Ne fontolgasd a PSZÁF-ot, már régen be kellett volna panaszolnod az Erstét ezek után. Ha nekem mondtak volna 4-6 hetet, legkésőbb a nyolcadikon be lettek volna panaszolva. A panaszost nem érheti hátrány amiatt, ha feljelenti a bankot a PSZÁF-nál.
A történetedet úgy olvastam, mintha én írtam volna. Bennünket is így szivatnak. Már tavaly márciusban magukhoz kötöttek (bankszámla stb.) Októberben fogadták be a hitelt, karácsonykor készen volt a lakás, és mi még mindig nem lakunk benn. Az utolsó fizetési határidő február végén járt le. Ezután 2 héttel aláírtuk a szerződést. Gondoltuk, - mi kis naivak - mostmár utalnak (max 8 nap) és megkapjuk végre. Na azóta sem. Mos azért nem, mert aki intézte beteg lett, most a számla nem jó, és így tovább...... Azt hiszem a holnapi napomat a Kálvin téren lévő hitelközpontban kezdem, és addig el nem megyek amig kielégítő választ nem kapok ezekre a sorozatos szemétségekre.
Mindenkinek ajánlom amennyiben egy erste bank mellett jár, köpjön rá egy nagyot és tűnjön el a közeléből
A kálváriám valamikor november végén kezdődött. Azóta is elátkozom azt a napot, amikor ebbe a banknak nevezett intézménybe betettem a lábam. Mint friss házasok, akik megunták Budapest koszos, zajos utcáit, eldöntöttük, hogy egy nyugisabb Budapest melletti városba költözünk. Zöldövezet meg minden. Körülnézem az interneten, és bementem a bankokba és úgy véltem, hogy az erste lakáskasszás konstrukciója felel meg nekem a legjobban. Elmentünk a feleségemmel december elején a csepeli hitelcentrumba (gondoltuk hitelcentrum, mással nem is foglalkozik, csak sejtenek valamit) leültünk egy kedves ügynök mellé, aki elmagyarázta a lényeget, elkérte az adatainkat, és mivel a jövedelmünk sem túl kicsi és a hitelösszeg sem nagy (kb 1/3-da a ház értékének), bőven megfelel a ház, mint fedezet, semmi gond nem lesz. 4, de maximum 6 hét elég a hiteligénylés lefolyására és az utalásra. Oké gondoltuk egyszer élünk, kell az a fránya hitel, amit a retvás banknak duplán fizetek vissza a hitel lejártáig. Megírtuk a kivitelezővel a szerződést, de tuti ami frankó legyen az a 4-6 hét biztos így 10 hét került fizetési határidőnek a szerződésbe. Mindent elintézek amit kérnek 3-4 napra a cégtől, a földhivataltól, az ügyvédtől mindent papír a bankban. A fizetésemet oda utaltatom. Oké mindenki megnyugodott a kivitelező biztosra veszi a hitelt, beenged a házba minket, miért fizessünk albérletet. Mi is kezdünk berendezkedni, megrendeljük a konyhát, költözünk. Néha azért gondoltam benézek, mi újság. A gyerek mondja a cégemet nem tudják elérni, titkos a szám. (szolgáltató cég, bankkal kapcsolatos tevékenység, az erstevel is szerződében álltunk lehet ez a baj-), na azt is elintézem, hozok számlát a cégtől rajta a telefonnal, amit hívniuk kell. Legközelebb amikor bemegyek mondja a fundamenta szerződést nem írtuk meg rendesen, oké feleségemmel vissza. Érdekes egyébként, pont akkor és aznap akart mindég hívni, hogy valami nem stimmel amikor bementünk. Múlnak a hetek. A gyereket hívom nem veszi fel, a hitelcentrumot hívom nem veszik fel. Lassan eljön a szerződésben megadott idő lejárta, előtte 2 nappal mondom, benézek akkor valószínű minden okés. Erre a csaj azzal fogad, a gyerek elment 2 hét szabira, azután meg felmondott (nekünk erről senki egy szót sem). Azt sem tudja miről, beszélek, milyen hitel. Végül kiderül még fel sem küldték elbírálásra MIVAN!!! 