ingyenes online konvertert (http://eu.onlinevideoconverter.com/free-video-converter.aspx#), de az meg levette a felbontást a felére.
Operatőrként dolgozom, általában hagyományos tévés kamerákkal. A DSLR-ek megjelenésével egyre többet vagyok kénytelen különböző fényképezőgépek forgatni. Sajnos a kialakításuk ésf fogásuk miatt egészen máshogy kell őket kezelni, mint a hagyományos váll kamerákat. De nemrég rátaláltam a megfelelő DSLR RIG-re, amellyel ez a szakadék csak egy kis gödörre szűkült. :) Hamarosan érkezik egy bemutató videó is.
Az a gond, hogy a rögzítő 48 khz és 16 bit, de a videó csak 44 khz, így lesz egy kis csúszás benne, pontosabban a hang késni fog. Konvertáld át a rögzített hangot 44 khz-re és úgy próbáld meg.
Sziasztok! Egy kis segitséget kérnék vágáshoz első sorban. Filmeztem egy kisebb eseményt canon 7d-vel 1080-ban. Volt a helyszinen egy Tascman DR-5 hangrögzitőm. Final Cut Pro X-t használok, de amikor szinkronizáltam a videó hangot meg a hangrögzitő hangot pár másodperc után megint nincs összhangban a két hang. Olyan mintha gyorsabb lenne a hangrögzitő hang. Valaki találkozott már ilyennel ?
Tudom, hogy nagyon későn szólok, de ha esetleg van ebben topikban olyan, akinek a nagymamája, idősebb ismerőse tud és szeret kötni, akkor hozzájuk szólok:
Holnap forgatom a BKF-es diplomafilmem utolsó jelenetét, amiben idős hölgyek kötnek, köztük egy fiatal fiú is, és a Hámori Ildikó alakította Termelésvezető pedig irányítja őket. Ebbe a jelenetbe keresek még kötögető hölgyeket holnap délelőtt 10 órától délután 3-ig az Iparművészeti Múzeum hátsó felében található MOME műhelyben (Kinizsi utca 39, a képen látható).
Ha valaki vállalkozna, vagy valaki beajánlaná a nagymamáját :) elérhetőségem: kemeny.eszti@gmail.com