2 nap és ködbérez a kivitelező ezek a barmok el sem kezdték elbírálni, ott porosodott elfelejtve a mappám a polcon. Na egy kicsit kiakadtam, az agyvíz fel, a csaj meg lazán, ők nem ígértek semmit, nem érti ez a hangnemet. A bank, de főleg ő mossa kezét, most került hozzá a hitel meg egyébként is egész nap nem evett (ki a f.. érdekel, ha én nem fizetek úgy viszik a házam mint a sicc). Ugye már február elején járok. Átmegyek a csepeli erste fiókba, mondom az ottani hitel ügyintézőnek , valaki aki érti is a dolgát csináljon már valamit. Kiderült, hogy a fundamentával ismételten nem stimmel valami, hiába utaltam el közel 100.000 forintot még decemberben, nem kapták meg. Akkor kiderítette, hogy mi történt. Felcsillan a szemem, hogy talán érti is a dolgát. Oké mondja, írjunk új megbízási szerződést. Megírjuk. Megígérik, hogy S.O.S-ben intézik a hitelt. Múlnak a napok, 1 hétre rá jön egy levél a fundamentától, sajnálattal közlik még mindig nem stimmel most már 2 dolog a szerződésben. Hát mondom ilyen nincs. Vissza a hitelcentrumba (2 rossz közül kell választanom) már majdnem ráborítom az asztalt a csajra. Akkor mondjon már egy dátumot vagy valakit, aki tudja. Ő a legkisebb (leggyengébb) láncszem, neki se mondanak semmit. Oké mondom, akkor megyek, beszélek a fiókigazgatóval, átmegyek a banka természetesen miért is lenne ott. Kezd véges lenni a türelmem, minden nap bejártam, de csak a vállukat vonogatták. Erre mi történik, az a hitelügyintéző, aki átvette, meg belefolyt végre a dolgokba, is elment szabadságra, és egy harmadik ügyintéző vette át az ügyem, akinek szintén fogalma se nincs a dologról. Neki csak annyit mondtak, szerződjön le velünk. Szóval röhej az egész. És még nincs vége. Mivel már nagyon vertük az asztalt február vége felé megírtuk a szerződést. Irány a közjegyző, földhivatal, a köcsög erste széljegyen a házamon, minden papír bent a bankban az utaláshoz, okés indul a stopper max. 8 nap, de általában 3 nap alatt végbemegy nyugtattak. És mivel miattuk kicsúsztam már a szerződésben megadott dátumból, kérjek egy nyilatkozatot, hogy nem áll el és nem ködbérez a kivitelező. Oké belement. Tegnapi napot adta meg végleges határidőnek (márc.8). Erre hív a csaj 7én, hogy menjünk be a hitelcentrumba, mert elszúrták a szerződésben, meg a közjegyzői iratokban a helyrajzi számot. Oké bementünk, aláírogattuk a dolgokat, bevállalta végre ő egyedül, hogy elszúrta, a közjegyzőhöz is elmegy, mondta. Igen de azt elfelejtette mondani, hogy az a kib szott stoppert lenullázták, vagy nem tudom mi van. Hív a kivitelező a határidő napján, nincs pénz, mi történik. Persze nem tudok neki mondani semmi újat már rég minden papír, bent van csak a bankon múlik a dolog. Mondja, adjam meg az ügyintéző számát, megadom neki. Fél óra múlva ingerültem visszahív, hogy eláll a szerződéstől, ő még egy ilyen hülye bankot nem látott, a főnökkel nem tudott beszélni, kérték mivel a 8ikai dátum is elmúlik adjon egy újabb nyilatkozatot,hogy továbbra se ködbérez és nem is áll el, igen ám de a dátumot már nem akarták megmondani. Ha egyszer az a mocskos bank vállalja, hogy az utalási feltételeknek mindent eleget teszek , ami megtörtént (az adminisztrációs hibát, meg ki nem szarja le, attól még nem keresek kevesebbet, és nem is ér kevesebbet a házam) akkor mi a túróért nem utal nyolc napon belül. Na végül a kivitelező belement egy újabb dátumba, ami a jövő hét közepe, de biztosítottak hogy 90% még a héten folyósítanak, na eddig ez még nem történt meg. Marad a holnap. Ma is bementem a fiókba, hogy magyarázza el a fiókvezető mi is történik pontosan, de természetesen ma sem volt ott (vagy csak azt mondják). Nem is csoda, hogy így mennek a dolgok. Megvárom még a holnapi napot, de erősen fogalmazódik bennem egy levél a PSZÁF-nek, amivel elmegyek az erste Népfürdő utcai székhelyéhez és egy példányt nekik adok, a másikat meg a postaláda kapja. Azért írok most, mert jövő héten már lehet hajléktalan leszek. A röhej az egészben a társasházak többi vevője, akik kevesebb munkabérrel, és szinte a 80-90% hitelből fedezték a házat már vígan lezongorázták a hitelt. (CIB, K&H)
Szóval ahogy bebeszéltük, erste bank, krákogás, nagy turha, jól magasra a logóra aztán keress egy másik bankot.
Remélem tanulságos történet volt
Üdv.
Annyi történt, hogy egy otp automata tüntette el a pénzt. Az Estre nem nyomoz, arra hivatkozik, hogy az otp a vállát vonogatta. Na szép. Most én rohangáljak mindenfelé? Asszem marad az, hogy bepanaszolom az Erste-t. Első menetben.
Ez úgy hangzik, mintha a kártyád időközben lejárt volna (2 év a "szavatosságuk"). Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy a pénzedet nem lopta el senki, mi történt pontosan? Számlatörténetet láttál már azóta? Nem lehet, hogy hitelkereted van, és azt mondták fel, ezért a beérkező fizuval feltöltötted a mínuszt?
Tanulságnak, hogy véletlenül se válassza senki az Erste bankot:
December elején elviekben megkaptam a 13-ik havi fizetésem. Sebtiben ki is vettem volna az autimatából, de az visszadobta, hogy jogosulatlanul használom a kártyát. Még egyszer megpróbáltam, de akkor már ennyi sem történt. Elmentem egy másik automatához, de az azzal fogadott, hogy nincs pénz a kártyámon.
Irány az Erste bank és megreklamáltam, hogy ugyan adják már oda a pénzem. Ez volt december 17-én. A mai nap sikerült választ adniuk levélben. Annak ellenére, hogy telefonos értesítést kértem. A válasz annyi volt, hogy sajnálják, de nem tudják visszaadni a pénzem. Hát ez remek, hogy ilyet lehet tenni kis hazánkban.
Ehhez még hozzájön, hogy közben bevonták a kártyám és újat kellett csinálnom. Persze azért is én fizettem.
Ennyit az Erste bankról. Finoman is szólva egy RAKÁS SZAR Bank.
Augusztus 30-an amikor beadtuk a kérelmet nem találtam olyan bankot ahol jobb havi törlesztőrészlet jött volna ki. (forint alapú)
Másik:
a feleségemnek nem határozatlan idejű a munkaviszonya(évente hosszabbítják), de más okokból neki kell az adósnak lenni. Ez csak az Erstének volt elég. A raiffeisennek is elég lett volna de náluk a chf alapú hitelnek volt akkora a havi törlesztőrészlete mint itt a forintnak.
Köszönöm a tanácsot. Nem mondom, hogy már nincs rá szükségem (remélem nem lesz) mert hol van még az utalás! :-)
Melyik banknál kevesebb a havi törlesztés (9M Ft - forint alapon 20év - kieg kamattámogatás - itt kb 66e lesz)
Amúgy is tele van mindenem az Erstével, de ez a csúcs eddig.......bemegyek a Váci úti fiókba, megnézni, mennyi maradt a számlámon a hitel levonása után....általában 8000 körül szokott maradni....most az egyenlegem 190 Ft.
Bemegyek az ügyféltérbe, mondom, miújs, kérnék egy számlatörténet-egyeztetést, akár szóban is, nem kell kinyomtatva.
Csajszi rámnéz, majd az alábbi választ adja:
"Arra való hó végén a számlaegyenleg, amit küldünk, azt kéne megnéznie! Viszpontlátásra"
Hát meg a jó........nagyon megköszöntem a kedvességét, majd, miután a biztonsági gorilla már méregetett engem, kijöttem.
Ennyit az ügyfélbarát kiszolgálásról...........érdekes, hogy a Raiffeisennél akármennyien is vannak (itt senki nem volt rajtam kívül), kedvesek, mosolyognak, és segítenek, bármilyen hülye kérdésem is van........
Én most szólok ! :) Mire kell vigyáznom ? Néhány banknál már van személyi kölcsönöm, amiket, ha bevallanék, akkor nem hiszem hogy fel tudnék venni további kölcsönt ... A folyószámlámról, amire a fizetésemet kapom, nincs törlesztőrészlet-utalás.
persze, ha van be nem vallott hiteled, akkor alapból visszautasítják a kérelmed!
De bármelyik bank, ha meghaladja a minimálbért a lejárt hiteltartozásod és nem jelentkezel náluk, hogy bocsi, gondom van átütemezést kérek és úgy megoldjátok a dolgot, akkor felrak ripsz-ropsz a BAR listára és le sem kerülsz onnan a hiteled visszatörlesztése után sem 5 évig!!
És akkor egyik banknál sem kapsz hitelt míg rajta vagy!
Nekem azt mondta az ügyintéző, hogy 1 millió felett van egy plusz szűrő. Ez böki a csőrömet ...
Az ERSTE kutakodhat más bankoknál felőlem ? A hiteligénylésben volt egy rész, hogy :
"Felhatalmazom egyidejűleg az ERSTE BANK HUNGARY RT-t, hogy a szolgáltatott adatok valóságtartalmáról meggyőződjön, a személyazonosításomra szolgáló/használt okmányaimról másolatot készítsen, az Erste Banknál vagy más banknál fennálló tartozásaim összegéről, törlesztőrészletéről, a bankszámla fedezettségével kapcsolatban bankinformációt kérjen, ..."
Ez azt jelenti, hogy a feltüntetett tartozásokról érdeklődhet az adott banknál, vagy keresheti X.Y. bankot, hogy dotkombukta az ügyfelük, ... stb. ? Röviden :amit nem írtam be, azt is lekérhetik ilyenkor ?
ugyanaz az ellenőrzés, viszont jövedelem alapon megy a bírálat, tehát az igazolható jövedelmed nagysága itt a kérdés. BAR ellenőrzés minden banki hitelnél van, még az ötvenezresnél is.
Nem tudja valaki, hogy ha 1 milla fölött akarok felvenni személyi kölcsönt az ERSTE-től, akkor az jár valamilyen plusz ellenőrzéssel a ... körülményeimet illetően (az 1 milla alatti kölcsönhöz képest), vagy nem ? Pl. csekkolhatják ilyenkor más bankoknál, van-e tartozásom ? Nem vagyok BAR listán.
Nem tudja valaki, hogy ha 1 milla fölött akarok felvenni személyi kölcsönt az ERSTE-től, akkor az jár valamilyen plusz ellenőrzéssel a ... körülményeimet illetően (az 1 milla alatti kölcsönhöz képest), vagy nem ?
A nap közben leadott ( elektronikus, Telebank, fióki ) bankközi megbízások nap végén egy csomagban jönnek-mennek a Bankok között és éjszaka dolgozzák be öket.
hétfőtől-péntekig du. 2-ig, pénteken pedig délig leadott megbízások az éjszakai Giro rendszeren keresztül másnap reggelre érnek célba. Ha ezután érkezik a megbízás akkor csak a következő nap kerül feldolgozásra, tehát harmadnap reggelre érkezik meg.
(Egyébként az elektronikusan adott megbízást az Erste ügyintézője dolgozza fel kézzel és más rendszeren keresztül, lassabban hajtódik végre.)
Ez így nem igaz: minden munkaidöben leadott utalás másnap teljesül, nem lehet "lassabb"... A nap közben leadott ( elektronikus, Telebank, fióki ) bankközi megbízások nap végén egy csomagban jönnek-mennek a Bankok között és éjszaka dolgozzák be öket. Deviza pedig n+2 nap. Söt a bankon belüli utalások ( szerintem mindenhol ) pár órán belül teljesülnek, mert házon belüli átvezetésekröl van szó.
Az viszont biztos, hogy az ilyen díjak ( 1500, 3000 ) rettenetesen túlzóak, mert nem kerül semmibe a bankoknak....